Véget ért a Vízenjárás

  • Írta: Daks
  • 2006. november 12.
  • Hír
Link másolása
Véget ért a Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilm-szemléje. A rendezvény záróünnepe és a díjátadás szombaton este 19 órától zajlott az Urániában.
Vízenjárás címmel rendezte meg a Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilm-szemléjét, az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 10-11-én, immár tizenegyedik alkalommal. A szemle záróünnepe és a díjátadás szombaton este 19 órától zajlott az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

Idén a zsűri elnöke Jacek Petrycki lengyel operatőr volt, aki Krzysztof Kie¶lowski első filmjeinek operatőre, dolgozott továbbá Agneska Holland filmjeiben, és elévülhetetlen érdemeket szerzett számos más lengyel, amerikai, francia, német mű társalkotójaként hazájában, és világszerte.  

A zsűri tagjai a magyar filmalkotás szakemberei: Gelencsér Gábor filmesztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Lázár Kovács Ákos esztéta, Mispál Attila filmrendező.

Először működött a szemlén diákzsűri. A Magyar Filmszemlén és más filmes seregszemléken működő, filmszakos egyetemi-, és főiskolai hallgatókból álló testület adott át díjakat elsőként. Király Tamás Határvidék c. filmje kapta a különdíjukat. A formai egyszerűség mély tartalmat adott a filmnek, intenzív érzelmi és gondolati ívet járt be, és a pályázat tematikához is kapcsolódik – indokolta a döntést Bendó Zsuzsanna (SZTE). A Diákzsűri fődíját Lendvai Gábor, Nagy András Vízenjárás kapta, professzionális operatőri munkáért, amely videotechnikától szokatlan, szuggesztív hangulatot ad a filmnek – fogalmazott Besze Flóra (ELTE).

A szemle zsűrije öt különdíjat adott ki, melyeket Mispál Attila filmrendezőtől vehettek át az alkotók, aki elmondta, hogy a zsűri nagy vitát folytatott a díjak odaítéléséről. Mester Ákos Aqua-run c. alkotását a vágásért és a zenehasználatért értékelték, Hernádi Csaba színészi alakítását emelték ki a Nagy Viktor által rendezett Vizsgában, a forgatókönyvírói különdíj Vépy Zoltán Csabáé lett a Hétköznapló-délután c. filmjéért, Kis Gravi András operatőri munkáját jutalmazták Király Tamás Határvidék c. filmje fényképezéséért, valamint rendezői különdíjat ítéltek oda Fehér Zsuzsannának, a Gyurika című dokumentumfilm alkotójának.

A filmegyetemi hallgatók közül Nagy Viktor A vizsga című kisjátékfilmje a PORT.hu különdíját nyerte, promóciós támogatást a majdani diplomafilmhez. A film a Faludi Akadémia különdíját is elnyerte, amelyet Krzisztof Zanussi filmrendező felajánlásából ad át évről évre, azaz két hetes szakmai utat Varsóba, a TOR filmstúdióba.

A legjobb első filmes rendezés, és egyben a kísérleti kategória első díjasa Lendvai Gábor és Nagy András Vízenjárás című alkotása lett, a díjat, egy 140 000 Ft értékű Adobe Encore szoftvert, Hajdu Szabolcs filmrendezőtől vehették át.

A dokumentumfilm kategória győzteseként Fehér Zsuzsanna Gyurika című alkotása került ki.

A 7határ Stúdió Kft. 300 000 Ft értékű díját Jacek Petrycki, a zsűri elnöke adta át. „Külön kértem a zsűrit, hogy elkötelezett dokumentaristaként én adhassam át a díjat – mondta. Nagyon örülök, hogy egy szép és megható film kapta ezt az elismerést.”

A kisjátékfilm kategória első díjasa Vépy Zoltán Csaba Hétköznapló-délután c. alkotása lett. Gelencsér Gábor filmesztéta méltatta a filmet, amely a Trans-Europe Kft. felajánlásából  340 000 Ft értékű ajándékban részesült.

A szemle támogatóinak köszönhetően a zsűri összesen 1 500 000 millió forint értékű díjat oszthatott ki. Szinte minden díjhoz hozzátartozott a támogató filmes szaklapok felajánlott éves előfizetése, és számos alkotó elnyerte az Uránia Nemzeti Filmszínház egy évre szóló tiszteletjegyét is.

A Faludi Akadémia immár hagyományos szakmai értékelő napot tart a szemle után, ahol az alkotók ismét találkozhatnak a zsűri tagjaival, hogy közösen értékeljék, és megvitassák a látottakat egy kötetlenebb együttlét formájában.

Az amatőrfilm-szemlét az Akadémia igazgató helyettese Lázár Kovács Ákos azzal zárta, hogy meghirdette a következő év pályázati témáját, amely a kegyelem lesz.
4.
4.
Daks
asszem már nem, most hétvégéig lehetett oket megnezni :) de lesd meg az urania vagy a vizenjaras honlapjat, hatha van rola info
3.
3.
lewton6
gratula a nyerteseknek! valahol esetleg meg lehet tekinteni a filmeket?
2.
2.
Daks
1.
1.
Madd Dogg
végre nem a kibebaszott Ps3 :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...