HWSW: Magasak maradhatnak a memóriaárak?

  • Írta: Shifty
  • 2018. szeptember 24.
  • Hardver
A piacvezető gyártó, a Samsung jövő év elején visszafoghatja a termelést, így kontrollálva az árfolyam alakulását. Ha a többi gyártó is így teszi, akkor magasan maradnak az árak.

Termeléscsökkentéssel reagálhat a memóriapiacon várható keresletcsökkenésre a Samsung - derül ki a Bloomberg híréből. A dél-koreai gyártó a magazin megkeresésére elmondta, hogy rugalmasan kezeli gyártókapacitását, így szükség esetén reagálhatnak a kínálat-kereslet változására. A kérdést különféle elemzői prognózisok ihlették, ugyanis több szakember egybehangzó véleménye szerint jövő év elején csökkenhet az igény az adatközpontokba szánt DRAM-okra, a piaci szereplők ugyanis elkezdtek raktárkészletet felhalmozni. Ez változatlan termelés mellett árcsökkenéshez vezethetne, ami a piacvezető Samsungnak vélhetően nem lenne ínyére.

A Bloomberg információ szerint a dél-koreai vállalat a közelmúltban módosította elvárásait. Ennek megfelelően a korábbi erős 20 százalékos növekedés helyett már csak 20 százalék alatti kapacitásbővülésre számít a DRAM-piacon a Samsung, NAND-ból pedig a korábbi 40 helyett csupán 30 százalékos bővülést vár a gyártó. A piac ilyesfajta volatilitása nem furcsa, az elmúlt évtizedben több hullámvölgyet is kirajzolt az igények (és az árak) alakulása. A hír hatására 1 százalékpontot esett a Samsung részvényárfolyama, az elmúlt két évben ugyanis a memóriák gyakorlatilag nyomtatták a vállalatnak a pénzt, a legutóbbi negyedévben mintegy 16,5 milliárd dolláros forgalmat generálva. Az árfolyamcsökkenéshez hozzájárulhatott, hogy nem sokkal korábban a Micron is csökkenő keresletről beszélt, amely alapján a végéhez érhet a nagyjából két éve kezdődött memóriabumm.

Érdekelnek a további, mindenre kiterjedő részletek? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

Ezek is érdekelhetnek

20.
Back2U
#19: Ezzel egyet tudok érteni, de hogy a 1070 basic lenne :D
19.
PaprikaJancsi
#18: Szerintem se basic, se highend. Basic az 1050ti-1060, highend az 1080-1080ti.
18.
Back2U
#17: Nekem a haverom i5-3470-je, meg négy gigás rx 460-ja a basic gamer konfig, természetesen 8 giga rammal. Szerintem ez bőven a highend már.
17.
RangerFox
#15: Inkább basic gamer konfig, de igen, elég lesz 4 évig, fullhdra biztosan
16.
Lorthirash
#5: 6 éve használok egy 3770k processzort jelenleg egy 1080 Ti társaságában és bármit fut maxon 1440p-ben. Csak a videokártya szokott gyorsabban elavulni de az is bőven jó 3 évig általában.
15.
Back2U
Most vettem 390000ért egy elég komoly gépet, amivel 4 évig gond nélkül elleszek: ryzen 5 1600x, gtx 1070, 16 GB RAM, 240 GB SSD, 2 Tb HDD, 600 wattos táp.
14.
Heldengeist
#10: Amit én felhoztam példának sosem volt 500 ezres, manapság meg ha megnézed, mit veszel, ki lehet hozni 100 körül. Az R9-290X-ek és GTX980-ak 50-60 körül mennek, Dell vagy HP brand gépet Ivy i5-tel és 8GB RAM-mal megkapsz 35-40 ezer körül, csak hozzá kell még vágni egy minőségi 500W-os tápot és el vagy intézve. Azon a teljesítményszinten vagy, mintha vettél volna egy vadonatúj gépet ~300 ezerért.

#13: Az a baj, hogy a kartell ellenes megmozdulások mindig akkor jönnek, amikor már úgyis mindegy és olyan mennyiségben, hogy a gyártóknak meg sem kottyan. Büntették itt már az intelt, merevlemez és optikai meghajtó gyártókat, miután betegre keresték magukat, de még akkor is csak aprópénzre a profit mellett és azóta is ugyanúgy csinálják.

Ram nélkül meg nem megy a gép, meg kell venni és ha a piac elhanyagolható részét kitevő gépépítőket el is riasztják a magasabb árakkal, az OEM gyártókat ez nem érinti, az ő piacuk, a cégek és kormányhivatalok így is úgy is venni fogják.
13.
GAMEROD
Túlzásba viszik a gyártók a profithajhászást. Mindegyik harmad fejlesztéssel és kiadással háromszoros nyereséget ér el. Kicsit már meg kéne őket szorongatni.
12.
Vamosz
Akkor eddig azért voltak magasan a memória árak mert nagy volt a kereslet,most pedig azért lesznek magasan az árak mert csökken a kereslet.Mi van?
11.
Norbiii
#5: Kedves szinkron! Te kérdezted ezt, így a hozzászólásomat úgymond ne magadra vedd, hanem általánosságban értsd, a kérdésedet pedzegettem, mert érzek egy ilyen gondolkodást itt. :)
10.
szinkron
#6: oké, nem egy év, de van 500ad, hogy kifizesd?
9.
Norbiii
#8: Nincs 500ezers gépem, miket beszélek, kb 50 ezer forintot ér a gépem, de ha egy 500ezres gépem lenne, szerintem 5 évig legalább kitartana. Megjegyzem nincs az a szó, amiért én fél milliót kiadnák olyan dologra, ami játék, videojáték.
8.
Norbiii
De mi ez az általánosítás, hogy az embereknek van 200+50...500ezres pécére pénzük? Valakinek biztos, a többségnek szerintem tutira nincs! A GK-n sokszor azaz érzésem támad, mintha valami spanyol jómódú országban élnénk, mintha nem is Magyarország lenne. :)
Ha valaki azt írja, hogy van otthon egy 150 ezres gépe, szerintem az sem mindennapos, de hogy 500ezres és ebből csak a videokártya kerül 200-ba? Nem egy elhagyatott városban élek, de lehet én élek rossz helyen. xd
6.
Heldengeist
#5: Hát ez mondjuk azon múlik, hogy értelmezed az elavultat. Ha úgy, hogy van újabb, akkor igen. De használhatatlan az garantáltan nem lesz még. Akinél pörög egy i5-3570, 8GB RAM és egy R9-390 vagy GTX980, FullHD-ig jó az még mindenre és ez már 4 éves, de vállalható kompromisszumokkal még egy HD7970-as vagy GTX780 is, ami meg a hetediket tölti.
5.
szinkron
Nem értem, ki tartja életben a piacot. VAn az embereknek 200 ezrük videókártyára +50 memóriára? És akkor még hol a vége? 500 be kerül egy számítógép ami egy év múlva már elavult.
4.
Back2U
Most vettem 16 gigát 55000-ért, igazán lemehetnének az árak.
3.
adamsfamily
#1: Úgy emlékszem,hogy a Samsungot valahol Ázsiában meg is büntették érte.
2.
Fata Morgana
Bocs hogy szólok, de a címből hiányzik egy "a" betű.
1.
Heldengeist
Ugyanezt csinálták néhány éve is, amivel megháromszorozták a memóriaárakat. Azóta is csak az eredeti duplájáig mentek vissza. Ez nem kartellezés?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...