PCSX emulátort futtat a PlayStation Classic

  • Írta: sirdani
  • 2018. november 10.
  • Hír
Ahogyan közeledünk a PlayStation Classic rajtjához, egyre több információ lát napvilágot a retrokonzolról. Most például azt tudtuk meg, hogy a nyílt forráskódú PCSX emulátor segítségével fog működésbe lendülni a gépezet.

A dolog azért is különösen érdekes, mert míg konkurens Nintendo a saját retrokonzoljainál, vagyis a NES és SNEC Classic esetében az európai kutatási és fejlesztési részlegük által kreált saját emulátort használták, addig a Sony önálló fejlesztés helyett inkább egy már jól bevált, szabadon hozzáférhető emulátort állított üzembe.

Egészen pontosan a PCSX ReARMedot. A PCSX emulátor fejlesztése 2000-től 2003-ig volt a legaktívabb Linux, Mac és Windows operációs rendszereken. Később ebből fejlődött tovább a PCSX Reloaded, ami aztán rengeteg új lehetőséggel és a bugok drasztikus csökkenésével a ReARMed-verzióban csúcsosodott ki. Utóbbi már olyan plusz funkciókat is lehetővé tett, mint a hálózati játék, vagy a visszajátszások elmentése - melyek egyébként hiányoznak a PlayStation Classicból.

Persze van, aki szerint mindez egy tökéletes példája annak, hogy néha egy „amatőr” fejlesztésű emulátor adott esetben ugyanolyan hatékony - vagy még jobb is -, mint egy „hivatalos” verzió, ám mégiscsak vegyes érzéseket kelthet az emberben, hogy a hazánkban akciósan 35 ezer forintos áron megvásárolható konzol ugyanazt a programot futtatja, amit a leggyengébb otthoni gépünkön is könnyűszerrel kipróbálhatunk.

Ugyanakkor igazán ironikus, hogy még 1999-ben a Sony perelte be a Bleem! vállalatot amiért megpróbálták emulálni az eredeti PlayStation-tartalmakat. A három éven át tartó jogi huzavona végül a Sony vereségével zárult, ám a Bleem! így is kiszorult a bizniszből a túlságosan magas jogi költségek miatt. Azzal, hogy 19 év után viszont pont az ellenkezőjét teszik, és egy hivatalos Sony-eszközbe egy nyílt forráskódú emulátort telepítenek, legalább az „amatőr” emulátorok végre talán megkapják azt az elismertséget, ami jár nekik, és nem a kalózkodás egy újfajta válfajaként tekintenek rájuk csupán.

Ezek is érdekelhetnek

10.
Ooorky
Az az emulator fut ezen is...

https://bit.ly/2JUWVhe
9.
mestermagyar
#7: ? GPL2 licenszelésű, és az ennek köszönhető betömetlen lyukaknak köszönheti a piaci értékét részben a linux.
8.
Neotechtr
#6: No látod, ebben most teljesen egyetértünk. Ráadásul az az emulátor igencsak jó program, tud mindenféle felbontásba való felskálázást és az említett filterekkel és javításokkal együtt látványosabb grafikát ér el alaphangon, mint amit ma a gagyibb remasterek hoznak. Csak éppen gondolom, hogy ezt a pici psx nem tudja...

Akkor vállalták volna be, hogy itt van, emulátor, de így lehet 4K-ra kitenni, így lehet játékot rárakni, így meg rezgő joy-t, mert ugye az emulátor azt is tudja és akkor azt mondom, hogy király ketyere.

Viszont így most felhasználtak egy programot, amit más fejlesztett ki, visszabutították olyan Sony-san együgyűre, aztán kiadták.
7.
NemecsekErno
És most majd bepereli a Sanyi saját magát, hogy olyan, külső fejlesztők által készitett emulátort használ amely sérti a szerzői jogait?

Valamint mivel a Linux GPL3 licenszerlésű, ezért várható, hogy a licensz-szerődés értelmében minden kódot, ami a PCSX-re fejlesztettek a jobb játékélmény érdekében, nyitott forráskódként ki is adnak?
6.
Ultimate
#5: Nincs jó oldala, képmutatás. Annó keresztbe akartak tenni most meg saját megoldás helyett használják egy retró szarba ami helyett mindenki jobban jár ha mobilra leszedi a ps1-2 emulátort és tolja dualshock-al akár tévére kirakva.... Legalább a ps1-2 lemezeket lejátszaná ez a retro csoda vagy az emulátor kapott volna rendes filtereket, de semmi. És közben a ps3 emulátort nem győzik ellehetetleníteni miközben nagy ívben szarnak a visszafelé kompatibilitásra és a szemétre való drága psnow-t erőltetik... Aztán majd egy két generáció múlva ugyan ez az emulátor fogja kitolni a ps3 játékokat Sony gépen..
5.
Sir-Vival
Ha megfelelő licence alatt megy ez a nyílt forrású emulátor, a Sony simán megteheti ezt. Gondolom belemókoltak ezt-azt, elvettek belőle, és íme.
A probléma az emulátorosdival az volt, hogy az emulálandó játékokat nem igazán eredeti PlayStation lemezekről óhajtották beszerezni - így azért érthető a Sony felháborodása - amikor magának az emulátornak a fórumán tippeket adnak, hogy honnan is lehet töltikézni ezt-azt... Az nem oké.

Nézzük a pozitív részét: ezt nem lesz nehéz átalakítani... és most már talán a Sony sem bánja, ha nem veszi meg mindenki a lemezt (A PS1 szoftvereladások gondolom nem számottevőek, szóval csak a gép jól fogyjon).
4.
Ultimate
Ez azért annak függvényében hogy próbálják ellehetetleníteni a az emulátor készítőket, valamint hogy ahelyett hogy aps3 emulálását is támogatnák inkább a szart sem érő psnow-t erőltetik, vicces....
3.
Bnecne
Azért érdekes hogy a sok Sony fanboy nem itt van hanem egy hírrel feljebb osztja az észt a XO2018 hír alatt xd
2.
Batman
Itt látszik a Sony mentalitása. Szarnak ránk, csak profit legyen.
1.
mestermagyar
"Lunix"

Ki akarom próbálni ezt a lunixot.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...