Phil Spencer: a Game Pass segíti az eladásokat

  • Írta: szlav
  • 2018. november 14.
  • Biznisz
Link másolása
Hogyan lehet az, hogy egy 10 dolláros havidíjjal rendelkező szolgáltatás pozitív hatással van a csomagban lévő videojátékok eladásaira? Phil Spencer, az Xbox fejese elárult néhány érdekességet a különös jelenségről.

A Microsoftnak eléggé bejött az Xbox Game Pass - ez evidens lehet mindenki számára, aki követte az X018 eseményeit. Amellett, hogy PC-n is bővítenék a Netflix-szerű havidíjas szolgáltatást, bátor módon a first-party címeiket már az első naptól elérhetővé teszik a csomagban - gondoljunk csak a Forza Horizon 4-re, vagy a jövőre érkező Crackdown 3-ra.

"De megéri ez nekik?" - kérdezheti bármely épeszű ember. "Teljes árú címeket egy csupán 10 dolláros csomagban szórni nem tűnik túl jó üzletnek a kiadó részéről." Phil Spencer, a Microsoft játékos divíziójának alelnöke elárulta, hogy az eladások mégis teljesen mást mutatnak. A jelenség valójában igen egyszerű. A Game Pass rendszere nem tesz mást, mint szélesebb körben elérhetővé teszi a játékokat, így azok népszerűsége könnyebben terjedhet a játékosok közt.

"Amikor egy olyan játékot rakunk a Game Passbe, mint a Forza Horizon 4, azzal egyből megnő a játékosok száma, ez pedig a gyakorlatban több eladáshoz vezet. Többen kérdőre vonták ezt, de a State of Decay 2 esetében is látszott, hogy remekül teljesített az amerikai eladási listákon az első hónapban. Kezdettől fogva a Game Pass része volt.

A kérdés világos: 'Nem fognak az emberek csak simán befizetni 10 dollárt, hogy így játsszák a programot?' Valójában nem: a gamerek általában azt a játékot próbálják ki, amellyel a többiek is játszanak. Mi az első számú játék Mixeren vagy Twitchen? Mivel játszanak a haverok a barátlistámon, vagy Discordon? Sokszor ezek alapján döntenek. Amikor a játékok a Game Pass segítségével nagyobb közösségre tesznek szert, az felhívja rájuk a figyelmet."

Ha ti is ki szeretnétek próbálni az Xbox Game Pass kínálatában lévő játékokat (a lista nemrég bővült, illetve bővül hamarosan 16 új címmel), akkor érdemes mostanában lecsapni rá, hiszen az első hónap most csupán 1 dollárba kerül. Nincs semmi megkötés, utána akár egyből le is mondhatjátok, a játékok egy részét pedig PC-n is elérhetitek.

33.
33.
#23: ez a te szellemi képességeidet tükrözi, ha nem látod, nem a gamepass üzleti modelljét.
32.
32.
Sulejman
#17: Év kommentje!!! :D

A témához szólva pedig: a Micro felfedezte a mai játékfogyasztási szokásokat! Tudatos, költséghatékony a gamerek felé, 20 játékból talán 1-2 amivel hosszú éveken keresztül el tudnék játszani.
30.
30.
Batman
Ameddig volt Boxom folyamat használtam, jó sok vásárlástól megmentett úgymond és sok indie gyöngyszemmel találkoztam, mint például a Manual Samuel.
29.
29.
delphijos
#28: Teljesen egyetértek. A Game Pass a legjobb húzása volt az MS-nek, és külön jó hogy nekik is bőven megéri, ami azt jelenti hogy nem egy szalmaláng szolgáltatásról van szó. Ezt én sem értem hogy miért akarja valaki, aki nem használja megmagyarázni hogy ez rossz , azoknak akik igen.
28.
28.
godach
#7: A "fajtámnak" nagyon is jó. Két játék árából egész évben játszom vagy hússzal. Ha megvenném, egyszer kijátszanám bármennyire is jó, töbször nem mert nincs idő. Repülök a következőre. Persze, arra jó lenne hogy a könyvtárban vigyorogva nézhetném, hogy mennyi van de egyéb értelme nem lenne.

Am tényleg nevetséges hozzáállás szerintem. A Humbli csomagokon és a Gamepasson kívül for the playersebb megoldást én bizony nem láttam a 20 éves gamer pályafutásom alatt.
25.
25.
supair
#17: Két órája sírva röhögök ezen!!!! Mekkora vagy már...……..

Csak ezért az egy mondatért érdemes volt ezen a hucudli oldalon mardni.
23.
23.
Huf93
#22: Ugyhogy sehogy se látom az összefüggést :D a game pass és a tőbb eladás között :D max a bevételt nőveli .. :D
22.
22.
Huf93
Hát nem tudom forza 4et kiprobáltam előfizettem 3000ért 1 hét után meguntam majd vissza kértem a pénzem de belegondolsz ha 3 honapot játszol még ugy is jobban megéri mint megvenni 20 ezerért aztán ha elő alarod venni majd előfizetsz megint
21.
21.
Blueberry
#20: Amiket felsoroltál,azok közt nem sok új játékot látok (de az biztos h egyik se xbox exclusive és egyik sincs gamepass-re) nekem is vannak régebbi játékaim amiket előveszek
20.
20.
crytek
#19: Nekem sok olyan kedvencem van amit sokszor végigviszek...
A minden évben legalább egyszer újra végigviszem listában már ezek vannak:

Crysis,Metro 2033, FEAR, Condemned, Dead Space 1, Far Cry 1.
Hiába vittem már végig mindet minimum 6x még mindig élvezem őket.
19.
19.
Blueberry
Ez jó,Gamepass-el kipróbálja az ember és ha úgy érzi hogy ő ezt éveki fogja játszani,akkor megveszi,bár nem sok mai játékot tudnék mondani ami évek múlva is lekössön (főleg nem xbox-on)
18.
18.
Őrnagy
#15: Legyen úgy. Mondom, szerintem a lehetőség jó a gamereknek. Ha meg élesedne kicsit a verseny a Micro és a Sony közt, azzal is csak mi járunk jól.
17.
17.
frankdelgado
#7: Ha Phil felkeresne, h holnaptol estènkèn micro-s lànyok kezelgetnèk a gyíkodat bérmentve te elutasítanàd arra hivatkozva, h jobb szereted magad csinàlni. De ha a Sony Magyarorszàg legutolsò kazànfűtője keresne fel, h szàrazon hatoljon be neked, akkor fülig vigyorral tolnàd le a gatyàd. Ez vagy te.
16.
16.
alá tudom támasztani az hogy ez több eladáshoz vezet. Én annak idején, a gamepass indulásakor ugye ingyen használtam két hétig, és a gamepass-ben fedeztem fel az Xcom-ot, ami egyik all time kedvencemmé vált, meg is vettem, majd a 2-őt is. A life is stranget szinén ott próbáltam ki először. Nem rossz üzleti terv ez.
15.
15.
delphijos
#10: “De nem értem, hogy lehet ez nyereséges”

Kb. úgy ( bár az analógia azért nem 100%) ahogy az 5 rugóért bármennyit ehetsz éttermek. Az emberek töredéke eszik ténylegesen ekkora ( vagy nagyobb ) értékben. Itt is valószínűleg olyanok fizetnek elő akik AMÚGY nem ennek meg a felkínált játékokat. És ahogy a cikkben is van, egész biztos ez “rendes” eladásokat is generál. Értelem szerüen az biztos többet hozna ha az összes előfizető minden játékot amivel játszik megvenne, de ez pont azokat célozza akik ezt úgysem tennék. Aztán valakit bevonz egy multi, és tovább előfizet mint akarta volna, vagy megveszi a játékot..,..
12.
12.
#9: Hol tudom 200-ért megvenni a Game Pass-t?
11.
11.
shatterhand
Nálam ez a bőség zavara,igy nem mozgat. Plusz a tudat,hogy amig előfizető vagyok addig érhető csak el. Digitális tulajdonlás nem zavar, de a bérlést nem szeretem.
10.
10.
Őrnagy
Na jó, de a Micro bármit csinál,Phil azt nyilatkozza, hogy ez jó, népszerű, nyereséges, és emiatt egyre több játék és konzol fogy. Csak ezt nem szokta számokkal alátámasztani.
Egyébként az ötlet nagyon kedvező, és ha ilyen áron ilyesmit kínálna a Sony, rögtön belevágnék, pedig most PS+om sincs.
De nem értem, hogy lehet ez nyereséges.
9.
9.
crytek
Jó is ez... 200Ft-ért most letolja az ember pl a Gears of War 4-et meg a Recore-t + 1 hónap alatt meg is unja a Forza 4-et és mindezt nem 36ezer ftért amennyi ennek a 3 játéknak az alapára összesen.. Ennyit megért nekem. Engem biztos nem sarkall arra hogy megvegyem bármelyiket is. Vásárolni ugyanis jó áron szoktam = bunel mert az nekem ingyen van (még). MS game-ek árai meg minden csak nem olcsóak.. Ezer éves Forza H3 U is 25k lol...nem tudom mit szívtak ezek..
8.
8.
Yanez
#7: A gamepass-ban ezért a töredék pénzért nem egy, hanem egy rakás játékot tolhatsz, míg amit egyszer megveszel, az csak egyetlen darab game. Az már más kérdés, ha valakit pl a gamepass felhozatalból csak egy játék érdekel. Ebben az esetben valóban logikusabb megvenni. Szóval ez is olyan, hogy kinek mi a jobb, de így legalább van opció!
7.
7.
kamgecam
Én szeretem birtokolni a játékaimat, inkább egyszerre megveszem ahelyett hogy évekig fizessem a gamepass-t hogy kölcsönbe játszhassak! Elsőre jonak tűnik de hosszútávon nem jo befektetés ez a fogyasztoknak.
5.
5.
szlav
#4: Arra gondolt az öreg Phil, hogy ha beteszik a Forzát (vagy bármi mást) a Game Passbe, azzal nyilván megnő a játékosszám, később pedig ez több tényleges eladáshoz vezet. Itt nem a konkrét játékosszámról van szó.

A logika az, hogy "A játékos" a Game Pass segítségével kipróbálja a játékot, emiatt pedig bevonzza majd "B és C játékost" is, mert ők látják, hogy "A játékos" a friend listen éppen ezzel játszik. Az így behúzott playerek némelyike viszont lehet, hogy nem szöszöl a Game Passel, hanem csak megveszi a játékot, amellyel az összes haverja játszik.

Valóban lehetne kicsit érthetőbb, de a cikkben leírtak szerint fogalmazta meg. Egy kis kreatív fordítással mondjuk esetleg egyértelműsíthettem volna, úgyhogy ezért elnézést :)
4.
4.
Zisten
Nem tudom, de nekem ez egy kicsit ködös megfogalmazás.
"Amikor egy olyan játékot rakunk a Game Pass-be, mint a Forza Horizon 4, azzal egyből megnő a játékosok száma, ez pedig a gyakorlatban több eladáshoz vezet."

Tehát ha jól értem van olyan hülye aki befizeti a Game Pass-t és ahelyett, hogy azon tolná a játékot mellé még külön meg is veszi?
Vagy csak ez is egy ködös MC fogalmazás?
Mivel a Game Pass miatt már nem eladásokkal hencegnek, hanem PLAYER számmal. Azt akarják sugalni, hogy a sok player azt jelenti, sok az eladás sok, közbe meg nem, mert game pass alatt tolják.
Lehet én emlékszem rosszul, de a "State of Decay 2" eladások pont hogy nem voltak olyan szépek.

Vagy a MS a Game Pass alatti letöltést is eladásnak könyveli?
Ez egy olyan katyvasz megfogalmazása a dolognak, amivel megint jól próbálnak kijönni a sz@rból. :)
3.
3.
simon 555
#1: Van PS4-en is. PS Now előfizetéssel pár hónapja már elérhetőek PS4 játékok is letöltésre. Ha jól tudom több mint 200 játékot lehet tölteni, plusz pár PS2-es játékot.
2.
2.
Dresa
Tényleg jó húzás, mert így nem kell megvenni több 10 ezer forintért egy egy címet, amit szívesen kipróbálnál. Például: én megint rájöttem, hogy nem valók nekem az autós címek, köszönhetően a Forza Horizon 4nek. :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...