HWSW: Piacra dobták a Radeon RX 590-et

  • Írta: zoenn
  • 2018. november 16.
  • Hardver
Link másolása
A Radeon RX 590 jól szemlélteti, hogy egy kiöregedett grafikus mikroarchitektúrára mennyire nehéz versenyképes terméket építeni. Az első független tesztek fényében nem fog áttörést elérni az AMD - írja a HWSW.

Régi-új asztali videokártyát mutatott be a Radeon RX 590 személyében az AMD. A specifikációk és az első független tesztek fényében bátran ki lehet jelenteni, hogy nem ez lesz a tervezőcég áttörésterméke. Az RX 590-en található Polaris 30 GPU ugyanis a korábbi, lassacskán hároméves GCN4 mikroarchitektúrára épül (ami maga is csak a GCN3 finoman módosított változata), amely részben meg is pecsételte a videokártya sorsát. További hendikep, hogy gyártástechnológiában sem történt komolyabb előrelépés, a 14-ről 12 nanométerre váltásból ugyanis alig profitált valamit a Polaris. Az AMD becsületére szóljon, hogy legalább a címkézőpisztolyt nem tekerte túl, az 580 és 590 modellszámok közötti különbség ugyanis reálisan mutatja a két termék viszonyát.

Az új Radeon alapjául szolgáló Polaris 30 elnevezés egy (papíron) kisebb, 12 nanométeres csíkszélességen készülő lapkát jelent. A GlobalFoundries fejlesztése a lassan immár két éve élesben alkalmazott 14LPP-hez képest (ezzel készült a Polaris 10 és 20 is) 10 százalékkal nagyobb tranzisztorteljesítményt és 15 százalékkal magasabb sűrűséget nyújt. Ezen előrelépést az AMD sikerrel kamatoztatta a tavasszal bemutatott 2000-es Ryzen szériával, a processzorok ugyanis változatlan TDP mellett hoztak magasabb IPC-t és órajelet. Az RX 590-en szolgálatot teljesítő Polaris 30 már nem dicsekedhet ekkora javulással, hisz bár a végrehajtóegységek órajele 15-17 százalékkal nőtt, a videokártya TDP-je ezt nemcsak lekövette, de túl is szárnyalta, az alapvetően magas, 225 wattos fogyasztási keret ugyanis bő 21 százalékkal múlja felül az RX 580 értékét.

Kíváncsi vagy a független tesztek eredményeire? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...