Epic Games Store-ra vált a Ubisoft

  • Írta: sirdani
  • 2019. január 9.
  • Biznisz
Kezd élesedni a harc a piacvezető Steam és az újonnan feltörekvő Epic Games Store közt. Az Epicnek a kisebb indie címek elcsalogatásával eddig sem volt komoly gondja, ám a The Division 2 már érzékenyen érintheti a Valve-ot.

„A célunk, hogy a leginkább kiadóbarát platformot biztosítsuk a vásárlókhoz való közvetlen hozzáféréssel és a 88 százalékos bevételelosztással, lehetőséget teremtve a készítőknek, hogy egyre nagyobb befektetéssel készíthessenek nagyszerű játékokat” - nyilatkozta Tim Sweeney, az Epic ügyvezető igazgatója és alapítója.

A Valve 30 százalékos sarcához mérten az Epic 12 százalékos jutaléka az eladások után meglehetősen baráti, ami miatt már az AAA-kategóriás kiadóknak is elgondolkodtató lehet a váltás. Nos, a Ubisoft el is gondolkodott rajta, és a GamesIndustry értesülései szerint döntött is; bizonyos címek esetében - közülük is elsőként a The Division 2-vel - maguk mögött hagyják a Steamet, és kizárólag az Epic Games Store-ban és a Ubisoft saját platformján fogják őket árusítani PC-n.

A váltással kapcsolatban a Ubisoft alelnöke, Chris Early elmondta, hogy „az Epicet bízzuk meg azzal, hogy rajongóink számára zökkenőmentes utazást nyújtsanak az előrendeléstől és a béta elindításától kezdve egészen a megjelenésig… Az Epic ugyanis továbbra is képes felkavarni a videojáték-ipar állóvizét, melyre a jelenlegi disztribúciós modellje a legújabb példa, ami valami olyasmi, amit a Ubisoft is támogatni szeretne.”

A váltás a konzolos platformokon történt előrendeléseket természetesen nem érinti, az újítás kizárólag a PC-s játékosokra lesz hatással. Ami pedig a jövőt illeti, a Steamnek kétségtelenül elő kell rukkolni valamilyen válaszlépéssel, hiszen hosszútávon erősen megkérdőjelezhető a jelenlegi modelljük zavartalan működése. Addig viszont nincs más dolgunk, mint reménykedni benne, hogy a kiadók mellett a játékosokat is pozitívan fogják érinteni az esetleges változások.

Ezek is érdekelhetnek

47.
crytek
#45: Ezért jó a "bérlés" EA Access, Game Pass pl.. MS game pass 3 hónapja fut havi 200ftért..ennél jobb ár nem kell. Többet nekem nem érnek ezek :)
46.
Nyarlako
#45: Ha meg majd olyan drmet használnak hogy nem lehet rendes, dobozos single játékot venni konzolra akkor onnantól szarok az egeszbe és warezolok.
Amit az Xbox one-nal is terveztek a pofátlanság csúcsa, meg is lett belőle a bukás hiába visszatáncoltak.
És nem úgy látom hogy a használt piac miatt sorra mennének csődbe.
Mondjuk én szinte csak újat veszek, használtat csak ha máshogy már vegleg nem tudok valamit ujan beszerezni mert nem kapni már egy webshopban se.
45.
delphijos
#26: “Túl van reagálva a használt piac, aki úgy vesz az amúgy se venne újat mert nem költene annyit.”

Ez most komoly? Nem warez-ről beszélünk. A használt játék vásárlók igenis fizetőképes réteg, csak sokkal árérzékenyebb. Ma, ha 2-3 héttel a megjelenés után megveheti használtan közel féláron, nem fog várni egy akcióra. Pedig amúgy akciósan, olcsóbban megvenné. Az meg hogy “túl van reagálva” se igaz. Egy single game ma 5-6-7 emberen is “keresztülmegy” es az csak egy eladott példány. Konkrétan olyanokat is ismerek akik “közösen” vesznek meg játékokat ( mindenki egyet ) és aztán körbeadják. A kiadók még akkor is jobban járnának ha ezek az emberek 70%-os akcióban vennék meg őket. És ezt pontosan tudjak is. Az MS se a ujjából szopta az ötletet ( a kivitelezés meg az időzítés volt rossz )
44.
scdlsc
#43: Sajnos nem fognak. Eladási rekord lesz. Nem csak konzolon, pc-n is.
43.
Ultimate
#41: Egyébként meg lehet nézni a userek reakcióját,meg is érdemelné az ubisoft hogy pofára essenek ezzel a húzással a Division 2-vel. Nagyjából minden komment ami az ubisoft fórumon vagy akár facebook oldalon azóta kint van az hogy "no steam,no buy"....
42.
GAMEROD
Akkora sikerszéria lenne a Division? Megjelenése után egy hónappal már írmagjáról se lehetett hallani.
41.
Ultimate
Epic store ide vagy oda, a szolgáltatások tekintetében egy nulla, az árak semmivel sem jobbak holott ugye nem sarcolnak úgy mint a steam,mégis ugyan annyi az ára szinte mindennek, és a vicc az hogy közben utána lehet nézni az Epic Games supportjának mennyire is odaadóak, el lehet képzelni milyen jóarcok lesznek a store-al.... Gyakorlatilag userek nem kis számát szarják telibe bármilyen problémával keresik fel őket, legyen az akár account feltörés.....
39.
hege
„az Epicet bízzuk meg azzal, hogy rajongóink számára zökkenőmentes utazást nyújtsanak az előrendeléstől és a béta elindításától kezdve egészen a megjelenésig… Az Epic ugyanis továbbra is képes felkavarni a videojáték-ipar állóvizét, melyre a jelenlegi disztribúciós modellje a legújabb példa, ami valami olyasmi, amit a Ubisoft is támogatni szeretne.”

Nem kell annyit perkálni így dobbantunk!
37.
Nyarlako
#35: Itt látszik milyen ember vagy. Ha meg is van rólad s véleményem soha nem kívántam neked rosszat se szóban, se gondolatban.
36.
Nyarlako
https://www.bbb.org/article/news-releases/19182-video-game-company-epic-games-has-f-rating-with-bbb?bbbid=0593

A majority of complaints submitted to BBB against Epic Games deal with customer service and refund or exchange issues.
35.
Ra1D3n
#29: Ezt a jelenetet mondjuk megnézném.
34.
Neotechtr
#29: Heheh, az szép lenne. Amid megvan, az meg is marad. Ha van egy jó kis offline játékod, akkor ott marad az is a lemezen. De ha mondjuk van egy dobozos Diablo 3-ad és egyszer kikapcsolják a szervereket, abból csak a doboz marad, a lemez, meg a füzet, de játszani nem tudsz vele többet. Ugyan így: Destiny és hasonlók. Bár nekem minden 'fent' van Steamen, stb, de PC-re dobozos játékot vásárolni? Hát nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen, de már akkor sem volt lemez, vagy a lemezen csak egy Steam telepítő volt. Egyik kiadáshoz persze még fém DVD tokot is kaptam, de lemez nem volt, csak egy papír a kóddal, meg hogy vegyek DLC-t.
31.
Nyarlako
#27: Van 416 játékom steamen, és helyen akarok tudni mindent mert ugy kényelmesebb, plusz a maxolt achik egy helyen, ott használom a chaten is, ott vannak a screenshotjaim, stb.
30.
Redeye
#2: Én preferálom a steam felületét. Igen hasznosnak találom, hogy egy adott játékról rengeteg információt kapok, illetve számomra a játékosok által írt review-k hasznosabbak, mint egy fizetett oldal írása. (persze a felhasználók közül, azok véleménye ér többet akik érezhetően játszottak is nem pedig 0-2 óra gameplay után odabüfögik, szar/jó)
29.
Nyarlako
#28: Hogy veszik el, bejönnek a lakásomra és lefoglalják a gyűjteményemet?
28.
Neotechtr
#26: A használt játékokat még mindig rossz ötlet használt autókhoz hasonlítani. Az autó mindig a tied lesz, a játék pedig soha. Hiába van meg fizikailag, a játékot akkor sem birtoklod, csak a használati jogát.
27.
Chrysh
De most tényleg olyan nagy probléma az Epic Storeból indítani egy játékot Steam vagy UPlay helyett?
26.
Nyarlako
#24: Túl van reagálva a használt piac, aki úgy vesz az amúgy se venne újat mert nem költene annyit. Ha meg minden single player játék always online drmhez lesz kötve konzolon sok embert elveszitenek.
Minden pofátlanságot csak nem lehet a végtelenségig lenyomni a vásárlók torkán.
Jól nézne ki hogy lelövik egyszer a szervereket aztán volt-nincs.
Amit megveszek az enyém legyen.
Ennyi erővel betilthatnak a használt autókat vagy bármilyen árut.
25.
delphijos
#14: A legtöbb ember semmenyire sem lojális. Ha egyre több játék itt lesz elérhető, a Steam-en meg nem, az épp elég vonzó lesz. A tengernyi szolgáltatás kevésbé érdekli az embereket mint a választék. Ha valaki "mindenevő" már ma is kell a Steam-en kívül használnia mást is. A kiadókat meg csak az ár érdekli.
24.
delphijos
#13: Szerencsétlen helyzet volt, és mint mondtam a Sony meg meglovagolta a dolgot, pedig igazából nekik is ez lenne a jobb. Én azt mondom, hogy a Sony hátrált meg a pillanatnyi előnyért cserébe. Én nem tartom lehetetlennek ha ezen ment volna komoly egyeztetés a háttérben, és a kövi genben kijönnének a dologgal.
23.
Nyarlako
#21: Mikor lattal utoljára árcsökkentést? Ezt hazudtak a digitális terjesztés hajnalán is, semmi nem lett belőle.
Azóta is azon vannak minel többért minel kevesebbet adni.
22.
crytek
#21: Garantáltan nem lesz árcsökkenés. Mire föl lenne? Most is azért epic store mert mert a 60$-ból a 12% joval több mint a 60ból 30 vagy 2x (nem tudom a valve hova modosította)
Az is erős tévhit ha nem lesz már dobozos csak only digit akkor is olcsóbb lesz. Nem lesz. Ezek a profitra mennek nem másra.
21.
Raptor X
Konzolosként kb. pont lesz@rom, a játékok többségét a store-ban veszem akciósan, vagy pld. Div2 48 euró volt CDKeys-en.

Amúgy ez szerintem árcsökkenést fog hozni, ami nem baj, szerintem nem normális dolog, hogy 20+ ezer ft egy új cím.
19.
Neotechtr
Pontosan az van, amit az 1-es kommentben leírtak. Szóval a kiadóknak jó lehet, de az usernek nem feltétlenül. Nagyon sok funkciója van a Steam-nek, ami már mondhatni alap lett az ember életében. A fórumok, felhő mentések, screenshot-ok feltöltése, stb, stb, stb.... És ez mind hiányzik az Epic Launcher-ből. És ha a kiadók nem is, de a felhasználók továbbra is igénylik ezeket - és miért ne tennék - akkor ezeket mind bele kellene integrálni az Epic platformjába is.

Akkor pedig megnézném, hogyan hozzák ezt tető alá 12%-ért. Nekem nem is azzal van itt bajom, hogy ezer launchert fel kell tenni. Így is fent van a Steam, Origin, Uplay, GoG és a Blizzard-os is... szóval tőlem elfér az Epic-es is. De ha én veszek egy játékot, akkor mindenképpen törekedek rá, hogy Steam-es legyen, amennyiben ez lehetséges. Mert ott van több száz játékom, mentésem, screenshot-om, barátlistám, fórumok és minden olyan dolog, amit alapból elvárok. Minél több játék jelenne meg csak az Epic boltjában, annál több ember kavarodna oda és követelné, hogy legyen meg minden, ami a Steam-en, azt meg sem gyorsan, sem olcsón nem lehet kivitelezni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...