Frissítve: Metro Exodus - kizárólag az Epic Store-on

  • Írta: Shifty
  • 2019. január 29.
  • Bejelentés
A 4A Games és a Deep Silver is megerősítette, hogy a hamarosan megjelenő Metro Exodus PC-s változata mostantól csakis az Epic Games Store-on lesz elérhető. Akik esetleg már a Steamen előrendelték a játékot, azokat nem érinti a változás.

Akinek esetleg kétségei voltak afelől, hogy az Epic nem gondolja komolyan, hogy komoly versenytársa akar lenni a Steamnek, annak valószínűleg csattanós választ adott most a kiadó. A 4A Games és a Deep Silver ugyanis megerősítették, hogy hamarosan boltokba kerülő új játékuk, a Metro Exodus PC-s változatának digitális kiadása mostantól csakis az Epic Games Store-on keresztül lesz beszerezhető.

A játék hivatalos oldalán tett bejelentésből egyébként kiderül, hogy a döntés hátterében természetesen anyagi megfontolás is áll, a Steam modellje szerint ugyanis az eladott példányok után sokkal több marad a Valve-nál. Ezzel szemben az Epic sokkal több pénzt csorgat vissza a stúdióknak és a kiadóknak, ami egyébként a játék Egyesült Államokban kapható kiadása esetében azt is jelenti, hogy ott olcsóbb, 50 dolláros árcédulát kapott a játék.

Akik esetleg már korábban előrendelték a játék Steam-változatát, azoknak nem kell aggódniuk, ők a Valve platformján keresztül kapják meg a játékot, illetve annak minden későbbi kiegészítését. Továbbá az exkluzivitás sem tart örökre, valószínűleg jövőre visszakerülhet a Steamre is az Exodus.

A Metro Exodus február 15-én jelenik meg PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Update! Még a Valve-ot is meglepte a döntés, közleményében azt írja, hogy az Epic Games Store-os exkluzivitás "tisztességtelen a Steam-felhasználókkal szemben", különösen most, hogy hosszú ideig előrendelhető volt náluk a Metro Exodus, aztán pont a megjelenés előtt nem sokkal húzta ki dugót a Deep Silver.

Update #2! A Metro Exodus hazai forgalmazója ezenkívül megerősítette: a játék PC-s dobozos változata is az Epic Store-ban felhasználható aktivációs kódot tartalmazza majd.

Update #3! A játék kiadója is reagált a fejleményekre. A Twitteren publikált közlemény szerint az Epic Store ideiglenes exkluzivitása mellett a Koch Media önállóan döntött - a THQ Nordic leányvállalataként funkcionáló kiadó tulajdona maga a Metro, mint IP is. Az anyavállalat egyébként a továbbiakban sem tartózkodik a hasonló ideiglenes platform-exkluzivitástól, de leszögezték azt is, hogy fontos számukra, hogy a felhasználók a nekik legszimpatikusabb üzletben vásárolhassák meg a termékeiket.

165.
165.
RebornSoul
#164: Ez nem igazán jelent problémát, mert max más időben játszunk, vagy az egyikünk addig más store felületen lévő játékokkal játszik, stb. A lényeg az, hogy hozzáférhettünk a másik accountján lévő játékokhoz és a saját accountunkkal tudtuk játszani azokat. Az Epic rendszerén ez nem lehetséges.
164.
164.
simon 555
#161: Javíts ki ha tévedek, de a családi megosztás csak úgy működik ha 1 ember játszik. Tehát ha neked van egy profilod amit megosztasz valakivel a funkcióval, akkor a második illető nem játszhat ugyan akkor amikor te. Semmivel mert amint elindítasz egy játékot, őt kidobja. Legalábbis amikor én próbáltam még így volt. És így valljuk be elég használhatatlan.
161.
161.
RebornSoul
Nekem nem szimpatikus ez a döntés, mert fogyasztóellenes.

Az Epic Games Store felülete mérhetetlenül puritán és a bolt a legalapvetőbb funkciókkal sem rendelkezik. Nincs családi megosztás (míg Steamen, vagy mondjuk PS4-en és Xbox One-on van). Ez részemről azért probléma, mert én nem tehetem meg, hogy 12 ezret adjak ki egy új játékért, épp ezért volt ideális nekem PS4-en (meg most Steamen) a családi megosztás lehetősége, hiszen így valamelyik haverral felezni tudtam a költségeket. Így ugyanúgy tudtam a fejlesztőket támogatni és végső soron mindenki jól járt. Viszont tekintve, hogy ez nem lehetséges az Epic boltjában, nálam ez egyértelmű passzolás lesz, bármennyire is bírom a 4A Games csapatát és a korábbi Metro részeket.

De lehetne arról is beszélni, hogy nincs lehetőség felhasználói kritikák írására az adott játékkal kapcsolatban, illetve nincsenek játékokhoz rendelt fórumok, amik a játékos és játékos, illetve a játékos és fejlesztő közti kommunikációt, eszmecserét is körülményesebbé teszik.

A tisztességes, fair, korrekt eljárás az lenne, ha a játék továbbra is elérhető lenne Steamen és meg lenne adva a lehetőség a fogyasztó számára, hogy eldöntse, melyik platformon kívánja beszerezni a játékot. Ha annyira akarja, hadd támogassa a játékot az Epic rendszerén keresztül a magasabb kiadói profit érdekében, ha pedig számára fontosabbak a Steam által kínált különböző szolgáltatások/funkciók, akkor hadd vehesse már meg ott a játékot.

Annak idején a Steam húzta ki a szarból a PC-s videojátékpiacot, mert a béka segge alatt volt. Ez az egyre növő szegregáció és platformexkluzivitás a PC-s vonalon csak azt fogja eredményezni, hogy újra összeomlik a PC-s piac. Már így is annyi féle launcher van (Steam, GOG, Uplay, Origin, Battle.net, Bethesda Launcher, Epic Games Launcher, stb.). Persze az se jó, ha monopólium van, de ne az exkluzivitással akarjanak már felhasználókat édesgetni magukhoz, hanem mondjuk azzal, hogy jobb dealeket kínálnak.
156.
156.
Heldengeist
#146: Igen, meg fogja nyitni. Pontosan itt kezdődik a gond. Parancsikonokat steam nélkül is lehet egy helyre gyűjteni, attól még nem lesz egy rendszerben semmi.
146.
146.
simon 555
#136: Ugye vágod, hogy hozzá tudsz adni bármit a gépedről a Steam könyvtáradhoz és onnan indítani? Még akár illegálisan letöltött játékot is. Szóval ha csak annyi a probléma, hogy nem egy helyen vannak listázva a játékaid, akkor az nem akadály. Igaz, hogy meg fogja nyitni a másik launchert is a játék indításakor, de a játék ott lehet a steam könyvtáradban.
145.
145.
simon 555
#123: Kivéve EA, Ubisoft és Activision játékokat. Végülis csak a 3 legnagyobb kiadó a világon a legnagyobb eladásokkal :D
144.
144.
simon 555
Egyébként ha jól emlékszem ugyan ez volt minden kiadó storejánál is. Ugye "no steam,no buy". Ennek ellenére az EA, Ubisoft és az Activision is köszöni szépen jól megvan a saját storejával a steam nélkül. Veszik a játékokat az emberek, hiába nincs steamen. Ugyan ez lesz itt is. Azok akik panaszkodnak a kisebbség. Ugye mindig a kisebbség a leghangosabb, a többség le sem szarja..
143.
143.
markoci555
ha annyira pénzéhesek akkor talán tegyék vissza steamre a sima alapjátékokat is, tőlem legyen ugyan annyi mint régen, mi a *****os *****ért veszik le, ha ugyan annyit keresnek egy nulla változtatású újrakiadással???
139.
139.
delphijos
#137: Plusz, hidd el, hogy - bár tudom hogy itt ez szitokszó - exkluzív tartalom nélkül nehéz egy ilyen üzletben ( akár a videostreaming-nél ). Mert pont ez az amivel "magadnál tarthatod" a vásárlókat. Persze, értem én hogy felhasználói szempontból az egy közös store lenne a legkényelmesebb, de csak és kizárólag a szolgáltatásokkal nehéz versenyezni. A Steam baromi régen kezdte, és emiatt most az a legvonzóbb ilyen szempontból, persze hogy ez most kivételes helyzet. De ha 2-3 cég úgy dönt hogy kikupálja a saját store-t, akkor szinte nem lenne különbség. Akkor meg csak a választék dönt. Ha megnézed, a "csak egy van" az a konzolokon megy, mert zárt rendszer. Ott meg a fizetős multi miatt morognak az emberek, meg hogy a "tulaj" azt csinál amit akar. És PC-n a Valve is majdnem azt csinál amit akar. "Diktál" a kiadóknak, a játékosok felé meg azt nyújtja amit ő gondol. ( Azért sok panaszt is hallottam már a Steam-ról ) Szerintem nem olyan nagy baj ha - lehet hogy ideiglenesen - de kicsit rálépnek a tyúkszemére.
137.
137.
Heldengeist
Egyébként meg aki azt hiszi, ettől verseny lesz, nem lesz verseny. Minden platform ajánlja a maga exkluzív cuccait, te meg vagy használod az összeset, vagy kimaradsz játékokból. Mert ha majd TES VI-ozni akarsz, akkor azt csak a Bethesda kliensén keresztül tudod, ha Anthemezni, akkor csak az EA-nél, RDR 2-zni csak a Rockstar Social Clubbal, Assassin's Creedezni csak a Uplay-jel, és így tovább és így tovább.

Verseny akkor van, ha a rivális termékek vagy szolgáltatások teljesen ki tudják váltani egymást. Ha Gillette borotváról áttérsz Wilkinsonra és a képed így is úgy is sima, ha Audi helyett Lexust veszel és ugyanolyan kényelemben utazol vele, ha Telenorról áttérsz Telekomra és ugyanúgy fel tudod hívni az asszonyt. De itt ez nem áll meg.
136.
136.
Heldengeist
#2: A sok rivális store minden csak nem jó felhasználói szempontból. Jó volna, ha egy közös felületre össze lehetne fogni a játékkönyvtárakat, nem pedig 620 millió különböző rendszerben vásárolt cucchoz 620 millió klienst telepíteni és a gépeden tartani. Steam, Uplay, Origin, GoG Galaxy, Microsoft Store, Battle.net, Bethesda Launcher, Epic Store, aztán már azt sem tudod, mit hol tartasz.
127.
127.
delphijos
#126: Mit mondjak, jól tetted hogy ezért regisztráltál. :)
126.
126.
NaGeJo
Semmi látnivaló nincsitt kérem szépen.
A Kínai Nagytestvérnek megéri kis pénz (12% marzs) a sok nyugati dollárért, térnyerésért, és némi adatért :)
Kínai Kommunista Páert - Tencent - Epic Store...

Piac/adat vásárlás Kínai módra.

122.
122.
Ooorky
#119: Nem BS, én is a steam/gog miatt áltam le a warezzal, de origin-t már nem raktam fel, uplay is csak a discovery tour miatt van, epic store pedig sose lesz. Ismerősi körömben is drasztikusan visszaesett a virágboltozás, de mivel lassan úgyis pöcsölni kell minden játéknál külön launcher-rel akkor inkább warez vagy konzol. Kiadók meg majd sírnak, hogy nem éri meg pc-re fejleszteni.
119.
119.
delphijos
#117: Mondjuk azt a bullshit-et nehogy megkajáld már hogy valaki csak azért warez-olt mert nem tudta kényelmesen beszerezni a cuccokat.
118.
118.
zozo76hun
#117: Eddig is kalozkodtak a steam mellett is, ezutan is fognak. Kalozkodas mindig lesz, mert van aki 1000Ft-ot sem adna ki egy jatekert inkabb letolti ha lehet. Vagy eppen azert kalozkodta le mert mondjuk igy hianyzott a vedelem a jatekrol es nem lassitotta a gepet.
117.
117.
Ooorky
#116: /v-n elég sokan írják, hogy a steam miatt hagyták abba a kalózkodást, mert mindent kényelmesen, egy helyen, kis várakozással olcsóbban beszerezhettek. Most majd újrakezdik.
116.
116.
zozo76hun
Tualjdonkeppen a Metro megjelenese a Steam-en kivul a jovot mutatja. Egyre tobb cimnel lehet majd arra szamitani hogy valamelyik masik store-ban ferhettek hozza. Kar ezert itt veszekednetek. Idovel sokkal jobban szet fog toredezni a PC-s resz, mert a steam mintajara, de azt kikerulve fognak megjelenni a jatekok itt-ott. A Steam egyeduralkodasa (ami mar eddig sem volt 100%-os, lassan veget er. El kell ezt fogadni. Ez a PC sajatossaga. Kar harcolni ellene, ugyis bekovetlezik. Idovel megszokjak az emberek es megy minden szepen tovabb. Csak mashogy mint eddig...
115.
115.
ironyman
Támogatom ezt az ellenállást! Elvégre jogunk van megsértődni azért, mert nem steamen fog megjelenni. Bevallom, engem is elvesztettek ezzel az övön aluli húzással. Csak úgy fogják magukat és rám kényszerítik ennek az epic szarnak a letöltését! Hogy fogok a játékról beszélgetni az interneten a steam community nélkül? De ami még fájóbb: hogyan fogom eldönteni, hogy jó-e a játék a steam review-k nélkül? Ráadásul még refund sincs. A végén még vállalnom kell a felelősséget a saját hülyeségeim miatt.
113.
113.
mestermagyar
Amennyire én gondolom, ez szimpla kapitalizmus. Valve épp stagnál. Aki stagnál az nem egy helyben áll hanem visszacsúszik.

Amíg cégekre van bízva a játékod mint tulajdon kezelése, addig mi fogjuk megszopni ezt a platformversenyt.


Triviális community és moddding oldalak létrehozása. Tele van a piac chatalkalmazásokkal. Komolyan emberek, azon megy a veszekedés hogy melyik kliens a "jobb"? Csak annyit elmondok hogy bármi ami ezekben a kliensekben a játék letöltésén és futtatásán kívül van, az bloat. Idővel integrálta a Valve mert azt akarta hogy platformjuk legyen. Hogy benne élj. Hogy a következő kihívónál (Epic game store) magadra vedd a Steam platform potenciális elmúlását mert invesztálva vagy. Mert tudod hogy mindened odaveszik ha gazdaságilag fenntarthatatlan az online bolt.
98.
98.
hedzsooo
UPDATE: Jajj, szegény Valve, mindjárt sajnálni fogom őket, hogy egyem meg a szívüket! :-) :D
89.
89.
br1Koo
Nagyon gáz. Felfoghatnák már ezek a bugrisok akik más launcherekkel próbálkoznak hogy a Steamet soha nem fogják túlszárnyalni. Nem is értem mit erőlködnek, eszembe nem is jutna mást használni..
87.
87.
prodigy1990
Az a vicc az egészben, hogy sír itt az emberek szája, de állítom, hogy a kommentelők közül a fele amúgy sem venné meg a játékot, csak letölti és itt meg vetít a szövegével.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...