Frissítve: Metro Exodus - kizárólag az Epic Store-on

  • Írta: Shifty
  • 2019. január 29.
  • Bejelentés
A 4A Games és a Deep Silver is megerősítette, hogy a hamarosan megjelenő Metro Exodus PC-s változata mostantól csakis az Epic Games Store-on lesz elérhető. Akik esetleg már a Steamen előrendelték a játékot, azokat nem érinti a változás.

Akinek esetleg kétségei voltak afelől, hogy az Epic nem gondolja komolyan, hogy komoly versenytársa akar lenni a Steamnek, annak valószínűleg csattanós választ adott most a kiadó. A 4A Games és a Deep Silver ugyanis megerősítették, hogy hamarosan boltokba kerülő új játékuk, a Metro Exodus PC-s változatának digitális kiadása mostantól csakis az Epic Games Store-on keresztül lesz beszerezhető.

A játék hivatalos oldalán tett bejelentésből egyébként kiderül, hogy a döntés hátterében természetesen anyagi megfontolás is áll, a Steam modellje szerint ugyanis az eladott példányok után sokkal több marad a Valve-nál. Ezzel szemben az Epic sokkal több pénzt csorgat vissza a stúdióknak és a kiadóknak, ami egyébként a játék Egyesült Államokban kapható kiadása esetében azt is jelenti, hogy ott olcsóbb, 50 dolláros árcédulát kapott a játék.

Akik esetleg már korábban előrendelték a játék Steam-változatát, azoknak nem kell aggódniuk, ők a Valve platformján keresztül kapják meg a játékot, illetve annak minden későbbi kiegészítését. Továbbá az exkluzivitás sem tart örökre, valószínűleg jövőre visszakerülhet a Steamre is az Exodus.

A Metro Exodus február 15-én jelenik meg PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Update! Még a Valve-ot is meglepte a döntés, közleményében azt írja, hogy az Epic Games Store-os exkluzivitás "tisztességtelen a Steam-felhasználókkal szemben", különösen most, hogy hosszú ideig előrendelhető volt náluk a Metro Exodus, aztán pont a megjelenés előtt nem sokkal húzta ki dugót a Deep Silver.

Update #2! A Metro Exodus hazai forgalmazója ezenkívül megerősítette: a játék PC-s dobozos változata is az Epic Store-ban felhasználható aktivációs kódot tartalmazza majd.

Update #3! A játék kiadója is reagált a fejleményekre. A Twitteren publikált közlemény szerint az Epic Store ideiglenes exkluzivitása mellett a Koch Media önállóan döntött - a THQ Nordic leányvállalataként funkcionáló kiadó tulajdona maga a Metro, mint IP is. Az anyavállalat egyébként a továbbiakban sem tartózkodik a hasonló ideiglenes platform-exkluzivitástól, de leszögezték azt is, hogy fontos számukra, hogy a felhasználók a nekik legszimpatikusabb üzletben vásárolhassák meg a termékeiket.

Ezek is érdekelhetnek

169.
Kawada
#168: Ezt sem mondtam. Egy olyan review rendszer lenne értelmes, ahol a moderálás nem a vélemények pro vagy kontra jellegét érinti, hanem a minőséget. Ha egy játék a kiadója miatt van minuszolva, az szerintem büdös troll szint. Egy 3 szavas komment és egy 1-10-ig terjedő szám nem értékelés szerintem. És ha egy troll kommentjét törlik az cenzúra? Elméletben kérdem csak.
168.
Nyarlako
#167: Mert a cenzúrázott az korrektebb. Kínai cég, kínai módszerek.
167.
Kawada
#166: Sokkal jobb a Steam review rendszere, ahol azért húznak le éppen két remek játékot, mert annak kiadója (ráadául semmi köze nem volt azokhoz a játékokhoz még...) hozott egy unszimpatikus döntést...
166.
Nyarlako
Na kiderült lesz review rendszer, de olyat amit a dev moderálhat és ha nem tetszik neki az arány meg az igazság akkor szépen meghamisítja.
Vicc az egész.
165.
RebornSoul
#164: Ez nem igazán jelent problémát, mert max más időben játszunk, vagy az egyikünk addig más store felületen lévő játékokkal játszik, stb. A lényeg az, hogy hozzáférhettünk a másik accountján lévő játékokhoz és a saját accountunkkal tudtuk játszani azokat. Az Epic rendszerén ez nem lehetséges.
164.
simon 555
#161: Javíts ki ha tévedek, de a családi megosztás csak úgy működik ha 1 ember játszik. Tehát ha neked van egy profilod amit megosztasz valakivel a funkcióval, akkor a második illető nem játszhat ugyan akkor amikor te. Semmivel mert amint elindítasz egy játékot, őt kidobja. Legalábbis amikor én próbáltam még így volt. És így valljuk be elég használhatatlan.
163.
Kawada
Na... Phil Spencer és Zuzu Petals eltitkolt szerelemgyereke is előkerült...
162.
Ultimate
#158: Te kezdtél el falloszozni nagyeszű. Tőlem csinálsz amit akarsz. Ez a 2-ik téma amiben teljes homály vagy hiába írják le többen a problémát. 2-3 nap alatt szép teljesítmény.
161.
RebornSoul
Nekem nem szimpatikus ez a döntés, mert fogyasztóellenes.

Az Epic Games Store felülete mérhetetlenül puritán és a bolt a legalapvetőbb funkciókkal sem rendelkezik. Nincs családi megosztás (míg Steamen, vagy mondjuk PS4-en és Xbox One-on van). Ez részemről azért probléma, mert én nem tehetem meg, hogy 12 ezret adjak ki egy új játékért, épp ezért volt ideális nekem PS4-en (meg most Steamen) a családi megosztás lehetősége, hiszen így valamelyik haverral felezni tudtam a költségeket. Így ugyanúgy tudtam a fejlesztőket támogatni és végső soron mindenki jól járt. Viszont tekintve, hogy ez nem lehetséges az Epic boltjában, nálam ez egyértelmű passzolás lesz, bármennyire is bírom a 4A Games csapatát és a korábbi Metro részeket.

De lehetne arról is beszélni, hogy nincs lehetőség felhasználói kritikák írására az adott játékkal kapcsolatban, illetve nincsenek játékokhoz rendelt fórumok, amik a játékos és játékos, illetve a játékos és fejlesztő közti kommunikációt, eszmecserét is körülményesebbé teszik.

A tisztességes, fair, korrekt eljárás az lenne, ha a játék továbbra is elérhető lenne Steamen és meg lenne adva a lehetőség a fogyasztó számára, hogy eldöntse, melyik platformon kívánja beszerezni a játékot. Ha annyira akarja, hadd támogassa a játékot az Epic rendszerén keresztül a magasabb kiadói profit érdekében, ha pedig számára fontosabbak a Steam által kínált különböző szolgáltatások/funkciók, akkor hadd vehesse már meg ott a játékot.

Annak idején a Steam húzta ki a szarból a PC-s videojátékpiacot, mert a béka segge alatt volt. Ez az egyre növő szegregáció és platformexkluzivitás a PC-s vonalon csak azt fogja eredményezni, hogy újra összeomlik a PC-s piac. Már így is annyi féle launcher van (Steam, GOG, Uplay, Origin, Battle.net, Bethesda Launcher, Epic Games Launcher, stb.). Persze az se jó, ha monopólium van, de ne az exkluzivitással akarjanak már felhasználókat édesgetni magukhoz, hanem mondjuk azzal, hogy jobb dealeket kínálnak.
160.
Kawada
#159: Világos, hiszen védelem mentes. De ettől még jogi értelemben nem "tiedebb" mint más platform más játéka. :) De értem mire mondod, nyugi.

Egyébként tök érdekes (inkább abszurd, mert olyan rohadtul azért nem érdekes...), pl. ha ma meg akarnál venni csomó játékot ami ugye filmes lincec-en alapult, esélyed sincs, mert a készítők is ideglenesen használhatták a jogokat. Így pl. ha kedved támad retrózni mondjuk a Godfather 1-el és meg szeretnéd venni, esélyed sincs... de a torrent, örök... :)
159.
Nyarlako
#157: Papíron lehet, de egy GOG telepitő filet nyugodtan odaadhatok a barátaimnak, tiszta, nem kell crack se rá, nem függ semmi online aktivalastol szóval gyakorlatilag az enyém.
158.
Kawada
#155: Nem mész inkább "achi"-kat számolgatni vagy gyűjtögetni valahova? Több témakörben is nyilvánvaló volt, hogy a tiedtől eltérő nézőpont és vélemény az számodra teljesen felfoghatatlan... Úgyhogy továbbra is megtartom a "2bitezést", addig, amíg valamikor, valakinek itt képes leszel személyeskedés nélkül megírni egy hozzászólást. Azt azért nem várom el, hogy meg is értsd, nem leszek szigorú.
157.
Kawada
#154: Hát az biztos, hogy már rég olvastam el ilyesmit. De ez inkább amolyan "biztosíték" arra az esetre, ha mondjuk megveszel valamit aminek van online tartalma, és miután mondjuk csak 40 ember játszik már vele, lelövik a francba a servereket, nem? Nem gondolom ezt egy valós veszélynek, vagy semmiképp sem annyira nyilvánvaló helyzet mint egy bankkártya esetén. Átpörgetve a játékaimat steamen, nem hiszem, hogy van olyan (legyen az akár 14 éves), amit én ma ne tudnék leszedni és használni, pedig akkor gondolom a Steam is effektíve licenc jogot ad csupán.

Egyébként miután belegondoltam, tényleg nincs jogom... Még a profilomat sem ruházhatom át (hivatalosan legalábbis), vagy örökli meg a fiam mondjuk, halálom esetén...

Nyarlako #153: de annyira az se az enyém, hogy mondjuk át tudjam ruházni. Direkt megnéztem most gog-on "right to use", vagyis licenc van csupán.

Ez ez a speciális törvényi szabályozás muszáj is sajnos. Különben nem vennénk meg 10-en haverokkal a játékot, hanem az egyik megveszi és "továbbadja" vagy eladható kellene legyen a steam könyvtáramból is akár, ami megint kicsit nonszensz.

Na de köszi... Tényleg kicsit el is felejtettem, hogy milyen hülye jogi rendszere van ezeknek a szoftvereknek/platformoknak.
156.
Heldengeist
#146: Igen, meg fogja nyitni. Pontosan itt kezdődik a gond. Parancsikonokat steam nélkül is lehet egy helyre gyűjteni, attól még nem lesz egy rendszerben semmi.
155.
Ultimate
#152: Jó lenne ha nem 2biteseznél nem falloszoznál nem mételyeznél (nahát de ismerős) pláne nem azzal a húgyagyú felfogóképességgel amit tolsz napok óta több témakörben, kösz.
154.
Ooorky
#152: EULA-t tessék olvasni, még a lemezes játék se a tied, csak a lemez birtoklásával ideiglenes hozzáférést kapsz a szoftverhez.
153.
Nyarlako
#152: Ami azt illeti nincs jogod, bármikor visszavonhatja a jogodat és törölheti az accodat is cég.
GOG ugye abban más ha ott megveszed és letöltöd az egy teljesen DRM mentes kópia.
152.
Kawada
#151: Világos. Csak jó "jellemteszt" lehetne, ha a jelenleg talán legkedveltebb és legelfogadottabb fejlesztő/kiadó/disztribútor meglépné ezt mondjuk a gog-on, ha már az övék, szerintem sok embernél pontot tenne a téma végére, hogy mennyire is ragaszkodik kizárólag a steamhez. Élcelődés csupán, semmi több.

De a bérlés rész arra vonatkozik, hogy "úgyis pöcs vagyok ha Epic store-on bármit veszek, mert be fog dőlni a f*szba, bukom a játékom (ami egyébként f*szság, mert attól még az általam megvásárolt termékhez jogom van, függetlenül attól, hogy a bolt ahol veszem bekrepál) és az Ultimate féle 2 bitesek majd röhögnek rajtam mert hittem ebbe a szar platformba akár 1 percig is?" :) Mert ha nem, akkor nem értem sajnos...
151.
Nyarlako
#150: GOG az nemileg más egyrészt mert a saját platformjuk, a másik meg hogy amit ott veszel az a tiéd nem csak bérled.
150.
Kawada
Ha most lehetne három kívánságom, kettőt is beáldoznék azért, hogy a CDPR lépje meg ugyanezt a Cyberpunk-kal... Csak, hogy lássam a reakciókat... :)
149.
Ultimate
#148: Két battle.net játék és EA. Tehát még mindig ott tartunk hogy saját játékok saját store. Látom nem egyértelmű. Ubi játékai meg steamről szedhetőek, kell uplay de mégis ott a steam tehát rohadtul kül{nbözik.
És akkor: Ea, uplay, steam. Van rendes support, működőképes, community, friend rendszer, achi rendszer és még sorolhatnánk. Az epic support a legszarabb mind közül gyakorlatilag szinte nincs jól le is húzták. A store-juk mindenben fapad. Amivel össze lehet vetni a steam mellett az a GoG. De az is opcionális és ők nyújtanak extrát is.
148.
simon 555
#147: Megnézem mikor fogod a BO4-et vagy a Destiny 2-őt steamen aktiválni. Vagy EA játékokat. Ubinál igazad van, ők visszatették steamre is a játékaikat (ugyan úgy kell uplay hozzá és elindítja azt is ha játszol). Tehát echte semmiben nem különbözik mintha hozzáadnád csak simán a steam könyvtáradhoz mert ugyan úgy kell egy második launcher is.
147.
Ultimate
#144: Csak azok mind saját store-ok kizárólag saját játékokkal és a mai napig veheted-átregelheted az uplay és acti játékokat steamre ugye, vagyis szó sincs exkluzivitásról. Nem, pont a többség reklamál, joggal.
146.
simon 555
#136: Ugye vágod, hogy hozzá tudsz adni bármit a gépedről a Steam könyvtáradhoz és onnan indítani? Még akár illegálisan letöltött játékot is. Szóval ha csak annyi a probléma, hogy nem egy helyen vannak listázva a játékaid, akkor az nem akadály. Igaz, hogy meg fogja nyitni a másik launchert is a játék indításakor, de a játék ott lehet a steam könyvtáradban.
145.
simon 555
#123: Kivéve EA, Ubisoft és Activision játékokat. Végülis csak a 3 legnagyobb kiadó a világon a legnagyobb eladásokkal :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...