HWSW: Zsugorodó PC-piacra készül a Gigabyte

  • Írta: Shifty
  • 2019. február 5.
  • Hardver
Nagyon úgy néz ki, hogy már a nagyobb hardvergyártók is arra készülnek, szűkebb időszak következik a PC-s piacon. Ezért az idei évre várt csökkenés miatt az alkalmazottainak 10 százalékét bocsáthatja el a Gigabyte.

Szűkös évre készül az elsősorban a PC-piacból élő Gigabyte - derül ki a DigiTimes cikkéből. A tajvani gyártó mind az alaplapok, mind pedig a videokártyák piacán számottevő csökkenéssel számol. Erre reagálva már a közeljövőben jelentősen, akár 10 százalékkal csökkenhet a vállalat alkalmazottainak létszáma. Ezzel egy időben a marketingkiadásait is megvágja a cég, amely a forrás szerint nem egyedüli elszenvedője lesz a zsugorodásnak. A DigiTimes értesülései szerint már a másik két nagy piaci szerelő, az Asus és az MSI is szorosabbra vonta a kiadások gyeplőjét, minimalizálva a veszteség kockázatát.

A forrás szerint az elbocsátások elsősorban a Gigabyte alaplapos részlegét érinthetik, melynek forgalma tovább zuhanhat az idei évben. Ennek mértékét jól szemlélteti, hogy ameddig a piac második legnagyobb szereplőjének számító cég 2016-ban nagyjából 16 millió darab alaplapot szállított le, addig az idei évre mindössze körülbelül 10 milliós értékesítést remél a vezetőség, amely három év alatt 38 százalékos csökkenést jelentene. Az elmúlt években fokozatosan csökkent a leszállított mennyiség: 2017-ben 12,6 millió, tavaly pedig már csak 11,45 millió alaplap kelt el.

Ha érdekelnek a további részletek, látogass el a HWSW oldalára, és olvasd el a teljes cikket!

Ezek is érdekelhetnek

32.
Extol
#31: Szoktam chatelni sokat amerikai és számos európai figurával akik nyugatabbra élnek, valahogy arrafelé senkinek sem jelent gondot fejleszteni. Hát nem érdekes?
31.
Nyarlako
#30: Na ja, nem az árak magasak csak mi vagyunk csórók.
29.
Extol
Gigabyte a teljes gépezetem, tíz éves, évente ízekre kell szedni hogy kiganézzam, mert jó ideig még nem fogok fejleszteni, nincs rá keret. Szerencsére stabil cucc. Míg nyugaton fél havi fizetésből kijön egy tisztességes pc, idehaza legalább 3 hónapig kell cidázni (átlagkeresetből) és ha az ember eljut oda hogy megvan az összeg, jobbnak látja inkább játékgépnél fontosabb dolgokra költeni, mert kéne a kocsira új gumigarnitúra, hogy azért télen se dögöljön meg egy balesetben vagy kerítést megjavítani, pl én új szemüveget vettem most. Amíg a V4-ek között is sereghajtók vagyunk ne csodálkozzunk hogy drága az élet, úgy érzem még messze a mélypont.
24.
GAMEROD
Ilyen árak mellett nem is csoda. Lehet hogy olyan gépet se tudnék összerakni ugyanabból az összegből mint évekkel ezelőtt. Majd döntsék el a gyártók hogy a pénzesebb kisebbségnek akarnak gyártani, vagy az átlag többségnek.
23.
Ooorky
#21: 2gb lesz az, P1 korszakban kb. 10gb volt a csúcs.
Később a P2-esemben volt 4,3 gigás hdd...
22.
Nyarlako
#21: Emlékszem valamelyik régi 576 magazinban láttam hasonló konfig reklámját 360k körül szóval ja, régen nagyon luxus volt egy jó pc. Ha meg ma osszerak valaki egy komoly konfigot nagyon sokáig ko fogja szolgálni mert nagy ugrások most jó ideig nem lesznek grafikában.
21.
Kawada
Emlékszem, anno 288k-ért vettük a p1-et, 166mhz, 2 (vagy 20? Nem is tudom) gb hdd, és Voodoo1. Én novemberben 280ból építettem. Akkor kb. a szüleim éves fizuja volt (kis túlzással talán), ma pedig egy nagyon jó havi keresetem (vagy kettő szaré...). És szerintem benne van ebben a gépben 2 év, 1080p-ben, kompronisszum nélkül (és OC nélkül). És még 1440p-t kiszolgálná Aaa címekben is. 4k-ra pedig entry level, de esport címekkel nem lenne nagy baj.
20.
Ultimate
#18: 1.Nem kell régi procit venni, mostis van jó áron jó proci, nyilván nem a felső kategóriát kell célozni. Egy i5/i7/ryzen jó áron hozható.
2. Pontosan melyik ez 1050ti? :) Hamár 40ért vetted és 80 is volt. Melyik?
3. De, lementek. 350-400e volt egy 1080ti..250 egy 1080..A 1070-ek is elszálltak. Ehhez képest jócskán visszamentek, az rtx meg már teljesen reális.
19.
north
#15: Igen, az kirobbanó sikerű táp volt xD
18.
TheFlash
#17: ja, fullhdre összerakni gépet olcsó VOLT úgy 2 éve kb, amíg fel nem mentek az egekbe az árak, 40kért vettem a 1050ti-met és mikor utoljára néztem 80k volt, what ?! Másrészt te 4-5 éves procit boltokban nem nagyon kapsz, ált mindig a legújabbak vannak a kirakatban, esetleg hardverapron lehet venni használtan, de én sose vennék használt gépalkatrészt, kitudja mennyire húzták össze vissza, meg hogy mit műveltek azzal a géppel...

És még most se mentek lejjebb sokkal az árak, annak ellenére hogy a bányászat már rég nem éli az aranykorát.
17.
Ultimate
#7: Az a baj hogy a hőbörgők java két dolgot felejt el.
1. Csúcsgépet összerakni pláne az akutális kor trendjeihez (jelen esetben 4k,illetve magas képfrissítés) sosem volt olcsó. 1080p-re abszolút nem egy vagyon ma gépet összerakni.
2. Amikor arról beszélnek hogy 10 éve mennyivel olcsóbb volt, érdekes az nem kerül elő hogy 10 éve nem is kerestek ennyi pénzt..

Tény hogy felfelé ívelnek az árak. De azért messze nem annyira hogy az ekkora hisztit váltson ki. Processzor? Jelenleg ott tart a pc játékipar hogy egy 5-6 éves processzor is elég bármire, csak a nemnormálisabbja cserélget processzort 1-2 évente 1-2% teljesítményekért...Vga? Tény hogy fejlebb mentek az árak,de mennyivel? 50-100 dolcsikkal ami gyakorlatilag csodás szart sem érő forintunkkal kitömött kis felcsúti rezsimünkkön kívül máshol gyakorlatilag zsebpénz.... Megy a hiszti hogy drágák a videókártyák. Miért? Ott a 2060. 130.000 forintért majdnem megkapod egy 170-200.000 forintos VGA teljesítményét (3%-al lassabb a 1080-nál). Mégis mennyiért kellene adniuk egy ilyen kártyát?:) Persze minél jobban felmegyünk a felső kategóriára annál drágábbak és annál kevésbé jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek a vga-k de megtehetik mert nincs konkurencia. Mégis a 2080ti árazásától eltekintve nincs sehol pofátlan lehúzás.
Ott vannak a ramok. Na AZOK elszálltak, hála és köszönet a ramgyártók kartelezésének (most a meséket leégő gyárakról meg árvízről hagyjuk)... De annyira hogy egyes ramok 5-10X áron mennek a piacon. Azért lehet sírni. Viszont gamer gépbe a mai napig elég a 8 giga, 16 giga meg még hosszú hosszú évekre kipipál.

Nincs semmi különös abban hogy most összehúzzák a gyártók magukat. A bányászláz beindulásával tonnaszám nyomták a vga-kat alaplapokat. Vége a bányászláznak végre a tonnaszám értékesített bányászkellékeknek. Ennyi a történet,szó nincs arról hogy a drágulás lenne a baj vagy hogy mindig fejleszteni kéne és beleuntak az emberek...
16.
princeps27
#7: Teljesen igazad van, full hdben már minden elmegy régebbi gépeken is, efelé gépet fejleszteni meg olyan drága, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Pluszban meg kell nézni mik manapság a legnépszerűbb játékok... fortnite, mobák, CS, egyik se egy gépizzasztó valami.
15.
delphijos
A régi szép időkben amikor valakinek az occsó' "Vargáné" tápja vitt mindent, és kompletten cserélni kellett. Az volt az aranykor :D
14.
Nyarlako
#12: Az is szép lehetett. Nekem CM Trooper házam van, az is egy állat dög a tetején fogantyúval.
13.
Ultimate
Lecsengett a bányászláz. Nincs itt semmi látnivaló.
12.
Cooper911
#10: Erről eszembe jut egy haverom aki egy ipari szerverházba épített gépet. Mi csak kávéautómatának hívtuk a gépét és két ember cipelte fel az emeletre egy LAN party-n. :D
11.
Lorthirash
#8: A nagy Háznak megvan az az előnye hogy nagyon jól szerelhető van mindenre hely, van benne tuning potenciál, és halkabb is általában.

Persze értem én hogy jobbnak tűnik a nagyjából konzol méretű pc,de ha nem hordozza az ember sokat akkor én nem sok értelmét látom.
10.
Nyarlako
#8: Azért ha teljesítményt akarsz jó a nagy doboz, meg azzal lehet csak igazán csendes hütést csinálni. De megértem azokat is akik a kompaktat szeretik, én betegesen szeretem a batár nagy tornyomat.
9.
shooter1234
Nocsak, a csökkenő kereslet ismét egy jó indok az áremelés mellett. /s
8.
Ooorky
#6: Én is egy tisztességesebb video chip-pel szerelt mikropc-n gondolkozok következőnek, semmi értelme a nagy doboznak manapság.
7.
Stranger
Unalmas lett a PC-s piac. Itt van egy évtizedes I7 proci összehasonlítva mai társával.
https://www.youtube.com/watch?v=ZEaV_MjMk3E

Minek fejleszteni? 8GB RAM is kényelmesen megvásárolható már nagyon régóta. Esetleg 16GB-ra érdemes beduplázni, de nem létszükséglet. GPU-k is egyre tovább bírják.
Szóval mit akar egy Gigabyte? Minek vegyek alaplapot? Nincsenek új foglalatok, szabványok. Egyébként is a prociba vannak már integrálva a fontos vezérlők, semmi jelentősége a lapnak. Max tuningra.

Már LED-es mindenségekre költenek a PC-sek mert nincs mást venni.

Sztem aki itt is hőbörögni akar, hogy milyen drága RAM, proci az tényleg rossz helyen van. Használható proci 70-80 ezer? Második generációs i5-el már jó vagy. Egy 16 ezres 200GE is tök jól befogható játékra, akkor miről beszélünk?

A játékok grafikai fejlődése nulla, most jött az RT de ahogy Flash mondta, eléggé semmilyen. Nincs miért hardvert venni, az a csoda hogy még létezik ennyi cég alaplapokra, videokártyákra (mint partnercégek)...
6.
delphijos
Szintén az árak miatt akinek nem feltétlen kell asztali gép, az meg lehet nem is vesz. Ennyi pénzért még ha a telefon / tablet nem is praktikus neki, max. vesz egy olcsóbb laptopot. De van akinek az sem feltétlen kell.
5.
Juha
Az árakat állítólag a bányászok tolták fel, hülyék lettek volna nem emelni.
A fejlődés valóban megtorpant kissé, de (játékoldalon maradjunk a játékoknál) mondjuk very high-end gamer-pc-re úgysem fejleszt szinte senki, mert konzolon is el kellene döcögni, vagy csak kis réteget érne el vele, az a plusz munka nem biztos, hogy megtérülne. Ezért "tömegcikket" készítenek, a pár prémiumpistin kívül meg mindenki csak apránként fejlesztget, ha szükségesnek érzi=a hardvergyártók sem fogják egyből ellőni a legnagyobb húzásokat, majd ha lesz rá igény. Ez egy ilyen játszma, amint valaki bevállalós lesz, és ki is lehet használni a terméke előnyeit, majd jönnek is sorban a többiek.
4.
ollie92
Tovább csökkenhetne és akikor talán nem húzzák le az embereket.Proci, RAM, VGA mind kúrva drága lett. Manapság egy jó PC már luxus.
3.
Grabowsky30+
#1: Totál egyet tudok érteni, felnyomták teljesen indokolatlanul mindennek az árát az egekbe aztán meg csodálkoznak, hogy nem veszik! Egy használható proci 70-80ezer egy videokártya 120-200, mi van??? Fél milla alatt már nem tudsz egy normális gépet összerakni? Nagyon hosszú évekig állt az a tény, hogy a mindenkori szuper gépet 3kilóból azért ki lehetett hozni, na most ennyiért belépőszintet kapsz! Nem igazán értem, miért jó ez a gyártóknak, hogy tönkreteszik a saját bizniszüket az árképzéssel, de majd pár év múlva kiderül.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...