HWSW: Júliusban jön a Radeon RX 5700-as széria

  • Írta: fojesz
  • 2019. május 28.
  • Hardver
Link másolása
A Navi-alapú grafikus fejlesztéséről is beszélt tegnapi computexes keynote előadásán az AMD. Az új GPU-kra épülő első, RX 5700 elnevezés alá besorakozó videokártyák valamikor júliusban kerülnek piacra - írja nagytestvérünk, a HWSW.

A GPU-k 7 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, azokhoz pedig GDDR6-os memóriachipek kapcsolódnak. Az AMD állítja, a Navi GPU-k azonos órajel mellett 25 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt képesek leadni, a hatékonyság pedig 50 százalékkal javulhat az elődökhöz képest. Mindez azonban még nem lesz elég az Nvidia csúcskategóriás kártyái ellen, a tervezőcég ugyanis nyíltan a felsőház alján elhelyezkedő GeForce RTX 2070-nel emlegette egy lapon fejlesztését.

navi

Részletekbe nem merült az AMD, annyi azonban kiderült, hogy a cég komolyabban hozzányúlt az évek óta toldozott-foldozott, kifejezetten rossz hatékonysággal dolgozó GCN-hez. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a mérnökök mennyire komoly átalakításokat végeztek, az AMD azonban végül dobta az egyre csúnyábban csengő GCN elnevezést, helyére pedig RDNA-t (Radeon DNA) ültette. A tervezőcég ígérete alapján az új grafikus architektúra átalakított gyorsítótár-hierarchiát hoz, amely alacsonyabb késleltetésben, nagyobb sávszélességben, nem utolsó sorban pedig alacsonyabb disszipációban nyilvánul meg. E mellé egyszerűsített grafikus futószalag és frissített CU-dizájn társul, amelyek együttese magasabb IPC-t, jobb hatékonyságot, illetve magasabb órajelet eredményez.

Ha érdekelnek a további részletek, fusd át a HWSW teljes cikkét, a harmadik generációs asztali Ryzenekről pedig itt olvashatsz bővebben!

38.
38.
Heldengeist
#37: Az intel nem fog alálőni senkinek. Sosem tette, még akkor sem, mikor 5 éven keresztül két pofára szopatta magát a Netburst architektúrával, márpedig akkoriban az Athlon 64 és FX alaposan megerőszakolta őket.
37.
37.
crytek
#36: + az intel is már benyögte az új Sunny Cove-ot ami 18% ipc-t pakol az elődre...
Nem mellesleg mivel az intel ellenfél hiányában eleve túlárazott ha az új amd 3900X egy szinten lesz az i9 9900k-val simán alálövik az árát egy kicsit és kész... :)
Nem kell félteni az intelt...ha 14nm-en tudják azt amit az amd 7-en akkor az amdnek van félnivalója a későbbiekben...
33.
33.
RootKiskacsa
#32: Hááát ööö. Ezt nem tudom. Otthon megnézem. Köszönöm szépem a tippet! :)
32.
32.
crytek
#31: Metroknál van az SSAA opció az is be volt gondolom löve :)
Nos úgy nem csoda hogy lassan fut a game mivel az az élsimitási megoldás a létező leglassabb mert ha pl full hdbe 4x-esen van akkor a géped 8knyi textúrát számol :)
Tudom hiszen én is mindent csutkamaxon tolok elég ha 2x-esre teszed máris kapsz kb 50%-al több fpst és különbséget grafikában nem látsz garantáltan :)
31.
31.
RootKiskacsa
#28: Akkor jól becsüld meg azt a kártyát, mert igen jó darabot foghattál ki. Nekem 8700K, 16GB RAM, 1070 Strix, 1080p-ben. Az Epic akciójában hirtelen felindulásból vettem Metro Exodust, de úgy gondoltam, hogy végignyomom az előző 2 részt is, ha már lúd legyen kövér ugyebár. A Last Light Reduxot ha kiultrázom, akkor igencsak 40-45 átlag FPS-em van. Az Exodusnál még rosszabb, 32-37 FPS. Természetesen nem csak ennél a két játéknál, hanem elég soknál kell kompromisszumot kötni.
30.
30.
crytek
#28: Nem csak a dirt rally nem megy 60fps-t rengeteg game.. de nem hozom neked a teszteket ide googleba magad is megtalálod 1060 6GB review címszó alatt...

Ezek egyikébe sincs meg a stabil 60 fps -sőt....
Van még több is de én erre több időt nem szánok csak hoztam ,hogy fejezd be a mellé beszélést :) Elhiszem ,hogy mindenki azt favorizálja ami neki is van de csodák nincsenek (Butítva természetesen megvan)

Deus Ex Mankind Divided
Ghost Recon Wildlands
AC Oddyssey
Monster Hunter World
Shadow of the Tomb Raider
Metro Exodus
The Division 2
28.
28.
logic5
#26: Hazudok, a DIRT Rally 2.0 már nem megy ultrán. Beesik 30 FPS köré, de egyébként minden más hozza a 60-at. Ebből kifolyólag félek is az új F1-től, lehet kártyacsere lesz, de egy 50ezres kártyáról beszélünk. Ésszel kell gépet építeni, és nincs gond. ENNYI
27.
27.
logic5
#25: Hogy mit? :D Mindennel ultra-n játszom, pedig egy "ezeréves" 4690K van alatta... :D Annyira kell kb mindent szénné butítani, hogy semmit :D Te mi a tökömről beszélsz?
26.
26.
RootKiskacsa
#25: És itt ellent is mondasz saját magadnak. Nem kell álmokat kergetni, hogy az RTX széria (vagy az annak megfelelő ATI) 4 évig röccenésmentesen fog vinni mindent "csak" 1080p felbontáson. Eddig sem volt rá példa, csak elvétve a dupla GPU-s kártyáknál.
25.
25.
crytek
#23: Csak kérdés mit kell ahhoz szénné butítani .... :)
23.
23.
logic5
#21: Pontosan. Egy 1060 6Gb ma már 45-50-től kapható használtan, garival. És 1080p-ben mindent visz 60fps-sel.
22.
22.
crytek
#21: Pedig most ez fog jönni..konzolok alap 4k-ba tolnak majd szinte mindent.. Szóval ha 2020-ban veszel egy akkori csúcs VGA-t azzal kb 4 évig röhögve elleszel mert 4k után a kövi ugrás a 8k lesz belegondolva mivel a 4k se terjed el a háztartásokba NAGYON nem rohadt sokáig itt fogunk rostokolni...
21.
21.
Stranger
#9: Csak a régi zászlóshajók nem bírták addig mint egy mai kártya. Ma már nem frissítenek le egy szériát érdemben csak 2-3 év után. Szted ha kihoztak volna egy GTX1080-t 80 ezerért, ki újítana kártyát a köv 2-3 évben? Nekik az nagyon nem jó ha már lassan egy évtizedig a kártyádon tudsz ülni.

Egy GTX16xx-tól erősebbet is csak az vesz akit elkap a marketing. 4k, 144FPS, RT, Ultra, stb. Ezt pedig kiszolgálják mint premium réteg. Ha lehoznák mindenkinek, akik megelégednek még mindig az 1080P, 60 vagy az alatti FPS-el, akkor alig újítana valaki.

Nagyon jó minőségben lehet már játszani az 50-100 ezres kártyákkal is. Attól még hogy vminek 1660 a neve és van tőle erőseb nem jelenti azt hogy szar, főleg nem a régi kártyákhoz képest, amik alapból elavultak pár év után (új directx, kevés VRAM, szimplán kevés teljesítmény, stb).

Majd ha jönnek az új konzolok és mainstream lesz a 4k, akkor lejjebb hozzák az árakat. Persze ehhez gyorsabban érkező hardverek is kellenek.
Most semmi értelme nem lenne pl. nekem, aki beéri 1080P-vel, 4k minőséget adni jópofiságból. Aztán ülnék a kártyájukon 6 évig, milyen jól járnának... ja nem. Na de már csak ismételem magam.
12.
12.
crytek
#9: A sebességnek ára van... az egy dolog hogy 1050ekkel is lehet max grafikán játszani de valakinek 144-165-240hzes monitora van és nem a 2x-4x fps-t akarja bámulni..

Ami jobb erősebb az drágább ez mindennel így van nem értem a rácsodálkozást. Drágább mindig? Még szép te is annyit keres mint 2 éve? Betenne minden emelkedik egyetlen dolgot látok évek óta ami csökken az az internet előfizetés ára egyre gyorsabb egyre olcsóbban :)
9.
9.
RootKiskacsa
#8: "Attól még, hogy léteznek 200-300 ezres kártyák nem tudom mit sír mindenki. Csak kihasználnak egy fanboy réteget a cégek ahogy pl. telefonoknál."

Ez nem lenne baj. Régen is volt ilyen. Annyi a difi, hogy most egy középkategóriás VGA annyiba kerül mint pár éve a zászlóshajó. Ez a baj. A GTX16xx is ezért született meg, mert valamivel be kellett foltozni a magasabb árszint miatt keletkezett űrt.
Valóban, jó minőségben játszol vele, stb. De nem kéne tapsikolni hozzá, hogy a konzumer, középkategóriás hardvereket lassan dupla áron adják.
8.
8.
Stranger
#5: Attól még, hogy léteznek 200-300 ezres kártyák nem tudom mit sír mindenki. Csak kihasználnak egy fanboy réteget a cégek ahogy pl. telefonoknál.
GTX1660 van 70 ezertől. Nagyon jó minőségben játszol vele és kb. középkategória. AMD-től az RX580 8gb már ott van 60 ezerért. Ezt kell figyelembe venniük árazásnál.
1.
1.
ollie92
this is where the fun begins

érdekes év lesz
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...