HWSW: Júliusban jön a Radeon RX 5700-as széria

  • Írta: fojesz
  • 2019. május 28.
  • Hardver
A Navi-alapú grafikus fejlesztéséről is beszélt tegnapi computexes keynote előadásán az AMD. Az új GPU-kra épülő első, RX 5700 elnevezés alá besorakozó videokártyák valamikor júliusban kerülnek piacra - írja nagytestvérünk, a HWSW.

A GPU-k 7 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, azokhoz pedig GDDR6-os memóriachipek kapcsolódnak. Az AMD állítja, a Navi GPU-k azonos órajel mellett 25 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt képesek leadni, a hatékonyság pedig 50 százalékkal javulhat az elődökhöz képest. Mindez azonban még nem lesz elég az Nvidia csúcskategóriás kártyái ellen, a tervezőcég ugyanis nyíltan a felsőház alján elhelyezkedő GeForce RTX 2070-nel emlegette egy lapon fejlesztését.

navi

Részletekbe nem merült az AMD, annyi azonban kiderült, hogy a cég komolyabban hozzányúlt az évek óta toldozott-foldozott, kifejezetten rossz hatékonysággal dolgozó GCN-hez. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a mérnökök mennyire komoly átalakításokat végeztek, az AMD azonban végül dobta az egyre csúnyábban csengő GCN elnevezést, helyére pedig RDNA-t (Radeon DNA) ültette. A tervezőcég ígérete alapján az új grafikus architektúra átalakított gyorsítótár-hierarchiát hoz, amely alacsonyabb késleltetésben, nagyobb sávszélességben, nem utolsó sorban pedig alacsonyabb disszipációban nyilvánul meg. E mellé egyszerűsített grafikus futószalag és frissített CU-dizájn társul, amelyek együttese magasabb IPC-t, jobb hatékonyságot, illetve magasabb órajelet eredményez.

Ha érdekelnek a további részletek, fusd át a HWSW teljes cikkét, a harmadik generációs asztali Ryzenekről pedig itt olvashatsz bővebben!

Ezek is érdekelhetnek

47.
hajbel
#46: Leírtad, hogy aki FHD-ben magas képfrissítéssel játszik, mondjuk igényesebb játékokkal azoknak kell. Viszont fps-t VGA-val növelhetsz leghatékonyabban. Nyilván akkor vesz csak csúcsprocesszort az ember, amikor vga-ból már megvan a legjobb és néhány fps-t ki akar még préselni.
46.
crytek
#45: Sehol nem írtam ilyet
45.
hajbel
#44: Tehát akkor annak kell i9-9900K aki 2080Ti-al játszik FHD-ben.
44.
crytek
#43: Akinek kell a speed az veszi őket. A kemény multisok atom gamerek nem 4k maxon játszanak ahol jó ha egy 2080ti ki tud köhögni 60 fps-t hanem 144-165-240hzen is játszanak akár.. Alacsony felbontáson meg az intel sokkal sokkal jobb mint az amd.

4K pc gamingbe mire általános lesz hajaj máig a full hd a legnépszerűbb és ez még évekig nem fog változni. És a fent említett hzek estén nem mindegy hogy valami átlag 130fps-el fut ha 160al....
Egyelőre várom a teszteket a porgramok nem érdekelnek ott akár 65x jobb lehet az amd akkor se venném. Én játszok a pc-men nem tömöritek meg renderelek
43.
hajbel
#41: Nem szintetikus tesztekben, hanem bármilyen munkára jobb az AMD. Ki az az idióta, aki játékra 9900K-t vesz? Ha már anny pénzed van, 4K-n játszol és akkor meg a leggyengébb i5-el szemben max 1 fps előnyöd sincs. Ez nem érv. Az a processzor nem játékra való. 2021-22-re már annyira el fog terjedni a magasabb felbontás, hogy a processzor szerepe elenyésző lesz, bár már most is magasabb felbontásokra simán elég az i5, r5 az a pár fps, amit dárágább processzorral nyersz, simán elköltheted újabb VGA-ra, azzal pedig sokkal előrébb vagy.
42.
Nyarlako
#35: Kiváncsi leszek hányan nem fognak azonnal konzolt venni megvarva a fel generációs upgradet ameddigre meg összegyűlnek a játékok is ra
41.
crytek
#40: Jöhet...ha láthatóan a "csúcs" tech-el azonos áron éppenhogy el el fogja csípni az "elavult" intelt... :)
Szintetikus tesztekbe szó se róla lehet odaveri majd a 12/24-es 3900x a 8/16-os 9900K-t de game alatt bármibe fogadok, hogy többségben lesz az olyan eredmény majd ahol még mindig az intel a nyerő..

Ezt kb most a Huaweihez tudnám hasonlítani jaj mi lesz velük szegények azt majd figyeljétek :)
40.
hajbel
#37: Lehet, hogy benyögte, de óriási nehézségei vannak a fejlesztéssel, ha 2021-re lesz belőle valami, az kisebb csodával ér fel, addig pedig az AMD is kijön még 2 generációval.
https://www.youtube.com/watch?v=8i67R5bnb14&t=2s
39.
hajbel
#36: Nem tudom, hogy miről beszélsz, de gyanítom, hogy az aktuális csúcs processzor játékos teljesíményére FHD-ben. Egy processzort ezermillió másra is lehet használni. Nem mellesleg azonos áron alacsonyabb kategóriákban ár/teljesítményt nézve még mindig a r1600/2600 a legjobb. WQHD-be néhol még lehet processzorlimit, 4K-ban viszont kb. egy legerősebb i3, vagy bármilyen i5,r5 processzor elég. FHD felett már pénzkidobás kizárólag játékos teljesítmény miatt processzort vásárolni.
38.
Heldengeist
#37: Az intel nem fog alálőni senkinek. Sosem tette, még akkor sem, mikor 5 éven keresztül két pofára szopatta magát a Netburst architektúrával, márpedig akkoriban az Athlon 64 és FX alaposan megerőszakolta őket.
37.
crytek
#36: + az intel is már benyögte az új Sunny Cove-ot ami 18% ipc-t pakol az elődre...
Nem mellesleg mivel az intel ellenfél hiányában eleve túlárazott ha az új amd 3900X egy szinten lesz az i9 9900k-val simán alálövik az árát egy kicsit és kész... :)
Nem kell félteni az intelt...ha 14nm-en tudják azt amit az amd 7-en akkor az amdnek van félnivalója a későbbiekben...
36.
RootKiskacsa
#34: Azért nem teljesen igaz. Sőt! Az AMD sokat fejlődött, de szvsz az Intelt talán most érik utol. A "rég megelőzték" állítás nagyon nem helytálló. Annak függvényében még árnyaltabb a helyzet, hogy 7nm-en sikerült megfogniuk az Intel 14nm-es processzorait. Persze a csíkszélesség relatív, de az előny ebből fakad. A Zen2-t majd meglátjuk milyen lesz. Az Intel verést nagyon sokszor bekiabálták már, emlékezzünk vissza a Bulldozerre, Jaguárra, Ryzenre. Aztán valahogy mindig elmaradt a kívánt hatás. Félreértés ne essék, nem vagyok ellenük, csak nem kajálom be sokadszorra is a mesét egyetlen egy cinebench mérés alapján.
35.
hajbel
#34: A konzol generációváltás valószínűleg gyorsabban lezajlik majd mint az előző generációban, vagy legalábbis félgeneráció váltás.
34.
hajbel
#5: Szvsz ez nem így van. Processzor fronton rég megelőzték az intelt, sokkal hatékonyabbak a processzoraik és jobb az ár/érték arányuk, nőtt a piaci részesedésük kb. 5%-al asztali, szerver és mobil piacon is a Zen megjelenése óta. Az intel nem tud 2022-ig 10 nm-re váltani, addig csak toldozgatják/foldozgatják a régi architektúrát, a Zen 2 agyonveri majd őket. Főleg, hogy magasabb felbontásokon csökken a processzor jelentősége, 4K-ban szinte elhanyagolható. A GPU ágat lélegeztetőgépen tartják. Lényegében csak konzolra fejlesztenek és ezt az architektúrát adják el PC középkategóriában, a high end piac nem érdekli őket és én nem látok arra esélyt, hogy ez a jövőben változna, mivel a konzolpiacban van a sokkal nagyobb pénz számukra. A navi sokkal hatékonyabb lesz, mint a polaris és a vega, de eleve nem lesz olyan kártyájuk, ami a csúcskategóriában versenyez, és valószínűleg nagyobb fejlesztést nem is várhatunk tőlük a következő konzolgenerációig, ami valószínűleg
33.
RootKiskacsa
#32: Hááát ööö. Ezt nem tudom. Otthon megnézem. Köszönöm szépem a tippet! :)
32.
crytek
#31: Metroknál van az SSAA opció az is be volt gondolom löve :)
Nos úgy nem csoda hogy lassan fut a game mivel az az élsimitási megoldás a létező leglassabb mert ha pl full hdbe 4x-esen van akkor a géped 8knyi textúrát számol :)
Tudom hiszen én is mindent csutkamaxon tolok elég ha 2x-esre teszed máris kapsz kb 50%-al több fpst és különbséget grafikában nem látsz garantáltan :)
31.
RootKiskacsa
#28: Akkor jól becsüld meg azt a kártyát, mert igen jó darabot foghattál ki. Nekem 8700K, 16GB RAM, 1070 Strix, 1080p-ben. Az Epic akciójában hirtelen felindulásból vettem Metro Exodust, de úgy gondoltam, hogy végignyomom az előző 2 részt is, ha már lúd legyen kövér ugyebár. A Last Light Reduxot ha kiultrázom, akkor igencsak 40-45 átlag FPS-em van. Az Exodusnál még rosszabb, 32-37 FPS. Természetesen nem csak ennél a két játéknál, hanem elég soknál kell kompromisszumot kötni.
30.
crytek
#28: Nem csak a dirt rally nem megy 60fps-t rengeteg game.. de nem hozom neked a teszteket ide googleba magad is megtalálod 1060 6GB review címszó alatt...

Ezek egyikébe sincs meg a stabil 60 fps -sőt....
Van még több is de én erre több időt nem szánok csak hoztam ,hogy fejezd be a mellé beszélést :) Elhiszem ,hogy mindenki azt favorizálja ami neki is van de csodák nincsenek (Butítva természetesen megvan)

Deus Ex Mankind Divided
Ghost Recon Wildlands
AC Oddyssey
Monster Hunter World
Shadow of the Tomb Raider
Metro Exodus
The Division 2
29.
Ultimate
#27: 1060-al minden ultrán 1080p 60fps...
Andersen feltámadt... :D
28.
logic5
#26: Hazudok, a DIRT Rally 2.0 már nem megy ultrán. Beesik 30 FPS köré, de egyébként minden más hozza a 60-at. Ebből kifolyólag félek is az új F1-től, lehet kártyacsere lesz, de egy 50ezres kártyáról beszélünk. Ésszel kell gépet építeni, és nincs gond. ENNYI
27.
logic5
#25: Hogy mit? :D Mindennel ultra-n játszom, pedig egy "ezeréves" 4690K van alatta... :D Annyira kell kb mindent szénné butítani, hogy semmit :D Te mi a tökömről beszélsz?
26.
RootKiskacsa
#25: És itt ellent is mondasz saját magadnak. Nem kell álmokat kergetni, hogy az RTX széria (vagy az annak megfelelő ATI) 4 évig röccenésmentesen fog vinni mindent "csak" 1080p felbontáson. Eddig sem volt rá példa, csak elvétve a dupla GPU-s kártyáknál.
25.
crytek
#23: Csak kérdés mit kell ahhoz szénné butítani .... :)
24.
logic5
#2: Te valami nagyon elvakult nv fan lehetsz :D
23.
logic5
#21: Pontosan. Egy 1060 6Gb ma már 45-50-től kapható használtan, garival. És 1080p-ben mindent visz 60fps-sel.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...