Ismét a Remedynél az Alan Wake értékesítési jogai

  • Írta: Shifty
  • 2019. július 1.
  • Biznisz
A Remedy a friss, befektetőknek tartott pénzügyi beszámolója alkalmával megerősítette, hogy sikerült visszaszereznie az Alan Wake értékesítési jogait, így a jövőben bármilyen platformra megjelenhet majd a játék.

Habár a finn stúdió sokáig szoros együttműködésben dolgozott a Microsofttal, egy ideje multiplatform fejlesztőként dolgoznak, az augusztusban megjelenő Control például PC és Xbox One mellett PS4-re is megjelenik majd.

Így aztán különösen jó hír, hogy sikerült visszaszerezniük egy régi sikercímük, az Alan Wake értékesítési jogait, ami azt jelenti, hogy az Alan Wake, illetve az Alan Wake's American Nightmare a jövőben új platformokat is meghódíthat. A Microsofttal kötött korábbi megállapodás értelmében eddig csak PC-n és Xbox 360-on volt lehetőségünk játszani a két Alan Wake-játékkal.

A finn stúdió emellett azt is elárulta a befektetőknek tartott beszámolón, hogy korábbi játékaik eladásaiból közel 2,5 millió eurónak megfelelő jogdíjat szedtek be, ezt a pénzt pedig vadonatúj, történetre koncentráló címek fejlesztésébe szeretnék fektetni.

33.
Extol
Az író, Alan Wake! Két hónapja játszottam végig az American Nightmare-t is, Az Alan Wake-t asszem háromszor. American Nightmare jó kis standalone, de az embereknek mint nekem vegyes volt az érzésünk vele kapcsolatban, mert nagyon más volt.
32.
FARKAS
#30: Akkor bocs! Úgy látszik már én vagyok paranoiás!

Az ms üzletpolitikáját értem is meg nem is! Szerintem a generáció elején nem akartak ők közösködni a pc-vel! A 2013-as bejelentéskor mindent elszúrtak! Már csak egy tábla hiányzott a nyakukból ide lőjetek felirattal! Aztán szerintem úgy voltak ha már az xbox eladások nem jók nyissanak a pc felé, meg jöjjön a visszafelé kompatibilitás, meg gamepass!
31.
user101
#28: Nagyon remélem, hogy igazad lesz, én is abban reménykedem és látnám szívesen a jövőt, hogy van választási lehetőségünk, hogy melyik modell tetszik számomra. Adott esetben akár mindkettő egyszerre!

A gamepassnak ott lehet az előnye, ha egybe tudja például gyűjteni a többi kiadó címet. De ha a Jedi Fallen Order-ért : Origin / Assassin's Creed-ért : Uplay+ / Halo-ért : gamepass fiók kell, akkor szopás lesz... :(((

Amitől félek: az a kiadók kapzsisága és az örökös profit hajhászás. Ha egyszer azt hiszik, hogy valami nagy üzlet akkor addig erőltetik és kényszerítik, amíg nem lesz lehetőséged választani. Legjobb példa erre pont a tetves epik sztór, aki próbálja jópofának és piac megválótónak beállítani magát, közben odaszarik az asztal közepére és jól szétkeni ... :(
30.
Kawada
#29: Egyáltalán nem kaptam fel a fizet és semmiről sem akarlak meggyőzni, főleg Neotechtr-nek reagáltam, épp csak téged is megemlítettek. A statisztikákat is leírtam, hogy miért hoztam, ki is emeltem, hogy egyáltalán nem azért linkeltem, hogy jobbnak jöjjön ki (ismétlem: game pass előfizetésem van, now nincs és nem is tervezem).

Tényleg sajnálom, ha bármit támadónak véltél, egyáltalán nem annak szántam, csak kezdtünk elmenni olyan elméletek felé, amiket más szemszögből világít meg az, hogy a mindenség legjobb szolgáltatásának tartott game pass egyébként nem tudja bevételben hozni a tized akkora bázissal rendelkező Now-t, és a harmad akkora bázissal rendelkező EA előfizetésekkel van egy szinten (legalábbis ebben a 2018 Q3-ban).

Információnak szántam. Te aránylag olcsón akarsz elérni egy széles választékot. Erre a legjobb opciód az xbox, aki ennek ellenkezőjét állítja, az szerintem hülye. Főleg ha nem mozgatnak meg se Nintendo, se Sony exek. Az, aki a PS-t választja, másért teszi. És az, aki a boxot bántja mert "bezzeg a sony exek", az nem Sony imádatból teszi sok esetben (én legalábbis... és vagyunk még az oldalon ilyenek), hanem legtöbbször azért, mert hiányoznak nekik olyan kaliberű címek mint a Fable, a Mass Effect, vagy amiket anno jelentett egy Gears of War vagy egy Halo. Mert sajnos sok esetben ezek a címek sem épp úgy tündökölnek mint régi fényükben. Neked lehet mindegy mivel játszol, de sokaknak nem, és sokan visszasírják a 360-as generációt az innovatív és baszott jó címek miatt.

Én személy szerint nagyon örülök a pc-s game pass-nek, de mint konzol holder, nem értem miért lép meg ilyet, mert a saját konzolját heréli ezzel ki. Érted? Én örülök, csak nem értem! :)
29.
FARKAS
#26: Tudod az a baj, hogy semmi bántót nem mondtam és máris hozod a statisztikát, hogy a sony jobb! Legyen, leszarom, nem érdekel! Most miért kaptad fel a vizet? Csak azért írtam, hogy letojják az eladott konzolokat, meg exkluzivitást, mert nekik ez a hajó már elment ebben a genben és úgy tűnik a következő genben is minden ami jön xbox-ra az jön pc-re, így más felé nyitnak! De akkor se értem, hogy az miért baj, hogy a pc-sek is jól járnak! Ennek ellenére inkább veszek xboxot, ha játszani akarok az ms játékaival, mint gépet fejlesszek, meg rettegjek a gépigénytől, meg az optimalizáltságtól! Az elég volt 2 évig, utána jött a box!

Az meg, hogy a ps tulajok előszeretettel villognak minden sonys vagy microsoftos hírnél az exkluzivitással, meg az eladott konzolok mennyiségével a hír témájától függetlenül az sajnos igaz!
28.
Kawada
#27: Nagyon sokszor merült fel az oldalon, hogy a MS nem csinálná a game pass-t, ha nem érné meg és biztos mennyit kaszál, blablabla. Erre fel linkeltem be ezt. Hogy a Sonynak egy "bukott szolgáltatása", ami ráadásul alig érhető pár országban hivatalosan, több bevételt hoz, mint a a game pass, akárcsak egy negyedévben is. (amúgy amit írtál nem állja meg a helyét, mert ezek csak negyedéves bevételek, de persze úgyis elenyésző, az igaz).

Az, hogy mi mennyire népszerű, szerintem még elég lutri. A Game pass-nek tudtommal 9 millió körüli előfizetője van. Az szerintem nem rossz. Szerintem ezzel kapcsolatban is vannak félreértések (nem feltétlen közted és köztem, hanem úgy általában :) ). Mert SZERINTEM, tökéletesen meg tud egymás mellett férni az előfizetős streaming/cloud rendszer és a "megveszem a konzolt és hozzá a játékot" dolog. Most van egy csomó jelentkező aki szeretné megvetni magát ezen a cloud piacon, amire nem is feltétlenül igény van, hanem látják, hogy egy potenciális piac. Hogy hova fog vezetni, gőzöm sincs. Nagyon-nagyon hosszú távon szerintem minden kiadónak lesz hasonló csomagja mint a Ubinak... És közben xy játékokkal esetleg bent lesznek még game pass-ben, stb. ahonnan ők szintén kapnak lóvét. De nem gondolom, hogy valaha is ki fogja váltani 100%-osan a konzolokat/pc-t a streaming/cloud. Ez inkább abban lesz eszköz, hogy mondjuk ne 1 milliárd ember legyen, akik játszanak, és azon belül 600 millió csak candy crash saga-zik mondjuk, hanem bővüljön azoknak az embereknek a köre, akik az úgymond a mainstream gaming életbe is belecsöppennek (vagy tudja a tököm mik vagyunk mi... :) ). A hardcore réteg számára (nevezzem így az itteni átlagot...), ez legfeljebb egy kiegészítő szolgáltatás marad (kivéve Kritosz Fillérbaszosz-t), ami segítségével el tudnak érni legálisan, olcsón és széles választékot amellett, amire egyébként hajlandóak is költeni (szerencsésebbek esetén pedig az igény 100%-ig találkozik a kínálattal és akkor tiszta sor).

Lehet lesz olyan szolgáltató, akinek lesz mondjuk idővel "indie csomagja", amibe csak indie játékok lesznek elérhetők... Mert azt érzi ettel el tud érni egy széles közönséget.... TUTI, hogy rengetegen bele fognak bukni. Ha nem is teljesen, de ott fogják hagyni, mert képtelenségnek látom, hogy ennyi elfizetői modell elférjen egymás mellett. 3-4 előfizetés. Az ember előfizet addig, amíg az összeg nem annyira nagy, hogy gondnak érezze hogy valós birtoklásról nincs szó. De ha havonta elkölti 1-2 AAA-s cím árát és cserébe "nincs semmije", azt nem fogja hosszabb távon lenyelni szerintem. De nem gondolom, hogy a jelenleg ismert gémerség számára ez bármilyen halált jelentene. :)
27.
user101
#26: Ez egy baromi torz és fals felmérés, mivel a Sony a now-on "keresztül" oldotta meg a "visszafelé kompatibilitást" ez pedig nagyon torzítja a valós képet. Amúgy az megvan, hogy a Sony játékipari bevétele $20 milliárdot tesz ki és ebből $142 millió a now ? ( 20000 vs 143 az pontosan 0,715% ... :)

Amúgy pont most volt egy reprezentatív nyugat-európai felmérés, miszerint a gamer közösségben roppant mód _NEM_ népszerű a felhő és streaming alapú előfizetés. Az okok pedig itt is ott vannak a cikk végén, 2,5 ( két és fél )-szer annyiba kerül havonta egy gamernek, mint amikor saját maga veszi a játékokat! Nem véletlen, hogy a kiadók baromira ebben látják a jövőt és közben dörzsölik a markukat : "pénzeső ... pénzeső ... pénzeső..."-t dúdolgatva.

Ráadásul ezek ki fogják nyírni az indie és kisebb fejlesztőket, mert ha eleve minden "nagy játékhoz" hozzáférsz premierkor, minek játszanál régn olcsóbb olcsóbb, korosabb vagy kisebb játékokkal?! A streaming és a felhő a jelenleg ismert "gamerség" halála... Uff! Én szóltam... :)
26.
Kawada
#20: Te a Sony-t utálód ennyire vagy a Microsoftba ennyire szerelmes, hogy ennyi hülyeséget (mármint ilyen önigazolós, "nekem a kompromisszumos igényeimet kielégíti ezért ez a legokosabb megoldás" féle hülyeség...).

Szerintem 10000 PS tulajból ha 1 van, akire igaz az általad leírt általánosítás, hogy csak PS és csak ex... :) Na de mindegy is.

Amúgy linkelek neked (FARKAS is elolvashatja) valamit, ami ugyan csak egy negyedéves és már régi (2018 Q3), de szerintem beszédes... És nem, nem azt akarom ezzel kihozni, hogy a PS Now jobb. Nem jobb. Game pass előfizetésem van, Now nincs és nem is lesz részemről... Csak érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mondjuk a Sony hogy tudja/tudta hozni ezt az arányt 10-ed annyi feliratkozóval...

https://www.vg247.com/2018/11/10/playstation-now-143-million-lead-earner/

FARKAS írta, hogy az ms a felhő alapú szolgáltatásokban látja a jövőt. Ez valószínű igaz, bár ebben semmi nagy megfejtés nincs egyébként, de igaz. Csak jelenleg úgy fest, baszott nagy verseny lesz a közeljövőben ezen a fronton, ahol egyrészt az árral, másrészt a tartalommal lehet harcba szállni. És pl. az exkluzív tartalom jelenthet egy olyanfajta különbséget szolgáltatás és szolgáltatás között, ami eldönti, hogy mondjuk 20 millió feliratkozója lesz-e vagy "csak" 14. Ami rohadtul nem mindegy. Én továbbra is azt mondom, hogy fontos a MS-nak, hogy gyúrjon a tartalomra.
25.
Nyarlako
#19: Az MS a Metro UIban is a jövőt látta.
24.
Neotechtr
Nekem az első Alan Wake nagyon tetszett. Én már először PC-n játszottam, de azt mondom nagyon fasza volt.

Az American Nightmare már nem olyan. Az nem hoz egy régi Silent Hill feeling-et be, csak megy a lövölde, ráadásul ismétlődő helyszínen. Viszont abból a szempontból az is bejött, hogy időhurok van és ehhez viszont jó az írás keményen. Az írás azt nagyon elvitte nekem, és hé, közben ment a harc, más volt, jó volt. Szóval az egyszer játszós mindenképpen!

Az Alan Wake rendes, az viszont rendesen meg van csinálva. Az szerintem benne van a játékok nagy könyvében a horror rajongóknál. Tehát ilyen Alone in the Dark 3-4 , Resident Evil 1-2-3-4, Silent Hill 2, valamelyest Dino Crisis 1 és ezen a vonalon rajta vagy, akkor az a játék annyira jó egynek, mint más nem. Számomra emlékezetes volt. Más, mint a felsoroltak, de ugyan azt zongorázza. Tényleg jó szívvel ajánlom bárkinek. Ha most kijönne PS-re én őszintén örülnék neki, mert azt bárki kipróbálja, az egy jó játék. Ennyi.
23.
kopic
Alan Wake 2-t a népnek végre!
22.
Ps fanboy
#21: Azt el is hiszem. :D
21.
Neotechtr
#18: Phil bátya nagyon is jól csinálja. Én át akarom magam operáltatni Phil Spencer-re.
20.
Neotechtr
#19: Pontosan ez van. Van a játékosoknak egy hangos szelete, akik jobban tudják, de végül is ez van. Itt azt kell nézni, hogy mid van, milyen lehetőségeid vannak. Pl ex játékokkal lenyomni a Sony-t? Főleg egy ennyire elvakult közösség mellett, akik más játékokat nem is játszanak, mert nincs ráírva, hogy ex? Sok sikert... Nyilván nem így akarja a MS sem legyőzni a Sony-t, hanem minden más téren, amiben meg az gyenge.

Most, ha veszel egy olcsó xbox-ot és havonta csak filléreket fizetsz be, rögtön a nyakadba szakad vagy 1000 játék. Nekik meg a havi díj. Ha meg drága xbox-ot veszel + fillérek, akkor már mindened megvan a legjobb minőségben. Mert nekem senki se mondja azt, hogy ő milyen nagy gamer, hogy ha kiteszem egy X-el és az egész MS portfólióval egy szigetre és nem tud semmivel játszani. Azért van túltolva ez a Sony kultusz, mert jó részük semmi mással sem játszik, mint az exekkel és nem is ismer más játékokat.

Hülye példa. Ha én egész életemben csak VW Passat-al mentem volna, szerintem is az lenne a világ legjobb autója, meg a legjobb minőségű, de a valóság az olyan, hogy ha egy 4 millás autót megveszel rendes motorral, rendes extrákkal 8-ért (de nem 12-ért), akkor még egy Hyundai is leveri azt a Passat-ot mindenhogyan. Ja, csak nincs rajta, hogy VW. Akkor most menj el VW találkozóra és bizonyítsd ezt be nekik. Na ez van a Sony-val.
19.
FARKAS
#18: Szerintem az ms a felhő alapú szolgáltatásokban látja a jövőt és lehet hogy nekik van igazuk! Ezt az exkluzivitást meg az eladott konzol statisztikát már letojják! Bár hozzáteszem attól még hogy kevesebb "exkluzív" játék van rá elég jó alternatíva játékra az xbox!
18.
adamsfamily
Fogyatékos ez a Microsoft.Csak azt nem értem,hogy Phil Spencer ennyi rossz döntés után mit keres még mindig a helyén...
A Hellblade készítői is csináltak exkluzív játékot nekik még az xbox classic idején és most jutottak el addig,hogy megvegyék.Szerintem a Microsoft következő generációja ugyanaz lesz,mint a mostani.A generáció elején tolják majd a rakás exkluzív címet,utána meg sehol semmi(maximum Forza).A mostani E3 után nem sok jót jósolok az xboxnak.
Amúgy szerintem jó volt az Alan Wake és a Quantum Break is.Az utóbbi egyik nagy hibája az volt,hogy rövid lett.Az Alan Wake meg azért volt bukta,mert a 360-as generáció elején jelentették be és éveket ültek rajta.
17.
Nyarlako
#15: Az Enslaved jó kis játék volt, de annyira szar és összecsapott befejezést rég láttam, mintha egyszercsak elfogyott volna a pénz és oké, eddig van kész de ki kell adni.
15.
SLi
ha nem lett volna az Enslaved: Odyssey to the West (de hála az égnek volt!), azt mondanám messze a legjobb játék de minimum legjobb sztori és atmoszféra a 360-as generációban, de így is az egyik legjobb játék amivel valaha játszottam, bár elég réteg játék és akik nem szeretik Stephen King-et nem feltételen értékelik és értik ezért nekik annyira nem is nagy élmény talán
én még bízom egy folytatásban, bár a sztorit akár lezártnak is tekinthető
14.
Nyarlako
#13: Ritka gyenge a gameplay föleg a Bloodborneban, és fantáziátlan is amire a legjobb példa a Gravity rush.
Grafikailag se tudnak felmutatni semmi extrát, mekkora leprán néz már ki az Odin sphere meg a God of war.
13.
FARKAS
#10: Pont mint az összes sony cím!
12.
Guba32
Az egyik legkedvesebb címem az előző genből,mintha egy Stephen King könyv elevenedett volna meg,ami miatt még az ismétlődő játékmenetet is elnéztem neki.
11.
patka21991
Imádtam ezt a játékot. Várok egy folytatást nagyon.
10.
Ultimate
Sosem értettem a hype-ot...
A hangulatot és sztorit leszámítva egy borzalmasan egysíkú, ritkagyenge gameplay-el és harcrendszerrel bíró játék volt...
9.
Ooorky
#6: Ugyanaz történne, mint amikor az EA felvásárol egy céget, azonnal elkezdenek szivárogni onnan az emberek...
8.
manderel
Nem véletlenül nem készült eddig folytatás. Az első, meglepő módon, bukott a kasszáknál.

Számomra sem volt túl nagy durranás egyébként, a hangulat, az atmoszféra, a történet szuper volt, de a játékmenet sajnos irtó repetitív. Végigjátszottam 1x, de második körre már nem vinne rá a lélek, a kiegészítőt sem indítottam el.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...