Fejlesztők: inkább a torrent, mint a G2A

  • Írta: fojesz
  • 2019. július 2.
  • Hír
Megint kiakadtak a fejlesztők a G2A-n, ezúttal Mike Rose borította a bilit, aki odáig ment, hogy kijelentette: a játékosok inkább torrentezzék le a játékaikat, minthogy a piactéren keresztül vásárolják meg őket.

A fejlesztők nem szívlelik a G2A-t, ez nem újdonság: a probléma az, hogy a letöltőkódok továbbadására szakosodott piactéren rengeteg a visszaélés, sok például a lopott kulcs, ami konkrétan megkárosítja a játékok készítőit. Habár az oldal időről időre megpróbál a játékcégek kedvére tenni, úgy tűnik, a helyzet nem változott érdemben, és még mindig sok kritika éri a G2A-t.

Most a No More Robots sorait erősítő Mike Rose fakadt ki a Twitteren, miután meglátta a G2A keresőhirdetéseit: ez azt jelenti, hogyha valaki rákeres valamelyik játékukra a Google-ben, akkor a G2A vásárlásra buzdító hirdetéseit jeleníti meg először a találatok között a kereső, nem pedig az általuk támogatott felületeket.

Nyilván ezzel nehéz mit kezdeni, a G2A semmi ördögit nem tett azzal, hogy a Google-ben hirdet, Rose viszont úgy gondolta, hogy megragadja az alkalmat, és edukálja picit a játékosokat a témában: mivel a fent említettek miatt ők egy pennyt sem keresnek a G2A-eladásokon, azt kérte mindenkitől, hogy inkább torrentezzék le a játékaikat, mert úgy legalább nem a piactér gazdagodik.

Az üzenetet később az Action Henk fejlesztője, a Squid Games is átvette, majd Rami Ismail is csatlakozott, aki hozzátette: az egy dolog, hogy pénzt nem látnak ezekből az eladásokból, de rengeteg idejük megy el a nem működő kulcsokkal kapcsolatos supportra.

68.
hajbel
#67: Már kifejtették sokan, csak vissza kéne olvasni.
67.
Csoki80
Hogy lehet egy kulcsot ellopni? De tényleg kíváncsi vagyok, valaki fejtse ki nekem légyszives ;-)
66.
Ultimate
#64: G2A-n keresztül egy szimpla reggel árulhatod a kulcsokat ami akár lopott lehet.
Cdkeys-en ilyen nincsés nem is volt. Abszolút legális nem hiába nem szokott gond se lenni és nincs is megemlítve...
64.
Ultimate
#59: Cdkeys továbbra sem....
63.
almaspite
Vicc az egész, nem tudom a fejlesztők miért őket támadják a legjobban. Talán csak ők ismertek számukra a legjobban. Azonban elmondanám nekik hogy gyerekek levagytok maradva lassan több mint 1 ével. Már régen nem a g2a a legolcsóbb és már én is nagyon régóta nem onnan vásárolok semmit.

Gamivo, kinguin, enaba, konkrétan ezek pajzsnak használják g2a-t.
62.
hajbel
#61: Hol írtam, hogy mindenért a G2A a hibás? Olvasd már el mégegyszer a hozzászólást, amire reagáltál! Kösz!
61.
sakka
#59: Döntsd már el, hogy a G2A-ról beszélsz, mint önálló, játékokat értékesítő cégről, vagy a marketplace felhasználókról, akik a G2A felületén értékesítik a játékokat, cserébe jutalékot fizetnek a G2A-nak?

"Nem legális amit csinálnak, se nem etikus"
- Miért, az eBay az? Ott is vehetsz bármilyen virtuális vackot és ők is a jutalékból élnek. Vagy azt állítod, hogy maga a G2A teríti a lopott kártyával vásárolt játékokat? A G2A csak a teret adja (MARKETPLACE), amivel az eladók egy része visszaél. Ez kinek a felelőssége? Szerintem az eladókké. Az, hogy a bankkártyás vásárlás ennyire kockázatos, az kinek a felelőssége? Hogy ilyen könnyen vissza lehet élni valamivel és a chargeback átfutási ideje több hét egy olyan korban, amikor trazanckiók tíz, vagy százezerszámra történnek percenként, az kinek a felelőssége? Mindenért a g2a a hibás, ugye?
57.
sakka
Mert nyilván a g2a-t nem sz*patják a kártyacsalók, tőlük csak becsületes júzerek vásárolnak. Viccesek vagytok! Hogy a marketplace seller milyen forrásból szedi a kulcsokat, arra a g2a igazolást kér. (persze ezt lehet hamisítani, de az bűntetőjogi kategória, ugye.) A g2a beszedi a jutalékot az eladások után, pont ahogyan egy eBay, vagy egy VATERA, aztán érthető okokból (semmi köze hozzá) mossa kezeit, hogy ki milyen (IL)legális forrásból szerezte a terméket.

Szóval vannak itt páran, akik fordítva ülnek a lovon, vagy legalábbis a lényeglátásuk eléggé beszűkült. Nem az a baj, hogy a g2a teret ad a viszonteladóknak (pl. holnaptól ne nyisson már ki egy élelmiszerbolt se, mert milyen dolog, hogy ők az alma kilóját 30-60 forintért vásárolják fel, nekünk meg 300-ért adják - ne, ne magyarázzátok meg a logisztikai költségeket, ez kifejezetten erőfölénnyel való visszaélés)
Képzeljétek, minden téren, ahol valamilyen virtuális szolgáltatást lehet vásárolni ott előfordulhatnak kártyacsalások. Talán ezeket a csalásokat kellene lenyomozni, illetve az internetes vásárlást biztonságosabbá tenni, a BŰNSZERVEZETEKET (Nem, nem a 8 éves Pistike lopkodja össze a kártyákat) felelősségre vonni. Ja, hogy ahhoz tenni is kellene? Sípoljanak csak a kiadók, mert hát milyen dolog, hogy a szellemi jogokra bezzeg lehet kartellezni, úgyhogy nem gond, ha nálunk 60 euró valami, ami Oroszországban mondjuk 6. De nyilván ez tök rendben van, úgyhogy sajnáljuk már őket.
52.
Nyarlako
#50: A grafika mondjuk lószar és az animációkról sem lehet sok jót mondani. Amennyi pénzből készült ahhoz képest főleg gaz hogy a Hollow Knight a műfajban korbehugyozza, meg nevetséges az a 40€ ár.
51.
Neotechtr
#50: * typo nélkül *

Bloodstained - Ritual of the Night
50.
Neotechtr
#40: Ez.

A cdkeys.com ugyan olyan megbízható, mint a Steam. Akár egy évvel előre is lehet előrendelni. Nincs benne a Steam haszna, nicns benne semmi, és csak egy kulcs. Veszed, kapod. Meg ott nincs emberektől való vásárlás, csak a vállalattól.

Amúgy egyéb példa. Bloodstainded most 35 Steam-en, 30 cdkeys-en és 29 G2A-n. Egy hete vagy kettő hete jelent meg. Gondolom a Steam kivételével mindegyik lopott, vagy lopott kártyával vásárolták és azonnal megjelenés napján már elérhető volt. gondolom már előre ellopták a kulcsokat.


Egyébként maga a játék egy zseni dolog, már az egekben lennének itt a felszopós hírek, ha nem jött volna ki mindenre, csak PS-re.
45.
Ooorky
#44: Továbbra sem a szürkevásárlás a probléma, hanem a lopott kártyás vásárlások amik miatt már 2016-ban is volt balhéja a g2a-nak (és társainak) pl. a Microsoft-tal és Ubisoft-tal is.

Régiózásról meg annyit, hogy a volt szovjet országokban mai napig lehet másolt játékokat boltokban vásárolni, ez ellen maximum úgy tudnak bármit is tenni, ha nyomott áron adják az eredetit.
44.
Ultimate
#41: Az a legérdekesebb hogy az persze sosem kerül terítékre ilyenkor hogy miért kerül egyes régiókban pofátlanul alacsony míg más régiókban pofátlanul magas áron egy egy játék. Ha megtehetik hogy egy gazdag országnak 30 euró legyen 0day egy játék ugyan ez a játék egy szegényebb országban miért 60 euró...
És van aki képes elhinni a meséket micsoda növekedés van kiadásokban meg csökkenő bevétel, sőt rendben lenne egy áremelés...
Persze rohadékaki régióval trükközik.. Az egyiknek sem jut eszébe hogy ezzel az erővel lehetne egy egységes köztes ár MINDENHOL, nem... Szegény fejlesztők és kiadók, a gonosz játékosok régióznak, szürkepiaci kulcsokat keresnek.. :(
43.
Nyarlako
#42: Érdekes azok a kis devek akik jo játékokat csinálnak azoknak mennek az eladasok rendesen és csődbe se mennek.
42.
Ooorky
#41: Mert ők mennek csődbe miatta, egy Ubisoft/Activision/EA kibírja ha kártyacsalások miatt bukik pár milliót.
41.
Nyarlako
Érdekes mindig noname devek ugatnak kicsit hogy a hírekbe kerüljenek.
39.
Neotechtr
Minden esetre szerintem még lesz visszhangja annak, hogy egy bukott indie fejlesztő torrentezésre buzdít vásárlás helyett. Az ilyen emberek akkor sem tudnák a problémáikat kezelni, ha 100 milliós eladást csinálnának teljes áron.
38.
godach
#34: Nekem nem áll szándékomba védeni őket, de komolyan semmi gondom nem volt a supporttal még úgy sem, hogy az angol tudásom kb úgy hangozhat nekik, mint nekem fekete pákó a nemzeti dal szavalásával :D
36.
vabe
Aki még mindig nem érti miért rossz ez a fejlesztőknek az olvassa el Rami Ismail válaszát a cikkben linkelt tweetre:

https://twitter.com/tha_rami/status/1145314954632974337

De leírom ide is, magyarul hogy biztos ne okozzon senkinek gondot az értelmezése vagy a twitter használata:

"Ha nem engedheted meg magadnak vagy nem akarod megvenni a játékainkat teljes áron, akkor inkább kérlek torrentezzétek le kulcs viszonteladó oldalakon vásárlás helyett. Ezek az oldalak rengeteg potenciális fejlesztési időbe kerülnek nekünk (fejlesztőknek) mert vevőszolgálatot kell nyújtani minden esetben, utánajárni hamis kulcs igényléseknek, foglalkozni kell a lopott hitelkártyák miatti pénzvisszafizetésekkel (aminek nem kis díja is van, ezt a fejlesztőkön hajtják be a bankok nem a vásárlókon), és még sorolhatnám."

Ezeket az oldalakat pénzmosásra is használják, lopott kártyával vesznek kulcsot, eladják a kulcsot egy ilyen oldalon, majd pedig másik számlán, PayPal-en stb. gyűjtik a eladott kulcsokból származó bevételt ami így sokkal követhetetlenebb, mint sima kártyás vásárlás.
34.
Heldengeist
#26: Velem olyan volt, hogy vettem egy global kulcsot. Mikor nem tudtam aktiválni, írtam nekik. Mikor nem válaszoltam, írtam megint, hogy legalább azzal kapcsolatban írjanak, hogy ha nem global, akkor melyik régióba jó. Mikor erre se válaszoltak, eladtam én is globalként, buktam 2€-t és amikor megkerestek, hogy a másiknak sem jó, mert kelet-ázsiai régióba való, csak annyit válaszoltam, "lófasz a seggetekbe, pont erre voltam kíváncsi két hete, hogy jó régióba tudja meghirdetni, oldjátok meg a refundot saját zsebből".
31.
hajbel
#28: Mert a lopott kártyával való fizetésért a kártya tulaja nem felel, ergo vissza kell neki szolgáltatni az összeget, a lopott kulcsot pedig addig a tolvaj már rég eladta egy potenciális vásárlónak. Így már vili?
30.
hajbel
#26: A G2A lopott, ajándék kulcsokat árul, a Gamesplanet legálisan árul játékkulcsokat pl. az Asus partnere. Ne keverjük a kettőt még véletlenül sem.
29.
Freeser
Azért írta hogy inkább torrentezzenek, mert ha megveszi a g2a oldalon az egyén akkor tudja használni a játék által kínált összes lehetőséget, legyen az online,- vagy akármi más, ami a tört verzióban nem elérhető. Így az egyén a " teljesség " tudatában játszik. Ha torrentezik és megtetszik neki a játék, nem fog tudni elérni benne minden opciót, és talán meg fogja venni.
28.
TheFlash
mi bajuk van a lopott kulcsokkal? Abból legalább látnak pénzt :D De most vagy ellopják vki kártyáját és azzal veszik, vagy valaki megveszi és eladja, létezik még más mód is? Mert így hogy a francba ne keresnének rajta? Talán létezik valami keygen mint a 2000res években ami kódokat generálna ? :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...