Fejlesztők: inkább a torrent, mint a G2A

  • Írta: fojesz
  • 2019. július 2.
  • Hír
Link másolása
Megint kiakadtak a fejlesztők a G2A-n, ezúttal Mike Rose borította a bilit, aki odáig ment, hogy kijelentette: a játékosok inkább torrentezzék le a játékaikat, minthogy a piactéren keresztül vásárolják meg őket.

A fejlesztők nem szívlelik a G2A-t, ez nem újdonság: a probléma az, hogy a letöltőkódok továbbadására szakosodott piactéren rengeteg a visszaélés, sok például a lopott kulcs, ami konkrétan megkárosítja a játékok készítőit. Habár az oldal időről időre megpróbál a játékcégek kedvére tenni, úgy tűnik, a helyzet nem változott érdemben, és még mindig sok kritika éri a G2A-t.

Most a No More Robots sorait erősítő Mike Rose fakadt ki a Twitteren, miután meglátta a G2A keresőhirdetéseit: ez azt jelenti, hogyha valaki rákeres valamelyik játékukra a Google-ben, akkor a G2A vásárlásra buzdító hirdetéseit jeleníti meg először a találatok között a kereső, nem pedig az általuk támogatott felületeket.

Nyilván ezzel nehéz mit kezdeni, a G2A semmi ördögit nem tett azzal, hogy a Google-ben hirdet, Rose viszont úgy gondolta, hogy megragadja az alkalmat, és edukálja picit a játékosokat a témában: mivel a fent említettek miatt ők egy pennyt sem keresnek a G2A-eladásokon, azt kérte mindenkitől, hogy inkább torrentezzék le a játékaikat, mert úgy legalább nem a piactér gazdagodik.

Az üzenetet később az Action Henk fejlesztője, a Squid Games is átvette, majd Rami Ismail is csatlakozott, aki hozzátette: az egy dolog, hogy pénzt nem látnak ezekből az eladásokból, de rengeteg idejük megy el a nem működő kulcsokkal kapcsolatos supportra.

67.
67.
Csoki80
Hogy lehet egy kulcsot ellopni? De tényleg kíváncsi vagyok, valaki fejtse ki nekem légyszives ;-)
63.
63.
almaspite
Vicc az egész, nem tudom a fejlesztők miért őket támadják a legjobban. Talán csak ők ismertek számukra a legjobban. Azonban elmondanám nekik hogy gyerekek levagytok maradva lassan több mint 1 ével. Már régen nem a g2a a legolcsóbb és már én is nagyon régóta nem onnan vásárolok semmit.

Gamivo, kinguin, enaba, konkrétan ezek pajzsnak használják g2a-t.
57.
57.
sakka
Mert nyilván a g2a-t nem sz*patják a kártyacsalók, tőlük csak becsületes júzerek vásárolnak. Viccesek vagytok! Hogy a marketplace seller milyen forrásból szedi a kulcsokat, arra a g2a igazolást kér. (persze ezt lehet hamisítani, de az bűntetőjogi kategória, ugye.) A g2a beszedi a jutalékot az eladások után, pont ahogyan egy eBay, vagy egy VATERA, aztán érthető okokból (semmi köze hozzá) mossa kezeit, hogy ki milyen (IL)legális forrásból szerezte a terméket.

Szóval vannak itt páran, akik fordítva ülnek a lovon, vagy legalábbis a lényeglátásuk eléggé beszűkült. Nem az a baj, hogy a g2a teret ad a viszonteladóknak (pl. holnaptól ne nyisson már ki egy élelmiszerbolt se, mert milyen dolog, hogy ők az alma kilóját 30-60 forintért vásárolják fel, nekünk meg 300-ért adják - ne, ne magyarázzátok meg a logisztikai költségeket, ez kifejezetten erőfölénnyel való visszaélés)
Képzeljétek, minden téren, ahol valamilyen virtuális szolgáltatást lehet vásárolni ott előfordulhatnak kártyacsalások. Talán ezeket a csalásokat kellene lenyomozni, illetve az internetes vásárlást biztonságosabbá tenni, a BŰNSZERVEZETEKET (Nem, nem a 8 éves Pistike lopkodja össze a kártyákat) felelősségre vonni. Ja, hogy ahhoz tenni is kellene? Sípoljanak csak a kiadók, mert hát milyen dolog, hogy a szellemi jogokra bezzeg lehet kartellezni, úgyhogy nem gond, ha nálunk 60 euró valami, ami Oroszországban mondjuk 6. De nyilván ez tök rendben van, úgyhogy sajnáljuk már őket.
51.
51.
#50: * typo nélkül *

Bloodstained - Ritual of the Night
39.
39.
Minden esetre szerintem még lesz visszhangja annak, hogy egy bukott indie fejlesztő torrentezésre buzdít vásárlás helyett. Az ilyen emberek akkor sem tudnák a problémáikat kezelni, ha 100 milliós eladást csinálnának teljes áron.
38.
38.
godach
#34: Nekem nem áll szándékomba védeni őket, de komolyan semmi gondom nem volt a supporttal még úgy sem, hogy az angol tudásom kb úgy hangozhat nekik, mint nekem fekete pákó a nemzeti dal szavalásával :D
36.
36.
vabe
Aki még mindig nem érti miért rossz ez a fejlesztőknek az olvassa el Rami Ismail válaszát a cikkben linkelt tweetre:

https://twitter.com/tha_rami/status/1145314954632974337

De leírom ide is, magyarul hogy biztos ne okozzon senkinek gondot az értelmezése vagy a twitter használata:

"Ha nem engedheted meg magadnak vagy nem akarod megvenni a játékainkat teljes áron, akkor inkább kérlek torrentezzétek le kulcs viszonteladó oldalakon vásárlás helyett. Ezek az oldalak rengeteg potenciális fejlesztési időbe kerülnek nekünk (fejlesztőknek) mert vevőszolgálatot kell nyújtani minden esetben, utánajárni hamis kulcs igényléseknek, foglalkozni kell a lopott hitelkártyák miatti pénzvisszafizetésekkel (aminek nem kis díja is van, ezt a fejlesztőkön hajtják be a bankok nem a vásárlókon), és még sorolhatnám."

Ezeket az oldalakat pénzmosásra is használják, lopott kártyával vesznek kulcsot, eladják a kulcsot egy ilyen oldalon, majd pedig másik számlán, PayPal-en stb. gyűjtik a eladott kulcsokból származó bevételt ami így sokkal követhetetlenebb, mint sima kártyás vásárlás.
34.
34.
Heldengeist
#26: Velem olyan volt, hogy vettem egy global kulcsot. Mikor nem tudtam aktiválni, írtam nekik. Mikor nem válaszoltam, írtam megint, hogy legalább azzal kapcsolatban írjanak, hogy ha nem global, akkor melyik régióba jó. Mikor erre se válaszoltak, eladtam én is globalként, buktam 2€-t és amikor megkerestek, hogy a másiknak sem jó, mert kelet-ázsiai régióba való, csak annyit válaszoltam, "lófasz a seggetekbe, pont erre voltam kíváncsi két hete, hogy jó régióba tudja meghirdetni, oldjátok meg a refundot saját zsebből".
29.
29.
Freeser
Azért írta hogy inkább torrentezzenek, mert ha megveszi a g2a oldalon az egyén akkor tudja használni a játék által kínált összes lehetőséget, legyen az online,- vagy akármi más, ami a tört verzióban nem elérhető. Így az egyén a " teljesség " tudatában játszik. Ha torrentezik és megtetszik neki a játék, nem fog tudni elérni benne minden opciót, és talán meg fogja venni.
23.
23.
Greenmangaming és Fanatical például a disztribútortól vesz x darab kulcsot olcsóbban és ezért tudják olcsóbban adni. Simán ott éri meg venni játékot, akár újat, mert 12-20% kedvezmény van rá, ami sok esetben Steamen vagy máshol egyáltalán nincs és soha nem volt még egy rossz kulcsom se. G2A-t nem tudom, a képen lévő level 30 account azért nem ugyanaz, mint egy Resident Evil 2 pre-order PC-re 15.000-ért 18.000 helyett...
22.
22.
FrankBlack
Sok felmerült kérdésre talán választ adnak, és amúgy is érdekes olvasmányok a témában szerintem:

https://www.gamestar.hu/hir/steam-kodok-ujraeladas-g2a-kinguin-fast2play-g2play-158471.html

https://www.gamestar.hu/uzlet/g2a-atveres-ertekeles-212887.html

http://www.gamer365.hu/show-article.php?id=1845&article

https://esport1.hu/news/2016/09/03/g2a-elorendeles-veszelyek

Lehet, hogy tévedek, de én úgy látom, hogy valóban rosszabb, mint a warez, ezért én soha nem vettem g2a-ról semmit.
19.
19.
godach
Felhasználtam, filet és még sorolhatnám miket javítanék de nem lehet....
18.
18.
godach
Tehát: Én vettem vagy 1000 kulcsot onnan, amiből kB 50-et felhasznált és a többit elajándékoztam. Akkor én vagyok a mumus mert nem torrent filmet küldtem át, amivel leszedhették volna. Hagyjuk már.
Életemben egy játékot tiltották amit a G2a-ról vettem, az is a Dark Forces volt amit már hónapokkal előtte vettem és végigjátszottam. Hozzáteszem, mára nem igazán vásárolok itt meg sehol sem (gamepass, ea access, humblemonthly) pont elég de szerintem a g2a lejáratás nem olyan sújos dolog. Egyszerűen vannak nem meg adóztatható kiskapuk amiket kihasználnak és ezek ellen nem tudnak mit csinálni.
Nap mint nap találkozok az áfanélkül lehet? Kérdéssel, vallástól, nemtől és politikai hovatartozástól teljesen független, szóval...
17.
17.
#15: éa a témához: a google hirdetés meg valóban tud a botokkal jobbat kihozni, mint az eredeti. amúgy csak egy felfújt szar, de sok kis cég erre komoly pénzeket áldoz hogy a gugli első oldalkára kerüljön a szolgáltatásával. szóval megértem a fejlesztőket is - ebből a szemszögből legalábbis.
egy szó mint 100: én a helyükben biometrikus azonosítást tennék mindenre. az megoldaná örökre ezt a kulcs problémát.
16.
16.
Hunszi
#14: Természetesen vannak legálisan vett kulcsok is az oldalon, de nem tudod azokat kiszűrni, szóval a G2A oldalak támogatásával hozzájárulsz a feketepiac fenntartásához is.
15.
15.
a játékfejesztés árnyoldalai. :)
ha jól értem ez megint a sokszor lerágott csont: egyszer megvették a fejlesztőtől bundle-ban, aztán abból szeretne megint húzni, hogy továbbadták.
magyarul ez kb olyan, mint amikor a használt játékok piacára be akartak gusztustalankodni a kiadók. azért megyünk most egyre jobban a digitális felé, semmi másért, mert ha ők nem kereshettek rajta 2x, akkor más se legyen már pofátlan.
na, itt egy újabb kiskapu, és sípolnak is ezerrel.

bár volna erre is megoldás: biometrikus azonosítás. aztán azt add tovább. persze minek erőltetnék, ha eladható vmi 2x is... tűzre mindegyikkel.
14.
14.
Hunszi
#7: A G2A-t úgy kell elképzelni, mint a feketepiacot, bár a kulcsok eredetiek, de többségét valamilyen trükkel lopják, ezért kapod meg te sokszor irdatlanul olcsón.

Pl. olyan trükkel, amit korábban leírtak. Egy lopott kártyával vesznek egy kulcsot a játék hivatalos oldaláról, megkapják a kulcsot, azt tovább adják a G2A jellegű oldalaknak. Aztán a kártya tulajdonos zárolja a kártyáját, kiderül a baki, így vagy a fejlesztő cég, vagy a bank visszautalja a hamis vásárlást árát, de akkor ugye a kulcs már kiment s jó eséllyel értékesítve van.

Miért nem lehet ezt megszüntetni? Azért, amiért a feketepiacokat sem...mert mindig újabb és újabbak jönnek és mindig van valami kiskapu, amire a törvények még nincsenek felkészülve.
13.
13.
Hunszi
#7: A G2A-t úgy kell elképzelni, mint a feketepiacot, bár a kulcsok eredetiek, de többségét valamilyen trükkel lopják, ezért kapod meg te sokszor irdatlanul olcsón.

Pl. olyan trükkel, amit korábban leírtak. Egy lopott kártyával vesznek egy kulcsot a játék hivatalos oldaláról, megkapják a kulcsot, azt tovább adják a G2A jellegű oldalaknak. Aztán a kártya tulajdonos zárolja a kártyáját, kiderül a baki, így vagy a fejlesztő cég, vagy a bank visszautalja a hamis vásárlást árát, de akkor ugye a kulcs már kiment s jó eséllyel értékesítve van.

Miért nem lehet ezt megszüntetni? Azért, amiért a feketepiacokat sem...mert mindig újabb és újabbak jönnek és mindig van valami kiskapu, amire a törvények még nincsenek felkészülve.
9.
9.
Ooorky
#7: Azt se felejtsd el, hogy pl. amikor az Ubisoft letiltotta a lopott kártyákkal vásárolt kulcsokat akkor az emberek egyből az Ubit köpködték, mert ők "rendesen" vásárolták...
7.
7.
crytek
A lopott kulcs azt lehet úgy érteni hogy lopott bankkártyákkal vásárolt kulcsok
Mivel ilyenkor nem te vagy átverve hanem a kiadó van megszopatva mivel tőlük visszavonják a pénzt amit kaptam a játékukért és még vergődni is kell a cd kulcs revoke-al stb. Az egy másik dolog ,hogy ilyenkor mivel a vásárló is bukott a g2a kárpótolja és ad új kulcsot,de a dolog ettől még létezik.

Az ilyen cd kulcsboltos olcsóságra meg egyszerűen nem tudok mit mondani.. Pl a Cod Ghost a büdös életbe nem kapott szerintem hivatalosan 75%-os offot sem szinte mindig csak 50%-okak kapnak de 4-5 font...és nem régiózáras hanem GLOBAL key... Aki ezt nekem elmondja hogy ezt hivatalos úton hogyan az vendégem egy képzeletbeli sörre.
3.
3.
user101
Eszemben sincsen védeni a Fejlesztőket, de én meg azt nem hiszem el, hogy te nem hiszed el. Ez egy hivatalos, tényszerű megállapítás: ha nem hiszem el, akkor a probléma nem is létezik... :)
1.
1.
Eszemben sincsen védeni a G2A-t, de én meg azt nem hiszem el, hogy ott minden kulcs lopott lenne és senki sem keres semmit az eladásokon. Ahogy Windows kulcsok is csak a MS-tól jönnek és aktiváláskor ellenőrzésre kerülnek úgy a többi is. Nem akarom elhinni, hogy minden fejlesztőnek lopják a kulcsait, amik amúgy érvényesek és senki nem lát semmi pénzt belőle. Ha mondjuk fejlesztő vagyok, akkor ott vannak a Steam eladásaim, meg van mondjuk 2000 kulcsom. Ha jössz te, hogy abból 100-at elvinnél 100 egység pénzért, odaadom neked, de utána nem aggódok, hogy semmit nem keresek az eladásokon, mert már megkaptam a pénzem. Vagy már mindenkinek van kulcsgenerátora minden platformhoz, minden címhez, csak nekem nincs? Ezt nem hiszem el. Ezek az oldalak a legtöbbször úgy működnek, hogy Indiában, ahol mondjuk 10 dollár egy új játék (ez random kitaláció, csak szemléltetés) fogja magát és vesz a fickó 20 játékot. Utána mindegyiket mondjuk 25 dollárért adja tovább. Ha rendelsz, szépen kibontja a dobozt, odaírja a kódot neked és ennyi, te aktiválod. Ez akkor is eladás.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...