HWSW: Egyelőre az Intel előtt az új Ryzen

  • Írta: Shifty
  • 2019. július 8.
  • Hardver
Link másolása
Tegnap piacra kerültek a harmadik generációs asztali Ryzen-sorozat első tagjai. Az AMD korábbi ígéretének megfelelően első körben egy tizenkét magos, illetve két-két nyolc- és hatmagos processzor jelent meg.

A különféle tesztoldalak elsősorban a tizenkét magos Ryzen 9 3900X-et és a nyolcmagos Ryzen 7 3700X-et vizsgálták, ami a kínálat aktuális csúcsát és a két lépcsővel lejjebb található modellt jelenti. Ahogy arra az elődök sajátosságai alapján számítani lehetett, a harmadik generációnak is kifejezetten fekszik a renderelés. Az Anandtech szerint többszálas terheléseknél gyakorlatilag csak házon belül, az ugyancsak tizenkét magos Threadripper 2920X formájában van kihívója a 3900X-nek, természetesen drágábban és magasabb disszipáció mellett. Említésre érdemes, hogy az Intel oldaláról beállított Core i9-7920X-nél minden esetben gyorsabb az új Ryzen, miközben a konkurens árának kevesebb mint felébe kerül.

Jó szokásához híven a (jellemzően) egyetlen szálon futtatható JavaScript-kódok végrehajtási sebességét is vizsgálta az Anandtech. Ez a böngészési élmény miatt fontos, a hálózati kapcsolat sebessége után gyakorlatilag ettől függ a weboldalak megjelenítési sebessége. A mérések eredménye azért is érdekes, mert az előző két generáció tagjait rendre felülmúlták a konkurens termékei. Bár az első helyen továbbra is egy Intel-processzor, az i7-9700K található, az AMD lemaradása jelentősen csökkent. A WebXPRT 3-tesztben például csak 4 százalék az Intel előnye, WebXPRT 2015-ben pedig 10. A Speedometer 2-ben alig 6, a Google Octane 2.0-ban pedig nagyjából 9 százalék a nyolcmagos i7-9700K előnye az ugyancsak nyolcmagos 3700X-szel szemben. Érdekes kérdés, hogy a csúcsmodellek miért maradnak le a webes méréseknél. Az Intel esetében a Hyper-Threading jelenthet hátrányt, az AMD-nél pedig a tizenkét magos modell bonyolultabb, háromlapkás felépítése lassíthatja a feldolgozást, amit láthatóan a magasabb órajel sem képes kompenzálni.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

46.
46.
delphijos
Nem kivánok belefolyni a vitába, de azzal egyetértek hogy ugyan nagyon szép a Ray Tracing, de a jelenlegi kártyákon én is kicsit "bullshit"-nek érzem, túl magas árat kell fizetni érte. Majd a kövi genben talán kevesebb kompromisszumot kell kötni a bekapcsolásáért cserébe. És a támogatása is jobban elterjed.
31.
31.
crytek
https://www.techpowerup.com/review/amd-zen-2-memory-performance-scaling-benchmark/

Sekiro nagyon durva hihetetlen hogy a ram miatt ennyit gyorsul valami
30.
30.
Hofi3
Hajrá, legyen. Akkor is maradok az Intel-nél. (i7-8700k, 32GB RAM 3200MHz, ASUS RTX 2080 O8G ROG STRIX).
24.
24.
RootKiskacsa
#22: Ezzel az a baj, hogy köze nincs ahhoz amit én írtam. Nem is tudom, hogyan jött ide most a Ryzen, mikor nem arról volt szó.

De, mondom hogy ebben a kategóriában nem Ryzenre építek. Ugyanis semmire sem építek. Van egy másfél éves 8700K-m és nem érzek ingerenciát arra, hogy százezrekért platformot cseréljek csak azért, hogy pontosan ugyanúgy fussanak a játékok a GTX 1080 VGA limitje miatt, mint most az Intelen. Majd 4 év múlva lehet hozzányúlok, ha kell.
22.
22.
#21: Most mit vagy úgy oda, nem látod a teszteket? Meg a másik, hogy az intel, ha esetleg jövőre összeszedi a 10nm-es gyártását, amire lesz belőle valami, addig meg jöhet új AMD is, ami meg már most két generációs lépésben van gyártásban. Ezt benézte az intel rendesen, sokáig ültek és nem csináltak semmit a fejlesztések helyett. A mostani Ryzen kínálat több, mint jó és elég hosszú távon van esély rá, hogy az is maradjon. Ráadásul ezek a procik ilyen 65 Wattosak (R7 3700X, 350-ért) és 30 fokkal hidegebbek mint az Intel, utána meg játékokban alig kapnak pár FPS-t, ha éppen nem verik be a hútő nélkül 489-ért árult i9 9K-t. Mondhatsz bármit, csak azt nem, hogy ebben a kategóriában te most nem Ryzen-t építesz.
18.
18.
logic5
#12: Valóban elírtam, de azért is emeltem ki a fogyasztást, csak rosszul fogalmaztam. sry
16.
16.
princeps27
#15: Csodára nem számíts, semmi oka az amdnek hogy csökkentsen.
15.
15.
GAMEROD
Remélem őszre jól lemegy az ára, aztán veszem is. 7 év után ideje váltani az FX-ről, az is háromszorosát hozta amit elvártam tőle.
13.
13.
Ooorky
Remélem kapható lesz bundle-ban.
12.
12.
RootKiskacsa
#11: Nvidia ár teljesítmény arány?? :D Középkategóriás VGA-t 180 ezerért.. de tényleg nem fogyaszt sokat.
11.
11.
logic5
Crytek ismét megjött, és megszakérti a dolgokat... Várjunk még egy két hónapot ezzel, mert aki ennyit kiad egy cpu-ra, (ha csak nem milliomos) az meg gondolja mit tegyen, és szerintem ráér még neki egy-két hónapot, hogy száguldjon a crysis 3 úgy, mint még soha... Egyébként az oké, hogy a felső kategóriában itt van az AMD (taps neki, VÉGRE, ettől az intel is olcsóbb lesz), DE az "alsóbb" kategóriában ár/teljesítmény arányban, lehet, hogy igencsak odaver az intelnek. És lássuk be, ideje volt. Ha tudná hozni az AMD azt, amit az nVidia, ár/teljesítmény/FOGYASZTÁS arányban, akkor szintén jól járna mindenki, mert nem uralnák a zöldek a felső kategóriát, holdig szállt árakkal!!!! De az még sajnos nem megy nekik. Reméljük, hamarosan eljön az az idő is.
9.
9.
RootKiskacsa
Most biztos egymás szájába élveznek próhardveren. :D
6.
6.
crytek
#5: Nem a multban nem a jövőben hanem a jelenben élünk itt és most ezek az árak. Érzésre az intel előbb fogja megvágni a 9900k árát mint az amd a friss termékén :) Szóval még nagyobb lesz árban az intel előnye.
De ezért jó a pc van sok döntési pont. Mire kell? Meddig kell? Milyen áron? Alaplap menni hozzá? Meddig lesz még támogatva stb.
5.
5.
lesik20
#3: Jó van de ennyi erővel vehetted volna az i9 9900k kezdő árát 206k volt
4.
4.
ollie92
#1: Ejnye, ne mondj itt ilyet. Még valaki megfeszít érte..
3.
3.
crytek
#2: Semmi baj. De ha most akarsz venni akkor ez ennyi. Te meg ne azt nézzed ennyi erővel hogy hol lesz az amd ára fél év múlva. Akinek most kell főleg itthon ez a valós helyzet
2.
2.
lesik20
#1: Bocsi de légyszi ne az első napos proci árral hasonlítsd össze a két procit. Mind a kettő $499 kerül amerikában, az legyen a meghatározó szó, nem hogy az áfa+magyar webshopok hogyan árrazák magyarban az új dolgokat.

1.
1.
crytek
Én a játékteszteket nézem mivel engem az érdekel csak. 3900x 174k vs i9 9900k 146k és a legtöbb játékban az intel van előrébb kevesebb maggal elavultabb technoval..
Szó se róla fejlődik az amd csak így tovább
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...