A GTA V és a terrortámadásos fake news esete

  • Írta: sirdani
  • 2019. július 11.
  • Érdekesség
Link másolása
„Egy repülőgép éppen csak megmenekült, súlyos katasztrófa is lehetett volna. Csodálatos mentés, hála a pilóta lélekjelenlétének” - írta egy pakisztáni politikus egy nemrég megjelent GTA V-videó kapcsán.

A történetünk főszereplője a The UiGamer nevű youtuber, aki rendszerint a GTA V repülőgépes baleseteiről és vészleszállásairól szokott megosztani különböző videókat. Ezek között található meg a szóban forgó, közel kétperces alkotás is: a videó során egy A380-as igyekszik leszállni, és bár hirtelen egy benzinszállító kamion gurul ki elé a kifutópályára, az utolsó pillanatban a pilóta sikeresen rántja fel a repülő orrát, így elkerüli a balesetet.

A videóból azonban kivágtak egy közel 50 másodperces részletet (1:33-tól 2:28-ig), melyet a kontextusától megfosztva többen is valóságos felvételként kezeltek. Így tett például Pakisztán egyik védelmi minisztere, Khurram Nawaz Gandapur is, aki a fent idézett szöveg kíséretében osztotta meg a videót Twitteren. Miután észrevette a hibát, törölte a tweetet, viszont a reakciókat az alábbi linken még mindig meg lehet tekinteni.

A felvétel pályafutása itt még közel sem ért véget; a napokban a Physics-astronomy.org elnevezésű oldal is megosztotta, ezúttal már konkrétabb kísérő szöveggel: "Terrortámadás Algériában, amely kudarcot vallott, hála a pilóta lenyűgöző képességeinek."

Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy nem ez az első alkalom, amikor videojátékos felvételeket állítottak be valóságként; tavaly például az ArmA III-at vágták be egy orosz esti hírműsorba, de olyan is előfordult már, hogy a mobilokra fejlesztett AC-130 Gunship Simulator képeit mutatta be az orosz védelmi minisztérium, mint bizonyíték arra, hogy az USA összejátszik az ISIS-szel.

3.
3.
Juha
A Fallout 3 fehérházat ábrázoló képe miatt is volt valami ilyesmi, hogy az a terroristák "látványterve" :) És ezek még neteznek is...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...