HWSW: Érkezik a jósolt memóriaáremelkedés

  • Írta: Shifty
  • 2019. július 23.
  • Hardver
Most kell venni memóriát, az idei évben ugyanis várhatóan már csak drágulni fognak a termékek. Az esetleges vásárlást vagy bővítést tehát célszerű napokon, vagy legfeljebb egy-két héten belül meglépni - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Máris bő 20 százalékkal emelkedett a DRAM-chipek ára a Japán és Dél-Korea közötti vita miatt - közli a KBS World Radio. A kritikus fontosságú komponensek árváltozása hamar megmutathatja magát a különféle termékek, memóriamodulok, szórakoztató elektronikai termékek, illetve az okostelefonok árcímkéjében is. A DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint egy hét alatt 14,6 százalékkal, július 5-höz képest pedig mintegy 23 százalékkal ugrott meg a 8 gigabites kapacitású DDR4-chipek ára.

Bár az áremelkedés okáról egyelőre megoszlanak a vélemények, elsősorban a Japán és Dél-Korea közötti vitás helyzet állhat a háttérben. A két távol-keleti ország ugyanis az elmúlt 74 évben nem tudott minden vitás kérdésben megegyezni a második világháborús kárpótlásokat illetően. Japán már lezártnak hihette a történetet, azonban az egyik bíróság friss ítélete alapján a dél-koreai állampolgárok perbe foghatnak bizonyos japán cégeket második világháborús kényszermunka vádjával. Japán természetesen nem ért egyet a döntés jogosságával, az ugyanis 1965-ben 800 millió dollárt fizetett, valamint 10 éves, alacsony kamatozású kölcsönt biztosított Dél-Koreának a kényszermunkára vitt és katonának besorozott koreaiak után.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

69.
Duken
Egy jól összerakott pc mindig erősebb lesz meg jóval drágább. Mégis a jelenlegi genben azok a játékok ahol az államat keresgéltem mert olyan látványvilága és grafikája volt azok konzol exkluzívok. Egy Forza Horizon, GoW, Hzd, Uc4 stb. Sokan elfelejtik hogy a grafikai részletesség sokkban a softweretől függ, illetve a fejlesztőktől. Hiába tolja ki valaki ultrába pécén pl az AC-t, részletesebb lesz de attól még az összképe és kidolgozottsága egy Uc4-nek vagy Hzd-nek magasabb szint. Az optimalizáció miatt is illetve mert a belső stúdió tudják hogy hozzák ki a legtöbbet az adott konzolból. Szóval a tendencia folytatódik és egyre többen fognak konzolon játszani. Sokan azért mert egy jó pécét nem engedhetnek meg maguknak, sokan pedig azért ahogy én is mert bár van high end pécéjük, játékok szempontjából mégis a konzol a prioritás. Már alig várom hogy meglássam hogy fest egy lepkefing erősségű pron a TLoU2 és melyik játék fogja megközelíteni pécén ultra settingel a látványvilágát és részletességét... A softwere éppolyan fontos mint a hardwere.
68.
Fata Morgana
#37: Á ezek a cégek nem féláron kapják az általatok emlegetett, cuccokat jóval olcsóbban.
Letoltam logisztikai "fronton" 6évet láttam jó pár szállító levelet, csak egy pl. volt olyan cucc amit a cég kapott 8-10 Ft ért és adtuk 800-1000Ft-ért.
Azért ha végig gondoljuk itt az MS vagy Sony tekintetében az alkatrész rendelések több tíz milliós tételekre rúgnak, és így olyan nyomott áron kapják meg őket, hogy sok ember azt el sem tudja képzelni.
67.
Fata Morgana
#26: A PS3 ugyan nem rokkant bele, inkább az emberek, ők is csak kicsiny országunkban.
Amúgy 160-170ezer Ft volt anno (2006) akkoriban a mostani fizum 1/3 részét + picivel többet kerestem.
Viszont ha ehhez viszonyítom akkor nem lesz olyan eget-rengető összeg mint 13évvel ezelőtt.
66.
delphijos
#61: Basszus, Te zseni vagy. Minek forgatnak magasabb felbontásban filmeket, és minek készítenek nagy felbontású textúrákat, meg több poligonból álló objektumokat, amikor itt a zseniális megoldás. Elég csak nagyobb felbontásban MEGJELENÍTENI !
65.
Neotechtr
* mindeközben a valóságban *

https://www.pcgamer.com/if-analysts-are-correct-pc-memory-will-soon-be-dirt-cheap
64.
RootKiskacsa
#61: Mert jelen esetben nem arról van szó, amiről beszélsz. Szimplán csak ezért.

#62
Azért ez nem teljesen így van..
63.
Ultimate
#62: Egy dolog a felbontás és az ebből eredő részletesebb kép. És egy másik a grafikai részletesség... Elbeszéltek egymás mellett, hajbel meg szokásosan faszságot ír.
Jöhet a 4k 60 fps-en mondjuk medium graffal medium részletességgel. Az életbe nem fog olyan jól kinézni mint az 1080p ultra. Jócskány részletesebb lesz az 1080p ultra.
A nextgen gépek ha 4k 60 fps-t akarnak, megint a grafika látja kárát mert kompromisszum kell majd. Még egy 2080-ason is kompromisszum kell néha, 2080 szintű hardvere meg az amd-nek még asztali fronton sincs...
62.
Nyarlako
#60: Azok is 60hz panelek csak szoftveres overclock amit sokszor érdemesebb is inkább kinyomni.
És te se láthattál még true 4K-t ha szerinted nem részletesebb.
61.
hajbel
#60: "A 4K csak több pixel, 4x annyi mint az FHD... de ez nem egyenlő a részletességgel." Elmesélhetnéd, hogy a több pixelből álló textúra miért nem részletesebb? Erre kíváncsi vagyok.
60.
RootKiskacsa
#59: A mostani televíziók képfrissítése 100Hz-től indul. Ez azért annyira nem kevés.
A 4K csak több pixel, 4x annyi mint az FHD... de ez nem egyenlő a részletességgel. A 4K-t azért erőltetik, mert terjednek az UHD TV-k és megoldja a processzor limitet. Ennyi az egész.
Ami a memóriát illeti.. a GDDR6-ot jelenleg gyémántporért vesztegetik, nem fogják tovább drágítani.
59.
hajbel
#56: Hol írtam, hogy ennyiből áll egy konfig? $400 5700 XT max $150 budget ryzen, 1 tera ssd max 100 kisker áron. Ebből hogy csinálsz 2000 dolláros konfigot?

#52: Arról szól a hír, hogy a DRAM drágul, nem pedig a grafikus DRAM. Ha a GDDR drágulna, akkor már drágultak volna a VGAk is. Hol látod, hogy azok drágultak?

#50: Magát a feltételezést nem értettem, hogy miért erőltetnék a magasabb frameratet a zömében alacsony frekvenciájú TV-re kötött konzolokon, és hogy: " 4K van erőltetve a 60fps / nagyobb részletesség helyett" A 4K maga a nagyobb részletesség.
58.
delphijos
#52: "aki egészen tegnapig abban a hitben élt, hogy ddram van a konzolban"

Nem tisztem másoknak szánt kommentre válaszolni, de mi a francról beszélsz ?
Te voltál az, aki úgy csinált mintha KIZÁRÓLAG EGYFÉLE memória drágulna:

"Igen, elolvastam a cikket, a DDR4 memória drágult. Ennek mi köze a GDDR6-hoz?"
57.
delphijos
#50: "Mikor volt a hardware jövedelmforrás konzoloknál? Soha."

De nem mindegy mennyi a bukta. Annyi felhasználót nem hozott az X hogy sikersztori legyen belőle....

"4K-ban nehezen CPU korlátos, mivel ott már szinte 0 jelentősége van a CPU-nak."

Azért vicces hogy leírod "válasznak" ugyanazt amit írtam. Jelen esetben hogy inkább a 4k-t erőltetik 30fps-el, és low-medium "szinten" mint az alacsonyabb felbontást, magasabb részletességgel, és nagyobb fps-el. Pont a CPU korlát miatt.

56.
Ultimate
#55: Ennyiből áll egy gép... Ja.. Nem... :D
Teljes sötétség... Nem beszélve arról amikről a mese szól az jóval komolyabb mint amiket írsz. :)
Tegnap is inkább hagytalak, mais hagylak. Tipikus ph-s.
55.
hajbel
#54: "Szuper csak ez nem tudom hogy jön ide pláne hogya specifikációk amiket megadtak még féláron nézve is 1000 dollár körüliek mindent beszámolva." Értem, tehát alapvető logikában bukok, de szerinted egy budget ryzen 2, egy 5700 XT és 1 terás ssdvel szerelt konfig 2000 dollárba kerül. Még custom looppal sem.
54.
Ultimate
#52: Nem hittem....Még mindig képtelen vagy felfogni a ram dolgot, itt nem csak ddr4 érintett...
Szakmai? Minek ha alapvető logikában is buksz és tolod a tech halandzsát prohardveres idióta szinten. :)
Majd emlékeztetlek röhögve ha 500 dollár körül jön a nextgen, mikről álmodoztál. :)
53.
hajbel
#51: +1 Ez egy középkategóriás hardware lesz, ami optimalizációval, filterekkel és hasonló felskálázós trükkökkel fog operálni. A visszafelé kompatibilitás és a horror desktop árak miatt lesz jó vétel. A RT valszeg nesze semmi fogd meg jól szinten lesz, a 8K pedig indie címekben max.
52.
hajbel
#49: "Az rx480 egy átcimkézett minimal változtatásokkal kiadott több éves kártya volt amit cirka egy i3 szintjét sem érő olcsó amd cpu mellé raktak be."
Ettől még a gyártási költsége nem volt alacsony a desktop komponenseknek sem. A One X hozza kb. az RX 480 szintjét 170 akárhány wattos TDP-vel, alacsony hőfokon.
"Teljes homály vagyaz egész témakörben de tolid fullbamint a sok ph-n nevelkedett kretén.... Aztán jön majd a meglepetés. :)"
Értem, tehát nekem nincs fogalmam a témáról, mondod ezt te, aki egészen tegnapig abban a hitben élt, hogy ddram van a konzolban. Az már biztos, hogy navi alapú lesz az iGPU, és zen 2 alapú a iCPU. Ezek az architektúrák már rég kész vannak, forgalomba is kerültek desktop fronton.

Valami szakmai hozzászólásod lesz még ebben az évben, vagy csak férfias anyázásra számíthatok tőled a monitor mögül?

#44: Ezt mondom én is.
51.
Nyarlako
#49: Ez a gen is már megjelenéskor elavult hardvert tartalmazott, mégis egy rakat jo játék jött ami megmutatta mit lehet kihozni belőle ha nem szarnak az optimalizálására.
De hogy a 8k meg a Raytracing legfeljebb valami minimál techdemo szintű cuccokban lesz az is fix, csak marketing duma.
50.
hajbel
#47: Mikor volt a hardware jövedelmforrás konzoloknál? Soha. Mindegyiken veszítettek. Max az életciklus vége felé billen pluszba a mérleg, persze nem mindnél. Mindkét gyártónak bőven megéri a veszteség, a visszafelé való kompatibilitás és a növekvő hardware árak miatt sokan váltanak majd konzolra.
"Az Intel egy egy csomót szarakodott az optane-al" Elvileg a sony lekoppinthatja, bár erről semmit sem tudunk, csak azt, hogy gyors és olcsó lesz. Elképzelhető, hogy mezei ssd gyorsabb adatátvitellel. A videón bemutatott fejlesztés a Sonyé, ahogy a checkerboard rendering is, tehát valószínűleg nem, vagy nagyon kis mértékben fogja növelni a konzol önköltségi árát.
"Az X is durván CPU korlátos, nem véletlen hogy ott is inkább a 4k van erőltetve a 60fps / nagyobb részletesség helyett." 4K-ban nehezen CPU korlátos, mivel ott már szinte 0 jelentősége van a CPU-nak.
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-2400g-vega-11/16.html
Előző generációs budget ryzen apu 1-2 max 3 fps-t fog vissza 4K-ban, tehát simán hozható lesz fidelity fx, vagy checkerboard rendering megoldás segítségével a 4K 60 fps, mondjuk low/medium felskálázva, vagy 1800p felskálázva.
https://www.techspot.com/article/1873-radeon-image-sharpening-vs-nvidia-dlss/
49.
Ultimate
#43: Az rx480 egy átcimkézett minimal változtatásokkal kiadott több éves kártya volt amit cirka egy i3 szintjét sem érő olcsó amd cpu mellé raktak be.
A nextgen jövőre jön. Az annyit tesz hogy legkésőbb év elején-közepén megy gyártósorra. Nem csettintenek és ott van.
Teljes homály vagyaz egész témakörben de tolid fullbamint a sok ph-n nevelkedett kretén.... Aztán jön majd a meglepetés. :)
Tényleg ugyan azok a körök mint a jelen gennél mikor specifikáció nem volt csak kb ár és nagyjából bárki akit nem a ph-n vagy hasonló idióta oldalon neveltek ki rávágta hogy ez kevés lesz.... Az is lett...
48.
Ultimate
#44: Szuper de a 4k60 fps kihozható bármiből, csak vajon mekkora grafikai kompromisszum kell majd hozzá. :)
47.
delphijos
#43: "Ki mondott optanet? Főleg AMD-ben. Annyit írtam, hogy elképzelhető, hogy valami hasonló cache alapú gyorsító megoldásról van szó"

Ez ugyanaz pepitában. Az Intel egy egy csomót szarakodott az optane-al, de az legalább már van. Majd pont a konzolokhoz hogynak "hírtelen" hasonló megoldást fejleszteni...

"Ugyanez volt a helyzet 2016 júniusában megjelent az RX480-al. Egy évre rá belekerült az architektúra a One X-be"

Az X is durván CPU korlátos, nem véletlen hogy ott is inkább a 4k van erőltetve a 60fps / nagyobb részletesség helyett. És - szerintem - az X inkább volt "presztizshardver" az MS részéről mint jövedelmező üzlet.
46.
Nyarlako
#42: Megmutatták már hogy tudnak hülye döntéseket is hozni.
45.
Nyarlako
#44: 4K 60fpst esetleg az az utáni. De az 1080p 60nak itt az ideje.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...