HWSW: Zabálja a procit az új Windows-frissítés

  • Írta: fojesz
  • 2019. szeptember 2.
  • Hardver
Link másolása
Irreálisan magas terhelést ró egyes konfigurációkra a Windows 10 pénteken kiadott egyik frissítése. A problémát több tesztelő is előre jelezte, a Microsoft azonban ismét figyelmen kívül hagyta a visszajelzéseket - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Homokszem került a Windows 10 legújabb kumulatív frissítésébe. Felhasználói visszajelzések alapján a KB4512941 jelölésű csomag bizonyos konfigurációknál irreálisan magas processzorterhelést generál. A felhasználók és a Microsoft szerencséje, hogy a csomag opcionális frissítésként került ki, így a szokásosnál kevesebb embert érint az olykor rendkívül zavaró jelenség. A Tom's Hardware szerint a probléma a Cortana, vagyis a beépített virtuális asszisztens környékén gyökerezik.

search_ui

A pénteken publikált KB4512941 több problémát hivatott orvosolni. A Microsoft hivatalos közleménye szerint többek között a Remote Desktop, a Windows Sandbox, a TPM, illetve a játékok alatti térhangzás (Spatial Audio) javítását is tartalmazza a csomag. Ahogy azonban olykor lenni szokott, a javításokkal együtt újabb hibák érkeztek. A leginkább szembetűnő problémát a szóban forgó irreálisan magas erőforrás kihasználtság jelenti, amely a SearchUI.exe fájlhoz köthető. Egyes beszámolók szerint a Cortana alapját adó folyamat konfigurációtól függően akár 30-40 százalékos processzorterhelést és 150-200 megabájt memóriát is elfogyaszthat, miközben a virtuális asszisztens bizonyos esetekben be sem tölt.

A hibát több tesztelő is jelezte a Microsoftnak - további részletek a HWSW cikkében!

19.
19.
zozo76hun
#18: egyet ertek! en 2008 ota OSX-et hasznalok. PCn mar 2002 ota (igen, az xbox) nem jatszom, igy nincs is windows itthon. meg van egy masik laptop itthon, azon ubuntu fut!
18.
18.
PS4jacksony
Én ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni,hogy 2015 ben váltottam OSX re és azóta ismeretlen fogalom az összeomlás vagy bárminemű idegesítő hülyeség.

Játékra van windows is de csak arra......
dolgozni OSX teljes mértékben.
17.
17.
delphijos
#5: "Ez nem csak a megszokott szoftverkörnyezetről szól. Felhasználó barát lehetőségek, multimédia, nagyobb körű szoftveres és hardveres támogatás, visszafelé kompatibilitás, stb."

Ugyan már. Az hogy egy "100 éve" írt program fut, ugyan jó a felhasználónak, de egyáltalán nem tett jót a fejlődésnek / fejlesztésnek. Elég nagy ára van ennek. Én is munkára használom a Win-t, és egyet kell értsek VerIstvan-al, hogy akkor azért jobban kijönnek a gondok. Főleg ha mellette használsz mást is. Én nem kardoskodok más OS mellett. De a Windows-t talán kicsit a HTML-hez hasonlítanám. Lenne sokkal jobb alternatíva, de azért persze működik, és szinte -sajnos - "lehetetlen" lecserélni.
16.
16.
strike19
Mindjárt vissza rakom a Windows 8.1. Egy csomó játék sokkal jobban fut rajta mint windows 10-en.
15.
15.
mestermagyar
#14: Tudom, az emberek 99%-a nem csinálja. Mondok neked egy hírt: Az emberek 99%-a semmire sem viszi az életben.

Az asztali linux egy 1-2%-os töményen programozókból és IT-s emberekből összetevődő, részben pénz által előrehajtott, közösség akik bőven el tudják látni a saját igényeiket. Ennyi. Ki lehet verni mert pornhubot lejátssza, a játékok istentelen hányadát már csípőből elfuttatja. Specifikus hogy miben jó a platform. Amiben meg nem jó, ott csakis azért próbál az lenni mert valakinek pénzügyi vagy népszerűségi érdeke hogy megpróbáljon kalandozni egyet a konzumer világban.
14.
14.
mestermagyar
#9: #10 A Linux akkor jó amikor nem próbálja emulálni a Windowst. Ha odavagy a billentyűzet-orientált ultrakönnyű és nagy produktivitásra alkalmas asztali felületért, ha nem gond hogy a terminálba végzed a dolgod, szereted hogy viszonylag kevés gyeplő tart vissza hogy azt csinálj a gépeddel amit akarsz és inkább a barebone-t szereted mint a túltelítettet, akkor neked való a linux.



Nem egy ember van így vele. És fogadok egy millában hogy nem nagyon találsz jobb alternatívát.
9.
9.
Ooorky
#8: Te is csak a Híradóból hallottál róla, különben nem istenítenéd azt a pöcegödröt :D
8.
8.
Heldengeist
#7: Lehet, hogy még nem volt gondod, de lehet, hogy nem is használod sokra játékon és böngészésen kívül. Amíg "a linux"-ot 2% használja és az oktatásban is csak megemlítik, hogy "amúgy van "a linux" is és állítólag tök jó, de még mi tanárok se próbáltuk", miközben a MS nyomatja az ingyen vagy kedvezményes diák és oktatói licenceket, addig "a linux" nem lesz piac egy Adobe-nak (nem mintha amúgy szükség volna rá, de aki hozzájuk van szokva, az nem szívesen szokik át másra) vagy Autodesknek. Még az sem segít, ha laptopokat azzal telepítenek, mert már az első indításkor rajta lóg a Windows telepítő pendrive és megy fel a kalóz Windows annak ellenére, hogy amúgy a felhasználónak amúgy az égvilágon semmi szüksége rá.
7.
7.
logic5
#6: Qrva egyszerű, NE HASZNÁLD! Osztjátok az észt, hogy ilyen, meg olyan xar. Crytek kolléga, te, és még páran. Érdekes nekem a beta óta 10 van, és még nem volt gondom :D De lehet, akkor nálam van a "baj". Mert normálisan használom. Osztod az észt, de te is használod. Ismétlem, nem kötelező, használd az egekig ajnározott linuxot! Biztos jó, de egyelőre win-re írnak mindent. Ez olyan, mint az Android, meg iOS. Az egyik stabil, a másik nem. (Az iOS még mindig jó...)
6.
6.
Heldengeist
#5: Ezt a működik minden gond nélkült inkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor valaki megszokásból 20 évig a bankja közelébe sem megy, mert számlája van, teszi a dolgát, aztán hogy azóta kaphatna sokkal jobb számlacsomagokat, arról nem is tud. Vagyis persze, a Windows "működik" legalább valahogy, aztán az elég a felhasználók 87.5%-ának, hogy találjanak valamit, ami jobban működik.

A hardveres támogatás és visszafelé kompatibilitás is inkább csak annyit jelent, hogy a modern Windows tud települni régi/gyenge gépre. De az, hogy hogy működik, meg hogy már az OS felemészti az összes erőforrást, szóval érdemben használni nem lehet, az már más téma.

Ami meg a felhasználóbarát lehetőségeket és a multimédiás képességeket illeti, talán valamikor a 2000-es évek közepén volt igaz, de már akkor is csak a terminal only powerusereknek szánt disztrókra.
5.
5.
Stranger
#1: Persze, ha a fórumokból indulsz ki amik mindig külön életet élnek a valóságtól elszakadva. Százszor annyian használnak windowst mint bármi mást és ahhoz képest tökéletesen el vannak vele. Mert működik, minden gond nélkül. Nekem sem romlott még el semmi érdekes módon. De ha fórum posztokból indulnék ki még mindig win xp-t használnék kb.

Ez nem csak a megszokott szoftverkörnyezetről szól. Felhasználó barát lehetőségek, multimédia, nagyobb körű szoftveres és hardveres támogatás, visszafelé kompatibilitás, stb.
4.
4.
#1: Semmi nincs itt, Heldengeist, csak a média. Írják, hogy még automata frissítéssel sem tette fel ezt a javítást, külön kellett rányomni. Aki meg rányomott: egyeseknél. Aki egyesek ugyan úgy tudják törölni a csomagot. Nekem minden automata frissítésen van, frissít a gép, amikor éjjel alszok, még sincs hasonló problémám. De mondjuk Cortana dolgot még élőben nem láttam, annyira használom csak a funkciót.

Minden esetre megérdemlik a flame-et, mert előre szóltak nekik (megint), de leszarták. Így ez most drágább lesz, de nekem mindegy, az MS pénze amúgy is végtelen.

Váltani meg nincs mire. Nekem nem szoftver kell, amitől világít a monitor, hanem egy támogatott OS.
3.
3.
McDuff
Aztaaa, döbbenet...

Én már nagyon erősen gondolkodok a váltáson, pedig mondhatni belőlük élek, de ezt a félkész rettenetet én be nem engedtem volna vállalati környezetbe, de még otthonra is alig! Csak hát nem nagyon volt más választás.
Ez a 10 olyan, mint a Trónok harca könyvekben: soha nem lesz kész...
1.
1.
Heldengeist
Szóval csak a szokásos. Ha nem frissíted, tele vagy biztonsági résekkel, ha frissíted (akkor is) akkor meg valamit 10-ből 8 alkalommal elbasz. Örülhetnek, hogy sikerült effektíve monopóliumot kiépíteniük a desktop operációs rendszerek terén és az emberek nem mernek váltani, mert teljesen kiszakadnak a megszokott szoftverkörnyezetükből.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...