Ma 130 éves a Nintendo

  • Írta: fojesz
  • 2019. szeptember 23.
  • Érdekesség
Link másolása
Napra pontosan 130 évvel ezelőtt alapították meg a Nintendót, amely hanafuda kártyákat készítő vállalatként kezdte meg a pályafutását, és még taxikat és love hoteleket is üzemeltetett.

A Nintendo jóval masszívabb múltra tekint vissza, mint a többi videojátékos cég, 1889. szeptember 23-án, vagyis napra pontosan 130 évvel ezelőtt alapította Fusajiro Yamauchi. A Nintendo hanafuda kártyákat gyártó cégként kezdte meg a pályafutását, később pedig taxikat, tévéhálózatot és love hoteleket is üzemeltetett, sőt még instant rizst is árult.

A cég a hatvanas évek végén komolyabban is ráfeküdt a (klasszikus) játékgyártásra, a videojátékiparba pedig 1974-ben szállt be, amikor is megszerezte a Magnavox Odyssey japán terjesztési jogait. Az első játékgépe az 1977-ben debütált és a Mitsubishivel közösen fejlesztett Color TV-Game 6 volt, amely a Pong hat különböző verzióját vonultatta fel.

A Nintendo első komolyabb videojátékos sikere a Game & Watch-sorozat lett, ezt követte 1981-ben a Donkey Kong megjelenése, majd 1983-ban bemutatkozott a Famicom is - és ahogy mondani szokták, a többi történelem. A Nintendo legnépszerűbb konzolja a Nintendo DS (ebből 154,02 millió darabot adtak el világszerte), míg a játékok között a Wii Sports vezet (82,87 millió kópiával).

A cég a Nintendo Switchnek hála újabb sikersorozatnak örülhet, a konzol 36,87 millió eladásnál jár, és folyamatosan érkeznek hozzá a remekül sikerült játékok - legutóbb a The Legend of Zelda: Link's Awakeningért volt oda és vissza a sajtó.

1.
1.
Norbiii
Egy hozzászólást mindenképp megérdemel. Szép múlt, éljen a Nintendo!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...