Xbox Series X - 12 teraflop a cél

  • Írta: sirdani
  • 2020. február 24.
  • Hardver
Friss információk láttak napvilágot az SSD-vel és valós idejű sugárkövetéssel felvértezett next-gen konzolról, annak várható erejéről, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról. Izgalmas évek várnak ránk!

Phil Spencer legutóbbi blogbejegyzése rengeteg érdekességet tartogat az Xbox-konzolok jövőjét illetően, szinte minden fronton érkeztek új információk az Xbox Series X-ről.

Elsőként a hardveres megoldások kerültek górcső alá. A friss beszámoló szerint az AMD Zen 2 és RDNA 2 architektúrának köszönhetően az új gép GPU-ja a 12 teraflopos határt is képes lehet majd megugrani, ami a duplája az Xbox One X teljesítményének. Csak hogy legyen mihez viszonyítani PC-fronton is, egy Nvidia GeForce RTX 2060 teljesítménye 12,9 teraflop körül alakul.

Emellett pedig még érkezik egy izgalmas újdonság is Variable Rate Shading (VRS) elnevezéssel, mely segítségével a fejlesztőknek lehetőségük lesz megszabni, hogy a GPU pontosan mivel foglalkozzon. Itt arra kell gondolni, hogy grafikus chipnek nem kell szükségszerűen a játékok minden egyes pixeljére ugyanannyi energiát fecsérelnie, hanem pontosan meg lehet neki határozni, hogy az adott cím során mely specifikus effektre fókuszáljon teljes erőbedobással.

Természetesen nem fog elmaradni a hardveres alapokon nyugvó ray-tracing sem, illetve a gép támogatni fogja a 120 Hz-es megjelenítést is, szóval nem csak minden eddiginél szebb, hanem még gördülékenyebb és folyékonyabb konzolos élményre számíthatunk majd. Az Xbox Series X továbbá rendkívül alacsony késleltetést ígér.

A generáció másik kiemelt fontosságú alkatrésze az SSD-alapú tárhely lesz, mely számos kényelmi funkciónak ad majd lehetőséget. Búcsút inthetünk például a hosszú percekig tartó töltőképernyőknek, a Quick Resume opciónak hála pedig egyszerre akár több játék közt is töltés nélkül ugrálhatunk oda-vissza.

A kompatibilitást érintő funkciókat sem érheti majd panasz, a gép képes lesz az összes korábbi Xbox-generáció címeit futtatni, ráadásul úgy, hogy az Xbox One-os játékok esetében nem igényel majd semmiféle plusz fejlesztői munkálatot egy-egy régebbi cím elindítása. Emellett pedig az előző generációs konzolokhoz vásárolt kiegészítők is teljes mértékben kompatibilisek lesznek az Xbox Series X-szel.

A Smart Deliverynek hála pedig minden játékot elég lesz csupán egyszer megvennünk, és utána biztosak lehetünk abban, hogy bármelyik konzolon is indítjuk el a kedvencünket - legyen az akár Xbox One vagy Xbox Series X -, mindig azt a verziót kapjuk, amelyik a gépünk tulajdonságaihoz a leginkább passzol. A cross-buy lehetőség egyébként a külsős fejlesztésű címeknél csak opcionális lesz, semmi esetre sem kötelező.

Végül pedig a hatalmas sikernek örvendő Game Pass szolgáltatásról is kiderült, hogy a következő generáció során sem intünk majd neki búcsút, sőt, a Microsoft a továbbiakban is elkötelezett a kínálat bővítése mellett.

Ezek is érdekelhetnek

60.
Csoki80
Szép számok. kár hogy tartalmilag nem, vagy visszefelé fejlődnek a játékok amik majd ezen futnak. Nem csak a rajfécing egy játék... :-)
59.
Criminalheadz
#57: Az AMD-re vonatkozóan nekem is ugyan ez a meglátásom VGA fronton... Ott ma jelenleg több, mint 2 év lemaradásban vannak. Az erőforrásukat elvitte a RYZEN felzárkoztatására az Intel-lel szemben ez nem kétség, de mivel egy jóval nagyobb a CPU piac így abból több dohány jön. Ez sajnos látszik is rajtuk meg az is, hogy elment pár főmérnök. Rauji vagy mi a neve a fószernek, nem emlékszek már rá... :)
58.
Ultimate
#57: A GTX 10 széria annyira jó volt hogy az AMD máig nem bírta rendesen utolérni főleg a csúcsmodellt...
Meglátjuk,jó lenne ha az AMD tényleg vga fronton is villantana valamit, de tényleg azutóbbi évek igérgetései kamu benchmark szivárogtatásai és meséi alapján durván kételkedem bennük. Hangsúlyozom szigorúan vga fronton, cpu fronton a ryzen főként a 3-as széria az durva lett.
57.
Neotechtr
#56: Régen tök negatívan álltam az ilyen megfogalmazásokhoz az AMD-vel szemben, de idővel kiderült, hogy a lényeg mégis ez. Tehát lehet, hogy nem direkt vernek át mindenkit és árulnak direkt rossz holmit, de már sokszor voltak jó kilátások ilyen hírekkel kapcsolatban és sokszor volt nem teljesültek az elvárások. De annyira nem, hogy amikor utoljára kártyát vettem, igazából nem volt választás sem, ha úgy vesszük. A GTX 10 széria egy igen erős dolog volt, ami a mai napig büszkén vállalható, mert éveken át jó volt rotty grafikára. Ha ilyet lép az nvidia, az nálam jó eséllyel kizárja az AMD-t. Lehet, hogy AMD ray tracing van az új konzolban, de egyelőre, látatlanban nem hiszem, hogy pont e téren maradna le az nvidia asztali grafikában.
56.
Ultimate
#55: Amd vga részlegének én már semmit nem hiszek el. Bár ugranának egy olyat mint a cpu részleg,de eddig évek óta csak kamuzás, ferdítgetés. Kiváncsian várom a 2080ti verő kártyájukat, de jelenleg az hogy szivárogtattak egy bench képet kvázi nem jelent tőlük semmit.
55.
Neotechtr
#47: Ja, én bocs, nem írtam ki, hogy milyen pénzre gondoltam. Amúgy meg saját célra nem tudom, kedvelem az AMD-t tényleg, olyan a procim is. De egy szem másodpercig meg nem fordult a fejemben, hogy akarok magamnak bármilyen 5600 vagy 5700 akármelyik XT kártyát. Pedig most 1070-esem van és annál jobb. Az RTX 2000-es sorozat nálam kimaradt, mert nem tetszett, hogy kevés az előrelépés és jó volt még az 1070-es OC. Meg drágállom ezt a gyorsulást, hogy ugyan abban a 450€ keretben, amiennyiért 70-es szériát újan vettem, most már csak 60-as kártyát kapok. És bár az is gyorsabb és van benne ray tracing, csak gondolom bekapcsolni nem kell, mert nem biztos, hogy gyorsabb lesz tőle. Szóval ilyenre nem akartam nagy pénzt rálocsolni az egész RTX szériára, AMD-t meg ugye most nem (sem) akartam. De állítólag az Ampere kétszeres teljesítményt ígér az RTX 3000-nél és ekkor el fog jönni a pillanat egy vásárlásra. Egyrészt marha jónak kéne lennie és értelmes árakon. Meg a 2000 szériának kilátásban van emiatt egy áresés is. Az AMD Navi Radeon RX pedig állítólag március végén boltban lesz és 80 számítási egység, 5120 mag, 24 GB HBM2E memória és 2 TB/s sávszél lesz a dobozban. Erre is kiváncsi leszek, akkora okosságot ígér az AMD, mint CPU vonalon a Ryzen 3-al. Na de ez megint olyan, hogy jobb megvárni a végét.
54.
hajbel
#48: Attól még a konzolgeneráció ugyanúgy 7 évig tartott és minden játékot elérsz PS4/Xbox One-on 7-8 évvel a megjelenés után is. PC-ben annyit nem kapsz ugyanannyi pénzért a megjelenés évében, mint konzolban. Illetve ha 100 dolllár/euróval kevesebbet akarsz fizetni, szophatsz az AMD driverekkel, vagy fizetheteted a techdemo rtx adót.
53.
Kawada
#52: Mondjuk nem is az az ideális választás játékra, de nyilván nem is arra kell. :)
52.
delphijos
#50: Megnyugodtam hogy nem mindenkinek 2080 dübörög a gépében, és emiatt vár ennél jobb konzolt, persze bagóért. Nekem egy Quadro M4000-et sikerült szereznem, de a PC gaming nálam kimerül olyan címekben mint pl. a Shadowrun. Arra meg több mint elég.
51.
hajbel
#39: Továbbra is várom azokat a cikkeket/videókat, amik bizonyítják az állításod.
50.
ADMlN
#44: Én még mindig a jó öreg 980Ti-jal harcolok és a jelenlegi GPU árak mellett szerintem idén is inkább az új konzolokra fogok költeni. Nem tartom magam különösebben árérzékenynek, de egyszerűen nem néznek ki annyival jobban PC-n a játékok, hogy indokoltnak érezzem a 2-3x-os hardware árakat.
49.
Ra1D3n
#48: Szerencsére mindenki eltudja dönteni, hogy min akar játszani. Örülök, hogy megvan a választás lehetősége és nem kell konzolok hiánya miatt PC-n játszanom. Amennyit dolgozok PC-n napközben, már abszolút nem tudok úgy leülni elé otthon, mint előtte. Aztán nekem meg abszolút nem hiányoznak azok a baszakodások, mint amik voltak a Red Dead Redemption 2 PC-s megjelenésekor, de a múltból akár említhetném a Resident Evil 4-et is, hogy irányításilag milyen botrányos formában jelent meg PC-re, stb... Nyilván a konzol sem a megváltás, de az olyan embereknek akiknek tele a töke a PC-vel, vagy abszolút kerülik a PC-t otthoni környezetben, azoknak tökéletes.
48.
user101
Szerintem meg rosszabb a helyet, mint 2013-ban és előrevetíti, hogy már most jobb minőségben játszom a jelenlegi konfigommal, mint amire a majdan megjelenő konzolok képesek lesznek... Ciki! Mi lesz itt bazze két év múlva ?! PS5pro és X-seriesX-2 ? :)))))))))) A Sony meg jó szokásához híven megint lemaradásban van. Hiába erősebb a box, mégis a PS-hez kell viszonyítani, mert arra lesznek csak játékok ... :)

Vegyetek PC-t és minden problémátok megoldódik... Már 2013-ban ezt kellett volna tennie mindenkinek... :(
47.
Ultimate
#41: Ok azt hiszem elbeszélünk egymás mellett, félreértettelek azt hittem 230ezerről van szó. Az 5600Xt-vel bármit teszel nem is közelíti max nagyon elbaszott optimalizálással a 2070 supert ami meg fehér holló..
Nyugodtan keressrá új biossal is csak a 2060 supert fogja pár játékban illetve nagyon ritkán a sima 2070-et...2080s meg árban nem tudom hogy kerül ide. Annak AMD oldalon ellenfele sincs.

Drága vagy sem felsőkategóriában kvázi lefossa mindenki az ár érték arányt. Többet kapsz? Többet. Kábé mintha egy skodát hasonlítgatnánk egy amg mercivel...
46.
frankdelgado
Szerintem 12 teraflopssal ütni fog a box. 1000 dollàr lesz,de vinni fogjàk mint a cukrot.
45.
Neotechtr
#43: Igen, ebay.de -t nézem.
44.
delphijos
Olvassa az ember itt az gyilkos vitákat, és olyan mintha mindenkinek minimum 2080 sli konfigja lenne. :). Aztán a Steam stat alapján meg az ilyen űberkártyák penetrációja meg a béka segge alatt van...
43.
Kawada
#42: Gondolom USD. Vagy EUR.
42.
crytek
#41: Te milyen árakat nézel? 380ért már 2080Tit kapni
41.
Neotechtr
#38: Vagy elírtam, vagy elnéztem, de ez DF videóban volt. Amúgy meg néztem én már ezt a kategóriát, csak lehet rossz helyen, mert 450 alatt nem látok 2070S-t. Ha ilyen van 230-ért dobd a linket és veszek is még ma. De akkor már dobd a 2080S linket is, akkor lehet, inkább azt veszek, mert abból meg 675-ért látok csak. Ami ennyi pénzért szerintem rohadt drága.
40.
hajbel
#39: Nem értem az AMD-s okfejtésedet, mert nem vagyok semmilyen fanboy, veled ellentétben. Mutass már bizonyítokat arra, hogy mondtak egy dolgot és más lett belőle! Eddig ugyanis minden bejön, amit a pletykák közül valósnak gondoltak, pl. a 12 TFlops is.
39.
Ultimate
#37: "ne foglalkozz olyanokkal, akiknek foglamuk sincs az egészről"

Ne foglalkozzon veled?:)
Rtx gyilkos kártyák..azok...Hányszor hallottuk ezt AMD oldalról, meg pascal gyilkosookat. Aztán a 1080ti is max akkor van meg nekik ha a borzalmasan alulórajelezett full ref 1080ti mellé teszik a legbikább kártyájukat...:D
Dfoundry meg annyira hitelesen szokta vázolni nextgen megjelenéskor a nextgeneket nyilván nem pénzért hogy ezt a generációt is szarrá hájpolták. Aztán megjelenés után pár hónappal merték leírni a valóságot mikor jöttek tőlük az összevetések..:D
38.
Ultimate
#36: Ott valamit vagy elírtál vagy nagyon elnézel, vagy nagyon elbaszuott benchmarkot néztél, az új biossal is bő 25-30% elmaradásban van az OC 5600XT is egy REF 2070 Superhez képest...
230-ért egxébiránt nem 2070 supert veszel hanem 2080-at, vagy valami túlárazott agyonhype 2070 supert...
5600XT új biossal a 2060super kihívója és ritkán a 2070 szintet éri.
2070 super szintjét még az 5700XT is csak legalulról kapargatja de általában 5-10% lemaradásban.
Nincs az AMD-nek olyan vga-ja ami 2070super (avagy 1080ti OC avagy fullref 2080) szintet hoz... A Radeon VII van ezekhez a legközelebb de azt az áramzabáló radiátort inkább hagyjuk.
37.
hajbel
#31: Valószínűleg hónapokon belül érkeznek az erősebb Navi kártyák is.
https://leet.hu/2020/02/24/ket-uj-rtx-gyilkos-kartya-is-erkezhet-hamarosan-az-amd-tol/
Ha elfogadsz egy tanácsot, ne foglalkozz olyanokkal, akiknek foglamuk sincs az egészről és fanboyok. Addig csomó értékes infórmáicóra szert lehet tenni pl.:
https://youtu.be/qTYuYvD_TU0
36.
Neotechtr
#35: Nem érdemes elfelejteni, hogy az 5600 XT egyes példányaihoz jött egy BIOS update, ami rádob egy jópár %-ot a teljesítményre és így számos játékban eléri a 230 pénzbe kerülő kárta a csaknem kétszer annyiba fájó 2070 S szintjét. AMD optimalizált címekben van, ahol túl is haladja. Egy ilyen kártya is jó választás akkor, ha most akarunk egy aránylag jó teljesítményt olcsón és az 5-600 dolláros kioadást meghagyjuk az új generációs GPU-ra, amikor már kint van a nextgen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...