Végre teljes játékként jelenik meg a Black Mesa

  • Írta: gorien
  • 2020. február 25.
  • Megjelenés
Tizenöt évnyi fejlesztés és ötévnyi korai hozzáférés után a rajongói Half-Life-játék, a Black Mesa, végre önálló játékként is elkészült. Még a Half-Life: Alyx március végi megjelenése előtt kezünkbe vehetjük.

A Black Mesa fejlesztésének története tizenöt évre nyúlik vissza, amikor egyszerre két rajongói csapat is azon dolgozott, hogy az 1998-as Half-Life-ot újraalkossák a Source motor segítségével. Erejüket egyesítve jött létre az, amit ma Crowbar Collective-ként ismerünk, a Black Mesa pedig 2012-ben jelent meg a Half-Life 2 modjaként. A rajongók imádták.

Nem ért itt azonban véget a játék története: az 2015-ben immáron önálló alkotásként lépett be a Steam Early Accessbe. Újabb öt év fejlesztés és a decemberi teljes bétateszt után a fejlesztők elérkezettnek látták az időt a megjelenésre.

A jó hírt Adam Engels, a projekt vezetője jelentette be: a Black Mesa március 5-én hagyja el a korai hozzáférést.

Ezek is érdekelhetnek

17.
Neotechtr
#16: Na, ez igen, respekt. Nem tudok róla, hogy ebből jönne konzol verzió, de ki tudja most, hogy elkészült. Vajon lenne rá igény? Amúgy meg jó a Black Mesa, pár éve vittem egy darabig és hozta a hangulatot. Viszont ha nem jön PS-re, szinte bármilyen gyengébb gépen is elmegy.
16.
Kisjack241
#15 én ps2-n toltam ki először az eredetit, most is megvan, pár évente bekapcsolom és játszok vele :) de jó lenne a ps4en tolni a felújított verziót!
15.
Neotechtr
#14: 2001-ben, 3 évvel a megjelenés után volt PS2 verzió, de nem nagyon kellett a konzolosoknak. Amúgy érdekesség, hogy a Blue Shift kieg eredetileg Dreamcast ex volt, de hetekkel a megjelenés előtt törölte a Sierra és ezekl után jött ki, a PC-s kieg. A Dreamcast-es port maradványaiból épült fel az a PS2 verzió, ami a coop kiegészítő (Decay) ellenére sem lett nagy siker.
13.
kryszisz
#11: És ha valami jó időben van jó helyen, az nem alapozhat meg semmit? Szerintem éppogy de, hisz ha akkor '98-ban nem jelenik meg a HL, még lehet, hogy jó ideig a Doom féle "menj oszt lőj" szinten maradtak volna az FPS-ek (nem pejoratív értelemben, imádom a henteldéket), és csak sokkal később mozdulnak el ebbe a lassabb, taktikusabb irányba. Én sem mondom, hogy a világ legjobb játéka, de olyan alapokat rakott le, amiből később sok csapat építkezett. Nem beszélve a moddingról ugye, szintén ennek a címnek köszönhető, hogy ilyen népszerű lett. A második bekezdéseddel viszont teljesen egyetértek, a HL 2 mai napig odaver kb mindennek ebben a műfajban. Persze van, akik szerint az sem rakott le semmit az asztalra...
12.
Extol
#11: Ennél jobban meg se lehetett volna fogalmazni. Mikor anno én voltam kisiskolás mikor kijött, akinek volt otthon számítógépe tuti nyomta a HL-t, nem nagyon akadt aki ne tudta volna mi az. Emlékszem, a szünetben a suli udvarában voltak konzultációk, hogy aki a játékban elakadt, azoknak segítettünk megoldani a továbbjutást. Opposing Force-ban is.
11.
user101
Azért az erős túlzás, hogy a HL1 bármit is megalapozott volna... lol! :) Jó időben volt jó helyen és ehhez egy tisztességes iparos munka társult...

A HL1 népszerűségének két oka van: az első, hogy iszonyatosan szerencsés időben jelent meg: a hardware accelleration hajnalában. Ez nagyon sokat dobott a látványon és talán ez volt az első olyan játék ami az átvezető animációkat IS ingame engine-ből nyomta le, nem pedig előrenderelt, vagy animált / statikus képeken keresztül mesélte el... Mind mondjuk a 3 évvel korábbi és méltatlanul elfelejtett 1995-ös Star Wars-Dark Forces...

Ez pedig nagyban fokozta a játék hangulatát ami önmagában is a horrorisztikus alappal, a szándékosan szűkmarkúan mért lőszer adagolással fenntartott feszültséggel egy olyan atmoszférát teremtett ami mára 'kult státuszba' emelte a játékot. Jogosan! De nagyon nem az újkori Mad Max-i 'magaslatokba' emelkedő történet, a fizika vagy a narratíva tette azzá ami... Na az a játék a HL2 volt! A világtörténelem legjobb és korszakalkotóbb és minden téren a mai napig etalonnak számító játéka ... valaha, ever, forever! :)
10.
kryszisz
#7: Jogos, túlkaptam kicsit, sorry. Természetesen van sok normális ember itt, csak arányaiban nézve így is ők vannak kevesebben sajnos:/
9.
Grabowsky30+
#5: Ez szerintem a játékos korától erősen függ, ha annó játszottál vele gyerekként akkor nagyon nagy durranás volt, legalábbis oda meg vissza voltam tőle, de megvettem a Black Mesat pár éve és csak pár órára tudott lekötni aztán meguntam és uninstal.
8.
Caleon
#5: Mit szívtál, én is kérek.
7.
Kawada
#6: Ne általánosíts azért ennyire, főleg ne egy ócska troll alapján.
6.
kryszisz
#5: Történetközpontúság alatt nem "húsighatoló drámát értettem", pusztán arra céloztam, hogy a HL volt az első olyan FPS, ami nem csupán a hentről szólt, hanem kapott némi narratívát is, és mozdította ebbe az irányba a műfajt. De megszoktam már, hogy a szövegértés pont annyira gyakori ezen az oldalon, mint a modor..
5.
TheFlash
#4: ja mert a HL pont a husighatolo melysegu dramai torteneteirol volt hires :D hol elsz te? A fizikajaval lett hires es hogy szarra lehetett modolni es ebbol is szulettek kesobb teljes jatekok. Maga a jatek egy unalmas lovolde nem tobb, mar annak idejen se volt egy nagy cucc annak aki jatszott mar fpsel.

Ez megint olyan hogy paran felhypeoltak es "tortenelmi" jateknak lett titulalva, ezt sok szaz masik jatekra is lehetne mondani, amirol senki sem mer rosszat mondani pedig mar anno is voltak hibai pl Resident Evil vagy Pokemon
4.
kryszisz
#3: Mondanám, hogy ok boomer, de ebben az esetben szerintem én vagyok az. Végülis "csak" ez a játék alapozta meg a történetközpontú FPS-eket, valóban semmi érdeme nincs. A remake pedig valóban elsőosztályú, az Xen eddig kimaradt, de így akkor bezsákolom, aztán végigtolom ezredjére is ezt a nullát.
3.
crytek
Az amit létrehoztak az kiváló munka. A game pedig egy nulla sajnos nincs benne semmi olyan ami miatt még1x végigvinném mert megfogott..
2.
Extol
Asszem megveszem akkor!
1.
RebornSoul
Megvan Steamen. Anno 2005-ben végigcsapattam, amikor még nem volt benne a Xen kampány - nagyon jó volt szerinten. Most majd ideje lesz újra elővenni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...