Óriási adatvédelmi fiaskóba szaladt bele a Nintendo

  • Írta: fojesz
  • 2020. április 24.
  • Hír
Link másolása
Nem elég, hogy meg kell oldania valahogy a Switch utánpótlását, még egy adatvédelmi botrányba is sikerült beleszaladnia a Nintendónak. A cég durván 160 ezer felhasználójának a fiókját törhették fel az elmúlt hetekben.

A Nintendo megerősítette, hogy mintegy 160 ezer Nintendo Accountot törhettek fel hackerek az elmúlt hetekben. Az elcsaklizott fiókokon keresztül hozzáférhettek a játékosok nicknevéhez, e-mail címéhez, születési dátumához, neméhez, valamint tartózkodási helyként megadott országához, és bár a bankkártya-adatokat közvetlenül nem szerezhették meg illetéktelenek, a beszámolók szerint vásárolni tudtak velük - jellemzően a Fortnite játékbeli pénzére, a V-Buckra költöttek.

A Nintendo nem részletezte különösebben, hogy miként eshetett meg egy ilyen malőr, de a jelek szerint a hackerek a Nintendo Network ID sebezhetőségét használták ki, és így fértek hozzá az érintett fiókokhoz. Az NNID-t még a Wii U és a 3DS használta, és bár a szolgáltatást lényegében már kivezette a Nintendo, azt az opciót meghagyta a játékosoknak, hogy továbbra is az NNID-hozzáférésükön keresztül jelentkezzenek be a Nintendo Accountjukba.

A történtek után a kiotóiak lelőtték ezt az opciót, és a játékosoknak jelszót kell cserélniük - ezenkívül a Nintendo ajánlja, hogy kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést, amely meg tudja akadályozni a fióklopásokat.

Ami különösen aggasztó, hogy az első esetekre még április elején került sor, a Nintendo pedig csak most, pár nappal azután kezdett el foglalkozni a dologgal, hogy a sajtó felkapta az ügyet a felhasználók beszámolói alapján.

A Nintendo visszatéríti a károsultak pénzét.

26.
26.
delphijos
#17: Mondjuk én se nagyon értem ez mire válasz, és ha így is volt, ennek mi köze van az Epic-hez.
25.
25.
Ooorky
#24: Az már user error ha olyan sz*r jelszót használtál (ráadásul gondolom ugyanazt mindenhol), hogy vittek mindent.
24.
24.
Animejetix
#23: Érdekes én is benne vagyok a 160 ezerben és történetesen feltörték a paypalt is, emailemet megváltoztatták, 70 ezer forint értékben vásároltak is a nintendo Eshopban.... És mit ad Isten nem fortnite bucketre költötték a pénzemet hanem Pokemon játékra :D Szóval még ennél is nagyobb a baj a nintendonál.... Arról nem is beszélve hogy basznak vissza írni is 2 hete!!!! Az OTP volt kedves és 24 órán belül térítette a káromat... A köcsög Nintendo majd egyszer talán vissza adja a profilomat.... Utána eladom a gépet....
23.
23.
Ooorky
#20: Mivel a Fortnite az egyetlen cross platform cím ezért másra nem nagyon verhették el.

Azok szívták meg akik a régi account-jukat hozták át Switch-re és többszöri figyelmeztetés ellenére sem váltottak az új rendszerre. Maga az NNID továbbra is működik (mivel 3DS-re és WiiU-ra nincs más), de Switch-re nem lehet vele belépni.

Én is havonta kapom az e-mail-eket, de a 2DS külön e-mail címen van, ráadásul az ottani eshop már régóta nem elérhető EU állampolgároknak, úgyhogy lexarom.
22.
22.
Ooorky
#19: Akkor a 16-osra írd, ne a 15-ösre... :D
21.
21.
Guba32
#17: Ha nem akarsz beleszólni,ne tedd,csak akaraterő kell hozzá!
Ha nem éles a késed vidd el köszörűshöz!
Nem érted?Az Epic vóóóót!!4!
:)
20.
20.
Teljesen mindegy, nem az Epic rendszerét törték fel és fértek hozzá minden adathoz, hanem a Nintendo-tól van minden. Oké, hogy jellemzően Fortnite-ra költötték a pénzt, de ez nem az Epic hibája. Akit ez az egész téma érdekel azt nézi, hogy a Nintendo rendszerének a sebezhetősége tett ilyet lehetővé és ha bármi másik olyan játék lenne elérhető a platformon, amire sokat költenek az emberek, akkor bármelyik másik kiadó játékával előfordulhatna ez. Ennyi köze van hozzá az Epic-nek.

De ezt a Nintendo is beismeri, lelőtte a szolgáltatást és visszafizet minden pénzt. Az viszont már elég gáz, hogy nem ők jelentették ezt be hetekkel ez előtt, hanem megvárták, míg kiderül és utána lettek csak "jó fejek".
19.
19.
0Hagyma0
#18: Nem neked írtam, hanem a 16osra...nem is értem a választ...
18.
18.
Ooorky
#17: Te viszont kanálnak is csorba vagy ha ezt komolyan írtad :D
17.
17.
0Hagyma0
#15 Igazán nem akarok beleszólni ebbe az emelkedett társalgásba, de gondolod, hogy a Fortnite átlag felhasználók feltörik a Nintendo rendszerét, majd a saját accjukra vásárolnak lopott kártyával...
Te kisbarátom, nem vagy a legélesebb kés a fiókban ha ezt tényleg így gondolod.
Valszeg a hackerek, csináltak egy weboldalt, hogy olcsoforintepenz.org, oda felmentek akik szerettek volna olcsón vásárolni, és vettek olyat legal pénzért, a gonosz hackerek meg megvették lopott kártyával...
Erre utal a cikkbeli JELLEMZŐEN szócska, ami bizonyos olvasottság alatt nehezen értelmezhető.
Nem akarom megvédeni a Fortnite játékosokat, nyilván butaság külsős honlapról vásárolni, de azért sok esetben inkább a tájékozatlanabb szülők teszik ezt meg.
Szóval inkább tűnik ez valamilyen unalom szülte kötekedésnek, mint valódi tények által alátámasztott méregnek..
16.
16.
Guba32
#15: Fortnite függők törték fel a Nintendot,mert kellett a lóvé rózsaszín bugyira nekik a játékban,na és a Fortnite-ot ki csinálja?Érted már?:)
6.
6.
delphijos
#3: Szövegértelmezés a top-on. Gratula, szép munka. Plusz a szokásos. “Engem nem érdekel valami, ergo akit igen, és erre költ az hülye”
5.
5.
Annyira már tényleg nem lehettek sötétek, hogy feltörik a Nintendo szar rendszerét és erre elkezditek szidni az Epic-et XD
3.
3.
Megerdemli, aki erre a hulladekra kolt, szerencsere a gyerek mar kinotte hala az egnek, a Paragon elcseszese ota ruhellem az Epicet, aztan jott a kedves kis store-juk ami szinten egy hulladek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...