Pereli az Apple-t és a Google-t az Epic Games

  • Írta: szlav
  • 2020. augusztus 14.
  • Biznisz
Link másolása
Miután az Epic Games szembeszállt a platformüzemeltetőkkel, az Apple App Store-jától és a Google Play Store-ról is törölve lett a Fortnite mobilos változata. A fejlesztőcég beperelte a két óriásvállalatot.

Az Epic Games megelégelte az Apple és a Google üzleti monopóliumát az androidos és iOS-es mobilapplikációk felett, a tegnapi délután folyamán pedig Tim Sweeney videojátékos vállalata jogi háborút indított a két techóriással szemben, miután azok eltávolították a Fortnite-ot a mobilos platformjaikról.

A népszerű játék törlését az Epic saját üzleti akciója robbantotta ki, a Fortnite fejlesztői ugyanis megelégelték, hogy mind az App Store, mind a Google Play Store komoly százalékos sarcot von a játék mikrotranzakciós eladásai után. Az Epic egy új üzleti tervet eszelt ki: 20 százalékkal olcsóbban kínálták a játék prémium valutáját (V-Bucks), amelyet egyenesen tőlük vásárolhattak meg a felhasználók, ezzel teljesen megkerülve az Apple vagy a Google rendszerét.

Ez elég is volt ahhoz, hogy egy határozott suhintással az Apple, később pedig a Google is törölje a játékot a mobilos áruházából. Erre érkezett az Epic válaszcsapása, amelyben jogi útra terelték az ügyet, előtte azonban egy élces paródiavideóval is odaszúrtak a nagy almának, kifigurázva az 1984-es Macintosh-reklámjukat:

Az Epic nyilatkozata szerint a játékstúdió nem vár pénzügyi kompenzációt egyik óriásvállalattól sem, a per célja mindössze az, hogy szabadabbá tegyék a két mobilplatformot a fejlesztők számára. Ezt a piaci verseny újraélesztése, illetve a platformokat megadóztató, vasmarkú vállalatok szorításának fellazítása hivatott megtenni.

106.
106.
Facebook is az Epic mellé állt és nekiment az Apple-nek.
100.
100.
#99: Lehet, hogy csak én vagyok, de nem igazán vettem észre, vagy hallottam arról, hogy fellendült volna a warez PC-n. Tényleg annyi, de annyi ngyenes játékot dobálnak mindenféle kategóriában és még megannyi elérhető fillérekért, hogy szerintem a játékok warezolása éppen csökkentő tendenciát kell, hogy mutasson. Persze filmek és sorozatok mennek torrenten és vélhetően sokan leszedték a Metro Exodus-t is warez-ben egy Epic vásárlás helyett. De ettől még nem hiszem, hogy újra fellendült volna a warez. Film és sorozat esetén pedig azért lendült fel, mert sok már a filmes szolgáltatás és mindegyikhez egyszerre havidíjat kell fizetned, hogy nézhesd. 4 havidíj pedig azért más, mint egy egyszeri vásárlás bárhol.

Mondjuk hozzá teszem, hogy sokan kardoskodnak a warez ellen, de általában csak játékoknál és nem filmeknél, pedig azok bonyolítják a legnagyobb adatforgalmat.
96.
96.
Ooorky
#91: Meg UPlay, Origin, MS Marketplace...
92.
92.
91.
91.
#88: GOG-gal erdekes modon sonics senkinek baja...ugyhogy nem tudom mirol beszelsz.
88.
88.
delphijos
Egyébként vicces azért hogy sokan a PC nyiltságáról beszélnek, aztán ha ott valaki próbálja megtörni a Steam uralmát, fel vannak háborodva. Egy zárt platormhoz meg tapsikolnak :)
85.
85.
delphijos
#77: De a Netflix-nek is vissza kellett tenni az előfizetés lehetőségét, azt meg hogy a felhasználók a weboldalukon fizessenek elő ki kellett venniük. Mármint ezt az üzenetet.
82.
82.
Ooorky
"Fortnite közönségét pedig szabályosan hadba hívta a két vállalat ellen."

Elképzelem ahogy a két cég vezetői rettegve nézik az utcán hömpölygő óvodásokat XD
81.
81.
A végén seggre ültetik őket,ha nem változtatnak!


https://hu.ign.com/facebook/60734/news/az-epic-games-utan-a-facebook-is-nekiment-az-apple-nek
78.
78.
xSHx
Ahogy rányitott PC-n a Steam-re, úgy akarja most megkavarni a mobil szegmens állóvizét. Sztem az a terv, hogy saját shop-ot nyissanak mobilokon is. Ami máshogy nem megy mint saját OS el. És ide a bökőt, h ez a Huawei szarráverése miatt van és arra fog jönni ez az OS. Ha jól tudom a Fortnite mögött is nagy százalékban a kínaiak vannak. Ha a Huawei csak úgy kidobott volna egy OS t senki le se szarná, de egy exkluzív Fortnite sztem egyenes út hozzá.
77.
77.
Ooorky
#71: Ezzel a 30% kell az Apple-nek dologgal csak annyi baj van, hogy Netflix és társai is gond nélkül futnak az almán, pedig ott se biztos, hogy pénzt látnak belőle, csak akkor ha az iOs app-on keresztül fizet elő (ahogy a szerződésben is szerepel).

epic-nél az a probléma, hogy az app-on belüli vásárlást is át akarták írányítani a saját store-ba ami viszont már szerződésszegés.

Meg ahogy más is írta, renderelt videó alapján direkt ezt akarták, mivel egy ilyet összehozni nem 2 nap.
75.
75.
kanguru
Nem tudom melyik szulo engedi a gyereket jatszani a rozsazsin haju csillamponis leszbikaval... de kesz vicc, hogy azon porog az internet, mert az Epic, Apple ,Google nem tudja lehuzni oket egyenlo mertekben a jatekfuggo gyerekeiken keresztul
73.
73.
#70: Piacot vásárol, de ezzel el lehet jutni a monopóliumig is. Alapvetően pár exkluzív dolog még nem monopólium. Most lehet, hogy "monopolizálta" a Metro Exodus-t (nem, mert volt micro item shop-ban is), de az összes eladó cím esetét nézve az még nem az a kategória, hogy összeborítaná egyedül a piacot.
72.
72.
delphijos
#71: Általában nem értünk egyet, de most pont ezt gondolom. Az MS is azért hagyta a francba, mert ŐK csinálják az infrastruktúrát az xCloud mögé, és azért mert a kliens mondjuk IOS-en fut, fizessenek 30%-ot ? Ha nem lennének ilyen mohók, senki se szólna semmit. Antitroll meg nem is annyira “anti” ha ennyire tapsikol ennek. Bár látszik hogy az egész az Epic elleni “kereszteshadjárat” miatt van. Szinte hallani a fröcsögést a kommentekben.
70.
70.
Ooorky
#69: Wat?
Ennek semmi értelme.
63.
63.
godach
Én ma hajnalban olvastam ezt a hírt és egyre szimpatikusabb az Epic nekem.
Tetszik, hogy így szembe mer menni olyan (halhatatlannak hitt) céggel is, mint az Apple. Nekem ez olyan most, mintha a Dachia megszorongatná a BMW-t vagy az Aliexpress nekiugrana a Wallmarkt-nak. Szeretem ha valaki bátor és nem beszari és bár teljes mértékben támogatom az Epic-et ezzel a lépéssel (a videón hatalmasat röhögtem) de volt elvileg egy rendszer, amibe beszálltak. Volt egy rendszer, ahol elfogadták a feltételeket, most meg változtatni akartak és amiért a "felület" ezt nem engedte fel vannak háborodva.
Nehéz ezt így elmagyarázni, de nem érzem teljesen jogosnak a felháborodást, még ha jogos is, akkor sem.
58.
58.
delphijos
#51: De pl. az MS nem sarcolja ugyanannyival a játékon belüli vásárlást. Senki se az ingyenes store-t várja.....
52.
52.
Parano1d
#51: Akkor valamelyikünk nincsen tisztában a monopólium fogalmával.
51.
51.
Ooorky
#50: Aztán perlik a konzolgyártókat, mert milyen már, hogy csak rajtuk keresztül árulhatnak játékot a gépükre.
Ez nem verseny, ez monopólium építés.
50.
50.
Parano1d
#49: Ezzel kapcsolatban erősen máshogy látom a dolgokat. Ha ugyanannyi haszonnal fogja adni az Apple a appokat, mint az Epic, akkor az verseny. Ha megvásárolsz egy "exluzív" címet az is verseny, De ha csak te adhatsz el az adott platformra bármit, akkor minden "exkluzív", mert csak tőled fogják tudni megvenni (holott nyilván nem az Google vagy az Apple fejleszti ezeket az applikációkat legalábbis az elsöprő többségét.
49.
49.
Ooorky
#48: Azon mi a verseny, hogy az apple/google fejleszti, foltozza a rendszert, epic meg megvásárolt exkluzívokkal lefölözi a hasznot?
PC-n sincs semmiféle verseny mióta megjelentek.
48.
48.
Parano1d
#46: Nyilván ez a cél, versenyezni szeretne Apple-el, és a Goole-vel, (ahogy most a Steam-el)
De a versenyen van a hangsúly, ami a felhasználóknak (nekünk ugye) jó, a monopol helyzetben lévő cégeknek ez nyilván ez nem tetszik.
Nem is értem, miért kardoskodik bárki a Google, és az Apple mellett.
47.
47.
delphijos
#43: Na, ez az amit írtam, ebben egyetértünk. Az meg ahogy szintén írtam hogy Windows-on meg OSX-en csak saját store menjen, már nem fog összejönni. Volt próbálkozás, de nem jött be. Ezek túl régi rendszerek hogy ezt utólag belelapátolva bevegye a nép.
46.
46.
Ooorky
#44: Magyarul egs-t akar vinni azokra a platformokra, hogy övék legyen a haszon.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...