Mi lesz a Bethesda PS5-exkluzív játékaival?

  • Írta: fojesz
  • 2020. szeptember 22.
  • Hír
A Microsoft tegnap ledobta az atombombát, és bejelentette, hogy felvásárolja a Zenimax Mediát, a Bethesda Softworks anyavállalatát. Jogosan merül fel azonban a kérdés, hogy mi lesz így a cég kezdetben PS5-exkluzívnak szánt játékaival?

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy 7,5 milliárd dollárért felvásárolja a Zenimax Mediát, vagyis a Bethesda Softworks anyacégét, ezzel pedig olyan stúdiókhoz jut hozzá - azok összes címével együtt természetesen -, mint például a  Bethesda Game Studios, az id Software, a ZeniMax Online Studios, az Arkane Studios, a MachineGames vagy a Tango Gameworks. 

Igen ám, de a Bethesda az utóbbi időben kifejezetten összebarátkozott a Sonyval, ennek köszönhetően a közeljövőben érkező játékai közül kettő, a Deathloop és a Ghostwire: Tokyo a PC mellett kizárólag PlayStation 5-ön lett volna elérhető eleinte. Mi lesz ezeknek a sorsa a felvásárlást követően?

Nos, a Bloomberg azt hallotta Phil Spencertől, hogy a Microsoft tiszteletben fogja tartani ezeket a megállapodásokat, vagyis a két játékot a felvásárlás ellenére se keressük majd az Xbox Series-konzolokon kezdetben. Ugyanígy Spencer mondta el, hogy a jövőben minden egyes játékuk esetében külön döntik el, hogy multiplatformként vagy exkluzívként állítják-e rajtrácshoz a megjelenéskor.

Ezek után talán az sem lesz meglepő, hogy a ZeniMax Online Studios illetékese megerősítette: a The Elder Scrolls Online támogatása változatlanul folytatódik tovább PlayStation 4-en is.

Mondjuk ebből a szempontból sosem érhette szó a ház elejét, a Microsoft a korábbi akvizíciói esetében is elegánsan járt el: a Minecraft megmaradt multiplatform alkotásnak, és más időközben bezsákolt, de még készülőfélben lévő címeik is megjelentek az összes tervezett platformon - lásd például a Wasteland 3 esetét.

41.
delphijos
#39: Abban igaza van egyébként kawdának, hogy ha exekről van szó mindenki azt a 3-4-5 címet említi, de - nem csak Sony belsős stúdió - nagyon sok cím volt ami nem jött box-ra. Pont a múltkor hoztam fel példaként a Catherine Full Body-t, ami még Switch-re is jött, de X-en nem tudok játszani vele. Pedig nekem kedvenc. Ez tényleg igy van. Nem tudom az okát....
40.
Kawada
#39: Mi a baj azzal, hogy kontextusba helyezek egy kijelentést? Azért említettem, hogy kézzel foghatóbb legyen. Semmi fikát nem akartam ebbe belevinni. Csak míg a MS-nak ténylegesen volt mondjuk 12 exe (first party cím) ebben a genben, addig a Sony tele volt rétegjátékkal, közte réteg horror, réteg kaland puzzle lóf*sz, csomó japán cucc. És hát ezek is mondjuk mind-mind sokkal nagyobb durranás volt mint mondjuk egy Crackdown 3 vagy State of decay, amiket gigamegaexként kezelt a micro, mert nem volt más, míg a sony szart ezekre a címekre, lehet rosszul tette, mert akkor nem jönne sok ember ezzel a hülyeséggel egyébként, hogy volt évente 1-2 exük. És félreértés ne essék, engem sem érdekelt sokkal több évi 2-3-nál, csak ne konfrontáljuk már a tényeket a saját izlésünket a tényekkel (erre mondjuk már teszel utalást a végén). Más ha azt mondod, hogy nincs, és megint más, ha mondjuk arról kezdünk beszélni, hogy "kapják be, mert mennyire leszarták arányaiban a nyugati vásárlókat". Bár valószínű ez sem lenne igaz ugye, mert a kirívóan magas költségvetésű cuccaik pedig inkább nyugati izlésre vannak.

Jut eszembe erről enyhe érdekesség (számomra az volt), a soulslike játékok (Demon's Souls, Dark Souls) geci nagy bukások voltak anno japánban és kb. leprásként kezelték mindenhol, ezek pont a hanyatló nyugat ópium áztatta aurájában váltak anyagilag is sikeressé, kulttá és szivárgott vissza aztán, hogy ott is komálják. :)

Na de... Én pedig nem akarom saját magához hasonlítani a Sony-t, mert engem fizikailag soha a büdös életben nem vonzott a playstation, mert alig volt, ami érdekelt rá (más kérdés, hogy ebben van sok olyan, amire viszont mai fejjel nyitottabb lennék sokkal), a ps3 generáció végén kezdtek gyűlügetni azok, amik kezdték felkelteni az érdeklődésem, plus Killzone. Amire pedig ma már sajnálom az időt így neki se fogok. Valószínű a Resistance-nek sem fogok amúgy, még mielőtt felhozod. :) Én pont a Micro-ra haragszom és haragudtam mert kibaszott sok legendát köszönhetünk nekik, amiket aztán szarrászipolyozott és elinflált úgy, hogy arra még az Activision is csak csettintene pedig zenés ritmusjátékok ugyebár... :)

Egy percig sem akartam én ezt felfuttatni "bezzeg microra" vagy "bezzeg sony-ra", egyszerűen bassza az igazságérzetem, amikor ilyen hülyeségeket olvasok, hogy "évi 1-2 exe volt a sony-nak és azon kívül?". Még úgy is, hogy a 2/3-a amúgy engem sem érdekelt.
39.
godach
#38: Ez a baj látod. Megint a Micro. Én nem hoztam fel ellenpéldának őket. Ha kérdezték, hol voltak jobb exkluzívak, egyértelműen a PS-t mondtam volna. Kipróbáltam a Persona 5-öt, valóban nem a zsánerem. No de régen is voltak jrpg játékok, a Final Fantasy sorozaton kívül egyet sem bírok. Viszont mint felhasználó, igénylek versenyjátékokat, FPSeket és még sok mást amiben a PS harmatgyenge.
Én amikor ilyenről kezdek beszélgetni, akkor nem a microra vagyok kíváncsi hanem a ps-t saját magához hasonlítom. Meg lehet nézni mennyi cím volt "ami persze az én zsánerem" PS2 időben majd PS3-nál is azért még bár közel sem annyi, aztán a PS4 felhozatala meg egyenesen egy semmi. Már ami engem érdekelt volna. :D
38.
Kawada
#35: "nem is nagyon erőltették meg magukat, hogy több és ami a legfontosabb változatos játékaik legyenek"

Ezzel az a baj, hogy nem igaz. Az összes first part micro játékról tudsz. Kevés volt, és gyenge (1-2 kivétel). Ha te most rákeresnél, hogy milyen tényleg ps4 exek voltak, a pofád le lenne szakadva mennyi olyan van, amiről életedben nem is hallottál. Csak épp nem a te zsánered, nem népszerű nyugaton annyira. Autós nem volt (csak 2... igaz, 2 évente el kellett volna adják ugyanazt mint a MS és akkor lehet, hogy nem érezted volna így). Na bumm. FPS-sem. Személy szerint örülök, autós játékkal nem játszom, fps-t pedig kitiltanám eleve konzolról kb. ha hatalomra kerülnék (túlzok persze és viccelek).
37.
godach
Közben most nézem, hogy ingyenesen megkapják a VR támogatást a Minecrafthoz a PS tulajok, ami ugye az MS kezében van és a konkurencia egyik kiváló eszközét (is) népszerűsítik ezzel. Persze üzlet, de nekem ez is tökre tetszik, hogy nem ragaszkodnak görcsösen ahhoz, hogy csak nekik legyen valami blablabla.
36.
godach
#32: Én most amúgy teljesen más dolgokra vagyok kíváncsi.
Jópofáskodott eddig az MS milyen játékosbarátok (azok is jelen pillanat) de most kiderül majd, mennyire azok. Kíváncsi vagyok miket adnak ki más konzolokra, és kíváncsi vagyok hogy vissza engedik e a bethesda játékokat pl Geforce Now-ra ami nekik ugye az xCloud miatt konkurencia, de ettől még szimpatikus lépés lenne.
Kicsit ellent mondok magamnak, mert a Sony-nál pont az exkluzívok miatt sírok hogy kevés van, itt meg tényleg annak örülnék ha még kávéfőzőre is kiadnák.
35.
godach
#31: Szerintem ennyire nem vészes a dolog amúgy. Mármint jó, megvette a Zenimaxot ami nem kicsi dolog, de azért ezzel még kezdeni is kell valamit. Ahogy írta valaki, egy EA összeborulás után már talán tényleg kellene "félni" a sportszerűtlenségtől és esélyegyenlőségtől, de ilyenről nem tudunk (ha csak nincs még egy bevásárlócetli Phill mögött looool)

Én abban bízom inkább, hogy a Sony jobban rágyúr akkor az exekre mert amit többször is említettem, az az évenkénti 3-4 darab ami engem érdekel, az lópikula arányosan azzal amennyit játszom. Elkényelmesedtek, nyeregben érezték magukat. Nem közösködtek (EA Play) és nem is nagyon erőltették meg magukat, hogy több és ami a legfontosabb változatos játékaik legyenek. Se egy normális verseny se egy normális FPS. Ami exkluzív lenne.
Mármint van, de meg lehet nézni hogy az előző generációban mennyi volt. Valahogy azt érzem mint a jó csajnál akit miután feleségül veszel elhagyja magát merthát úgyis szereted.
Én (a nagy tévhittel ellentétben) nem gyűlölöm a Sony-t hanem haragszom rájuk. Van most egy single réteg akiket jó sztorikkal, TPS nézettel elvarázsolnak negyed évente és annyi. Ott voltam a PS1-től kezdve és olyan változatos címek jöttek, hogy azt sem tudtam hova kapjam a fejemet. Na most remélem kicsit felkötik a gatyát.
34.
hajbel
#31: Pedig a minőség rovására fog menni. Nem azért, mert majdnem minden szarrá válik, amire a MS ráteszi a kezét, hanem mert konkurencia nélkül minden lesz, csak nem a fogyasztók kiszolgálása. Pl. ha nem veri rommá a PS jelen generációban a MS-ot, akkor nincs gamepass, legalábbis nem ilyen kínálattal. Lehet persze hárítani azzal, hogy ők nem platformnan gondolkodnak, de nagyon látszik a döntésekből, hogy igyekeznek felzárkózni a sony mellé.
33.
kanguru
#32: Ezert gondolom a jovo a felhos jateke ahol nem parazol/ koltesz rakas penzt a hardverre, csak a szolgaltatasert/szoftverert fizetsz.
32.
delphijos
Kb. millió kis apró dolog van ami árnyalja a képet. Ha a Series S gyengén muzsikál az ígérgetés ellenére ? Ha a ps5 melegszik ? Vagy hangos ? Ha a 3rd party stúdiók vérszemet kapnak túl sokat kérnek a jobb játékokért , és jóval gyengébb lesz a GP és / vagy a Now ? Ha valamelyik ex nagyon gyenge lesz ? Ha valaki tele van digital játékokkal, és emiatt akármilyen vonzó is nem vált ? Ez a vásárlás se azt jelenti hogy holnap jön 20 Bethesda game One-ra.... nem lehet most látni előre egy csomó mindent.
31.
Kawada
#30: Tudom, hogy nem követed, nem is akartam semmi ilyet eldugni a sorok között, sokszor említettük már ezeket a dolgokat. Hát remélem én is, hogy nem a játékipar Disney-ének megszületésének voltunk tegnap tanúi összességében. Végén itt is az lesz mint a Pusztítókban, csak itt nem Pizza hut lesz minden étterem, hanem minden konzol, számítógép, játék és fejlesztő Microsoft. :) Mondjuk ha a minőség rovására nem megy, kb. leszarom. Csak még sokat fogunk ezen anyázni ezen az oldalon összességében (nem mi ketten :) ), amí] ez kiderül.

Egyedül azt sajnálom, hogy személy szerint kiváncsi lettem volna, hogy melyik irány valóban a vonzóbb. A Micro One X utáni irányi, vagy a Sony-é, ami lett a 2. felében a gennek. Így viszont olyan mocskosul op irányba borult a multiplatform rész, az erő és lassan a fejlesztő stúdiók száma is a Micro irányába, hogy kicsit Dávid és Góliát hangulata kezd lenni. :) És így sajnos nem fogjuk látni nulláról, hogy melyik irány hogyan teljesít. Pedig ugye sok vita folyt erről az oldalon összességében.
30.
godach
#29: Neked is igazad van ebben, ezért nem feszegettem tovább a témát.
Máshol (vagy lehet itt) leírtam,hogy én nem követem vakon az MS-t. Próbál jófejnek tűnni, de ez csak a pénzről szól. A kérdés hogy mennyit áldoznak be a jófejségért a haszonból. Eddig korrekt ezek után meg csak bízom benne hogy az marad.
29.
Kawada
#24: Na én ezt viccnek szántam, de szerintem amúgy irónia mentesen is megállná a kérdés a helyét. Nem akarok ebbe nagyon belemenni. Hogy őszinte legyek, nem örülök amikor ekkora cégek kerülnek kizárólagos kezekbe. Nem örülök a Disney-nek sem, nem örülök a facebooknak sem, nem örültem amikor a Blizzard egyesült az Activision-nel. Egyszerűen nem tartom egészségésnek és a micro korábbi tevékenységéből kiindulva vannak fenntartásaim, hogy hogyan fogják kezelni ezt a sok stúdiót... Na de érjen kellemes meglepetés. Leszarom amúgy, hogy micro exek lesznek, mivel alapvetően multiplatform címekről van szó, eddig is pécén játszottam, ezután is fogom tudni (csak megelőzve bármilyen szemüveg kiáltást... :) ). Na de. Én kicsit azt érzem, hogy ami eddig nem ment a Micronak ésszel, azt most megoldják erővel és pénzzel, ez nekem sosem szimpatikus amúgy az ilyesmi. Egy cég, ami ekkorára hízik, nem csak a tehetségének és az innovációnak köszönheti, hanem a gátlástalanságnak is. Lásd a bankok, akik aztán amikor olyan csinálnak, hogy azzal tönkremehetnének, majd a "mi pénzünkből" konszolidálják őket mondván, hogy "too big to fail".

Na de visszatérve a morális részére, mert te igazából ezzel jöttél, bár látom ezt már félig meddig lerendeztétek delphijos-szal. Azért itt egy baszott nagy holding kilóra történő megvásárlásáról van szó, míg az epic megkérdez, hogy "Te, baszod! Adok neked 50 millát ha egy évig csak nálam adod el a szarod!" és erre John Smith, xy kiadó/fejlesztő feje leül az excel tábla elé, egyet számol, és vagy rábólint vagy nem. Körülbelül jelentőségük és mértékük úgy aránylik egymáshoz, mint amikot Fidelitas Balázs trafik szinten seftel, kontra Lőrinc elgondolkodik, hogy melyik megye komplett könnyűipari szektorát vegye meg. És az Epic nem platform mellől vásárolja ki a parasztot (szemben adott esetben akár most, vagy amikor bármikor korábban Sony vagy Micro ezt csinálja akár indie szinten is), hanem egy platformon szorít korlátok közé, ráadásul ideiglenesen zömében. Az ilyen ki milyen érdeket szolgál részbe bele se megyek. Ne haragudj, de ha te elhiszed, hogy itt bárkit érdekel, bármilyen más cég sorsa és ezen a szinten elhiszed, hogy nem pénzről, presztizsről és részvények értékéről van szó, akkor nem velem van a baj, hanem veled :D.

Én remélem a mikro sok mindent leszűrt abból, ahogy hazavágott egy rakás tehetséges stúdiót. Szerintem a szkepticizmus ezen a szinten, és látva a játékaik minőségét az elmúlt pár évben, amik mintha kifejezetten game pass büdzsében készültek volna (tisztelet a kivételnek), nem vagyok nyugodt. Na de majd az idő eldönti. Ez most persze kurva nagy hír, játék fronton még soká fog kiderülni. 2 cím eleve péesre jön most, ott van 2 nagyonn RPG, közte az ES6, ami kb. gen végére ha jönni fog... És még a Fable, Avowed szerű cuccok se jönnek egyhamar.

Na de jegeljük szerintem, tényleg nem állt szándékomban belemenni. Főleg, hogy kb. 2 ember van a Földön, aki biztosan tudja, hogy adott esetben mik azok a címek amik eddig jöttek volna péesre, de így nem fognak mondjuk. Szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy ha úgy alakul, hogy "kell", akkor boldogan megveszem majd a Series X-et is. Úgyis féltáv körül dől majd el, amikorra jönnek a nagyobb és baszóbb, igazi nextgen címek.
28.
godach
#27: Nem értettelek félre, egyszerűen csak nem akartam érvelni mert amit írtál az igaz. Sakk-Matt. Lovagolhatnék rajta, de felesleges volna :)
27.
delphijos
#26: Ja, és ne értsd félre, nem gondolom hogy pl. a Sony nem ugyanilyen ( vagy bárki más ). Van egy management meeting, ahol -számunkra ismeretlen oknál fogva - úgy döntenek hogy akkor ez meg az legyen. ( ahogy mondjuk a Evolution Studios-al csinálták ) És mi "kívűlről" estleg nem is értjük... Ja, és mivel nem tévedhetetlenek, nem is biztos hogy mindig jók ezek a döntések.
26.
godach
#25: Mondjuk így végiggondolva és mérlegelve ebben tök igazad van, szó se róla.
25.
delphijos
#24: Szerintem Te is kicsit "fura" vagy.

"Epic-et nem érdekli a cégek sorsa"

Az MS-t talán igen ? Ugyan már. Ne csináljunk már úgy mintha ők valami grál lovagok lennének. Ha nem jön be, ugyanúgy beszántják mint a Nokia mobilos részét amit megvettek, vagy a Mixer-t. Vagy eladják ha van vevő rá.

A példád is pont ilyen.

"most egy évig amit küldenek azt nekik könyveld el. Adnak egy kis grátiszt (prémium) de ennyi"

NEM. Azt mondják hogy felbérenek hogy nekik könyvelj, amit KIFIZETNEK. És plusz pénzt adnak azért hogy egy darabig csak nekik dolgozz.

"hanem megveszik az egész könyvelőirodát és ha deficites akkor az"

Ja, estleg tűrik egy darabig, de aztán jön amit fent írtam....
24.
godach
#23: Kiegészítve immár nem telefonról.
Egyszerűen felfoghatatlan néha a gondolkodásmódod. (ezzel nem azt akarom mondani, hogy az enyém jobb, csupán nem értem).
Az MS megvett egy egész cégcsoportot, kockáztatva ezzel azt, hogy vagy sikeres lesz vagy nem. Az Epic-et nem érdekli a cégek sorsa, csak az hogy náluk jelenjen meg először.

Tegyük fel, te egy könyvelő vagy. Vagy épp értékesítéssel foglalkozol. Gőzöm nincs mi a munkád, de a szabadidő/kommentszám valamint érdekeltségi kör alapján, tuti valami irodai meló.
Szóval neked azt mondja az Epic, hogy most egy évig amit küldenek azt nekik könyveld el. Adnak egy kis grátiszt (prémium) de ennyi. Vagy van az MS aki azt mondja, hogy egy évig könyvelj nekik, de nem személyesen hanem megveszik az egész könyvelőirodát és ha deficites akkor az.... de a pénzed akkor is meg kapod.

Itt nem exkluzív vásárlásról van szó, főleg nem olyan gerinctelen módon amit az epic csinál. Számomra két fajta ex létezik. Akik valakinek fejlesztenek (ND = TheLastofUS2 = Sony) vagy akik mindenkinek, de nem adják csak egy helyen egy kis plusz pénzért. Érted? Itt magával a hozzáállással van gond. Ezért érthetetlen neked, miért gyűlölik az Epic-et és miért nem a Micro-t,
Ahogy lentebb is írtam. Más az egész hozzáállás.
23.
godach
#21: Én. Nem egy súlycsoport és nem egy értékrend. Ha máshogy gondolod, akkor nálad a hiba.
22.
Ooorky
#19: Én csak unom magam melóban és (szokás szerint) faxágokat irogatok :-)
21.
Kawada
#17: Epicről jut eszembe. Ki az, aki szerint az Epicnek a k*rva anyját az agresszív politika miatt, de örül a Micronak? :D
20.
Anti4730
7,5 millard dollar te jo eg ezek tenyleg nem sajnaljak a penzt.
19.
delphijos
#17: De most komolyan, bárki azt hiszi hogy itt valami óvodás stílusú bohóckodás megy ? És majd az MS fejesek összejönnek egy meetingen hogy egy ps-en megnézzék a logójukat és röhögcséljenek ? Gondolom a Disney fejesek is folyton mondjuk a Netflixen belenéznek a saját filmjeikbe és ugyanezt csinálják... :)
18.
PiszkosFred
#16: Mert jelenleg - köszönhető a mai világ(t)rendnek - az emberek 90%-a nem valaki/valami mellett, hanem mindig valaki/valami ellen kampányol/szorít/szurkol/stb. :)

Mindig van az a pénz, amiért korpás az ember haja, ezt már a Dórika is megmondta egy-két generációval ezelőtt.
17.
Ooorky
#16: epic game store-t ps-re!
le a 30% sarccal!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...