Ilyen lesz a PlayStation 5 kezelőfelülete

  • Írta: fojesz
  • 2020. október 15.
  • Videó
Link másolása
A Sony egyetlen dolgot nem mutatott még meg a PlayStation 5 kapcsán, ez pedig az új konzol kezelőfelülete. A ma kiadott videónak hála közelebbről is megnézhetjük magunknak a megváltozott dizájnt és az extra funkciókat.

A Sony egy 12 perces videóban mutatta meg a nagyközönségnek a PlayStation 5 kezelőfelületét. Az új dashboard természetesen emlékeztet valamennyire a korábbi konzolokéra, ugyanakkor a dizájn letisztultabb és modernebb lett, emellett új funkcióknak is örülhetünk majd.

A felvételen elsőként az új Control Centert nézhetjük meg alaposabban is, amit ezúttal is a PlayStation-gomb lenyomásával csalhatunk elő, hogy hozzáférjünk a legfontosabb beállításokhoz és az épp futtatott játékhoz kapcsolódó infókhoz anélkül, hogy ki kellene lépnünk belőle.

Már itt elérjük majd az új Activities funkció kártyáit, amely különféle feladatok és kihívások mentén teszi lehetővé, hogy belevágjunk a játékba, illetve ugráljunk annak bizonyos részei között - így akár azonnal pályát is válthatunk velük, ha erre lenne szükség. A kártyák folyamatosan nyomon követik azt, hogy miként állunk egy-egy küldetéssel, még azt is megbecsülik, hogy vélhetően mennyi időnkbe telik, míg kipipáljuk őket. Az Activities alapvetően PS5-ös funkció, de bizonyos PS4-játékoknál is elérhető lesz.

PlayStation Plus-exkluzív fícsör a Game Help, amely adott esetben ingame segítséget ad screenshotok vagy videók formájában - ezeket kép a képben módban tehetjük ki a képernyő szélére, hogy mindig szem előtt legyenek.

Maga a dashboard 4K-ban fut természetesen, és elérhető lesz a HDR-támogatás is, ezenkívül a DualSense kontrollerrel lőhető screenshotok és videók is 4K felbontásúak lesznek. Újdonság, hogy a saját készítésű anyagokat "spoiler alert" figyelmeztetéssel is elláthatjuk megosztás előtt.

Kényelmesebbé vált a partikhoz történő csatlakozás és a voice chat indítása is - utóbbi kapcsán érdemes lehet észben tartani, hogy a DualSense immár beépített mikrofonnal rendelkezik, így headset nélkül is azonnal elkezdhetünk beszélni. Ha úgy tetszik, a már említett kép a képben funkcióval játék közben is figyelhetjük egy barátunk livestreamjét.

A PlayStation 5 főképernyője is tartogat újdonságokat. Az Explore menüpont a már meglévő vagy "követett" játékaink kapcsán szolgáltat híreket, ezt a hírfolyamot a Sony maga szerkeszti - üröm az örömben, hogy kezdetben csak az USA-ból érhetjük majd el.

Annak viszont bizonyára mindenki örül majd, hogy a PlayStation Store immár a dashboard része, nem pedig külön alkalmazás.

27.
27.
adamsfamily
#21: Szerintem semennyire.Elég ha megnézed a Gearbox körüli botrányt.Bagóért fejlesztették a Borderlands 3-at azzal a kitétellel,hogy elég jó bónuszt kapnak.A bónuszt nem kapták meg,mert "szarul teljesített" a játék,de azért Randy Pöcsford kivette a részét.De akár elég megnézni,hogy Bobby Kotick mennyi prémiumot kap,közben meg a Cod jó pár éve szinte csak át van skinezgetve.
Ha egy Cyberpunkot tudnak 60 dolláros/eurós áron adni,akkor a többinél se indokolt az emelt ár.
26.
26.
FURY380
#22: Nem vagy egyedül, kb mint ha egy 5 évesnek való tablet menüje lenne.
Butítanak mindent lefele.
25.
25.
godach
LOL
Ha tudtok olcsósított PS+-t majd akkor írjon rám valaki privátban.
Ez a game help mindenképp kell nekem, nem érdekel mennyibe kerül.
El is felejtem az ign walktroughtokat és a youtube végigjátszásokat.
Köszi xD
23.
23.
daenath
#13: Hat ezen a help marhasagon en is dobtam egy tripla szaltot :)))))) ezert is fizetni, a multi reszert fizetni is eleg gaz!
22.
22.
daenath
Kovezetek meg, de nekem nem jon be az uj kezelofelulet! Lehet mar tul oreg vagyok? ;)
20.
20.
ADMlN
#15: :D Egyre közelebb kerülünk ahhoz a mikrotranzakciókat tukmáló AI-hoz amit a Sony levédetett...
19.
19.
ADMlN
#13: Tudod ingyen használni? Nem.
Tehát fizetned kell érte? Igen.
Ergo ez pénzlehúzás. Az teljesen irreleváns, hogy van-e olyan aki pusztán ezért előfizetne. Ez csak egy plusz érv ha valaki előfizetésen gondolkozik, és ezt a Sony is így látja, különben nem tették volna paywall mögé.
Persze nem akarok én itt keresztes hadjáratot folytatni ez ellen, mert egyrészt úgyse használnám, másrészt jelenleg arra is komoly esély látok, hogy PS5-öm sem lesz.
Én csak azt tartom viccesnek, hogy a PS fanbase ami a fizetős multi legnagyobb ellenzéke volt mára már úgy be van idomítva, hogy az ilyeneken fenn sem akadnak.
16.
16.
Őrnagy
#13: Dehogy, nincs nekik egy fityingjük sem! A konzolgyártás veszteséges. Ahhoz, hogy annyit el tudjanak adni, hogy nyereséges legyen, AAA játékokat kell készíteni hozzá, de az is olyan drága, hogy sosem hozza vissza az árát. Úgyhogy tulajdonképp csak szivességből készítik a gépeket és játékokat. Abból élnek, hogy hétvégén napszámba járnak kukoricát kapálni. Sajnos ez a helyzet.
15.
15.
delphijos
#12 #13 A ps++ ban automatikus végigjátszás is lesz. Extráért platinázás... :)
14.
14.
Aanash
Játèkhoz segítsèget ad?
Ha olyan játèkot akarok játszani amiben akár indokolt a segítsèg, akkor valamilyen logikait szedek elő, vagy egy click & point címet, vagy kalandjátèkot, esetleg stratègiát, ezek a stílusok tudtommal nem divatok a tripla A felhozatalban, csak a mèsz előre ès megölsz mindent ami èl ès mozog.
Ahol segítsèg kell, ott valószínűleg egy indie cím fut, az meg nem biztos hogy van a konzolra ès nem biztos hogy a nagy többsèg pont egy Machinariummal fog játszani ps5-ön.
Innentől kezdve nem èrtem minek a segítsèg.
13.
13.
Yanez
#12: Ez nem pénzlehúzás, mivel jár a szolgáltatáshoz, és nyilván senki sem fizetne elő pusztán ezért. Az viszont már tényleg aljasság, hogy egy ilyen dolgot nem tesznek mindenki számára elérhetővé. Ez alap kéne legyen. Most először mondom azt én is gúnyosan, hogy this is for the players.

Egyébként ezeknek a konzolkiadóknak annyi bevételük van, hogy simán ingyenessé tehetnének a multit. Számomra ez önmagában már egy pénzlehúzás.

Ez a game help fícsőr amúgy meg a nyomiknak való. Így is annyi könnyítést raknak már a mai játékokba, hogy pont ez hiányzott.
12.
12.
ADMlN
PS Plus előfizetés kell a game help-hez? És még azt hittük a fizetős multi a pénzlehúzás. X’D
11.
11.
csoki0619
#9: Egyébként, ha jobban szemügyre veszi az ember a PS generációk kezelőfelületeit, az alapok maradtak. Gondolok itt a vízszintes menüpontos elrendezésre, a témák stílusa ikonpakkokkal, hangeffektekkel. Talán az Xbox-é az évek alatt többet változott, de javítsatok ha tévedek.
9.
9.
csoki0619
#7: Nincs is ezzel baj. Nekem speciel nincs bajom a ps4-es UI-val sem, ha sikerült rajta csiszolni és még átláthatóbbá tenni, akk az már egy jó dolog.
8.
8.
Ooorky
#5: Nem, ő szerintem te vagy.
7.
7.
delphijos
#3: Azért a SX UI se valami olyan hogy rá se lehet ismerni.
3.
3.
csoki0619
Ha nem látom a cikk címét, azt gondoltam volna h egy fasza kis ps4-es témát látok. :-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...