Az NVIDIA bemutatta a GeForce RTX 3060-at

  • Írta: Baloo
  • 2021. január 13.
  • Hardver
Link másolása
Javában zajlik a digitális CES 2021, aminek a Game On eseménye alkalmából az NVIDIA lerántotta a leplet a GeForce RTX 3060-ról, amit barátságosnak nevezhető, 329 dolláros árcédulával ellátva igyekszik a boltok polcaira tenni.

Idén először teljesen virtuálisan rendezték meg a CES-t, ahol a gyártók sorra mutatják be az újabbnál újabb termékeiket. Nem volt ez alól kivétel az NVIDIA sem, akik szűkszavúan bejelentették: február végén jön a GeForce RTX 3060.

Az új népkártyának szánt GPU 329 dolláros áron kerül majd a boltokba a következő hónap folyamán, és teljesítményben a 60 fps-t célozza meg a ray tracinget támogató videojátékok esetében - persze szigorúan 1080p-s felbontás mellett.

Külön érdekesség, hogy az RTX 3060 nem csupán költségekben, de memória tekintetében is rá tud licitálni az RTX 3080-ra, ugyanis 12 GB GDDR6 (igaz, nem GDDR6X) memóriával rendelkezik majd a kártya.

39.
39.
#26: és #36

Teljesen igazatok van ebben, ha ebből a szempontból közelítjük meg a témát.

Egy régi blogban érintettem is a kérdést a PC építés felől megközelítve, hogy két módszer van. Az egyik, amit én nyomatok, hogy megveszem drágán a felsőbb kategóriás cuccot és megvárom, hogy megrohadjon olyan értelemben, hogy max-hoz nagyon közeli grafikán már laggol egy friss cím. Ilyenkor persze szinte nulla a befolyó összeg ahhoz képest, mint a következő masina ára, de mondjuk 3 év egy kártya, az összes többi meg 6 és béke van meg nyugi.

A másik módszer az, hogy állandóan cserélgetsz és ezzel kisebb ráfordítással tudod szinten tartani a dolgot, legyen ez iphone, vagy PC. Egyszer a saját kinézett alkotóelemeimmel kiszámoltam a pénzt, de drágábbra jött ki a folyamatos cserélgetés (tehát akkor és azokkal az elemekkel), mint a rohasztás utáni ráfordítás, arról nem is beszélve, hogy foglalkozós a dolog. Az egyéni, hogy ki, mennyire szeret foglalkozni. De mivel én úgy látom, hogy egy példa Ryzen 3700X-et nem érdemes ma lecserélni egy 5700X-re, mert nem befolyásolja a mai játékokat, ezért csak még lustább vagyok foglakozgatni vele.

Meg vannak azok az esetek is, amikor az AMD FX 8350-et megvettem 42.999 forintért és hat év múlva 46.999 forint volt az utolsó ára. Miért? Nem tudom. Én speciel 23 rugót buktam rajta és 6 évig proci volt.
36.
36.
delphijos
#25: Nekem pl. még mindig IPhone7 van, semmi gondom, szóval egyetértünk hogy nem KELL állandóan mindent cserélni. De ( el se hiszem ) abban viszont egyetértek crytek-el, hogy ha teszem azt egy VGA cserével “sokat” vársz, akkor meg vagy rohadt sokat buksz, vagy eladhatatlan lesz. ( Én pl. biztos vagyok benne hogy a Iphone-om már a kutyának se kellene, ha egy év után eladtam volna még egész jól kiszállhattam volna belőle ) Szóval valamennyire mégis van valamennyi “kényszer”, meg ha nem is feltétlen az hogy “nekem mindenből mindig a legjobb kell”.
30.
30.
JohnSpartan
#29: Na mesèlj már "nekem" hol láttál te 1 évet? Amúgy meg ha már így ide okádtad az 1 évet, 4 hónap alatt ment gajra egy joyom úgy hogy le nem ejtettem, és nem is használtam sokat.
29.
29.
crytek
#28: Na mesélj neked milyen hardwereid mentek tönkre 1 év után?
(96ota pczek ez idő alatt 1 hdd adta meg magát a legelső talán volt vagy 4-8GBos de az is vagy 15 év után + a napokban egy táp 3év után de azt is az áramhálozat nyirta ki ami a tömbben katasztrófa)
28.
28.
JohnSpartan
#25: Így van, nem jelenti azt hogy le "kell cserèlni", de mégis lecserélik... tisztelet a kivételnek persze! Az a gond hogy sok gyártó nem azt veszi figyelembe hogy 1 minőségi terméket gyártson le ami akár 10 évig is simán jó hanem hogy 10 közepes min. termèket fog legyártani fele annyiért hogy abból 10 x többet profitáljon. Pénz mindenek felett! Csak akkor ne lepödjön meg senki hogy Spanyolban havazik...
26.
26.
crytek
#25: Pcn ha fáj ha nem évente kell cserélgetni a dolgokat mert akkor még el lehet adni hogy ne bukj rajta sokat és akkor az újak sem a nulláról indulnak hanem a visszaforgatott pénzből. Ha valaki arra vár hogy megrohadjon a gépe annak persze hogy drága a váltás
25.
25.
#22: A konzolok esetében garantálható, amit mondasz, mármint hogy 3-4 év múlva jön belőlük erősebb. Amúgy ha rendesen vásárol az ember gépet, akkor egy processzor onnan kezdve, hogy nagyon combos, egészen odáig, hogy picit gyenge akár 5-6 évig is jól használható. Videokártyáknál pedig onnantól kezdve, hogy eléggé jó, egész odáig, hogy megérik a cserére 4 évet is lehet számolni - abban az esetben, ha nem cseréljük ki hozzá a monitort minden alkalommal egy nagyobb felbontásúra. Nem érvényes ez akkor, ha valaki alsó kategória teteje szintre belőtt cuccot vásárol és akkor sem, ha valaki direkt azért vesz mindig új gépelemeket, mert van új és sok pénze van és csak azt akarja, hogy az új legyen benne.

Vagy mondhatni, hogy a mai napig tökéletesen használható egy iphone 6 is, kapja a frissítéseket is, meg minden, így az, hogy sokan minden alkalommal megveszik az újat, csak hogy az legyen nekik, még nem jelenti, hogy azokat a készülékeket minden évben le KELL cserélni.
20.
20.
Stranger
#19: Ha az nvidia nem jön fel ezzel a sok felesleges szarral (kb. 20 év alatt) akkor tőlük pl. nincs machine learning, AI kutatás ami mára már besegít az élet minden területén. Akár rákkutatás. De persze nem csak "AI" van hanem általános számításokkal is sok mindenre belehet fogni.

Vagy ott van a Folding@home ahol bárki besegíthet a gépével mindenféle kutatásba. Itt látni a statisztikákat hogy milyen csoportok adták össze az erejüket, pl. Linus Tech Tips, PCMR...
https://stats.foldingathome.org/teams

Persze nem mondom hogy valahol nem felesleges, meglehetne oldani jobban is a dolgokat. Főleg amikor kitalálják hogy számoljuk a semmit aka kriptovaluták.
19.
19.
JohnSpartan
Fulladjon bele az emberiség ebbe a sok feleslegesen legyártott szarba!
13.
13.
Hab
#4: Ez elég nagy hülyeség, szállítással együtt is bőven olcsóbb a kártya, mint nálunk. Most hogy kiléptek az eu-ból nem tudom mennyi vám kerül rá, de szerintem még így se érné el a 40-50%-os különbséget.
Mindegy én mostanában nem fogok videókártyát venni az biztos...
9.
9.
hedzsooo
#6: Csak megsúgom, hogy ezt itthon sem új dolog. A jegyüzérekről hallottál már? :-)
8.
8.
delphijos
#4: Az Alzán a 1660-ast adják 100-ért, utána semmi. Egyszer egyszer felbukkan egy , de láttam 800 ezres árat is.... döbbenet.
7.
7.
crytek
#6: Már bánom hogy eladtam 70k-ért az 1070timet...most 120-ért mosolyogva vinnék el..
6.
6.
Hanoi
#2: Nem csak itthon, erre már külön fogalom van: Scalper, akinek van pénze vesz 20 darabot továbbadja kétszer annyiért. Itt ezt a boltok is csinálják elég arcátlanul.
Vagy akinek van pénze épít belőlük egy Rig-et. Aztán olcsóbban hozzá lehet jutni fél év múlva használtan.
5.
5.
Nem tudom mire lesz bármi értelmes a videokártya piacból, de pont ezért vettem inkább valamit használtan, ami nem a legnagyobb hi-tech, de még jónak szokták mondani. Pont az ellenkezője az egész, mint amivel be lett hype-olva. Minden keresztbe veri a 2080 Ti-t fillérekért my ass. Se fillérekért, se kapni nem lehet semmit.
4.
4.
crytek
#2: De mire az ideér már ugyanott vagyunk szóval külföld nem sok vizet zavar ilyen esetekben :( Német árak se olcsóbbak semmivel mint itthon..

Szóval ez van. De most majd jön a 3060 as am lesz vagy 200k és csak drágul majd az is :) és kb 2060 szint lesz amit 120k-ért kapott meg az ember...
3.
3.
manderel
#1: Ebben most maximálisan igazad van. Elkeserítő hogy az Árukeresőre ránézve, a top 3 videokártya között tud lenni a 3060Ti 269.990Ft-os áron.
Nem elég hogy pofátlanul drága, még el is kapkodják. Így nem is fog javulni a helyzet.
2.
2.
Hab
#1: Hát ami itthon megy árazás címen az teljesen abnormális. 40-50%-kal drágább, mint pl Angliában. Ott meg 3x-4x annyit keresnek, mint itthon.
1.
1.
crytek
Durván el vannak szállva az árak és egyre rosszabb a helyzet.
Folyamatosan nézegetjük az árakat és egy szaros 3060ti-t már 280k-ért adnak...és percek alatt felszippantják ezeket is. Döbbenet.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...