HWSW: Újra nekifut a bányászlimiternek az NVIDIA

  • Írta: fojesz
  • 2021. április 19.
  • Hardver
Link másolása
Nem adja fel a bányászokkal vívott csatát az NVIDIA, amely a GPU-inak újabb variánsával próbálja a játékosok kezében tartani a GeForce RTX 3000-es videokártyákat.

Az első kudarc ellenére tovább próbálkozik a bányászlimiter implementálásával az NVIDIA. Iparági pletykák szerint a cég három Ampere GPU-jához is hozzányúlt, hogy azok ne váljanak villámgyorsan a kriptobányászok martalékává. Amennyiben az információk helytállók, a chiptervező érkezőben lévő GA102-302/202, GA104-302/202, illetve GA106-302/202 jelölésű grafikus processzorainál erősen limitált lesz a bányászteljesítmény. A vállalat második próbálkozása hardveres alapokon nyugszik, így a májusban piacra kerülő GPU-knál (elvileg) nem lehet majd megkerülni a limitációt.

Az NVIDIA újabb lépése mögött részben a termékek rendeltetésszerű használatának biztosítása állhat, vagyis az, hogy a GeForce-ok a játékosokhoz kerülhessenek. Egyes kriptodevizák árfolyam-rekordjainak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az igény a bányászatra alkalmas kártyák iránt az elmúlt hónapokban. Ez óriási áremelkedést generált, az érintett modellek árcédulája esetenként mintegy 200-300 százalékkal ugrott meg, amely a játékosok szemszögéből nézve már bőven az irreális szint fölött van.

Az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak - további részletek a HWSW cikkében!

9.
9.
CitromH
#1: De nyilván az az érdekük, hogy többet eladjanak. Viszont nincs több. És sajnos elsődleges célközösségüknek pont nem jut. A gyártás meg hosszútávú tervek után lefoglalt gyártókapacitás eredménye. Ami szintén véges. Így az nvidia hiába adja egységnyi pénzért a kártyáit, a kiskereknek egyből vastagon fog a ceruzájuk. Itthon pedig ez még nagyobb szopás, amikor 360-370 forint lett egy euró ami az importot drágítja, és ezt fejeli meg az áfa utána.

Nekem kellene kb 1 éve új kártyát vennem, de ennyiért nem éri meg. Sokan vannak így. Ezért próbálkozik az nvidia. Kérdés mennyire igyekszik valójában, vagy mennyi lehetősége van egyáltalán megoldani a helyzetet, mert túl sokat eddig nem ért el.

A kriptovaluta egy elég új, kiszámíthatatlan ellenfél. Mi van, ha tényleg bedől, és az nvidia teljes mellbedobással rengeteg pénzt öl a kriptokártyák fejlesztésébe, és a gaming kártyák gyártásába. A legyártott embertelen készleteket utána nem fogja tudni értékesíteni. A használtpiacon pedig fillérekért fognak menni a top kártyák. Hosszú időre befagyna a piac. Szerintem ez is benne lehet a képletben. Minek kockáztassanak, hiszen jelenleg mindent eladnak biztonsággal szépen, lassan, óvatosan. Megtehetik, hiszen lényegében övék a piac.
8.
8.
#7: Nem, még soha az életben egyszer sem.
5.
5.
mestermagyar
#2: Nem is az AMD a legnagyobb bajuk hanem hogy más is felbukkan az Nvidian és AMD-n kívül egy vidikarival ami mondjuk felépítéséből adódóan nem képes a bányászatra, viszont simán versenyképes teljesítményben. De ez csak találgatás.
4.
4.
rogan85
1#: hosszú távon nem éri meg nekik, hogy rengeteg pc gamer átpártol konzolra vagy felhagy a játékkal az árak miatt. A crypto piac meg ciklikus, 2017 után 3 év kellett hozzá hogy újra robbanjon. Addig a gamerekből élnek.
3.
3.
manderel
#1: Ebben az iparban nem úgy megy az, hogy akkor gyorsan gyártsunk sokat. Hosszú távra le van kötve az összes bérgyártókapacítás, újat felhúzni meg évekbe telik. Na de mi van, ha elkezdik felhúzni, aztán a 2. évben, amikor még el sem készült...kipukkan a lufi, hirtelen beesik a kereslet, és még a használtpiacot is elárasztják a kártyák?
Elég nagy a rizikó.
2.
2.
Kelan
#1: Ez persze csak találgatás részemről, de lehet attól tartanak hogy túl nagy lesz az átpártolás az AMD gyártmányokra.
1.
1.
pszihoapu
tuti en vagyok a hulye, de nem ertem miert. nekik nem az az erdekuk hogy egy termekbol minel tobbet adjanak el?
nagy a kereslet? yippii! gyartsunk sokat!
kulonben is, mi a turo koze van a gyartonak ahoz, hogy a termeket en utolag (miutan megvettem legalisan) mire hasznalom?
mi van ha szoget akarok vele beverni a falba, vagy kutyat dobalni? semmi kozuk hozza.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...