HWSW: Arc néven jönnek az Intel videokártyái

  • Írta: fojesz
  • 2021. augusztus 17.
  • Hardver
Link másolása
A piacképes termékeknél pár hónappal hamarabb készült el az Intel videokártyáihoz főzött marketinges szósz. Az egyes VGA-k a szokatlanul rövid Arc márkanév alá sorakoznak majd be jövő év első negyedévétől kezdve - írja, a HWSW.

Az angol Arc (magyarul: ív, körív) szóra alapozó marketingstratégia több évre tervez. Az első generációs termékeket Alchemist kódnéven fejleszti az Intel, amelyet a Battlemage, a Celestial, illetve a Druid követhet a következő években, vélhetően 2026-2027-ig bezárólag. Az Alchemist valamikor a jövő év első negyedévében jelenik meg. A videokártyák hivatalos bejelentését valószínűleg a január eleji CES-re tartogatja az Intel, a piacra kerülés pedig az ezt követő hetekben történhet majd meg.

Ennek megfelelően a chipgyártó nem árult el túl sok részletet a GPU-król, amelyeken még az utolsó simításokat végzik a fejlesztők. Annyi már bizonyos, hogy a kártyák rendelkeznek majd hardveres ray tracing-támogatással és gépi tanuláson alapuló super sampling képességgel. Utóbbi tökéletesítéséhez még az NVIDIA egyik neves mérnökét, Anton Kaplanyant is elcsábította az Intel, aki oroszlánrészt vállalat a GeForce-oknál megismert DLSS elkészítésében. A játékosoknak szánt videokártyák természetesen támogatják majd a DirectX 12 Ultimate (DX12U) API-t, valamint a Windows 11-et is.

A pletykák erős kártyáról árulkodnak - további részletek a HWSW-n!

15.
15.
crytek
#14: Ezt ne!!!! Ha annyi pénzem lenne ahányszor ezt halottam már..

Lehetséges és előfordulhat hogy egyszer lesznek ennyiért ,de hogy nem idén az nagyon biztos. Most mindenki szopatja őket és követhetővé akarják tenni. Vagyis a nagyok is bíznak benne mint egy "tőkeerős" cuccban pl arany csak hát a nagy kérdés mikor megy majd fel.
14.
14.
Geribácsi
#8: No para, BTC 100k idén, ETH 10k ;)
12.
12.
Ooorky
#11: Sztem az Asus TUF szériás gamer notik ára nem olyan drámai, és bőven jók játszani.
A Vega meg arra kell, hogy játék közben is lehessen H265-be videót konvertálni :D
11.
11.
#10: Több dologban is teljesen igazad van, míg pár dolgot érdemes megbeszélni.

Szóval a legelső alap dolog az, hogy a játékra is alkalmas laptopok valóban nagyon drágák, kábé kétszer annyiba kerülnek, mint egy hasonló sebességgel bíró asztali gép.

Amit linkeltél Nitro már egy eléggé jó kis masina és ahhoz képest még meglehetősen jó árban is van. Viszont azért észre kell venni, hogy a 144 Hz-es kijelző meg a mobil 1650 az annyira távol van egymástól, mint a kínai nagy fal két vége. Szóval CSGO, DOTA, LOL, meg ilyenek 1080p-ben biztos, de te magad sem vagy egy multis játékos, rendes, értelmes játékban meg csak álmodhatsz a 60 fps-ről.

Másik, hogy kimondhatom én is, hogy az integrált AMD VEGA egy kalap szar, mert egyszerűen az. Minél jobb Ryzen-ed van, annál jobb benne a VEGA, de nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy integrált grafika, úgy is mondhatjuk, hogy csak egy bónusz a proci tetejére. Modernebb játékokkal a 720p low lejön 30+ fps mellett, de ennyi. Szóval ezt a témát úgy érdemes nézni, hogy ez NEM egy valódi gamer grafikai megoldás, csak egy bónusz. Természetesen a régi (tényleg *régi*) játékok elfutnak rajta normálisan, de mi nem ezt akarjuk.

Azért drágábbak az AMD+Nvidia laptopok mindennél, mert azok már tényleg asztali gép szerű teljesítményt tudnak magukból kisajtolni. Néztem, mind intellel, mind AMD-vel nem megkarcolják, de túl is mennek a fél millión az ilyen gépek.

Egy AMD laptop most arra jó, hogy igazán őszinte legyek, hogy keveset fogyasszon és hatékonyan, gyorsan működjön a mindennapokban, amikor nem játszik az ember. Mondjuk egy intel cuccal 2-3 óra akksi időd van, addig egy AMD-vel 6-9 óra lesz ugyan ez. Tehát ha intelest venne valaki, akkor jó lenne arra a lapos, hogy este lefekvés előtt azon nézze a youtube-ot, míg ha AMD-vel veszed, akkor (tapasztalat alapján) monitorra kötve, saját kijelzőjét kikapcsolva egy egész napot elgépezhetsz videókkal, böngészéssel, vagy itt GK-n és minden este kell csak a konnektorba dugni.

A VEGA grafika pedig arra jó, hogy ha olyan szituba kerülsz, hogy a nevezett gépen kell játszanod, akkor bemész a Steam könyvtáradba és végignézed az 1111 mindenféle játékodat, akkor abból 333 normálisan fog menni. Myilván nem a Star Citizen-t szedi ilyenkor le az ember elsőnek, de ha régi Resi 0-1, platformjátékok, mint Stryder, Guacamelee, Sonic játékok, régebbi AAA játékok, mint Batman Arkham, stb stb stb és hasonló grafikával megtolt cuccokkat is szeretünk, akkor ott meglesz a 30-60 fps abban az 1080p-ben.

Emellett egy intel UHD-vel benyomod a Winamp-ot, mert zenét akarsz hallgatni, nyomod a CTRL+Shift+K-t, hogy induljon a Milkdrop és nem csak akadozik, de meg is sül benne az alkatrész és le is rántja az akksit. Arról nem is beszélve, hogy ezekkel garantáltan még egy 10-15 éves játékkal sem lehet játszani még 720p-ben sem, nemhogy az újabb platformjátékokkal. Tehát míg egy közepes VEGA alkalmas arra, hogy végigtoljad a Wicser 3-at, addig az intelesen max csak egy Geralt-os Windows hátteret lehet beállítani.

De amúgy általános tanács, hogy senki se vegyen játékra laptopot.
10.
10.
crytek
#9: AMD-s gépek drágák kb mióta léteznek laptopok én is akarok magamnak venni valamit amivel játszani is tudok.. De az árak nagyon elszáltak. 300k-ért még mindig csak fostos integráltak vannak. Ami értelmes mondjuk 1650 VGA az már 290-ért kapható. Ami ha játékra kell szerintem véresen best buy ennél jobb ajánlat nincs.

ACER Nitro 5 AN515-55-56F5 289 900 Ft

Az AMD-s konfigok értelmes VGA-val az valami olyasmi ,hogy félelmetes. Szerintem direkt létrehoztak egy konzorciumot hogy amd-s konfigot ember véletlenül se vegyen laptopba értelmes áron... Nem véletlen inteles laptopokat tolják mivel jobbak ha game-re kell mint az amd-s gépek.

De ha nem is "nagy VGA" kell de még mindig SOKKAL jobban alkalmas játékra 260K-ért vannak intel + NV MX 450-es konfigok amik mindenféle túlárazott amd-s integrált szart levernek..

Szóval egy deka momentumot nem tudnék felhozni hogy én valaha miért is akarnék amd-s laptopot venni...Pedig elég régóta várom a csodát már,de ahogy nézem ez soha nem jön el.
Mondjuk pofátlanság mert ezeknek a szaros MX 450-es gépeknek kéne kb max 200K-ba kerülni. Ezért nem is veszek még mert nem érnek ennyit
9.
9.
Sok reményt nem fűzök az inteles videokártyákhoz. Az egész UHD projektjük is több volt, mint nevetséges, most meg ezek a nagyteljesítményű videokártyák... Talán majd 28, vagy 56 nanométer lesz? Meg talán majd fogyaszt 600W-ot, aztán annyit sem fog érni, mint egy laptopba integrált Vega? Nyilván nem és ennél azért jobb lesz, de mindenképp csak akkor tudjuk meg, ha megjelennek és tesztelve lesznek. Igazság szerint nagy mákjuk van, hogy ennyire kártya hiány van, mert így lehet, hogy sok ember majd rájuk fanyalodik (vagy átveri őket a sajtó) és vesz egyet, de én inkább csak messziről figyelem a történteket.

Minden esetre sok ember fog még rájönni, hogy milyen most az intel és szerintem arra is, hogy grafika téren csak az AMD szó szerint évtizedes előlnyben van, de még nekik is egy évtized kellett, hogy kvázi még mindig *ne* érjék utol az nvidiát. Most meg akkor előrukkol valamivel az intel. Figyelni kell, mert a legtöbb tech csatorna súlyosan intel szponzorált és bár többek között a Digital Foundry is kimondta, hogy kenterbe verik az AMD procik minden téren az inteleket, ők maguk mindig büszkén hirdetik, hogy intelt használnak (mert ezért cserébe kapják). Úgyhogy ilyen szemmel érdemes nézni majd a teszteket, ajánlásokat is.

Másrészt vásárlásnál is ügyelni kell, mert az eladók sincsenek képben. Tegnap előtt mentem az excsajomnak laptopot venni 200 ezer forintig. Bemegyek a helyszínre, keresem a piros matricát (AMD). A kék és szürke (intel) kb 30 gépből 25 db. 14 nanométeres i3-ak meg i5-ök UHD-vel, bár ez utóbbiak már 250-270 ezer környékén, i3-ak kb 190 ezer forint. Találtam egy Ryzen 5 - Vega 8 gépet FullHD IPS, 8G, 256G Halyaveyi Matebook facelift shit 250-ről ledobva 190-re, mert utolsó, összetapizott kiállított darab. Az eladó elképzelni nem tudta, hogy miért kellene nekem egy AMD holmi és vagy 5-6 percig győzdödött, hogy a mellé kirakott i3, 1368x768 TFT, UHD, 4G, 128G ráadásul ezüst színű HP-t vegyem ugyan ennyiért, mert az jobb. Először próbáltam illedelmesen mondani, hogy köszönöm a segítséget és a türelmét, nekem a Hawalyevi AMD-s kell, de nem állt le. Aztán kapott ő is egy jó 5 perces ajánlást tőlem arról, hogy mi a két gép között a különbség, melyik jó csak levélnehezéknek és melyik számítógépnek, aztán úgy nézett rám, mint ha idegen nyelven beszélnék, amikor mondtam, hogy azt az intelt én 90 ezerért sem vinném el még az excsajomnak sem. Aztán nagy nehezen összepakolta végre és le lehetett lépni. Szóval figyeljetek a vásárlásnál és pontosan tudjátok, hogy miért mentetek be, különben ugyan azon pénzért kacatot fognak rátok büntetni.
8.
8.
crytek
#7: Nem mellesleg jó szokásom szerint mióta vettem azóta minden krito csak zuhan mintha nem lenne holnap :(
7.
7.
crytek
#6: Felőlem csúszhat,de akkor az ethereum árfolyama menjen fel 4500-5000$-ig... Most abba toltam a pénzem :)
6.
6.
Geribácsi
Reméljük csúszik az ETH PoS és kiesik a sok otthoni játékos.
4.
4.
crytek
#2: Ha ezeket is felvásárolják a bányászok ami miatt ha kapható is lesz sokkal drágább lesz mint kéne lásd a mostani amd és nv árait akkor semmit nem fog normalizálni :(
Az életem legrosszabb döntése volt hogy a "láz" előtt eladtam az 1070ti-met fillérekért ,mert gondoltam még van rá fél év gari még ér valamit...(2 hónapra rá dupla áron elment volna többért mint amiért vettem)
2.
2.
csoki0619
#1: Talán egy harmadik gyártó majd kicsit normalizálja a piacot, bár a chip hiányt nem tudom h fogja megoldani az Intel.
Bár sztem idén még marad a 980ti-m. :-)
1.
1.
crytek
Újabb öröm a bányászoknak és még egy halom VGA utáni epekedés a játékosoknak :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...