Elhunyt Clive Sinclair, a ZX Spectrum megalkotója

  • Írta: Shifty
  • 2021. szeptember 17.
  • Gyászhír
Link másolása
Hosszas betegség után, 81 éves korában elhunyt a ZX Spectrum megalkotója, Sir Clive Sinclair, aki karrierjét zsebszámológépekkel és zsebrádiókkal alapozta meg. Legismertebb alkotása, a ZX Spectrum 1982-ben került boltokba.

Sir Clive Sinclairt a többség valószínűleg az 1982-ben piacra dobott ZX Spectrummal köti össze, de a 81 éves korában, hosszas betegség után elhunyt feltaláló a 70-es évek elején még zseb-számológépekkel és zsebrádiókkal kezdte a karrierjét.

A nagy áttörést az 1980-ban bemutatott ZX80 hozta meg, ami az első olyan kifejezetten otthoni felhasználásra szánt számítógép volt, ami elérhető árcédulával tényleg minden háztartás kötelező kellékévé vált. Ezt követte a ZX81, majd 1982-ben megérkezett a ZX Spectrum, ami nagyban hozzájárult a mai brit játék- és szoftveripar megerősödéséhez, fellendüléséhez. Olyan klasszikus játékokat köszönhetünk a ZX Spectrumnak, mint a Manic Miner, a Chuckie Egg, a Jetpack to Lords of Midnight, a Knight Lore vagy Horace Goes Skiing.

Mint minden feltalálónak és befektetőnek, természetesen neki is voltak kevésbé jól sikerült próbálkozásai. Ilyen volt a hordozható Sinclair TV80 zsebtévé vagy a Sinclair C5 elektromos tricikli.

Munkáját 1983-ban II. Erzsébet királynő is elismerte, ekkor ütötték lovaggá.

Nyugodjék békében!

3.
3.
C0m1n65un
Nyugodjon békében! Sokat köszönhetünk neki.
2.
2.
delphijos
Mekkora menő dolog volt amikor egy olyan játék mint az Elite kijött. Ja, és a basic parancsokat nem begépelni kellett, mindre volt gomb(kombináció).
1.
1.
Geribácsi
Első találkozásom a videojátékokkal egy Spectrum és a Manic Miner volt.
RIP
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...