Eltűnt a GOG könyvtárából a Hitman GOTY

  • Írta: szlav
  • 2021. október 10.
  • Hír
Link másolása
Az online DRM elleni élharcosként ismert GOG eltávolította a 2016-os Hitman bővített változatát a piacteréről, miután a játékosok felháborodtak a csomag folyamatos internetcsatlakozáshoz kötött tartalmai miatt.

A folyamatos internetkapcsolathoz kötött játékokkal sokan nincsenek kiegyezve - nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy megvásárolt egyjátékos címhez nem juthatunk hozzá egy internetkimaradás miatt, vagy ha éppen a játék hitelesítését kezelő online platform beadja a kulcsot. Ez ellen harcol a GOG is: az online játékáruházban rendszerint az egyszerű felhasználói licenc helyett egy teljes fájlcsomagot kapunk, éppen úgy, mintha lemezes játékot vásárolnánk.

Éppen ezért komoly felháborodást keltett a felhasználók körében a Hitman GOTY Edition, amely szeptemberben került fel a GOG kínálatába. A 2016-os játékot és annak összes kiegészítőjét tartalmazó csomag papíron nem igényelt folytonos internetkapcsolatot, a gyakorlatban azonban más volt a helyzet. Habár az alapjátékot és az extra fejezeteket gond nélkül játszhattuk, offline módban a játékosok elestek a bérgyilkosszimulátor fejlődési rendszerétől - a feloldható fegyverek, tárgyak, álruhák és kezdőhelyszínek mind az interneten hitelesített profilunkhoz kötődtek.

A piactéren feltüntetett leírás szerint előre lehetett tudni, hogy az Escalation és az Elusive Targets missziói, illetve a felhasználók által készített tartalmak online kapcsolathoz kötöttek, a fenti extrák korlátozásáról azonban sehol nem esett szó. Ennek eredményeképp a játékosok egy része azt a következtetést vonta le, hogy mindez az online DRM-stratégia része - a játék offline módban lakat alá zárja a tartalmainak egy jelentős részét. Jött tehát a review bombing és a fórumos háborgás, amely nem kerülte el a GOG figyelmét sem.

A lengyelek végül arra a döntésre jutottak, hogy eltávolítják a Hitman GOTY Editiont a piacterükről, ezzel kiállva a DRM-ellenes álláspontjuk mellett. A platform üzemeltetői emellett azt is megígérték, hogy mélyebben utána járnak az ügynek, a csalódott játékosok előtt pedig addig is nyitva áll a pénzvisszatérítés lehetősége. Egyelőre nem tudni tehát, hogy milyen megoldást talál a játék újratálalására a GOG csapata, az azonban nem kizárt, hogy az IO Interactive-val közreműködve előállhatnak egy olyan verzióval, amely jóval barátságosabb az offline játékosokhoz.

2.
2.
Extol
GoG-on sosem vettem új címeket, 2016 is viszonylag friss tartalomnak mondható. Ezredforduló körüli játékaim vannak azokkal sose volt gond.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...