HWSW: Alaposan megújul az épp 5 éves AMD Ryzen

  • Írta: Shifty
  • 2021. október 13.
  • Hardver
Link másolása
Tegnap ünnepelte az első Ryzen-processzor ötödik születésnapját az AMD. A chiptervező ezen alkalomból árult el néhány részletet a jövőre érkező vadiúj termékeiről. Újdonságokból pedig nem lesz hiány.

Bár az első Ryzen-processzorok 2017 februárjában jelentek meg, az AMD pár hónappal korábbról datálja a jubileumot. Noha erről a vállalat nem beszélt korábban, az első lapka 2016 októberében érte el a tape-out fázisát, vagyis a chipdizájn terveit ekkor véglegesítették a mérnökök, majd ezt követően kezdődhetett a gyártás. Utólag visszatekintve meglehetősen simán vette az akadályokat az addig botladozó cég, hisz fél év múlva már a boltok polcain voltak a processzorok.

A születésnap alkalmából az AMD felelevenítette, hogy mekkora lökést adott a PC-piacnak az új alapokra helyezett fejlesztése. Az első Ryzenek megjelenéséig az Intel évről-évre minimális fejlődést kínált a vásárlóknak. A magszám hosszú évekig stagnált, miközben a szálankénti tempó is csak legfeljebb 5-15 százalékkal emelkedett az egyes generációkkal. A tyúklépésekben megírt ütemterv mögött az Intel egyeduralma állt, amely teljes irányítása alatt tartotta a PC-piacot.

Ha érdekel, milyen újdonságokra számíthatunk jövőre, olvasd el a HWSW teljes cikkét!

6.
6.
Ooorky
#5: Azt kétlem, még 1660ti is kevés sokszor 1080p@high-hoz ha stabil 60fps-t akarok.

De tényleg eléggé lelassult a fejlődés, 2000-es évek elején még szinte évente kellett frissíteni ha tartani akarta az ember a lépést, most meg 3-4 évente bőven elég, most a crypto miatt ez még jobban kitolódik.
3.
3.
GemForge
Időtálóbb? Hét éve használom az akkor is max középkategória i5-ös procimat (kb. 0-24), és nem magyon van jele annak, hogy ne lett volna időtálló. Régen 3 éve cserélgettem (kellett is), de ennek ma már nem sok értelme van. Normál esetben játékokkal együtt is bőven elég a középkategória alsó-közép szegmense is 7-8 évig.
Az elegendő teljesítmény mellett nálam kiemelten fontos az ár/kussolás duó, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan processzor sohasemár, amire levesestál nagyságú ventilátor kell, amely miatt elrepül a ház. Sztem a magas és a csúcskategória az emberek 99%-nak csak rengeteg pénz kidobását jelenti, bármilyen processzorról (és videokártyáról) legyen is szó.
Szal #1-gyel egyetértve az a jobb, amelyik a megfelelő teljesítmény mellett olcsóbb. Ja és fontos, hogy kurva halk is legyen.
2.
2.
mestermagyar
#1: Azért ezt a kommentet mindenki egy csipet sóval vegye, az intel jelenlegi generációja tudtommal nem fejlődött sokat az előző generációhoz képest. Még mindig a 2x akkora nm-es (14nm vs 7nm) gyártástechnológiájú magokkal operálnak, a chip melegedési problémáit meg elsősorban a hűtőfelület vékonyabbá tételével optimalizálták bármiféle radikális változás hiányában.


A magonkénti erőssége szintén jóval a ryzen zen 3-as magok alatt marad. Monero bányászat esetén konkrétan meg sem éri inteles procit venni ebből kifolyólag.

A magasabb ár nem véletlen. Egyszerűen egy időtállóbb processzorról van szó, nem egy előző generációs proci újragondolt változatáról.
1.
1.
markoci555
Engem nem az érdekel, hogy melyik tud erősebb cuccot gyártani, hanem hogy melyikből lehet megvenni az átlag embernek elérhetőt és olcsóbbat, és elég sokáig az volt, hogy amd olcsóbban nyújtja ugyan azt vagy jobbat. Egészen addig, amíg az öcsém gondolkozott gépújításon és rákeresve kiderült, hogy olcsóbban be lehet szerezni új és jobb intel-t, mint amd-set... just wtf, ennyit erről, nem csak az intel uralma dőlt meg, hanem vele együtt az amd-s "olcsóság" is.
Nem vagyok semelyiknek a fanja, nem volt különösebben problémám egyikkel sem eddig, de nagyon valószínű, hogy a legközelebbi gépösszerakásnál, már intel lesz a befutó.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...