HWSW: Huszadik születésnapját ünnepelte az iPod

  • Írta: fojesz
  • 2021. október 25.
  • Hardver
Link másolása
Ha bárkinek felteszik a kérdést, hogy mit tekint a legfontosabb terméknek az Apple történelmében, alighanem tízből kilenc ember gondolkodás nélkül rávágja az iPhone-t. Pedig az iPod nélkül az iPhone-ok soha nem jöttek volna létre.

Október 23-án huszadik születésnapját ünnepelte az iPod, az Apple ikonikus hordozható zenelejátszója, mely nem csak egy egész iparág virágzásának ágyazott meg, hanem elindította a cupertinói céget a világ legértékesebb vállalatává válásának útján. Az iPod ráadásul a mai napig ellenáll a streaming-forradalom hatásainak, és a házon belüli konkurencia miatt sem kaszálták még el, jóllehet az Apple első igazi hordozható kütyüjének eladásai ma már rendkívül messze vannak a 2008-as csúcstól, amikor csaknem 60 millió példányban kelt el világszerte a zenelejátszó.

Az első iPod a szórakoztatóelektronikát is elérő miniatűrizációs és mobilitási trend egyik első, egyben legmeghatározóbb hírnöke volt. Az Apple részben külsősökre bízta a feladatot, hogy az akkor piacon lévő MP3-lejátszók legnagyobb hiányosságait korrigálva új termékkel álljanak elő, a cégnél ugyanis úgy látták, hogy a konkurens megoldások "kritikán aluli" kezelőfelülettel rendelkeznek, a flashmemóriás példányokra ráadásul kevés zeneszám fér, a merevlemezes változatok pedig túl nagyok és ormótlanok voltak az igazán mobil használatra.

Ha még többet nosztalgiáznál, olvasd el a HWSW teljes cikkét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...