HWSW: Jövőre már enyhülhet a chiphiány

  • Írta: fojesz
  • 2021. december 7.
  • Hardver
Link másolása
A Qualcomm elnök-vezérigazgatója szerint 2022-ben érezhetően enyhülnek majd a chipellátási problémák, legalábbis a tavalyi évhez képest nagy lesz az előrelépés - írja cikkében a HWSW.

Cristiano Amon és vállalata arra számít, hogy jövőre határozottan javul majd az ellátás, amely jelenleg több partner számára is elégtelen. Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor nem bocsátkozott számszerű prognózisba, mindössze annyit mondott, hogy elsősorban 2020-hoz viszonyítva lehet majd számottevő az előrelépés.

Az ellátási problémákat a Qualcomm szinte összes partnere érzi, az Apple kivételével. A kaliforniai székhelyű tervezőcég jóformán egyik nagy vásárlójának sem tud elegendő mobilos alkalmazásprocesszort szállítani. Ennek köszönhető, hogy az Apple-ön kívül egyik okostelefonos gyártó sem tud elegendő készüléket gyártani. A cupertinói vállalat számára jelen helyzetben duplán kifizetődött, hogy évek óta magának tervezi a processzorokat, amelyeket a TSMC-vel gyártat le, évi több tízmilliós volumenben. Utóbbinak hála a cég abszolút prioritást élvez, vagyis a bérgyártó elsősorban az Apple igényeit igyekszik kielégíteni.

Nem mindenki ilyen optimista - olvasd a teljes cikket a HWSW-n!

19.
19.
Verte meg  a rivotrill
A forintnak már annyi.... meg a 27% os ÁFA amikor 200 ezret csak ezért fizetsz egy ilyen kártyánál mert vásároltál ami megy az államnak noszensz ....
18.
18.
HMoody
#15: Mivel a multik a legnagyobb foglalkoztatók és a GDP tetemes részét is hajtják, ezért az ország érdeke, hogy itt maradjanak, ide jöjjenek. Ezért van magasan tartva az EUR, hogy továbbra is olcsó célpont legyen az ország. Nem jó az embereknek, de az se lenne jó, ha ezek a munkahelyek megszűnnének. A mindenkori kormány felelőssége, hogy az elmúlt évtizedekben egy ilyen csapda helyzetbe vezette az országot.
17.
17.
Ooorky
#15: Az összes iparosodó országban alacsonyan tartják a helyi valutát. Lásd Csehország, Kína, Dél-Korea...
16.
16.
manderel
#15: Meg az a rengeteg hazai vállalat, akik ezeknek az autógyártó multiknak dolgoznak be. Pl az a cég ahol én dolgozom, nyilván forintban adja nekünk a fizetést, de gyakorlatilag mindent euróban adnak el.
Persze összességében semmiképp sem jó az embereknek a magas árfolyam.
15.
15.
Zuzmo
A helyi vállakozásoknak nem jó a magas euró, akik vesznek bármit az euró-övezetből: nyersanyagot, gépeket, árut, stb. Ja, és persze a lakosságnak...
De jó az államnak, mert a támogatásokat, hiteleket nem forintban kapják, így azok többet érnek, ha itt költik el.
És jó még az itt működő multiknak, mert a fizetéseket forintban adják, amivel nyernek, ha a bevételeiket mondjuk euróban kapják. pl. autógyártók.
14.
14.
crytek
#13: Ugy hogy itt a saját zsebüket nézik. Nem érdekük alacsonyan tartani az eurot mert ők ezen keresnek. A pornép nyomora meg soha senkit nem érdekelt
13.
13.
GAMEROD
#12: ...sőt, az uniós csatlakozás óta egyenesen erősödnie kellett volna, és valahol 160 körül tanyáznia. Nincs másik uniós ország az újonnan csatlakozottak közül akik így jártak volna. A cseh korona erősödött 2004 óta, a lengyel zloty kb. ugyanannyi máshol meg euro van már. Nem is értem hogy sokkal nagyobb export, termelés mellett ilyesmi hogy történhet meg.
12.
12.
GAMEROD
#7: Azért nem mindegy hogy 260 forintos vagy 370 forintos euroval szorzod be azt az 1300 eurós árat. Nem akarok politizálni, de ilyen mértékű pénzgyengüléssel pár év leforgása alatt a környéken nem sokan büszkélkedhetnek.
11.
11.
Zuzmo
#10: Van az ajánlott fogyasztói ár, ez a 650 font. Ezen van valamennyi haszon, hogy a boltosnak megérje a kereskedés. Az, hogy ki tudja fizetni a havi költségeit el kell adnia mondjuk 100 darabot. Viszont, ha a gyártó nem küld neki 100-at, csak 30-at, akkor ha az ajánlott fogyasztói áron adja, akkor nem fogja fedezni a havi költségeit, csődbe fog menni.
10.
10.
crytek
#8: Ahhoz képest amennyinek lenniük kéne, mivel ez nem a régi ár hanem a real time gyártó által megszabott ár Ugyanis az nv nem 800 ezerért adja pl a 3080at hanem 650fontért (csak gyors felnéztem nv oldalára) ami ugye 280k. Szóval igen pénzéhes cégek...
9.
9.
Extol
#6: A büdös nagy 27%-os ÁFA-t sem illik elfelejteni
8.
8.
HMoody
#7: Boltok pofátlansága? :D
Gondolom, kereslet-kínálatról, Marshall-keresztről még nem hallottál. Meg mi az, hogy 3x-os vga árak? Mihez képest? Talán valami régi árhoz képest igen. Most viszont ennyit ér, mert ennyi a kereslet és gyártási hiány van. Pont.
7.
7.
crytek
#6: Ha hiszed ha nem a VGA-k nem a szar ft miatt vannak 3-4x-es áron mivel az euro ha jól tudom nem 800ft :)

Kint is drágák a kártyák már ahol kapni.. ami 600-700 euro volt alíg látni 12-1300 euro alatt. Ez kérlekszépen a boltok pofátlansága. De ki ne tenné ezt kérdem én?
6.
6.
GAMEROD
Állítólag chiphiány van, de mégis minden eddiginél több videokártyát adtak el az idén. A magyar meg aztán teljesen más dimenzió, megmondta az uralkodó hogy nem kell a hanyatló nyugat pénzére cserélni a forintot, nagyon jó ez így hogy egyedülálló módon képes volt harmadolódni az értéke pár év alatt. Még a szláv háború sújtotta nemzetek se tudtak ekkora értékcsökkenést produkálni.
5.
5.
Gpety
Nekünk már mindegy, ilyen forint/dollár árfolyam mellett sok jóra ne számítson senki idehaza és ez csak rosszabb lesz.
4.
4.
Bako
Ja tényleg ma páratlan hét van, most az a hír, hogy enyhülni fog... jövő héten olvashatjuk, hogy jövőre sem várható enyhülés, sőt emelkedni fognak a VGA árak.
3.
3.
crytek
2.
2.
nemfontos
#1: Majd ha mindenhol betiltjak a bc t akkor talán...
1.
1.
crytek
De jó lesz akkor talán nem 3x-os vga árak lesznek majd hanem csak 1.5-2xesek
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...