Már kétezer támogatott játéknál jár a Steam Deck

  • Írta: fojesz
  • 2022. április 11.
  • Hardver
Link másolása
Túl van az első hónapján a Steam Deck, a Valve pedig ennek apropóján közzétett egy helyzetjelentést a kis masina kapcsán. Azt is megtudtuk, hogy immár több mint kétezer támogatott játéknál jár az eszköz.

Egy blogposztban helyzetjelentett a Valve a Steam Deck első hónapja kapcsán. Amellett, hogy a cég jelezte, szívesen fogadja a vásárlók visszajelzéseit az eszközzel kapcsolatban, arról is értekezett, hogy milyen fejlesztéseken esett vagy esik át a gép a közeljövőben.

Fontos részlete a bejegyzésnek, hogy a Steam Deck csapata által "ellenőrzött" vagy "játszható" kategóriába sorolt játékok száma mostanra meghaladja a kétezret, és az ígéretek szerint gőzerővel dolgoznak a Steam katalógusának további bevizsgálásán is - persze ügyelve a játékosok visszajelzéseire.

Ezzel párhuzamosan jelezték, hogy reszeltek a Steam kezelőfelületén, továbbá az anti-cheat technológiák fejlesztőivel is folyamatos az egyeztetés: a BattlEye és az Easy Anti-Cheat már kompatibilis a Steam Deckkel, de a cél az, hogy más technológiák - és így további játékok - is elérhetőek legyenek a gépen.

További fontos hír, hogy a Valve igyekezett előrukkolni olyan megoldásokkal, amelyekkel javítható a Steam Deck akkumulátorának üzemideje: a múlt hónapban elérhetővé vált egy opció, amivel 15 fps-re tekerhetjük le a játékokat (ez bizonyos műfajoknál elegendő lehet), de a processzor teljesítményébe, a GPU órajelébe és az FSR skálázási eljárás működésébe is belepiszkálhatunk immár.

A további részleteket a már linkelt bejegyzésben, vagy az alábbi videóban találjátok meg:

18.
18.
ADMlN
#16: Szándékosan hagytam ki, mivel néhány kommenttel korábban már kitértem erre a “hiányosságra”, de én ezt a notebook árának kevesebb mint harmadáért megint csak ésszerű kompromisszumnak tartom. Persze nem azt mondom, hogy cipeljen az ember magával egy TV-t, de a legtöbb helyen ahova eddig utaztam/megszálltam volt TV. Ha valaki meg út közben akarja nyomni és/vagy olyan helyekre szokott menni ahol ez nem jellemző, annak ajánlom a Steam Deck-et.

#14: Azt nem néztem van-e mod támogatás, de az még ritkább mint a m/kb támogatás szóval kétlem.
17.
17.
crytek
#16: Nem kell tv 300-400 euro között kapni már hozzá cuccost... :)

https://youtu.be/UX2LhXME3DQ
16.
16.
Ooorky
#10: Kihagytad a súlyokból, hogy az asus tuf egy komplett rendszer, S-hez meg hurcolnom kellene egy tv-t is.
Mondjuk már lassan 6 éve notebook-on game-elek, nekem már ez a "normális". Másnak lehet kibaxná a fülét sivítás mikor megy a cyberpunk :D
15.
15.
Ooorky
#12: De akkor sem akartam hurcolni :D
Arra ott a notebook.

És BR olvasó hiánya mindig is fájó pont volt, nem véletlenül volt az első dolgom az X megérkezése után lecsekkolni, hogy viszi a 4K-s Predator blu ray-t :-)
Amin ledöbbentem, hogy 2 nap alatt elvitték az S-t 85k-ért, azt hittem fél évig ott fog rohadni a polcon...

Mondjuk a backlog kezd olyan hosszú lenni nálam is, hogy örök élet minimum kellene hozzá.
14.
14.
delphijos
#10: Ez jó hír hogy a CS megy bill. / egér kombóval. Esetleg mod támogatás ? Sajnos nekem még mindig az a tapasztalatom hogy a nagy “felhajtás” ellenére amivel az MS behozta a támogatást konzolra, mindig mindig elég szegényes a lista. Bár tény hogy ez a fejlesztők “sara”.
13.
13.
crytek
#11: Alapból akinek drága bármi ami pc az 100% hogy nem ilyen mobilfost fog venni... Szóval körte ,alma, narancs tökmindegy ez a fos nem elégíti ki egy "pc játékos" semmiféle igényét..
12.
12.
delphijos
#9: Mondjuk az is igaz hogy amikor megvetted az S-t, akkor meg azt hangoztattad hogy “mennyire elég neked”. Szóval…. Mikor hogy fúj a szél…

Nekem hasonló felállás van mint Admin-nak ( céges laptop ) én egyszerűen nem akarom “keverni” a céges dolgokat a magánnal. Nekem annyira nem szempont a hordozható gaming, ezért van most SX meg Switch. Ami ezekre nem jön, kimarad. Ez van. Így se “bírom”.
11.
11.
ADMlN
#9: Az almát a körtéhez dologról meg csak annyit, hogy nem én jöttem ide megmagyarázni, hogy minek veszek Deck-et ha egyszer vehetek jóval drágábban elavult notebookot.
10.
10.
ADMlN
#9: Nekem egyik sincs, de a google szerint a Series S 1.9 kg, az Asus TUF A15 meg 2.3 kg. Térfogatnál valóban fordított a helyzet (2.6L vs 2.3L), de szerintem mindkét érték elég közel van ahhoz, hogy közel azonos mértékben hordozhatónak tekintsük.

Az meg hogy min milyen típusú játékot játszik az ember szerintem inkább input dependens mintsem platform. Ebből a szempontból amúgy még mindig a PC az abszolút király, mert nem nagyon van olyan beviteli eszköz amit ne támogatna és hatalmas élmény mondjuk HOTAS-sal repkedni Elite-ben vagy egy 3D egérrel dokkolni KSP-ben. De szerencsére ebben a tekintetben is határozott javulás figyelhető meg konzol fronton, múltkor pl Cities Skylines játszottam egérrel meg billentyűzettel a Series X-en, de a Microsoft Flight Simulator-hoz is vannak már egész profi Xbox kompatibilis Yoke-ok.
9.
9.
Ooorky
#8: Ahha, múlt héten adtam el az S-t, méretre és tömegre is veri az Asus Tuf A15-ösömet... Meg eleve almát a körtéhez.

Nem véletlenül van most itthon Series X-notebook-Switch(-PS VIta-2DS-PS2).

Mindegyik másra jó, konzolon sose tolnék stratégiát, fps-t, pc-n meg akció játékot, jrpg-t.
8.
8.
ADMlN
#6: 1000€-ért nyomorgás, de 400€-ért már ésszerű kompromisszum, szerintem nem olyan bonyolult logika…

Milyen alternatíva? Kb 5-6 éve amikor még megérte gamer PC-t építeni, az az 1000€ elég volt egy high-end desktopra, most meg kapsz érte egy kiöregedett notebookot? Na ne bohóckodjunk már…

Nem tudom láttál-e már Series S-t, de a nem ultrabook szerű gamer notebookoknál simán kisebb és könyebb. Igaz kell hozzá egy tv vagy monitor, de kevesebb mint 300€-ba kerül és az 1080p-t szépen hozza.
7.
7.
crytek
#5: Konzol meg a 4k...aha :) Felskálázott a játékok 99%-a ,nem mellesleg a konzolhoz még mindig kell egy értelmes tv vagy egy jobb monitor ami nem 3ft
6.
6.
Ooorky
#5: Ha egy notebook nyomorgás akkor a steamdeck nem tudom mi :D
Mondjuk aki tycoon-okat akar tolni azon a hangyafaxnyi kijelzőn annak mindegy is.

Gamer notebook meg jelenleg egy alternatíva (még ha nem is a legjobb) az elszállt vga árak miatt, mivel a kifutó modellek sok helyen leárazva mennek.

Na meg szimplán belököm a notebook táskába amikor utazok valahová, xbox-ot vagy desktop-ot kicsit kényelmetlen lenne :D
5.
5.
ADMlN
#4: Volt gamer notebookom, életem legnagyobb pénzkidobásának tartom azóta is. Kényelmi szempontból nem nyújt sokkal többet egy desktop-nál, hisz így is úgy is szükség van legalább egy asztalra, hogy használni tudd, de legalább high-end árban hozza egy közepes PC teljesítményét. Max azoknak tudom ajánlani akik hotel-nomádokként élnek, de valószínűleg ők is jobban járnak egy Series S-sel.

A Steam Deck meg kemény 420€-ba fáj, köröket ver kényelemben és hordozhatóságban bármelyik gamer notebookra és ugyanúgy el lehet még lenni vele pár évig a maga kis 720-800p-s felbontásán. Aki meg 1000€-t ver el egy notebookra, hogy 1080p-ben nyomorogjon ahelyett, hogy féláron venne egy PS5-öt/XSX-et, hogy 4K-ban élvezze a játékait, az meg is érdemli. :D
4.
4.
Ooorky
#3: Ha steam deck-en fut az a menedzselős játék akkor egy hasonló árú notebook-on is futna, úgyhogy nem igazán értem a dolgot :D


Ha gamerkedni akar az ember akkor most be lehet húzni 1000€ környékén kifutó ryzen 4000-es + gtx/rts 16/20-as szériával szerelt notebook-okat, vagy mini pc-ket, azért azokkal el lehet még pár évig lenni 1080p-ben.
3.
3.
ADMlN
#1: Az enyémet ma adták oda a futárnak, már alig várom. A Deck-et már a kezdetektől "handheld" PC-ként reklámozták, aki másra számított, az egyszerűen nem nézett utána.

Nekem speciel pont kapóra jött, mert épp nemrég nyugdíjaztam a jó öreg gamer PC-t, mivel ilyen hardware árak mellett egyszerűen nem érte meg fejleszteni. Aztán a céges notebook mellett már munkára se igen használtam, így abszolút csak a helyet foglalta.
A Deck-kel felszerelkezve viszont nem kell lemondanom arról a néhány menedzselős játékról amit csak PC-n tudok játszani, minden másra meg ott az Xbox meg a PS.
2.
2.
PapaYeti
#1: A ‘steam ‘ nem pedig ‘szám’ … csak bele javít a gép.
Higtech szerkesztés gomb jól jönne ismét :D
1.
1.
PapaYeti
Én elő rendeltem, de lemondtam…
Hogy miért ?
1,)Nem akartam Gamerlaptopot ezért jó választásnak tűnt. Sok utánna olvasés után viszont kicsit kiforratlan az éreztem… reméljük minden agájomat sikerül szoftveresen orovosolni azok száméra akik mégis megveszik.

2,)Inkáb várok switch2 -re … . Mert amit a steam tud az nem rossz, de nem is lehetetlen felülmúlni.

3,) A szám igazából nem konzol hanem ‘mobil’ PC. Az optimalizálsában segít, hogy ismerik a hardvert, de nem annyira mint egy konzol
esetében ahol arra terveznek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...