Gabe Newell zombik nélkül készítette volna el a Left 4 Deadet

  • Írta: szlav
  • 2022. május 10.
  • Érdekesség
Link másolása
Néha bizony a játékipar legnagyobb koponyái is tévedhetnek. Chet Faliszek, a Valve-játékok egykori írója elárulta, hogy Gabe Newell eredetileg erősen ellenezte a Left 4 Dead zombis körítését.

A zombis játékokból mára Dunát lehetne rekeszteni, de ez nem volt mindig így. A 2008-as Left 4 Dead két évvel előzte meg a The Walking Dead televíziós premierjét, éppen elcsípve azt a hullámot, amely később letarolta a teljes tévés, filmes és videojátékos médiát. Ez a szerencsés témaválasztás azonban egy bizonyos ponton éppen csak egy hajszálon függött, a játékot kiadó Valve főnöke, Gabe Newell ugyanis majdnem megvétózta a hordában zúduló élőholtakat.

A Half-Life, a Portal 2, na és persze a Left 4 Dead írója, Chet Faliszek a minap egy tartalmas interjút adott a korábbi sikerjátékairól és a legújabb projektjéről, a The Anacrusisról. A beszélgetés során az úriember elárulta, hogy Gabe Newell egyszer egy vacsora felett faggatta őt arról, hogy miről is szól valójában az akkor még csak alakulóban lévő zombis játék. Newell szerint minden klasszikus zombis filmnek megvan a maga üzenete: Az élőhalottak éjszakája a rasszizmusról szól, a Holtak hajnala pedig a fogyasztói társadalomról - mi lehet az üzenete a sorok közt a Left 4 Deadnek?

Faliszek erre egyértelmű választ adott: a Left 4 Dead az összetartásról és csapatmunkáról szól, ezt pedig határozottan reflektálja a játékmenet is. Gaben azonban nem volt meggyőzve. A Valve fejese úgy gondolta, hogy a zombis téma gagyi és klisés, a játéknak pedig jobb szolgálatot tenne egy olyan témaválasztás, amivel nyitni lehet egy nagyobb közönség felé is. Ismét hozzátesszük, mindez azelőtt történt, hogy a zombis filmek és sorozatok betörtek volna a mainstreambe.

Mára persze nyilvánvaló, hogy a fentiek ellenére a Left 4 Dead megtartotta az élőholtjait, Faliszek elmondása szerint azonban Gabe Newell akkori álláspontja hagyott pár maradandó nyomot a játékon. Ha nem történik meg a fenti beszélgetés, akkor valószínűleg fel sem merült volna, hogy a Left 4 Deadet egy epizodikus horrorfilm-sorozatként, moziplakátokkal tálalják, illetve a Zoey és Louis sem ejtettek volna erre utaló megjegyzéseket.

1.
1.
markoci555
Miért nevezitek tévedésnek? Lehet még nagyobb siker lett volna.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...