Szaúd-Arábia 13 milliárd dollárt tett félre egy nagyobb kiadó felvásárlására

  • Írta: fojesz
  • 2022. szeptember 30.
  • Biznisz
Link másolása
A teljes mértékben állami tulajdonban lévő Savvy Games Group közel 38 milliárd dollárt fektetne a játékiparba, ebből egy jelentős összeget fordítanának "egy nagyobb kiadó felvásárlására".

A Savvy Games Group bejelentette, hogy a jövőben 37,8 milliárd dollárnak megfelelő riál értékben tervez befektetéseket tenni a játékiparban, a célja pedig az, hogy 2030-ra a videojátékos szektor és az esport-szcéna megkerülhetetlen központjává váljon. A Savvy Games Group teljes mértékben az Állami Beruházási Alap tulajdona.

A Savvy Games részletesebben is belement a tervekbe, ezek közül a leglátványosabb az a 13 milliárd dolláros tétel, amit "egy vezető játékkiadó felvásárlására és fejlesztésére" fordítana a cég. Azt nem tudjuk, hogy van-e már konkrét kiszemeltje a vállalatnak, de 13 milliárd dollár rettenetesen sok pénz: jelenleg a Take-Two tartja a felvásárlási rekordot a Zynga 12,7 milliárd dolláros üzletével, ezt döntheti majd meg a Microsoft és az Activision Blizzard, ha azt a dealt jóváhagyják.

A Savvy ezenkívül 18,6 milliárd dollárt szórna szét már meglévő cégek kisebbségi részesedéséért, 532 millió dollárt költene olyan vállalkozásokra, amelyek diszruptív hatással vannak a játékiparra, illetve 5,3 milliárd dollárt az olyan partnerekre, amelyek hozzáadott értéket és szakértelmet adhatnak a saját portfóliójához. A nap végén a Savvy 250 szaúd-arábiai videojátékos céget szeretne látni, amelyek a tervei szerint 39 ezer embert foglalkoztatnának.

A Savvynek egyébként voltak már hasonló befektetései: az Embracer Groupban, a Nintendóban, a Capcomban és a Nexonban is van érdekeltsége, míg az SNK-nak már a 96 százalékát magáénak tudhatja. Ezeknek az üzleteknek a nemzetközi megítélése azonban nem a legjobb: Szaúd-Arábiát elég sok kritika éri emberjogi aggályok miatt, ráadásul a Savvy igazgatótanácsának elnöke az a Mohamed bin Szalmán koronaherceg, aki egy újságíró meggyilkolásának fő felelőse lehet.

1.
1.
markoci555
elég egyszerű lenne ilyen mély muszlim idióták ellen lépni: bojkottálni kell azt, akit felvásárolnak
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...