A Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot

  • Írta: gorien
  • 2022. január 18.
  • Biznisz
Link másolása
A Microsoft bejelentette, megállapodásra jutott az Activision Blizzarddal, aminek értelmében megkezdik a felvásárlását a teljes cégcsoportnak annak minden fejlesztőstúdiójával együtt.

Másfél évvel ezelőtt szinte derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Microsoft felvásárolta a Bethesdát. Ma Phil Spencerék sikeresen ismételték meg ezt a meglepetésmutatványt: az Activision Blizzard is a redmondiak ernyője alá kerül. A bloomberges Dina Bass becslése szerint a Microsoftnak közel 70 milliárd dollárjába kerül az üzlet.

Az Activision Blizzard megvásárlásával olyan stúdiók kerülnek a Microsofthoz, mint a Blizzard Entertainment, a Beenox, a Demonware, a Digital Legends, a High Moon Studios, az Infinity Ward, a King, a Major League Gaming, a Radical Entertainment, a Raven Software, a Sledgehammer Games, a Toys for Bob és Treyarch. Ha a versenyhatóságok jóváhagyják, az adásvétel várhatóan 2023-ban zárul le.

Spencer az akvizíciót bejelentő nyilatkozatában arra is kitér, hogy az Activision Blizzard játékai utat fognak találni a Game Pass szolgáltatásába is, amelynek egyébként már 25 millió előfizetője van. A Microsoft Gaming vezérigazgatója a vásárlással a redmondiak platformokon átívelő üzletének tovább erősödését reméli, ami a metaverzum kiépítését is segítheti.

93.
93.
Helium Prime
#91: ,,Mivel ezzel a lépéssel az amerikai videójátékos ipar egy újabb jelentős szelete kerül a Microsoft felügyelete alá, egyesekben felmerült a gondolat, hogy ez talán nem teljesen törvényes. Ám az amerikai IGN kikérte egy ügyvéd véleményét az ügyben, szerinte pedig ezen a ponton már aligha fognak belekötni a hivatalos szervek a felvásárlásba. Mégpedig azért, mert, akárcsak a ZeniMax esetében, itt is vertikális integrációról van szó. Ez azt jelenti, hogy mivel az Xbox inkább forgalmazónak számít, az Activision Blizzard pedig tartalomgyártónak, az egyesítésük nem szül monopolhelyzetet, legalábbis az amerikai bíróságok így szokták megítélni az ilyen eseteket. Persze, mivel az Xbox maga is készít játékokat, lehetne azt mondani, hogy horizontális integrációt hajtanak végre, de az ügyvéd szerint nehéz jogilag megmagyarázni, hogy az olyan kreatív munkák, mint a videójátékok egymás közvetlen vetélytársainak számítanak."
92.
92.
Guba32
#88: Indulhat,de akinél a pénz annál a törvény.Van a pénz,meg van a többi romantikus ideológia,de azért látszik általában melyik rendezgeti a világot.Nyugodtan beleélheted magad.
91.
91.
crytek
#90: Majd kiderül...Remélem sikeresen végbemegy a dolog.
90.
90.
manderel
#88: A vizsgálat vége nem biztos hogy az lesz, hogy elkaszálják az üzletet. Ha ez végbe is megy, akkor is csak a 3. legnagyobb szereplők lennének a gaming divíziójukkal ezen a piacon. Szóval azért még akad mozgásterük.
89.
89.
Windrider
#78: Teljesen egyetértek, és nekem se jött be soha a Micro üzletpolitikája, ez a mostani lépésük már inkább félelmetes...
88.
88.
crytek
Közben lehet nem is lesz semmi az egészből mert trösztellenes eljárás indulhat a MS ellen már hírezik a külföldi site-ok :(
Pedig már beleéltem magam a game passos cod és diablokba
87.
87.
taktaharkányi
#86: Máskor küldjél kérlek oxigénes vizet és kötszert az ilyen oltások mellé, mert nem tudom leápolni az égést, amit okozol rajtam.
86.
86.
crytek
#84: Örülök hogy fogtad a lényeget...

Én meg elhiszem hogy vak vagy szóval ne szajkózd tovább.
85.
85.
Zuzmo
#78: A PS5-ön is jelenleg a Returnal az egyetlen AAA exkluzív, ami nem remaster vagy folytatás. Vagy mi van még? Destruction AllStars.
84.
84.
taktaharkányi
#81: Hú, haver, szerintem hagyjuk, hogy kinek mi esik le és mennyi idő alatt... Ami neked láthatóan nem esik le, hogy nem úgy vagyok ezzel mint te, hogy 4000 filléres 6 pontos bundle szart akarok elérni, hanem jobban díjazom azt, ha 4-5-6 évig készülő címeket kapok, amikért adott esetben akár hajlandó vagyok konzolt is venni. Én elhiszem és már kurva rég értem, hogy egy igénytelen hoarder vagy, szerintem volt rá idő, hogy leessen, hogy szerencsére ezzel kurva kevesen vagy itt.
83.
83.
Helium Prime
#82: Pontosan ahogyan írod,de ha valakinek már megvolt az összes ps remaster akkor nem biztos,hogy ezek után azért vesz Ps5-öt,hogy évenként 1-2 exet pörgessen rajta számtalan alkalommal,hogy felkavarja a leülepedett port mert esetleg pakliban van más nem nagyon lesz rá a jövőben.
82.
82.
nemfontos
#71: Miért ne lenne mindegy? Nekem pl kellett a ghost of tsushima. Miért kellene nekem azzal foglalkozni, hogy ki keres pénzt rajta, hogy ki fejlesztette, hogy ki fogja kiadni.... stb. Én a végfelhasználó vagyok, a játékos. Lesz*om hogy kié, csak játszhassak vele. Ps -en van, xbox -on és pc -n nincs, tehát ps -en játszom.
Nem fizet nekem senki azért hogy cégekhez ragaszkodjak. Majd ha az ms utal minden hónapban hogy ne játsszak semmivel ps -en, akkor nem fogok... velem lehet beszélni, de az pénzbe kerül... :D
81.
81.
crytek
#78: "Számomra egyébként ami visszatetsző, hogy a Micro láthatóan kísérletet sem tesz arra, hogy saját maga termeljen ki nagyobb költségvetéső, AAA-s exeket..."

Szerintem volt rá idő hogy leesen de ezekszerint nálad még nem. A MS kezében sajnos egy értelmes SAJÁT cég sincs aki képes lenne legalább 1 DB (forzán kivül) játékra ami a ps-en a hasonló játékkal egymással szembe téve esélye legyen sőt legyőzze azt minőségben...Erre mondják hogy szarból nem lehet várat építeni. És mivel játékokkal nem tudják a népet átcsalni majd a filléres game passan most fognak főleg ha nem fogják megjelentetni a sony gépeire... de itt sem a játékok miatt lesz király a ms hanem az olcsó game pass miatt
80.
80.
crytek
#77: Lehetséges mivel a MS a nintendonál is bepróbálta a game passot de azok abból nem kértek.
79.
79.
Zuzmo
#77: Nem kell hozzá PS, elég egy okos tv, telefon, tablet, vagy pc. És használhatod akár a Sony kontrollereket is.
78.
78.
taktaharkányi
#76: De ezek nem vagy-vagy dolgok, hanem mind igaz. Az, hogy multiplatform címek a legnagyobb példányszámban eladott játékok nem ássák alá a minőségi exek jelentőségét. Az exnek nem az a dolga, hogy mindenki megvegye, hanem hogy segítsen arra billenteni a mérleget, aztán majd egyéb szarokat is veszel rajta, bepótolsz más címeket is akár régebbről, stb. Én mondjuk az exek miatt vettem. És szerintem az álítás nem az, hogy csak az exek miatt vesznek, és azt adnak el a legtöbbet (bár sokkal többet így is, mint egy átlagos, órási sikereket elérő multiplatform címeket is akár, 1-1 akár konkrétan COD-okat is), de hogy 100 PS4 tulajból pl. szerintem nem találsz összesen 20-at, akinél ne lenne legalább 1 ex, olyat viszont nem találsz. És mondjuk van 10, akinél szinte csak azt, és azokból sem az összest, hanem mondjuk 3-4-5-öt. Én pl. annak ellenére vettem annó ps4 prót, hogy a legközelibb baráti társaságomban akkor én lettem az első ps4 tulaj és leszartam, hogy nekik box van, mert nekem az exek kellettek. Aztán szépen lassan lecserélődtek a 360-ok, fat one-ok, és adott esetben 1-2 ex elbillentette a mércét a PS4 fele, mert amúgy kurva mindegy, hogy min fifáznak a kanapén.

Számomra egyébként ami visszatetsző, hogy a Micro láthatóan kísérletet sem tesz arra, hogy saját maga termeljen ki nagyobb költségvetéső, AAA-s exeket (ahol nem azért fontos az exkluzivitás, hogy más ne érje el, hanem mert ezek sok esetben kivételes figyelmet kapnak, nem számít a büdzsé, technikailag is a legpatentebb cuccok sokszor), hanem kis gömböcként fal fel 10-20 éves cégeket, franchise-okat, amikt egyébként majdnem biztos, hogy részben exkluzívvá fog tenni. Ha kis részben is (lásd egy-egy ES6 vagy majd mondjuk Diablo vagy tudja a tököm), akkor is visszás nálam. A Nintendo és a Sony ebből a tekintetből azért más, mert neki saját címei vannak, amiket ők alkottak meg vagy már istápolnak 5-10-15-20 éve. Na de ne legyen gazam és hozza ela micro a géming aranykorát, amikor mindenhez is hozzáférek bárhol is, fix havi 15 EUR-ért. Nekem mindegy. A félsz bennem az, hogy bármennyire is végtelen a pénztárca, nem fog ez a rendszer 150-200 milliós büdzsével bíró játékokat elbírni, amiket 4-5-6 évig csiszolnak, hogy ne valami elbaszott BF 2042-ket kapjunk kézhez. Hanem ez a 7-8 pontos játékok rendszere. Szerintem persze... Nem kell egyetérteni vagy osztozni a kétkedésemben.
77.
77.
Donci1998
Sztem ha a micronak tényleg nem számít annyira a konzoleladás hanem inkább a cloud gaming akkor talán azis lehetséges hogy elérhetővé teszik ps - en is a gamepasst
Biztos behúznának pár előfizetőt.
Már ha lehetséges az ilyesmi.
76.
76.
Zuzmo
Szerintem sok ember csak azért vesz Playstationt, mert a haveroknak is az van. Ez ugyanúgy igaz az Xboxra is. Főleg, hogy alig van még játék, amiben megy a crossplay. Párban már van, annak is örülni kell.
Azt is megértem, hogy van, aki az exkluzívok miatt veszi az adott konzolt, de a legjobban fogyó címek mégis multiplatformok: GTA, PUBG, RDR2, Fifa, COD, AC, Far Cry stb..
A legnagyobb bejáratott nevek szerintem maximum időleges exkluzivitást fognak kapni a Microsoftnál, vagy annyi, hogy első nap gamepassbe kerülnek, túl sok lenne a kieső eladás másképp. Viszont a topnál kisebb címeknél simán el tudom képzelni, hogy MS exkluzívok legyenek, meg persze az új IP-knél.
75.
75.
crytek
#72: 1. Torrentről szó sem volt..
2. PC-n van rengeteg bundle és cd kulcsboltok amik miatt ha érdekel a dolog ingyen tudsz szerezni eredeti játékokat.
3. Sehol nem írtam hogy a ps-t nem az exkluzívok miatt veszik. Pont azt írom sok ps user most temeti a sonyt miközben only multiplatfrom címeket gyártó cégeket vesz a MS...
4. Mivel Series X-em is van és PS5-öm is tudom hogy a minőség a Sonynál van.Erre is írtam hogy szerintem ha játékok vs témája van egyedül a Forza az ami szerintem jobb mint a Sony autós címei..és kész nincs más game a többi Halo meg ilyenek az meh kategória kanyarba sincsenek
74.
74.
Windrider
#73: Ezt értem, de azért ettől függetlenül a launchereken se ingyen vannak a játékok, maximum sokat leakcióznak, illetve mondjuk az Epic elég sokat kidob ingyen.

Lehetséges, hogy én egy szűk rétegbe tartozom egyébként ilyen szempontból.
73.
73.
manderel
#72: Crytek nem a torrentről beszélt, hanem a launcherekről. Egy launcher feltelepítése nem kerül pénzbe, mégsem mindegy sok embernek, hogy Steamet vagy Epicet használ.

Egyébként nagyságrendekkel kevesebbet adnak el az exkluzív címekből, mint a konzolból. A konzolvásárlók java részét nem érdeklik az exkluzív címek. Persze van egy réteg ahova te is tartozol, akik ezek miatt veszik, de a többség nem.
72.
72.
Windrider
#71: Már megbocsáss, de ez a leghülyébb indok, hogy PC-n a játékok "nem kerülnek pénzbe". És ez a legszomorúbb, hogy rengeteg PC-stől hallom egyik fő indokként ezt, hogy azon lehet torrentezni, ezért ott a játék "ingyen" van. Milyen hülye felfogás ez :D Azért mert lelopod, attól még nincs ingyen. Emberek dolgoztak rajta.

A másik, meg hogy légyszíves magyarázd már el, hogy szerinted a PS-t mi adja el, ha nem az exkluzívok? Saját tapasztalat alapján tudom mondani, hogy anno pont az exkluzívok miatt döntöttem a PS3 mellett, és mivel viszonylag gyenge PC-m volt, azóta vissza se néztem. Most meg már egyszerűen nincs értelme PC-t vennem mai árak mellett. PS-re továbbra is jönnek a jobbnál jobb címek, a gamepass-os játékok tömkelege pedig egyszerűen nem izgat, ráadásul időm se lenne rájuk.
Én abszolút "minőség > mennyiség" elvet vallok, de ez csak saját vélemény, viszont valahogy azért mégiscsak sikerült Sony-nak pár PS4-et, illetve 5-öt eladni. Szerinted akkor mi a nagy titok?
71.
71.
crytek
#69: Ez meg a másik klisé..

Nem pénzt kérdése. Elég csak a pc-s launchereket megnézni amik ugye nem kerülnek pénzben...nos ott se az van hogy mindegy hogy hol...
70.
70.
DarkCrash
#69: Szerintem ha a PSVR 2-őt eléggé támogatják és tolják rá a jó tartalmakat, akkor szerintem az eléggé jó húzó erő lenne megint a Sony-nál. A mostani VR is jó, de szerintem ezt nem támogatták eléggé úgy ahogy lehetne.
69.
69.
nemfontos
#65: Ezek a klisék csak azoknak fontosak, akik cégekhez ragaszkodnak valamilyen okból. Magyarországon leginkább azért, mert nem nagyon tudnak az emberek több platformot fenntartani, (vagy anyuka csak egyet vesz meg nekik.. ;) )
Pedig ami igazán fontos, az a játék. Tök mindegy ki adja, ha azt adja amit akarok. Ha a micro -tól kaptam volna GOT -ot, akkor xbox -on játszanék.

A sony a ps5 -el egyébként még nem lesz gondba. Itt még van annyi tartalom, és elő is van irányozva annyi, hogy a következő néhány évbe akarjak tartani egy ilyen konzolt. Ha viszont nem lépnek valamit ezekre a hírekre, akkor 5 - 6 év múlva a ps6 már nem biztos hogy kelleni fog. A microsoft most "izomból" megy előre, és ezzel kezdeni kell valamit.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...