A Bohemia Interactive fellép a kamu háborús videók ellen

  • Írta: sirdani
  • 2022. november 29.
  • Érdekesség
Link másolása
Az Arma 3 megjelenése óta időről időre megesik, hogy egyes híroldalak a játékból származó felvételeket mutatják be valóságként. Az ukrán-orosz háború kitörésével a jelenség viszont új szintre lépett.

Amióta február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, gomba mód elszaporodtak az olyan álhírek, melyek az Arma 3 játékmeneti videót némi effektekkel megfűszerezve úgy mutatják be, mintha valós háborús összecsapásokat láthatnánk. Az Arma 3 többek közt nem csak a grafikája miatt alkalmas tökéletesen erre a célra, hanem azért is, mert közel 100 ezer hivatalos és közösségi fejlesztésű modjának köszönhetően a modern hadviselés szinte teljes arzenálja elérhető benne, így a helyszínektől kezdve, a járműveken át, a speciális fegyverekig minden megtalálható, ami a félrevezető videók gyártásához szükséges.

A jelenlegi háború során az egyik legnagyobbat futott videó például több mint 11 ezer like-ot ért el Twitteren, mielőtt törlésre került (a kíváncsiak számára a Kotaku odalán még megtekinthető a videó). Éppen ezért és az egyre gyakrabban jelentkező hasonló esetek miatt az Arma 3 fejlesztése mögött álló Bohemia Interactive közzétett egy videót, melyben elmagyarázzák, hogy mely ismertetőjegyek segítségével szűrhetjük ki könnyen a hasonszőrű videókat.

Ilyen például, hogy a legtöbb esetben a videók alacsony felbontásúak, a kamera folyamatosan rázkódik, és nem szoktak hangsávot tartalmazni. Általában éjszakai felvételekről van szó, így kevésbé látványos az apró részletek hiánya. További fontos jellegzetesség, hogy az emberek kevésbé realisztikus mozgási animációja könnyen kiszúrható lenne, így szinte sosem szerepelnek benne jól kivehető módon emberek. A fejlesztők hivatalos posztja a további információkkal errefelé található.

2.
2.
Ooorky
#1: kimoderált üzenet
1.
1.
Extol
Efféléről sosem hallottam. Mondjuk épp tegnap láttam az Unreal motor 5.1-es verziójának a bemutatóját. A valóság már nincs messze a virtuális látványvilágtól
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...