Fogyasztáscsökkentő frissítést kapnak az Xboxok

  • Írta: pandaril
  • 2023. január 12.
  • Hardver
Link másolása
Elsőnek az Xbox Insider program tagjai kapják meg azokat a frissítéseket, amelyek "karbontudatossá" tehetik a konzolokat.

Blaine Hauglie, a Microsoft technikai programmenedzsere egy blogposztban jelentette be, hogy az Xbox az első karbontudatos konzol a világon. Eddig csak az eszközök gyártásában és terjesztésében fordítottak hangsúlyt erre, azonban mostantól azok működésében is figyelni szeretnének rá. Ez természetesen egy folyamat, és még sok dolog van hátra, hogy ez teljesüljön, többek között a konzoltulajok együttműködése is.

Elsőnek az Xbox Insider programban résztvevők fogják tudni kipróbálni ezeket a frissítéseket, amelyek közül kettő már ismert is. Az első a Kikapcsolás (energia spórolás) lehetősége, ami hússzor több energiát spórol, mintha csak altatásba raknánk az eszközt. A poszt szerint ez nem befolyásolja a teljesítményt vagy az éjszakai frissítéseket, azonban az Xbox One-ok esetében hosszabb lesz a bootidő.

A másik új opció, az Aktív órák nevet kapta, ami lényegében egy olyan időintervallum, amin kívül a konzol automatikus kikapcsol, ezzel energiát takarítva meg. Maga az időablak Series X/S-en automatikusan bekapcsolásra kerül, Xbox One-on pedig manuálisan bekapcsolható, illetve megadható manuális időablak, vagy rábízhatjuk a rendszerre, hogy a játékszokásainknak megfelelően állítsa be azt. Az Aktív órák alatt a konzol gyorsan bekapcsol, egyfajta készenléti módban vár, azonban azokon kívül teljesen kikapcsol.

Ezeken túl az éjszakai, automatikus frissítéseket azon eszközöknél, amelyek a megfelelő régióban vannak és internetre kapcsolódnak az adatok végett, úgy időzítik, hogy a lehető legtöbb energiát megújuló forrásból kapják majd.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek mind opcionális beállítások, és egyelőre az Xbox Insider program résztvevőit érinti, azonban ha valaki környezettudatosan szeretné használni az eszközét, a lehetőség adott rá.

14.
14.
crytek
#13: Ki is próbálták, meg méregette az egész a világ kicsit ismertebbek nálad pl

https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2020-xbox-series-x-power-consumption-and-heat-analysis

Mutasd meg hol írnak arról a világraszoló botrányról (mert ez az lenne) hogy power offal 80wattot eszik ??
13.
13.
Doomsayer
#12: Nem vitatkozok veled, bárki kipróbálhatja és kimérheti akinek van X-e. Az S nem csinálja.
12.
12.
crytek
#11: Pár percig megy amíg normálisan lehűti magát ez nem földöntúli dolog aztán tehát nem fog a végtelenségig menni főleg nem 80watt fogyasztással
11.
11.
Doomsayer
#9: Próbáld ki. Teljes kikapcsolás és menni fog a venti abban a módban. Lehet, hogy quick resume miatt, vagy nem tudom, de akkor is. Bármikor reprodukálható és kimérhető.
10.
10.
Doomsayer
#8: Ha megtalálom melyik, akkor belinkelem, Gamers Nexus videó, ezt nézték.

A konzol meg úgy, ahogy a crytek mondja, abban a módban -> készenlétben volt. Ugyan úgy, ha befejeztem a használatát rányomtam, hogy kikapcsolás (teljes kikapcsolás). Pörgött a ventilátor (hangja nincs, de többen észleltek már ilyet) Bedugtam a mérőt és 80W folyamatos. Erre írja is a konzol, hogy készenlétben 20-szor többet is fogyaszthat és egybe is esik azzal, hogy készenlét mód nélkül teljesen kikapcsolva 4W.
9.
9.
crytek
#8: Nincs az kikapcsolva ha megy a venti. Series Xen van instant on mode

"Válassza ezt az opciót, ha az egyes használatok után kikapcsolás helyett alvó állapotba szeretné helyezni a konzolt. Ebben a módban:
A konzol sokkal gyorsabban „felébreszthető” (jellemzően 2 másodperc alatt).
A konzol alvó állapotban automatikusan letölti és telepíti a rendszerfrissítéseket, így nem kell megvárnod a frissítéseket a konzol használata során."

Ez a mod 11-13wattot eszik.
8.
8.
FrankBlack
#2: "G-Sync-es monitorok előnyben, alsó hangon 40W óránként kikapcsolva egy olyan is."

Ez az info honnan van?

A kikapcsolt konzolban megy a venti és a fogyasztása 80W?
7.
7.
DragonBleacPiece
#6: Szóval ha ez ki volt kapcsolva, még akkor is működött? Amúgy természetes hogy amit nem használok, azt kikapcsolom, eléggé szégyelltem magam most az évben hogy minden hónapban 170 kilowattot használtam el, mert egyszerre ment a ps4 próm és a laptop állandóan (azon közben filmeztem), szóval most spórolok az évben mert nem mindegy hogy 6 ezres a számla vagy 4 ezer. De gondolom a psem azért fogyaszt ilyen sokat mert régi gen, és korszerűtlen.
6.
6.
Doomsayer
#5: Nyomom rendesen. De igazad van, butaságot írtam. Benéztem most épp ezért az eon honlapjára és a tavalyi évem 1300 lett, csak rosszul emlékeztem. (facepalm) Nem tudom honnan maradt meg ez a 700. Az, meg hogy mi és hogyan árt egy kütyünek, nem tudom. Eddig életemben nem ment így semmi sem tönkre, az olyan kütyüket meg úgyis 1-2 évente cseréli az ember, nincs idejük tönkre menni.
5.
5.
crytek
#4: Akkor nem sokat gépezel az fix. Nekünk 1700as lett az év. Sose hagyok bedugva semmit használat után egyedül a hütő ami megy így. Bár hozzáértők mondják hogy sokkal többet árt egy kütyünek ha folyton ki be van téve az áramból.
Havi 4500ft a villanyszámla nem vág földhöz.
4.
4.
Doomsayer
#3: Heheh :) Nem, semmi radikális. Csak a szokásos apróságok, amik összeadódnak. Ami lent elhangzott, meg minden villanyégő LED-es 3-4W osak, de nem égetek sokat villanyt, mert pl ha gépezek az jó nekem sötétben is, RGB billentyűzettel. Kisebb hűtőm van, ami nem fogyaszt sokat, nem megy egész nap a TV sem. Ha csak pötyögök meg nézek a gép előtt, akkor vagy a Laptopot használom, vagy újabban a Steam Deck-et asztali módban - ezek nem fogyasztanak sokat, meg az a monitor is hozzájuk csak 40W-os. Telefon meg egyéb töltőket nem hagyom bedugva, vagy kikapcsolom azt a konnektort. Mosógép, mikró csak akkor van áram alatt, amikor mennek. Nem tudom, ilyenek. Ez a kégli olyan, hogy csak víz van benne, meg áram, tehát a fűtés és a meleg víz elektromos. Munkanapokon a melóhelyen zuhanyzok, klíma nincs, fűtést soha nem kapcsoltam még be. Így 19 fok van egész télen és ez az a hőmérséklet, amitő a hírek szerint a civilizációtok ki fog halni és embertelen meg minden, de évek óta úgy vagyok itt, hogy melegítő alsó+felső azt nem fázom. Asztali gépet akkor használom, ha olyan játék van, aminek kell is a teljesítmény, mert ez a nagy TV HDR-ben meg a gép a 3080-assal 550-600W-ot fogyaszt játék közben. PS1-2 meg ilyen emulátor meg megy Steam Deck-en is (max 15W-ot fogyaszt). Keményebb emulációkhoz bőven jó a Series X is, az is kevesebbet fogyaszt, mint az aztali gép (120-200W).

Konnektorokra lehet kapni ilyeneket:
https://images.obi.de/product/SI/1500x1500/935061_1.jpg

Meg ilyen hosszabbítókat:
https://m.media-amazon.com/images/I/51WEh2r2KkL._AC_SX679_.jpg

Ez utóbbiból vannak időzíthetők, telefonról távirányítós/távkapcsolósok is.

Igazából csak annyira tolom az áramra figyelést, amennyire kedvem telik benne. Be van állítva a videokártya driver, hogy ha kitabolok a játékból, akkor csak max 15 fps-el futhasson a játék a tálcán, meg ilyenek, lejjebb megy vagy 100W-al a fogyasztás addig. De most lehet több lesz az éves fogyasztásom, mert vettem egy fagyasztót és az meg fogja tolni vagy 150 KW-al. Mindegy: ha figyelsz és megszokod, hogy egy-egy kapcsolót benyomsz telefon töltés előtt, vagy mosás előtt, utána meg ki, akkor többszáz KW-ot meg lehet takarítani.
3.
3.
crytek
#2: 700kwatt egy év. Az igen. Gyertyával tolod vagy mi?

2.
2.
Doomsayer
#1: Véletlenül sem szeretnék semmi csoport színeiben tetszelegni, de nem biztos, hogy hülyeség ez még akkor sem, ha nem érdekel valakit a környezet. Series X-em van és először használtam úgymond minden funkcióját, mert tetszett, hogy akár a melóhelyről is elindíthatom telefonról egy szimpatikus játék telepítését, hogy amire hazaérek, már ott legyen. Az sem volt baj, amikor játékkezdésre le volt töltve a legújabb 20 gigás patch, mert megtette a gép. És kifejezetten szerettem, hogy amikor a nappaliban voltam, mert főtt a kaja, akkor a semmirekellő laptopomon tudtam a Box-ról streamelve játszani az Elden Ring-et. Totál cool.

Igen ám, de takarításnál arra lettem figyelmes, hogy amikor ki van kapcsolva a konzol, jön belőle egy szellő, mert akkor is megy benne a ventilátor. Így kíváncsi voltam, hogy mit fogyaszt. Megmértem: 80W. Tehát nem 8 Watt, hanem 80 Watt. Nálunk csak azért kb 180 forint 1 kilowatt áram, mert államilag korlátozták ennyire, amúgy 200 felett lenne. Ha a kikapcsolt konzol 24 óránként elfogyaszt 1920 Watt-ot, ami majd két kilowatt, az nekem évente több, mint 700 kilowatt, ami egyébként kb az éves áramfogyasztásom megközelíti, ebben a lakásban és forintra átszámolva úgy csak ez kerülne 126.000 forintba évente, hozzáteszem, kikapcsolt konzol mellett. Ráadásul ott a Quick resume funkció Box-on, benne van 5 játék, akkor is működik, ha egy évig nincs áram alatt a konzol.

Nyilván gyorsan kikapcsoltam a funkciót, de így meg 3-4W-ot fogyaszt totál kikapcsolva óránként. Az úgy kb 5000 forint évente. Hát tudod mit? Nem környezetvédelemből, de én is kérdezem, hogy a totál kikapcsolt konzol miért fogyaszt egyáltalán? Most az a fajta hosszabbítóm van, amivel minden konnektort ki lehet külön kapcsolni és szégyen vagy nem, én ha nem használom, kikapcsolom az áramot.

Minden nap le kell hajolni, de ha összeadjuk, hogy az a "fal", ami TV, hangrendszer, asztali gép, xbox, nintendo így kikapcsolva mit összehoz akár egy nap, vagy egy év alatt, akkor én inkább lehajolok. Ezzel csak a saját pénztárcámat védem, de az áram amúgy is emelkedni fog még jócskán. Most belegondolunk, hogy a világon, vagy csak egy országban mi áramot elszívnak a bedugva hagyott mikrók és mosogépek (ez a kettő viszi a legtöbbet amúgy), plusz a TV-k, konzolok, akkor seggreülős méretű energiát pazarlunk el úgy, hogy nem használjuk. Nem vagyok környezetvédő, sem vegán, meg dízel autóval nyomom neki 3-asban 110-zel, meg minden.

De azért érdemes belegondolni és belátni, hogy valahol van értelme az xbox-on ennek a funkciónak. Meg kell venni egy ilyen fogyasztás mérő konnektor izét és meg kell nézni otthon, hogy mit szippantanak a cuccok kikapcsolva. G-Sync-es monitorok előnyben, alsó hangon 40W óránként kikapcsolva egy olyan is.
1.
1.
Nothing
-Mi a különbség ebben a "karbonsemleges woke vegán konzol"-dumában és a vasvillában?

A vasvilla nem csak parasztvakításra jó...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...