Akciós a Steam Deck

  • Írta: pandaril
  • 2023. március 17.
  • Hardver
Link másolása
A Valve azzal ünnepli az eszköz első egy évét, hogy mindhárom modellt leakciózta a 16-án indult tavaszi vásár erejéig. Az ár mellett új induló videókat is elérhetővé tettek a játékosok számára.

Tegnap rajtolt el a Steam tavaszi vására, az ajánlatok között itt tudtok böngészni. Azonban nem csak a játékok miatt érdemes ellátogatni a Steam oldalára, mivel a Steam Deck megkapta az első hivatalos leárazását. Nem kell őrületes kedvezményekre gondolni, 10%-kal kerül kevesebbe mindhárom modell, azonban kezdetnek ez nem rossz. Az akciót itt találjátok, az ajánlat március 23. 18:00-ig él.

A születésnapi ünneplés apropóján 20 start-up videót is élesítettek az eszközökön, amelyeket a játékosok saját maguk tudnak kioldani és beállítani, így lecserélhetik az alapértelmezett animációt.

A Steam Deck fogadtatása rendkívül pozitívra sikerült. A kézi PC képességei is elismerésre méltóak akár a hordohatóságról, a AAA-játékok limitált futtatásáról, az asztali PC-vé való átalakíthatóságáról vagy az emulációs képességeiről van szó. A eredeti cikkünk megjelenése óta több mint 1000-el bővült azon játékok listája, amelyek igazoltan működnek az eszközön, azonban a ténylegesen működő játékok listája ennél jóval nagyobb.

Természetesen az akció lehet a jele annak az iparági pletykának is, hogy készülőben van a következő Steam Deck, azonban erre vonatkozó hivatalos információt nem közölt még a Valve. Annyi biztos, hogy a következő Steam Decknek nem lesz még OLED kijelzője, bár nem kizárt, hogy egy későbbi modellbe már ez kerül.

21.
21.
Ooorky
#20: Szemeztem én is vele, de 1 játék miatt nem biztos, hogy megéri konzolt venni :-)
20.
20.
Doomsayer
#19: https://i.imgur.com/VllleFG.jpeg

Egy hét múlva leállítják végképp a Wii U-t, ami megvan az megvan, amit addig megveszel, vagy megvettél az letölthető, de végképp kilövik alóla az infrastruktúrát.

Maradnak az ebay-en a 200 dolláros Wii U játékok és a CFW valamint az ncore a konzolnak. Vagy ugye a Cemu ha már emuláció.
19.
19.
Ooorky
#18: Kinek mi, én boltban kapható cuccot nem fogok emulálni, de amikor a Nintendo nem hajlandó kiadni Switch-re a Windwaker-t az más történet :-)
18.
18.
Doomsayer
#17: Ez így igaz. Series X-en is megvan ez, azon is ott van nekem a retroarch és lóg ki a pendrive a gépből. Ezért nem szaladgálok a dekkel... Amúgy a fenti videón látod 0:41-nél hogy a hivatalos videóban finoman kihomályosították a Breath of the Wild-ot? :) Series X és S-en nem megy benne a mozgásérzékelő, de Deck-en igen :)
17.
17.
Ooorky
#13: Tv-n retrózni jelenleg Xbox Series S/X messze a legjobb.
"Véletlenül" van egy kiskapu amivel bármiféle retorzió nélkül lehet emulátort futtatni rajta.
16.
16.
delphijos
#10: Ja, hát én egyáltalán nem a Switch-re gondoltam. Én arra gondoltam hogy a megjelenéskor ki lett kiáltva hogy ez majd megreformálja ( átalakítja ) a PC gaminget, és majd mindenki handheld játszik. Azért ez nem jött be.
15.
15.
Doomsayer
#14: Ezzel kb teljesen egyetértek. Tulajdonképpen, ha a házadban nyitva maradnak az ajtók, miután nyitva hagyod és nem csukódik be magától, akkor nem feltétlenül kell neked a Steam Deck.
14.
14.
crytek
#13: Sok ember (tudom sokan is szeretik) pl az ilyen linux lószaroktól odzkodik akkor meg már mokolni kell rá valami windows féleséget stb. Tehát a linux eleve nem mindenkinek való. De nyilván aki ilyet vesz pontosan tudja miért és mire kell neki. Nekem nem kellene mert kb semmire nem tudnám illetve használnám.
13.
13.
Doomsayer
#12: Hát mókolni valójában nem kell, vagyis nem kötelező, mert asztali és kézi mód is van benne gyárilag. De azért valóban egy gyári, vagy jó dock, illetve ennek hiányában egy jó USB hub kell + egy állvány illik azért neki ahhoz, hogy TV-n tolja valaki. Na meg ugye a kontroller, de az kell a laptophoz is, ha TV-n akarja valaki nyomni.

De amúgy jó. Ha pl Gran Turismo 2-t, vagy God of War 2-t (amik ide fel vannak téve) akarok játszani a nagy TV-n, akkor csak megfogom a Deck-et + Dock-ot, átszaladok vele, bele dugom a töltőt, bedugok egy HDMI kábelt és mehet. Bármelyik Nintendo/Xbox/PS joy össze van vele barátkoztatva és mehet is a cucc. Nem mintha egy laptoppal ne lehetne ugyan ezt megtenni, de azt mindig körülményesebb elhelyezni a TV körül. Viszont bizonyos felhasználási szokások és körülmények mellett kifejezetten én is a laptopot javasolnám a Deck-el szemben.

12.
12.
crytek
#11: Drágának nem mondanám.Mert mint írtad mokolni lehet és ha gépre kötöd kapsz egy pc-t ilyen tudású laptopok 220-240k-ért mennek ez 200K és hordozhatóbb igaz a laptopnak adott a kijelzője a nagy kijelzője ennek ha nem kötöd rá sehova meg csak a hangyányi marad.. de ha csak az erőt nézzük olcsóbb mint egy laptop
Szóval ha valaki otthoni gépre akarja és eleve van kijelzője jobb mint egy laptop szerintem..
De én mindettől függetlenül is inkább venném a 240K-s laptopot pl amit nem kell mokolni soha
11.
11.
Doomsayer
#10: Amit a neten látok a Steam Deck-kel kapcsolatban azért valahol meglepett. Most lehet kicsit furán hangzik, de az én látóteremben senkinek nem arra kell a Deck, hogy kézi módban játsszon vele. Mármint a kezdő indolkás persze az, hogy tök jó és handheld módban akar vele játszani az ember... de nem nagyon játszanak rajta és akik esetleg igen, azok sem handheld módban teszik.

Elsőnek itt van a Windows-telepítős, pimpelős réteg, de amúgy az általában vett "telepítgetős réteg" nagy részét teszi ki a közösségnek. Sokan a dual boot úton vannak és persze sok a kizárólag a Windows-os is. De van egy nagyobb szelet, akik ilyen Linux nerdek és másik linuxot rugdalnak fel rá, mert minden disztró szar szerintük csak az az egy nem, amit ők használnak. Minden esetre ez a réteg ha egyszer nagynehezen valami oprendert/hacket/menüt/nyitó videót feltetlepített, akkor utána nem nyugszik meg, visszaállítja gyárira és egy vagy másik új rendszernek áll neki, vagy tripla boot-ot csinál, vagy valamit.

Másodszorra itt van az emulátoros réteg, akiknek jellemzője, hogy annyira emulátoros, hogy még a PC-re megjelent és a Steam-en 3-4 dollárért kapható (Deck-en is tökéletesen működő) játékokat is csakis és kizárólag PS3 verzióban akarja játszani és néha szív az emulátorral. Alapvetően az emulátorosok sokszor 200-400-500 GB-os pakkokat töltenek le, mint pl a Batocera, minden idők többezer, illetve többtízezer retro és kevésbé retró játékaival és azt próbálják felrugdalni a gépre. De utána, amikor kész, akkor nem játszanak vele soha többé, hiszen kinek kell egymillió retró játék. Mondjuk ha valaki mégis tolja, akkor általában 60 colos TV-n + kontrollerrel és nem handheld-ben. (Igazuk is van szerintem.)

Az előző csoport már pár ponton összekapcsolódik a szerelőkkel. A szerelők az a réteg, akiknek semmiféle üzemeltetésre és játékra nem kell a Deck, hanem csak szerelni. Kijelzővédők + tokok + matricák + stick védők sűrű cserélgetése mellett jönnek a gép hátuljára ragasztott powerbankok, USB hubok, mindenféle utángyártptt, de ha valami még jobb, akkor otthon forrasztott és 3D nyomtatóval nyomtatott dock-ok... Amit elképzelsz, forrasztgatások, belezések, nagyobb ventilátorok és ugye tárhely és SSD cserék, de úgy, hogy fizikailag nagyobb méretű SSD-vel hátlap vágással, stb. Ha valamit nem fognak ezek az emberek soha megtenni az az, hogy rakjanak bele egy SD kártyát és hogy megvegyék a gyári dock-ot. És hogy játsszanak a géppel.

Fú :) Lehetne folytatni, esetleg gyűjthetnék képeket és egy blogba is beférne... De én sem panaszkodom, mert a lenti kommentemből látszik, hogy én a Deck-em a laptop helyett használom asztalon, monitorral, hangfallal. Ez a komment is így iródik, közben pedig szól a zene. +bill+egér+kontroller és sokkal nagyobb az esélye, hogy így játszok valamit, mint handheld-ben. De alapban nem igazán játszok vele, mert arra ott az asztali gép és a rakás konzol :)

TLDR
Magyarul a Deck egy felnőtteknek való drága hobbi/játék, amit sokmindenre lehet használni a játék mellett, de látszólag magára a játékra (főleg handheld módban) a vevők talán 5%-sem használja.
10.
10.
Grabowsky30+
#9: Amúgy ha belegondolsz valamilyen szinten igaz is. Csak úgy hívják, hogy nintendo switch. Ha azt nézed, hogy mennyit adtak el belőle, és mennyi játékos játszik valami féle kézi készüléken, akkor bizonyos értelem igaz, hogy egy csoportnak változtatott a játék szokásain. Nyilván ez nem egy akkora játékosbázis akik miatt ez a "forradalom" szó nem lenne egy picit túlzás, de hatása az biztosan van.
9.
9.
delphijos
Szerintem is rendben van, de azt azért hogy majd “forradalmasítja” a játékvilágot azért nem váltotta be.
8.
8.
Grabowsky30+
Tök jó olyanokat győzködni, hogy ez egy milyen jó cucc akik hozzá sem szagoltak. Én teljesen megértem, hogy rengeteg embernek erre az ég világon semmi szüksége, de attól még ez egy jó cucc nagyon, meglepően erős hardver van benne és sokkal több, mint egy telefonra biggyesztett kontroller. Igen az aksi időben lehetne jobb is, de komprumisszumokkal sokat lehet rajta javítani. Nem bántam meg egy percig sem, hogy vettem egyet!
6.
6.
Doomsayer
Szerintem még mindig jó gép a Deck és még mindig nem tartozom azok közé, akik 6 óránál többet akarják tolni egy seggel a handheld-et. Alapvetően nálam úgy végezte, hogy nagy megelégedéssel használom asztali módban, monitoron, de annyira, hogy a laptopomat már el is adtam onnan.

Ilyen módon nézve, hogy annyiba kerül a Deck, mint egy olyan laptop, amiben fele olyan erős proci, fele annyi és fele olyan gyors RAM van és totál nem lehet rajta játszani , de abban az árban a Deck mégiscsak kétszer olyan erős és korrektül lehet rajta játszani: szerintem még mindig jó biznisz.

De tök megértem, ha valakinek nem a kenyere. Totálisan fő gépnek nekem sem a Deck lenne, de így asztali PC (3080) és még 3 konzol mellé "konyhai számítógépnek" szeritnem jobb, mint az 1000€ körüli laptopok. Aki vesz, a legkisebbet, vagy a közepest vegye, mert olcsóbb bele a tárhely, mint amennyiért a nagyobb hellyel rendelkezőket árulja a Valve.
5.
5.
winter89
nagy az isten állat kertje csak az a baj hogy alacsony a kerítés
4.
4.
tyber16
Ha az aksija nem lenne egy kalap szar meg is venném.
3.
3.
Ooorky
Rápattintom Ipega gamepad-et telóra oszt tolom a gamepass/retro címeket.

Abszolút semmi értelmét nem látom.
2.
2.
xanatos0911
#1: Eddig csak a szoftver kellett ingyen, most mar ugy vagy vele, hogy fuck that shit, johetne a hardver is ingyen?
1.
1.
crytek
Ingyen jó lenne, de akkor is csak mert eladnám. Használni ilyen kézi szarokat nem használnék
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...