SGF 2023: Ki ölte meg az E3-at?

  • Írta: szlav
  • 2023. június 5.
  • Rendezvény
Link másolása
Az E3 egykori szerepét az elmúlt négy évben teljesen magára vállalta Geoff Keighley nyári rendezvénysorozata, a Summer Game Fest. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Summer Game Fest okozta az E3 halálát.

Általános konszenzus, hogy az Electronic Entertainment Expo már az utolsó éveiben sem volt az igazi, a 2020-as év azonban végleg szöget ütött a legnagyobb videojátékos ünnep koporsójába. A koronavírus-járvány világméretű terjedésével a szervezők kénytelenek voltak lemondani a Los Angeles-i élő rendezvényt, arra pedig nem voltak felkészülve, hogy digitális műsorokkal pótolják az elmaradást. Ekkor lépett színre Geoff Keighley, a nagy sikereknek örvendő The Game Awards szervezője és prezentőre, aki egy kizárólagosan online közvetített műsorsorozattal, a Summer Game Festtel töltötte be az E3 után keletkezett űrt. Ez pedig nem zajlott másképp a következő években sem.

2020 nyarától tehát a Summer Game Fest vált a nyári hír- és bejelentésözön fókuszpontjává - nem véletlen, hogy azóta mi is Keighley műsora köré építjük a nyári közvetítésünket. A 2023-as év azonban visszahozhatta volna a dolgok régi rendjét. Az E3-at szervező Entertainment Software Association idén tervezte az expo grandiózus visszatérését élő műsorokkal, digitális közvetítésekkel, szabadon látogatható showfloorral, azonban mint tudjuk, ezek a tervek dugába dőltek. A konzolgyártók és a nagy játékkiadók sorra mondták vissza a fellépésüket, így végül az ESA úgy döntött, mégsem tartja meg a 2023-as E3-at.

Sokan tehát okkal feltételezhetnék, hogy Geoff Keighley és az E3 helyébe lépő Summer Game Fest ölte meg az E3-at, az egykor újságíróként, az utóbbi években pedig főállású rendezvényszervezőként tevékenykedő úriember azonban mindezt tagadja. Keighley a VGC Podcast vendégeként válaszolt reagált a vádakra.

 

"Én úgy gondolom, hogy az E3 felelős a saját bukásáért. Megértem azokat az embereket, akik azt mondják, hogy én öltem meg az E3-at, de az én álláspontom más. Éppen azért hoztam létre a Summer Game Festet, mert azt láttam, hogy kezd kiszaladni a kerék az E3 alól."

"Az E3 15 éves kölyökkorom óta az életem fontos részét képezte. Az 1995-ös legelső show óta minden rendezvényen ott voltam. Egyszerűen imádtam, minden évben teljesen meghatározta a nyaramat. -- Az E3 mindig hatalmas lelkesedéssel töltött el, ezért borzasztó volt látni azt, ahogy évről-évre szétesik. A show egyre kevésbé érződött relevánsnak, és az utolsó éveiben már a résztvevők terén is problémáik akadtak. -- Szerintem tehát a kérdés inkább az, hogy mi lett volna, ha nem hoztuk volna létre a Summer Game Festet?" - nyilatkozta Geoff Keighley.

Úgy néz ki tehát, hogy az E3 ideje leáldozott, legalábbis nagy, élő konferenciaként mindenképp. A játékipari óriások saját online műsoraival és a Summer Game Fest közvetítéseivel teljes mértékben a kényelmes, digitális térbe helyeződött a nagy expók nyári időszaka. Ezért pedig kár lenne egyedül Geoff Keighleyt okolni.

A Summer Game Fest nyitóceremóniája június 8-án, magyar idő szerin 21:00-kor veszi kezdetét. Természetesen nálunk is élőben követhetitek majd a műsor bejelentéseit.

Ez a hír a Summer Game Fest-közvetítésünk része. Ha lemaradtál valamiről, irány az aloldalunk, ahol egy helyen találod meg az összes bejelentést és látnivalót az eseményről!

1.
1.
Hunszi
Szerintem a túlzott magabiztosság lett az E3 veszte, azt hitték, hogy ők a világ közepe, és mindenki náluk akar megjelenni a nyári eseményen, emiatt gondolom a kiállítói árakkal sem bántak óvatosan, hanem elég durván megkérték az árát a standoknak. Aztán jött a covid, és rájöttek a kiadók, hogy hülyék lesznek annyi pénzt fizetni az E3-nak, amikor negyed annyiból, vagy még kevesebből összedobnak egy online showcase-t.

Az E3 úgy kellett volna visszatérjen, hogy kis túlzással aprópénzért adja a standokat, hogy mindenki is ott akarjon lenni az eseményen. El kellett volna engedni a jelentősebb a profitot, és a 2023-as évet annak kellett volna szenteljék, hogy a covid után az online térben ragadt embereket vissza kellett volna csalogatniuk a közösségi térbe.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...