Bemutatkozott az Apple AR-headsetje, a Vision Pro

  • Írta: zoenn
  • 2023. június 6.
  • Hardver
Link másolása
A vállalat a WWDC 2023-on hivatalosan is bejelentette a régóta pletykált kiterjesztett/virtuális valóság headsetjét, a Vision Pro-t. A kütyü a jövő év elején kerül a boltokba, eléggé borsos, 3500 dolláros áron.

Már évek óta visszatérő téma pletykafronton, hogy az Apple is saját VR/AR szemüveget készít. Nos, az idei WWDC-n végre hivatalosan is lehullott a lepel a prémium kategóriás headsetről. Az Apple Vision Pro egy "térbeli számítási" platform, az első olyan Apple-termék, amelyen a felhasználók átnéznek", nem pedig rá.

Az ára elég húzós első olvasatra: 3500 dollárt kérnek érte, ami uszkve 1,2 millió forint, és 2024 elején kerül forgalomba. Tim Cook, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy egy forradalmi termékről van szó, igazi nagy dobásról, a technológia kimaxolásáról.

"A Vision Pro egy végtelen vásznat hoz létre az alkalmazások számára, amelyek túlmutatnak a hagyományos kijelzők határain, és egy teljesen háromdimenziós felhasználói felületet vezetnek be, ahol a lehető legtermészetesebb inputtal - a saját szemünkkel, kezünkkel és hangunkkal - vezérelhetünk."

Lényegében hang- és gesztusvezérléssel működik a kütyü, ugyanakkor más AR/VR headsetekkel ellentétben a Vision Pro nem takarja el teljesen a látásunkat. Láthatjuk a kollégáinkat magunk körül, csak éppen a virtuálisan kivetített képernyőt kapunk magunk előtt.

Természetesen a játékok sem hiányoznak majd: több mint 100 címet kapunk a megjelenéskor, a bemutatkozó videóban az NBA 2K-t láthattuk mozgás közben. De a Disney Plus és más alkalmazások is elérhetőek lesznek rá, ha csak a szórakozás miatt vásárolnánk ilyen hardvert.

Maga a rendszer lelke a jól bevált M2 chip, amit egy vadonatúj R1 névre keresztelt chip támogat meg, és kifejezetten AR/VR-hoz készült operációs rendszer, a visionOS pörög rajta, maga a rendszer lelke a jól bevált M2 chip. A headset belsejében két, egyenként 23 millió pixeles OLED kijelző található. Akik szemüvegesek, azok külön vásárolhatnak hozzá Zeiss optikai lencséket. A külső akkumulátor egy töltéssel 2 órát bír, de ha csatlakoztathatjuk a hálózathoz, akkor egész nap használható.

Vajon az Apple elhozza a régóta várt AR/VR-forradalmat, vagy csak egy késői próbálkozás ez a cupertinóiaktól? Azt majd az idő eldönti.

8.
8.
Dens99
Elborult embereknek való, hogy ilyen búvárszemüvegekben töltsék otthon az idejüket. Felnőtt embert komolyabb körökben ki is nevetnek ilyennel. Eleve az nevetséges hogy egy több tagú család akinek lenne is rá pénze nem fog mindenkinek beszerezni, csak a legkockábbiknak esetleg. Én is a számítástechnika fejlődésével együtt nőttem fel, de ezek amik most mennek ingyen se kellenének, meg inkább a betegség és felesleges kategória irányába megy minden. A szemüveges téma mindig egy halva született dolog, a 3D tévék koporsója is a szemüveg volt, mert nem jutott a család minden tagjának, plusz csak teljesen szemből nem volt torz a képe. A VR-ről is négyévente egyszer hallani hogy támogatja egy A kategóriás játék.
7.
7.
delphijos
#5: "a Vision Pro nem takarja el teljesen a látásunkat. Láthatjuk a kollégáinkat magunk körül, csak éppen a virtuálisan kivetített képernyőt kapunk magunk előtt."

Van itt még ahonnan az jött :)

Ja, és a "Lényegében hang- és gesztusvezérléssel működik a kütyü" részből kimaradt a szintén nagyon fontos eye tracking. Na meg az hogy az R1 a szenzorok adatok real time feldolgozását csinálja.
6.
6.
zakkantlaci
Nem értem, hogy mi ebben a VR-ban olyan nagy cucc. Szimpla monitor-csúcstechnológiát raknak az ember szeme elé, ennyi. Az igazi Virtuális Valóság az lenne, mint az eXistenZ c. filmben.
Az áráról meg annyit mondanék, hogy Apple=minőség, szóval gazdagéknak készült. Sajnos lassan már oda jut ez a világ, ha pl.: nincs iPhoneod, akkor nem vitted semmire az életben. Ugyanez lesz a VR szemüvegekkel is.
5.
5.
vabe
zoenn ellustult, ugy latszik mar nem csak linkeket sporol ki a cikkeibol hanem a lektoralast is

"Maga a rendszer lelke a jól bevált M2 chip, amit egy vadonatúj R1 névre keresztelt chip támogat meg, és kifejezetten AR/VR-hoz készült operációs rendszer, a visionOS pörög rajta, maga a rendszer lelke a jól bevált M2 chip."

nem is tudom miert jarok meg fel erre az oldalra
4.
4.
Br1sk
közben leesett a nagy hátulütő. ezt csak az tudja élvezni akinek a fején van. nincs olyan hogy a bnő vagy a kutyád ha legalább az van odahuppan melléd és nézitek
3.
3.
honest guy
#2: Nem akarom elrontani a kedved, de...
3500 USD = 3500 EUR
Az jelenleg 1 300 000 forint. +27% ÁFA = 1 650 000 HUF
2.
2.
Br1sk
wáo. engem eddig teljesen hidegen hagyott a vr meg mindine utóbbi évek divatos technologiája. azt sem tudom hogy eszik e vagy isszák. ezt most megnéztem és leesett az állam. nekem ez nagyon bejön. húzós de esü úgy látom megér annyit amennyit kérnek érte. nincs se egy normális tvm se hifim se semmi. ez mindent kiváltana.
1.
1.
Csoki80
Kontaktlencse, vagy normál szemüveg méretben lenne az igazi ez így nem sokat ér :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...