Közprédává vált a Fables világa

  • Írta: osan
  • 2023. szeptember 16.
  • Biznisz
Link másolása
A Fables egy képregénysorozat, melyben a jól ismert tündérmesék, mint a Hófehérke vagy a Szépség és a Szörnyeteg szereplői kénytelenek boldogulni a való világban. A képregényekből játékadaptáció is készült The Wolf Among Us néven.

Bill Willingham a Fables-sorozat atyja egy sajtóközleményben nemrég úgy nyilatkozott, hogy a képregénysorozat és annak bármiféle mellékága már a közjó tulajdonát képezi. A szellemi tulajdonjog, mint olyan megszűnt és „ami egyszer Bill Willingham tulajdona volt, az most mindenki tulajdona, örökké.” – hangzik el a sajtóközleményben.

Willingham érdekes, de annál inkább örvendeztető megközelítéséért valamelyest felelős a DC Comics is. „Amikor Mark Doyle és Dan Didio (a DC egykori munkatársai, azóta már ki lettek rúgva a cégtől) megkeresett azzal az ötlettel, hogy a Fables 20. évfordulójára hozzuk vissza a képregénysorozatot, a tárgyalások során, jogi tanácsadóik megpróbálták ránk erőltetni a munkaviszony alapú megoldást, ami gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy a DC kezébe adjuk a tulajdonjogokat.” – írja Willingham. „Amikor ez nem sikerült nekik, azzal a kifogással álltak elő, hogy nem olvasták el előzetes szerződéseimet és azt hitték, hogy övék a Fables IP.

Emellett Willingham úgy gondolja, hogy nem helyes, ha egy szellemi értéket csak egy nagyvállalat birtokol örökké. Szerinte a legjobb megoldás, ha maximum 30 évig van „lakat alatt” egy IP, majd az bárki számára hozzáférhetővé válik.

Ez miért fontos számunkra? Nos, legfőképpen a The Wolf Among Us miatt, hiszen a Telltale játéka a Fables sorozaton alapszik és már évek óta jönnek-mennek a hírek a második évadról. Nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a folytatásra, már, ha egyáltalán érinti azt. Továbbá a közprédává válás azt is jelentheti, hogy elkezdenek mások is foglalkozni a címmel és nem csak fogyasztás szempontjából. Szóba jöhet egy film, esetleg egy sorozat (a Once Upon a Time is a Fablest használta inspirációs forrásnak, de nem lett túl kiemelkedő alkotás), melyben a remek történeteket dolgozhatják fel, de új játékokon sem lepődnénk meg. Mi kíváncsian várjuk, hogy mivel fognak előrukkolni a film- , illetve videójátékipar alkotói.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...