A Bethesda közel 1 milliárd dollárt kereshet a Starfielden

  • Írta: Nyuszcica
  • 2023. szeptember 25.
  • Biznisz
Link másolása
A Bethesda sejtette, hogy nagy sikere lesz az űrkalandnak, azonban a játék megjelenése utáni statisztikai adatok csak még jobban alátámasztják a megérzéseiket.

Az Insider Gaming megírta, hogy a múlt héten nyilvánosságra került adatok alapján a Bethesda közel egy milliárd dollárra saccolta a Starfield bevételeit: és nem is járt annyira messze az igazságtól! Ez a becslés ugyan négy évre szól, a kiszivárgott papírok éves bontásokban mutatják be a fejlesztők számításait. Az első évre 600 millió dollárt álmodott meg a cég, amit a második évre 215 millió dollárra csökkentettek. A harmadik és negyedik évben a játék életciklusának előrehaladtával a számok ismét lejjebb kúsznak, az előrejelzések szerint nem kevesebb, mint 50 millió, illetve 35 millió dollárral. 

Ezek a számítások nem mostaniak, valamikor akkor készülhettek, amikor a Starfield még igencsak gyerekcipőben járt. Emiatt csak még érdekesebb, hogy mégis milyen közel jártak az igazsághoz. A játék megjelenése előtt több, mint 10 millió játékos próbálta ki a Starfieldet. Még ha ennek csak a fele vásárolta is meg a játék alapverzióját, az körülbelül  350 000 000 dollár. A megjelenés utáni vásárlásokkal és a deluxe verzió bevételeivel együtt, biztosra vehető, hogy a cégnek nem lesz gondja a fentebb ismertetett tervek megvalósításával. 

32.
32.
MikeHock
#30: "Sőt, pont azt látom, hogy aki Starfield-et tolt múlt héten, az most BG3-at, jövő héten meg jön vmi más és azt fogja."

Az megvan, hogy a BG3-at egy hónappal a Starfield előtt adták ki?
31.
31.
Spazz Maticus
#30:
..."Ezért felesleges itt dobálózni aktuális játékosszámokkal"...

Egyetértünk.

És ha már eddig sikeresen eljutottunk, akkor csak idézném itt ezt, a topik elejéről :

"Doomsayer tegnap, 05:50

BG3 224167
Starfield 95223
Armored Core VI 9432
Marvel's Spider Man 1578
Last of Us 471
Returnal 58"

Valamint az ennek értelmét firtató kérdésre adott válaszod :

"Salty ps user detected. Apply more salt"...

Csak annyit kérdeznék akkor még, hogy mi változott tegnap óta, hogy most már nem "salty" ?
30.
30.
Ooorky
#28: Semmit :-)

Csak megjegyeztem, hogy a BG3 eladásai mögött is volt nem kevés hájp.
Sőt, pont azt látom, hogy aki Starfield-et tolt múlt héten, az most BG3-at, jövő héten meg jön vmi más és azt fogja.
Ezért felesleges itt dobálózni aktuális játékosszámokkal.
29.
29.
zoli12i
#28: Enged el. Ennek a kettőnek felesleges reagálni. Úgy is csak valami kínos és értelmezhetetlen választ kapsz.
28.
28.
delphijos
#27: "aztán 10-20 óra után otthagyja"

Ez azért nem jelent semmit, mert ennél sookal rövidebb, jóval kevésbé komplex játékokkal is ez van. A játékok VÉGIGJÁTSZASA összességében is nagyon alacsony. És ha így nézzük, kevés játék kapott annyi hype-ot mint a Starfield. És ott is biztos van jócskán a 10 milában aki kipróbálta a GP-ben, aztán otthagyta. Akkor most mit mondtál ezzel ?
27.
27.
Ooorky
#22: Mondjuk BG3-at pont felhájpolták megjelenés után, mint a világmegváltó rpg, ezért sok kocajátékos is tolja aki minden csillogó takonyra rácsap aztán 10-20 óra után otthagyja (nem reprezentatív steam ismerősi körkép).

Én szándékosan kerülöm, mert időm se lenne végigtolni, meg a "hardcore" crpg-k nekem mindig csalódást okoznak az asztalihoz képest...
26.
26.
Doomsayer
#25: ... Ott van, hogy minek fogynak el a Steam szerint a játékosai. Nem érted? Tök jó lehet.
25.
25.
delphijos
#22: "És fárasztanak mindenhol a klikkvadász negatív média 2019-2023 által idiótává nevelt eltévedt megmondóemberek?"

A gamer média is eljutott oda hogy rájött hogy ez vonzza a népet. Még a cégek / kiadók is "bevetik". De azzal nem segítesz a jelenségen, hogy önjelölt kereszteslovagként rárontasz olyanokra is akik a véleményüket írák le , és NEM VAKTÁBAN, hanem példákkal. Az én itteni kommentjeimre nem fog senki klikkelni, szó sincs "szándékos negatív cikk" jelenségről, szóval az hogy itt támadod le az embert az ez elleni "harc" nevében eléggé kapufa.
24.
24.
delphijos
#19: Ugyan áruld már el mi a rákra "világít rá" ?

Komolyan nem hiszem el, ez még mindíg valami óvodás cicaharc vagy valami hülye konzol vita ? Mit akartál ezzel közölni ? hogy az eredetileg 2013-ban megjelent Last of Us-t, ami egy single player kaland, kevesebben játsszák ? És akkor "győzelem" ? Jobb a Starfield _ Sz@r a Sony ? Vagy mi ? Ha megjelenik, biztos vagyok benne hogy az FM8-at is többen fogják játszani mint mondjuk a Driveclub-ot.

Ott tartunk bakker, hogy mindenféle ócsárlás nélkül, volt aki megírta a saját véleményét a játékról, megemlítve a hibákat, erre nagy sértődés van, mintha legalább Phil Spencer képét köpködő fényképet linkeltünk volna be, és magának az MS-nek "mentünk volna neki" Ez egy TIZES skálán szerintem egy 7 pontos, ami EGY JÓ JÁTÉK. Teljesen elvadult ez a pontozósdi, és úgy van kezelve, hogy ami nem 8-9, az már sz@r.
Nem értem ezen mit nem lehet megemészteni. Itt tartunk, közben meg más topikban megy a sírás ha valami nem multiplatform, de egy - bármilyen - exkluzívot meg dédelgetünk / szidunk mintha az életünk műlna rajta.

Amúgy meg én örülök ha ezt még évek múlva is játszani fogják, de szerintem ez nem Skyrim és a Fallout szint. A Fallout-ok küzül mint RPG szerintem a 4 a leggyengébb, de még így is jobb mint a Starfield, de ez én vagyok. Ha a többség nem így gondolja, és lesz játékosbázis, nekem nem fáj. Ezek JÁTÉKOK. Soha, egy sem fog mindenkinek ugyanolyan élményt nyújtani. Mint a filmek.És se megyőzni nem kell a másikat ( úgyse lehet ) vagy lehülyézni. A saját élmény jobb lenne tőle ? Jobban fog tetszni egy játék ha meggyőzöl valakit hogy mondja azt hogy jó ? És ha nem sikerül akkor kevésbé ?
23.
23.
Spazz Maticus
#22: XD...

A legszórakoztatóbb jelenség vagy ezen a fórumon, esküszöm.
22.
22.
Doomsayer
#21: Amúgy amit előtte mondtál csak úgy mindentől függetlenül elgondolkodtatott, hogy ha a BG3-at, mint ahogy fogalmaztál full réteg CRPG-t 2.5X annyian játsszák, mint az új MS exkluzív Starfield-et, akkor most melyik a rétegjáték??? Mert már ez egy weird flex...

Amúgy csak azért nem kezdtem bele, hogy milyen elképesztően királynak tartom a BG3-at, mert az nagyon hosszú írás lenne. Érdekes dolog ez, mert amúgy a D:OS 1-2 is majdnem ugyan ennyire jó játékok, csak nyilván kisebb scope-pal és bár vannak azokban is említhető dolgok nyilván, attól még remélem, hogy a BG3 a hasonló atom zsír játékokra irányítja a figyelmet, hátha igényesebb lesz tőle a nép.

De a Starfield... hát az olyan, amilyen. Kicsit úgy járt, mint a CP2077, hogy olyanokat is felhoznak neki hibának (főleg a nem is tudom kik), ami más játékban alap benne van, csak ott nem emlegetik. De olyat is olvastam, hogy kevés féle űr van benne. Meg mittudom én, érted. Jó sok dolog totál megalapozott is. Nagyon komoly kritikus véleményt olvastam a neten róla pl és totál hitelesnek tartom és nagyon elhiszem neki és megértem és aláírom.

Gamestar-on "Az Pont" nevű kommentelőtől másolok ide:

"az A-ból B-be történő eljutással mutatták meg a felfedezést a játékban. Ha valamiben tényleg jó volt a Skyrim, akkor az az ilyesfajta felfedezés öröme. A Starfieldben ez egyáltalán nem működik a sorozatos gyorsutazás miatt. Nem nagyon van a játékban olyan helyszín, mint ami a Skyrimben High Hrothgar, White Run, stb... magyarán nincs olyan táj, épület, "atmoszférikus pillanat", amit ezerszer jó újra látni."

Illetve részletezi, hogy a játék akkor is elavult érzetet kelt, ha egy rakás moddal úgy fel van pimpelve a grafika, mint ha még csak 5 év múlva jelenne majd meg, mivel a Skyrim még érzetre jó volt úgy anno, de a Fallout 4-re szerinte elavult az egész, nemhogy a Starfield-re. És miylen igaza van! Ezerrel igaza van, mert pont ezt éreztem én is már a Fallout4 alatt is. Nyilván, itt hozzáteszem, hogy az engine mellett azért marad a beth, mert a játékaikat és az eladásaikat, valamint a rajongóikat a modok tartják fent és ezt a motort ismerik a modderek is meg a készítők is. Olyan, mint a COD motorja, hogy millió évig nem cserélték a gunplay miatt, ami a lelke az egésznek.

Na de visszakanyarodva, persze, hogy vannak a játékban olyan dolgok, amitől less than stellar (haha) a fogadtatása sokaknál és valamelyest nálam is. Na de a fenti kritika és egy valós kritika az nem olyan, hogy odaesik valaki, aki rendszerint az egyik platform nagy harcosa sok éve, amire nincs a játék és előjön az ilyen Steam-ekkel, meg a sok okossággal és csődbe viszi a játékot és csoda, hogy nem jut el oda, hogy még a Bethesda fizet, hogy játszanak vele az emberek. Érted? Amikor látod valakin, hogy nyomja a játékot és úgy mondja és amikor látod valakin, hogy csak zabszem van a seggében. Mert ugyan úgy, ahogy a játék hibái megvannak, úgy az előnyei is megvannak és a BG3 mellett pont ez az egyik legkirályabb megjelenés idén, míg oly sok másik full szégyen meg említésre méltó.

Nézd meg a Jedi Survivor-t meg a Hogwarts Legacy-t. Starfield-nek az árnyékát nem érhetik el és még így is modern technikai roncsok ray tracing-gel meg mindennel együtt. Csak ott senki nem panaszkodott, hogy 4090-en 1080p-ben sincs meg a 60 fps.. meg hogy a modderek oldják meg, hogy ne crash-eljen a Jedi. Mindemellett meg tök jó kalandok vannak a Starfield-ben, azoknak, akik ezt szeretik. Én bírom a sci-fi-t és játszani ülök le elé. Én is jobban szeretem a Baldur's Gate-et, meg a Cyberpunk 2077-et sok szempontból, de valamikor meg a Starfield elé van kedvem leülni. Megtehetem. És fárasztanak mindenhol a klikkvadász negatív média 2019-2023 által idiótává nevelt eltévedt megmondóemberek? Hát eléggé.
21.
21.
MikeHock
#19: De ő azt állította, hogy a BG3-at minimum dupla annyian játsszák, mint a Starfieldet és a Cyberpunk is megelőzi.

Erre te belinkelsz vmit ami szó szerint megerősíti ezen állítását.

Weird flex but ok.

A másik dolokhoz egy adat: Last of Us-ból 37 millió példányt adtak el PS-re, 360.000-et PC-re, gondolom össze tudod rakni a továbbiakat.
20.
20.
Doomsayer
#14: "valamennyire csak releváns"

Releváns, csak kérdés, hogy mennyire. Kis körültekintéssel megláthatod, hogy pont úgy fog elfogyni a Starfield játékostábora, mint ahogy a Skyrim és a Fallout játékoké is elfogyott. És akkor még tedd hozzá, hogy a modok ellenére is. Csak azt nem tudom, hogy jött ez össze? Ennyire ne értsünk már hozzá. Aztán még az is lehet, hogy amire befejezem ezt a kommentet, már kiadják még egyszer a Skyrim-et és abból is eladnak egy rakással.

Pár, aki nem ismer engem amúgy hiheti, hogy most oda-vissza vagyok a Starfield-ért, meg a Fallout és Skyrim játékokért... Pedig, ha ennyire minden tükörre koppanásnál Neotechtr-t idézgeted, akkor tudhatnád, hogy sem a Skyrim-et, sem a Fallout-ot nem kifejezetten szeretem. Amúgy, ha már annyira hiányolod, szeretettel üdvözli Neo a pihe puha pajkos pici pónikat, meg még üzent valamit, de nem írom le, hiszen ez nem egy "Neotech-es" komment.

Inkább azt mondom, hogy mi hiperérzékeny liliomfik nagyon sajnáljuk, ha Ooorky megsértett egy trollkodással és (szerfelett) várjuk továbbra is a normális hangnemben megfogalmazott hozzászólásodat. De mint mindig, nem érdemes meglepődni, ha utána válaszolunk is rá ugyan olyan normális hangnemben. Aztán utána jöhet a csapkodás, meg a mutogatás, ugye *teljesen normális* hangnemben.
19.
19.
Doomsayer
#16: "azzal flexelünk"

Bizony, azzal. Miután a Starfield a Steam alapján lett megítélve, gondoltam ez a válasz így ebben a formában rávilágít dolgokra. De úgy látszik, hogy valahol még csak félig kelt fel a nap.
18.
18.
sasncore
#16: Soros, és a sok migráncs az oka, plusz hanyatlik a nyugat. Megfelel a válasz? A cikk meg nettó hazugság, game pass-ból nem jön annyi vevő, steam-en imádnak vásárolni. Plusz BG3 ban bármilyen himihomi lehetsz, farra szabva.
16.
16.
MikeHock
Itt most frankón azzal flexelünk, hogy STEAMEN többen játszanak egy brand-new Microsoft játékkal, mint egy 5 éve kiadott Playstation játékkal?? Vagy mii mi mi? :DD

Valóban alacsony az a kerítés, na most inkább azt nézzük, hogy miért játszanak egy full réteg CRPG-vel 2.5x annyian, mint a mindenidőklegjobb MS exkluzívjával.
15.
15.
Spazz Maticus
#13: Csak a szokásos. Van itt néhány viráglelkű, aki nehezen viseli a fizetett reklámokon kívüli elég lagymatag fogadtatását Mr. "16 times the detail" úrék legújabb termékének.

Majd elmúlik ez, észérvekkel, saját véleménnyel várj addig...
14.
14.
norbi27
#6: Igazi Neotech-es komment...
Kijött a Starfield EGYIDEJŰLEG pc-re és xboxra, ahol a steamen kizárólag fizető vasárlók vannak, és nekik megadatott a 30+ fps egy harcrendszerét tekintve FPS shooterben, amit elvileg jobb PC-n, egér+billentyűzettel tolni. (Én egyenértékűnek hittem az xboxos és PC-s release-t, de biztos velem van a baj.) Ezért valamennyire csak releváns, hogy aki itt fizetett érte, az meddig játssza. Meddig tartja fent az érdeklődést a game, honnan jön még 215M jövőre. (Nem a game passba Starfielddel bevonzott emberektől).

Erre jössz pár PS-es game stattal, ahol a játék 1-4 év késéssel jött ki pcre, és nem hosszútávú, hanem orrnehéz eladásokra lett berendezkedve.
Bravó, szép komment. Persze Ooorkynak rá kellett trollkodni egyet.
Nincs új a nap alatt...
13.
13.
norbi27
#11: Elképesztő, hogy mennyire liliomfi lett mindenki. Hiperérzékenység rulez . Már egy nyamvadt bevétel előrejelzéses cikkhez sem lehet hozzaszólni, normális hangnemben sem, hogy ne sértődne be a fél kommentszekció.

Szövegértelmezési képességek sincsenek a csúcson, úgy érzem. Nem hasonlítottam össze a Starfieldet egy az egyben sem a CP2077-el, sem a BG3-al.
A mondandóm lényege az volt, hogy aki FPS shootert keres (open WORLD környezetben, valamennyi RPG elemmel), az MOST nem biztos, hogy a a Bethesda rpgt fogja választani, mert szerintem jobb játék az átszabott és DLC-vel bővült CP. A közös nevező az FPS nézet és a viszonylag hasonló harc (és az elvileg open WORLD világ). Ennyi.

A Baldur's Gate 3 sem tehető direktben a Starfield mellé, de az is egy hardcore RPG, ahol a párbeszédpaneleken keresztül hozott döntéseinknek nagyon nagy jelentősége van. És abban sokkal, de sokkal jobb. Mind vizualitásban, mind a döntési fákban. Így aki ilyen rpg-t keres, az inkább fogja MOST a Larian stúdió alkotását választani.
Mindezek miatt (is) esik a játékosszám és az érdeklődés. Így a következő üzleti évre prognosztizalt bevétel, ami több mint a mostani év harmada(!), hát, nehezen kivitelezhető szerintem.
Ez volt a véleményem. Nyugodtan lehet vele nem egyetérteni, nem fogok megsértődni.
Remélem a szövegértelmezésben hátrányos helyzetűek is megértették.
12.
12.
Doomsayer
#9: Nem tudom, hogy mondjam el ezt most neked.
11.
11.
Sakee
#5: Majd ha rájössz és sokan mások is hogy ez nem Kiberpunk és nem is olyan játék akkor le fogtok kopni ezekről az összehasonlításokról,de addig is látszik hogy fingod nincs róluk.
10.
10.
Ooorky
#7: Salty ps user detected. Apply more salt.
9.
9.
Trottenbauer
#8: Én sem igazán látom ennek a kommentnek az értelmét,de lehet ez az én hibám.A Sony hogy jön ehhez,tényleg érdekelne.
8.
8.
Doomsayer
#7: Köszönjük. Visszajelzései fontosak számunkra. Egy 1-100-ig terjedő skálán hány pontra értékelné válaszunk értelmességét?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...