Gabe Newellnek személyesen kell megjelennie a bíróságon

  • Írta: osan
  • 2023. november 26.
  • Biznisz
Link másolása
A Valve és ezáltal a Steam atyaúristenének is ott kell lennie azon a tárgyaláson, mely során a Valve monopol helyzetét támadják és azt, ahogy a cég kihasználja a versenypiac hiányát.

Még 2021 áprilisában nyújtotta be a Wolfire Games azt a keresetet, amiben a Valve nem túl versenyképes stratégiáját sérelmezik. Szerintük a cég kihasználja a piacon tetten érhető dominanciáját annak érdekében, hogy szemérmetlen mennyiségű részesedést vegyen le minden eladott játék után. Pontosan 30 százalékot „csípnek” le az eladásokból, ezáltal – a Wolfire Games szerint – kizsákmányolják mind a játékosokat, mind a kiadókat.

2021-ben elutasították a keresetet, miszerint az „nem biztosított elegendő tényt ahhoz, hogy jogos legyen a versenypiacon elszenvedett sérelmezés.” 2022 májusában viszont újra benyújthatták azt és akkor már komolyabban elkezdtek foglalkozni az üggyel, olyannyira, hogy most Gabe Newellt is behívták a bíróságra.

Newell először távmeghallgatást kért covidveszélyre hivatkozva, de a bíróság nem találta elegendőnek a Newell által biztosított tényeket arra, hogy úgy ítéljék meg, hogy ténylegesen magas kockázatnak lenne kitéve a Steam feje, ezért személyesen kell megjelennie maszkban, amit beszéd közben majd le kell vennie.

Így a tárgyalás során lehetősége lesz mind az esküdtszéknek, mind a bírónak arra, hogy megfelelően felmérjék Newell felelősségét.

23.
23.
delphijos
#22: Jó, hát nagyon szigorúan minden cég a semmiből száll be az üzletbe, de itt most úgy értettem hogy “le voltak osztva a kártyák” más cégeknek, senki se gondolta hogy oda más be tud furakodni, egy olyan cég akinek ott semmi tapasztalata sincs.
22.
22.
Ooorky
#19: Miért a Nintendo nem a "semmiből" szállt be?

Pont összeomlott a videójáték ipar mikor elindultak, ezért is lett "Entertainment System" a konzoljuk neve, hogy elkerüljék az összemosást a korábbi Colecovision-ökkel és Atari-kal.
21.
21.
crytek
Egyébként ez a 30% 2018óta annyira nem fix már

Egy 60$-os game esetében ,kemény 167.000db game eladása után már csak 25% (ez a számot már kb egy béta örli cucc is meglépi lazán)
És 833.333 db kell ahhoz hogy már csak 20% legyen.

Nyilván a kis indie címeknek ezt sokkal nehezebb elérni ,de akkor lehet menni epichez ahol kb fele annyi eladás se lesz mint steamen vagy rosszabb esetbe epic fel sem enged a storejába,mert ők nem a valve hogy mindenki árulhat...
20.
20.
Doomsayer
#15: Hát az, hogy kapzsi a Steam és levegő kéne a fejlesztőknek, de azért van pénzük, védjék meg magukat ez no offense, de csak szimpla irigység. A fejlesztőkről annyit, hogy bár nem egy tökéletes példa,de szemléletesnek viszont jó: Pl Steam-en a Starfield-del max 330.500 játszott egyszerre, míg a Skyrim-mel 90.000. Lehet nézni ennek a különböző aspektusait, mint platformok, stb, de azt is mutatja, hogy a piac akkorát nőtt az utóbbi időben, hogy (az említett címektől függetlenül) kvázi bármelyik közepes játék is sokkal nagyobbat kaszál(hat), mint mondjuk 10 éve egy legendás játék. ÉS hát lehet, hogy benyeli a Steam a 30%-ot, de a fejlesztők meg benyelik a 70%-ot. Meg ahogy a többiek írják, máshol meg nem nagyon lehet eladni. Ezen a ponton akkor elvárható, hogy a Steam mondja be, hogy "nekünk van pénzünk, úgyhogy most nem kell több"?

A Steam fenntartja az egész infrastruktúráját fórumokkal, beta branch-ekkel, trade card-okkal, user base-zel, kitűzőkkel, achievement-ekkel, sávszélességgel és rendelkezésre állással, meg lehetne sorolni: mindennel, amit akarsz és ott van most is meg fejlődik most is. Mindezt politika mentesen. És ezért kéri a 30%-ot. Ez minden ott kiadott játéknak a rendelkezésére áll és nem a játék fejlesztője fizeti a villanyszámlát meg az infrastruktúrát. Aki megfojtja az ügyfeleit és a művészeket az a Spotify, de azt a zenehallgatás közben senki sem emlegeti.
19.
19.
delphijos
#15: Én se a cégeket védem, a félreértések elkerülése végett. DE. Egyáltalán nem olcsó, és könnyű konzolokat - vagy akár egy mobil infrastrukturát - fejleszteni, fenntartani ezt az infrastruktúrát, stb… Se a Sony, se az MS, se a Nintendo ( vagy a Google, Apple ) nem akadályoz senkit hogy ilyen üzletbe fogjanak. Csak ez ugye meló, sok pénz, meg kockázat. Ráadásul az előbb felsorolt cégek közül a Nintendo-n kívül az összes többi a “semmiből” szállt be ezekbe. Nekik bejött. Sokkal egyszerűbb arra panaszkodni aki megcsinálta. Itt ( PC-n ) meg még ez a zártság se áll fenn. Bárki csinálhat store-t, csak ugye itt is állnak a fentiek. Van is próbálkozás, de az meg már nem a Valve bűne hogy a többi nem ilyen népszerű. Egyszerűen nem olyan jók.
18.
18.
csoki0619
#14: Nem megsértődni kell, hanem kevesebbet zabálni nagyfiú. :-) Az online fenyegetőzés meg talán még butább dolog, mint az én poénom.

Egyébként mi is a sértődötség tárgya? Nem tetszik a humorom? Azzal nem tudok mit kezdeni. Te is túlsúlyos vagy? Azzal se sok mindent tudok kezdeni. Vagy esetleg Gabe Newell a nagybácsid és azért nem szabad vele poénkodni?
Lebutázni a másik embert egy szimpla komment alapján, és utána azzal jönni, h bezzeg élőben nem mernék így vicceskedni, na az a nagyon buta dolog.
17.
17.
crytek
#15: Nincs semmiféle monopol helyzet. Minden adott hogy te , a sarki fűszeres vagy bárki sajá digitális storet csináljon és ott áruljon 100% os haszonnal..ja de várjunk ebbe pénzt kéne fejleszteni lehet sokkal többet mint az a 30% amit a valve (és pl sony, ms is) levon..meg egy saját storeban sokkal kevesebb fogyna mint a 100 milliók által használt steamen.
Szóval nem sírni kell, hanem tenni ellene. De hát az büdös
16.
16.
Ooorky
#15: Ott bukik a történet, hogy a legnépszerűbb PC-s online játék (Fortnite) el se érhető Steam-en, ahogy a legtöbb játékot is minimum 1 másik store-ban is megveheti bárki, én pl. már szinte kizárólag MS Store-ban vásárolok, mivel akkor tudom tolni Xbox-on és PC-n is...
15.
15.
GemForge
Az a helyzet, amelyben a Steam van, igenis lehetőséget ad a lehúzásra, és szvsz ezt maximalisan ki is használja. A cég hozzáadott értékéről lehetne vitatkozni, de azért az tuti, hogy kevésbé kapzsi hozzáállással kicsit több levegő juthatna mondjuk a fejlesztőknek. Fogyasztóként azért azt nehezen látom be, hogy miért kell ünnepelni és azonnal sértetten megvédeni és sajnálni egy nyilvánvalóan (miért is ne lenne az) lehúzós céget. Megvédi az saját magát, nyilván futja nekik erre is a busás hasznukból. A Wolfire akárkiknek persze nyilván savanyú a szőlő, de azért jó lenne belátni, hogy a Steam monopolhelyzete valóban lehetőséget ad arra, hogy azt csináljanak, amit csak akarnak. Ehhez pedig tapsolni sztem teljesen felesleges.
14.
14.
hedzsooo
#10: Az szimplan 1 bunko stilus volt ahogyan fogalmaztal, semmi vicces nem volt benne. Probald ki eloben elsutni valakinek szemtol szemben, ne online legyel mar ennyire "vicces".
13.
13.
Ooorky
#11: Ami minimum 4, Szudánban és Mianmarban is ölik egymást az emberek, de hát az messze van...
12.
12.
Extol
Nekem egyébként meg vannak a nyuszis játékai a Wolfire-től, az azért jelent valamit hogy a Steam-el való már többéves csatározás ellenére nem b*szták ki őket a platformról, mint macskát sz*rni.
11.
11.
Extol
#9: Hiszed vagy sem a Covid19 a mai napig fertőz és öl meg sokakat, de két háború miatt ez már nem hír.
10.
10.
csoki0619
#8: Most mi a baj? Már vicceskedni sem szabad?
9.
9.
markoci555
nem is mennék bele a sokat járatott szövegekbe, hogy mindenki 30%-ozik, meg tessék itt a kapitalizmus stb gondolom egy reklámfogás az egész az idióták részéről

Számomra 1 dolog tűnt fel, az, hogy kötelezik arra, hogy beszéd közben vegye le a maszkot
ezt hogy gondolják? 1 éve még itt pattogtak, hogy így a covid, úgy a maszk, most meg vegye le?
volt olyan tárgyalás, ahol a nőnek mondták nyugodtan leveheti, ő nem vette, és az egész teremből az egyike volt azon pár embernek, aki nem kapta el onnan...
8.
8.
hedzsooo
#7: Elhiszem hogy buta vagy, nem kell megerositened online.:)))
7.
7.
csoki0619
Hát igen, akkora szegény Gabe, h nem olyan egyszerű a szállítása, daru kell a házához, a bírósághoz, ott is a tetőn kéne beadni. Ez kész logisztikai rémálom. Hideg is van. Nem is csoda, h nincs kedve bemenni.
6.
6.
silkgoat
Az epic games store-ba koll menni osztan jo is van. Ott nem vesznek le olyan sokat, igaz el se tud majd adni. Bar ahogy nezem a jatekait ezeket sehol sem fogjak nagyon sokszor eladni. Ezeknel az egyfos indie csapatok is elvezetesebb jatekokat raknak le :D
5.
5.
xanatos0911
Covidveszély :ddd nice one
4.
4.
Extol
Első hallásra a 30% valóban soknak tűnhet viszont nem kötelező ott lenni a világ legnagyobb piacán, ahol százmilliók láthatják a Wolfire szellemi termékeit.
3.
3.
zakkantlaci
#1: https://www.wolfire.com/
2.
2.
hedzsooo
Megtalalt anno 1 piaci rest, ugyesen osszehozta a digi boltot a csapataval...
Durvan 2 evtizedig csak legyintettek ra legtobben, most meg persze hogy irigyek ra, + persze h probalnak pereskedni vele
1.
1.
crytek
Kedves Wolfire Games legyél te bárki bármilyen játékokkal... nyissál egy saját store-t és áruld ott a szarjaidat ,de közben steamről szedesd le. Megnézzük csak a sajátodba mennyi fogy majd..

30%... ha jó a game és veszik akkor ez a 30 nagyon hamar már csak 20%...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...