Továbbra is tarolnak Steamen az Nvidia videókártyái

  • Írta: sirdani
  • 2023. december 4.
  • Hardver
Link másolása
Ismét megérkeztek a Steam hardveres és szoftveres felméréseinek a legfrissebb eredményei, melyek alapján továbbra is a GeForce kártyák kapják játék esetén a főszerepet, ám ez még nem feltétlen ad a zöldek számára okot az örömre.

Aki rendszeresen használ Steamet, annak valószínűleg már feltűnt, hogy a Valve csapata gyakran kopogtat a hardveres és szoftveres adatainkért, amit aztán ha kedvünk van, megoszthatunk velük. Ezek alapján pedig elkészítik a statisztikáikat, amit mindenki támadni szokott, mert az önkéntes válaszolás miatt már alapból kissé szelektált átlagot kapunk, illetve sosem árulják el a résztvevők pontos létszámát. Mindezek ellenére még így is igazán érdekes lehet pár havonta végigpörgetni a friss eredményeket.

Az operációs rendszereket illetően még mindig a 64 bites Windows 10 az uralkodó a maga 53,53%-os eredményével, bár fontos hozzátenni, hogy ez a szám 12,05%-kal alacsonyabb, mint júniusban, vagyis közel fél évvel ezelőtt volt, köszönhetően a Windows 11 növekedésének. RAM-ból most már majdnem a játékosok felének 16 GB áll rendelkezésre, és a legtöbb számítógépben egy 6 magos CPU duruzsol. Amitől viszont igazán érdekes a friss statisztika, az a videókártyák megoszlása.

Az első hat hely mindegyikét az Nvidia kártyái szerezték meg, sorrendben: GeForce RTX 3060, GTX 1650, GTX 1060, RTX 3060 Laptop, RTX 2060 és RTX 3060 Ti. Az RTX 3060 konkrétan a felmérésben szereplő összes videókártya 5%-át adja, ami nem igazán meglepő, hiszen az Nvidia **60-as szériás középkategóriás kártyái mindig is igazi közönségkedvencek szoktak lenni.

Ami viszont annál meglepőbb, hogy a fent említett kártyák mindegyike olyan középkategóriás kártya, mely vagy az előző, vagy annál idősebb generációba tartozik, a legújabb Ada-architektúrás RTX 4000-es kártyák az élvonal közelében sincsenek. A több generációval korábbi Pascal kártyák adják a felmérésben részt vevő kártyák 18%-át, melyeket a Turing 15,8%-kal követnek, az Ada Lovelace összesítve pedig csupán 9%-ot ért el. Ugyan ez önmagában a nyári adatokhoz képest duplázást jelent, ám az RTX 4060 (többnyire a 8 GB VRAM-nak köszönhető) visszafogott népszerűsége, illetve az egyelőre csak 1% körül mozgó RTX 4070, RTX 4070 Ti és az ezektől még jobban elmaradó csúcskategóriás kártyák szereplése némi aggodalomra adhatnak okot a zöldek számára.

Aminek viszont biztosan örülhetnek, az a statisztika toronymagas vezetése a márkák szintjén. Az Nvidia ugyanis 75,12%-os szeletet tudhat magáénak a felmérés szerint, amit a 16,19%-os eredménnyel követ az AMD és 8,21%-os eredménnyel az Intel. Utóbbi kapcsán pedig, ha valaki azt hinné, hogy ezt az eredményt az Intel a váratlanul megtáltosodó Intel Arc A750 és A770 párosával érte el, akkor igen nagyot téved, az említett kártyák a top50 közelében sincsenek, az eredmény javarészt az integrált Iris XE és az UHD Graphics 620-as széria kártyáinak köszönhetik.

Ami pedig a jövőt illeti: az RTX 5000-es széria érkezése még odébb van, az Ada termékcsalád árának mérséklődésére pedig nem igazán érdemes számítani, tekintve hogy az Nvidia egyelőre még nem tervezi leállítani az RTX 3060-as kártyák gyártását.

10.
10.
Extol
A Valve legalább kéri és nem ellopja az adatainkat, ezért is szoktam velük kivételesen megosztani, szinte az egyetlen szervezet a világon akikben még megbízom.
Már kb közel két évtizede AMD-s vagyok és szerintem már maradok is. Pláne most hogy feleannyiért vettem 7900 XTXet mint amennyibe kerül a 4090-es Nvidia kártya. Az Nvidia flagship túlárazottan nevetséges, de az meg sanszos hogy a középkategóriában lehet jó fogás zöld csapatban is
9.
9.
TrishtanAG
#8: Az AW2-t akkor még nem próbáltad elindítani :).
8.
8.
Obi Wan Kenobi
#5: Nekem egy 5 éves 1070em van. Konkrétan eddig semmi okom nem volt cserélni videókártyát, bár már minden más komponenst cseréltem. 1080p, 144hz, cs2, siege és single játekok mennek csak.
7.
7.
Grabowsky30+
#6: Nyilván annak aki komolyba nyom valami fps lövöldét nem árt ha sok frame van, de aki csak single player játékokkal játszik annak nem tudom minek kéne több mint 60. A felbontás az megint egy más dolog abból minél több annál jobb. Bár és ez az én véleményem 1méterről a 34" monitoron 1440p-ben szerintem szebb a játék, mint 4kban 3méterről az 55" tévén, de lehet ezzel nem mindenki ért egyet.
6.
6.
crytek
#5: Istenkáromlás...." Ha 1080p-s 60hz monitoron játszol egyszerűen semmi értelme erősebb kártyát venne" Akkor venni kell nagyobbat ami 165hz-es hisz tudjuk 120 fps alatt már nem is ember az ember :)
5.
5.
Grabowsky30+
Tisztán látszik abból, hogy a játékosok 60%-a 1080p-ben játszik, miért is nem fogynak olyan jól a 4000es szériás kártyák és, miért a 3060 a legnépszerűbb. Ha 1080p-s 60hz monitoron játszol egyszerűen semmi értelme erősebb kártyát venned. Ezen a felbontáson szinte bármelyik játékba feltolsz mindent maxra és 60fps-ed meglesz, dlss nélkül is. Abban az 5 játékban amiben nem lesz meg ott meg leveszed high-ra a részletességet meg benyomod a dlss-t qualityra és készen vagy. Fullhd 60hz-hez nem kell 3060nál jobb kártya.
4.
4.
delphijos
#3: Csak jól látszik hogy PC-n se 4090 van mindenhol…. szemben a vitákkal hogy “milyen szar a konzol”. Csak ugye jó sok PC játékos van akinek nem ULTRA-n fut minden 4K-ban.
3.
3.
Duka Zoltán
Úgy látom még mindig van hulladék kari az első helyeken.
2.
2.
crytek
Maradok a nép pártján izé amd pártján. Nem kell nekem a géj trészing.
1.
1.
hedzsooo
Ma landolt 1ebkent az uj GeForce Game Ry Driver, ha vki RTX-es NVidia karival tolna az uj, 2.1-es, full-extras, maximum upgraded C2077-et majd holnaptol.;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...