XDefiant - ha nincsenek könnyű ellenfeleid, akkor te vagy a könnyű ellenfél

  • Írta: szlav
  • 2024. május 29.
  • Érdekesség
Link másolása
A skill based matchmaking témája hosszú évek óta forró topik az FPS-ek műfajában, az XDefiant pedig szembement az árral. Sokak imádják a mesterkélt balansz hiányát, mások azonban rájöttek, hogy ők jelenleg az áldozatok.

Ha 15-20 évvel ezelőtt elindítottunk egy quickplay meccset az éppen aktuális Call of Duty-ban, vagy bármely más FPS-ben, akkor gyakorlatilag a kocka dobta, hogy milyen nehézségű meccs vár majd ránk. A meccskeresés ekkor jóformán csak a játékosok pingjét vette számításba, cross-playnek nyoma sem volt, ahogy annak sem, hogy a rendszer a háttérben munkálva, a meccset kereső játékosok rejtett skill ratingje alapján válogassa össze az egymás ellen eresztett csapatokat. Ez mára megváltozott. Szinte minden online lövöldözős játék alkalmaz valamiféle skill-based matchmakinget (vagy engagement-based matchmakinget), még a nem rangsorolt meccsekben is biztosítva azt, hogy minden játékosnak legyen némi sikerélménye.

A Ubisoft frissen megjelent free-to-play lövöldéje, az XDefiant szembement ezzel a trenddel, hallgatva a hardcore játékosok kéréseire, akik az évek során megelégelték, hogy minden meccsük egyformán izzadtságszagú, és mivel gyakorlatilag gépi szinten garantált az 50% körüli win rate, esélyük sincs arra, hogy a saját bőrükön tapasztalják a hosszas gyakorlással elért képességjavulást. Mindez persze azt is jelenti, hogy ha matchmakingről van szó, ismét a ping a legjelentősebb faktor, a közös meccsekre pedig bekerülhetnek profik és kevésbé tehetséges játékosok egyaránt.

A fentiekből egyenesen következik, hogy amíg az ügyesebbek élvezik az XDefiant meccseit, a kevésbé tehetséges játékosokat újra és újra eltapossák. Ennek az utóbbi csoport hangot is adott, a profi játékosok, tartalomgyártók és még a játék producere, Mark Rubin is azt mondják, hogy ha nincsenek könnyű ellenfeleid, akkor bizony te vagy mások számára a könnyű ellenfél. Az erősebb kutya szabálya, ugyebár.

Emiatt azonban nem érdemes elkeseredni, hiszen abszolút megállja a helyét az az álláspont is, hogy ezzel az amatőr játékosok esélyt kapnak a látványos javulásra! Némi gyakorlással, a pályák, fegyverek és képességek kiismerésével napról-napra érezhetővé válik, ahogy egyre jobb eredményeket érünk el. Aki pedig mégis a képesség alapján egyensúlyozott meccsekre vágyik, azoknak elérhető az XDefiant rangsorolt módja, amely éppen úgy működik, mint bármely más kompetitív játék ranked opciója.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...