HWSW: Januárban indul a Wikia Search kereső

  • Írta: Daks
  • 2007. december 27.
  • Hír
Link másolása
Januárban indul a Wikipedia alapítója által gründolt közösségi kereső - számolt be róla ma délután Nagytestvérünk, a HWSW magazin.
Januárban indul a Wikipedia alapítója által gründolt közösségi kereső - számolt be róla ma délután Nagytestvérünk, a HWSW magazin.

Jövő hónapban indulhat el élesben a Wikipedia alapítójának keresője, a Wikia Search, amely a népszerű enciklopédiához hasonlóan a közösségre támaszkodik. A cél nem kisebb, mint a keresési piacot uraló óriások (Google, Yahoo, Microsoft) hegemóniájának megtörése. A Wikia Search alapjai már elkészültek, működik a keresőalkalmazás, és a webet indexelő mechanizmus, a fejlesztés már régóta tart, és egy ideje a zárt tesztelés is. A tervek szerint a közösségi kereső január 7-én indul.

Jimmy Wales, a Wikipedia és a Wikia Search szellemi atyja abból indult ki, hogy a jelenleg népszerű webkeresők a hasznos oldalak mellett számos irreleváns találatot szolgáltatnak, ugyanakkor nem adnak lehetőséget a felhasználók számára, hogy ezt jelezzék. Ezért a Wikia Searchben a találatokat a felhasználók maguk rendezhetik sorba aszerint, hogy mennyire találják azokat hasznosnak. Ezeket a szerveren tárolják és összevetik más felhasználók listáival, és ezek alapján állítják elő a későbbiekben a találati listákat. Wales szerint a gépi algoritmus és az emberi intelligencia kombinációja adja a nyerő párost a piacon.

Érdekel milyen lesz a Wikia Search?
Irány a Nagytestvér!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...