Facebook játékok

  • Írta: Daks
  • 2010. január 27.
Link másolása
Mindenki megtalálta az elveszett osztálytársait, követte a barátokat évekig, pontosan tudja a másikról, hogy az mikor vett új kutyát, és miért dobta a csaja, de ennek vége. Megdőlni látszik Magyarország legnagyobb rendőrségi adatbázisa, kezd véget érni az iWiW korszak, az emberek családostul regisztrálnak át a Facebookra, és ahogy az elődje, úgy ez is kezd a mindennapi élet részévé válni.
A hírmegosztás, a videóbeszúrás és a mobilfotók feltöltése már rutin, ami azonban számunkra most különösen fontos, az a játék. Merthogy a Facebook egy igen komoly játékplatform is, tízmilliókat mozgat meg a farmolás, az étteremfejlesztés, az állatnevelgetés, a póker, vagy éppen a kővarázsló, ezeket a gamereket viszont nem koleszszobákban és osztálytermekben találjuk meg. Az iskolaigazgató ugyanúgy nyomja két értekezlet közt a Facebookot, mint a tinédzser tanítványai, vagy a sarki vegyesbolt ötvenes éveit taposó pénztárosa. Ők a casual gamerek. Mi vagyunk a casual gamerek.


Hosszasan lehet érvelni a Facebook játékok mellett. A legfontosabb, hogy egy biztonságos, adatainkat jogszabályoknak megfelelően kezelő, vírusmentes oldal szolgáltat nekik otthont, illetve a szórakozáshoz csak egy átlagos böngészőre van szükség, semmi másra. Ráadásul az otthoni, az irodai és a könyvtári gépről ugyanúgy elérhetőek a mentéseink, ami viszont a legfontosabb, hogy sikereinket megoszthatjuk az ismerősökkel. Nem csak magunknak játszunk, a pontjainkat és a pénzünket látja mindenki, dicsekedhetünk az elért eredményekkel, összehasonlíthatjuk teljesítményünket a másikkal, mindeközben pedig még jól is mulatunk. A Facebookra már a játékipar is felfigyelt, az Xbox 360-nak van saját (sajnos játékra nem képes) kliense, de készül hasonló a Playstation 3-ra is. Ez viszont még nem minden, a világ egyik legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts is vett egy szeletet a tortából, a cég ugyanis a Restaurant City, a Pet Society és a Country Story címeket jegyző Playfish-t vásárolta fel tavaly novemberben, nem kevesebb, mint 275 millió dollárért. Ennyire komoly a piac.


Napjaink legnépszerűbb játéka a havonta több mint 70 millió embert megmozgató FarmVille. A kaliforniai Zynga által fejlesztett agrár-szimulátorban lehet növényt termeszteni és állatot nevelni, a varázsa pedig abban rejlik, hogy kilépés után nem áll meg a játék. A zöldségek és gyümölcsök éréséhez hosszú órák kellenek, így naponta többször vissza kell mennünk szüretelni, szántani, trágyázni és vetni, mindezt csak azért, hogy gyűljön a tapasztalatpontunk, és dagadjon a kicsiny virtuális pénztárcánk. A befolyt pénzből növelhetjük a telkünket, vásárolhatunk különböző kiegészítőket és dísztárgyakat, illetve 5, 10, 20 és 40 dolláros Paypal vagy VISA befizetésekkel még hozzájuthatunk egy kis legális előnyhöz is, hadd irigykedjenek az ismerősök. A modell remekül működik, a játék izgalmas és addiktív, akárcsak a 90-es évek nagy tycoon játékai, amiket annyira szerettünk anno.


A Restaurant City havi 16 millió felhasználóhoz ér el, a játékban pedig nem más feladat hárul ránk, mint kicsiny éttermünk irányítása, menedzselése, és a vendégek kiszolgálása. Az út menti koszos kis bárból egy elit luxusétkezdét kell faragnunk, mindezt pedig úgy, hogy finom ételeket szolgálunk fel, egyre több embert ültetünk le, és folyton újítjuk fel a berendezési tárgyainkat. A lehetőségek szinte határtalanok, rengetegféle stílus felé nyithatunk, főzhetünk egyszerre több dolgot, pincérnek pedig felvehetjük a barátainkat is. A felszolgálás és építés mellett természetesen a gondnoki feladatokat is nekünk kell ellátni, ha eldugul egy WC, vagy ha a vendégek szétdobálják a szemetet, akkor újabb kattintások várnak ránk, ami elől egy jó menedzser természetesen nem lóghat meg. Ahogy minden hasonszőrű játék, úgy a Restaurant City is megunhatatlan, és az embert itt is üldözi folyton a kísértés, hogy térjen vissza néhány kattintás erejéig, hiszen napi pár perc odafigyeléssel is komoly bevételeket érhet el.


A klasszikus tycoon vonalat képviseli még a Zoo World is, amiben egy állatkert menedzselését kell a kezünkbe venni. Egy apró, alig néhány látványossággal rendelkező szigeten kezdünk, majd ahogy vásárolunk egyre több állatot, úgy bővül a park alapterülete, és annál szívesebben jönnek hozzánk az emberek pénzt költeni. A beugrón kívül még kereshetünk pénzt vidámparki berendezésekkel, éttermekkel, standokkal, és fotóstúdióval, illetve hogy mindig rend legyen nálunk, költenünk kell állatorvosra, idomárra, gondnokra, sőt még kincsvadászra is, aki a területünkön elásott dolgokat kutatja fel nekünk.


A menedzselős, pénzkeresős címek sora ezzel azonban még nem ért véget, mindegyik most felsorolt játéknak létezik ugyanis alternatív változata is, ha az eredeti valamiért nem jönne be nekünk. A FarmVille mellett ott van még a Happy Island, az Island Paradise, a Country Story, a Farm Town, a Farm Life és a Barn Buddy, a Restaurant City helyett választhatjuk a Café Worldöt, a Baby Restaurantot, a My Restaurantot vagy a Restaurant Life-ot, míg a Zoo World alternatívájaként megtalálható a Zoo Sim, a The Zoo Game, vagy a vidámparkos Roller Coaster Kingdom.


Virtuális életünk a The Sims nyomán készült YoVille-ben teljesedik ki igazán, az EA életszimulátora azonban kismiska ehhez a játékhoz képest. Itt igazi MMO élményben lehet része mindenkinek, a saját karakter testreszabásán és a ház berendezésén túl ugyanis tudunk közös programokat szervezni, ellátogatni egymáshoz, vásárolni, enni, night klubba, kaszinóba, ruhaboltba és még millió helyre menni csak azért, hogy a kis emberkék jól érezzék magukat, és boldogok legyenek. A játék tehát nem egy keményvonalas RPG, de ha a The Sims több mint 100 millió embert megmozgatott szerte a világban, akkor ne csodálkozzunk, hogy ez is meghódítja a tinilányok szívét. A játék a FarmVille-t is készítő Zynga műhelyéből került ki, virtuális pénztárcánkat pedig a gyárban való robotolás mellett ezúttal is feltölthetjük igazi, 5 és 100 dollár közötti pénzbefizetésekkel.


Hasonló csajos vonalat képvisel még a Playfish által készített Pet Society is, itt azonban emberek helyett szupercuki állatokat kell pátyolgatni. Higiénia, boldogság és életerő számlálók mutatják a házi kedvencünk aktuális állapotát, pénzt viszont nem munkával, hanem aktivitással (és persze 10, 20, 40 dolláros átutalásokkal) lehet szerezni. Coin jár többek közt a barátok meglátogatásáért, a játékért és a tisztálkodásért, de lehet futóversenyekre fogadni, a befolyt pénz pedig mi másra is költhető el, mint ételre, ruhára, bútorra, és hasonló létfontosságú dologra. Természetesen, hogy a játék ne váljon unalmassá, a készítők itt is bevetettek néhány régi trükköt, minden nap lehet például lottózni, van új lehetőseket megnyitó szintlépés, és különböző feladatok megoldásáért még trófeákat is kapunk, amit aztán megoszthatunk a közös Facebook hírfolyamban.


A Happy Aquarium is egy állatnevelde, itt azonban négylábú szőrös házi kedvencek helyett kopoltyúsokat kell gondozni. Halakat, teknősöket, medúzákat, rákokat, csigákat és tengeri csillagokat fogadhatunk örökbe, akiket aztán etetni és szórakoztatni kell. Lehet velük játszani, és kocogtathatjuk az üveget is, de fontos még, hogy az akvárium is mindig tiszta legyen, és annyi berendezési tárgyat halmozzunk fel benne, amennyit csak meg tudunk venni. Pénzt egyébként naponta kapunk a visszatérésünkért, de gazdagodhatunk a mini játék végigtolásával és a megnőtt halak eladásával is, illetve ha máshogy nem megy, akkor bankkártyás feltöltéssel. A játékot egyébként 28 millióan nyomják havonta, amivel a közösségi oldal egyik legnépszerűbb alkalmazása lett.


A YoVille a maga nemében egyedülálló, de ahogy az előbbi kategóriánál, úgy a tamagotchi típusú játékoknál is létezik mindenre alternatív lehetőség. A Pet Society helyett választhatjuk a PetVille-t, a Pet Pupzt vagy a Happy Pets-et, a Happy Aquarium konkurenciájaként pedig ott van a FishVille, a Fish Isle, a Fish Life és a Top Fish. A kínálattal tehát nincs baj!


Természetesen a fejlesztők a komolyabb stílust kedvelő férfi játékosokat sem felejtették el, nekik készült például a Webby Award People's Voice győztes, iPhone-ról is elérhető Mafia Wars, melyben barátainkkal közösen mindenféle alvilági kalandban vehetünk részt. A 26 millió lelket számláló közösségben saját maffia családot kell alapítanunk, keresztapaként pedig a mi vállunkat nyomja a feladat, hogy felküzdjük magunkat a legkeményebb bűnözők köreibe. Kisebb-nagyon küldetések elvégzése, leszámolás, gyilkosság, fegyvervásárlás, ingatlanügyek, autóbiznisz, ezek mind-mind pénzt hoznak a konyhára, ha pedig sok pénzünk és tapasztalatpontunk van, akkor még keményebb dolgokba kezdhetünk, egyre több és több kápét szerezve ezzel a családnak. Amúgy az effajta szerepjáték sem egyedi, akinek a Mafia Wars bejött, az kipróbálhatja még a Mob Wars, Zombie Wars, Vampire Wars vagy Dragon Wars játékokat is, biztosan nem fog csalódni egyikben sem.


Ahogy kicsiny összefoglalónkból is jól látszik, a legtöbb FB játék valamilyen eddig jól bevált MMO-elvre épül. Pontgyűjtés, fejlesztés, szintlépés, virtuális pénzkeresés, rekorddöntés, toplista meghódítása, mindez úgy, hogy hosszú időn keresztül lekösse a felhasználókat. Vannak címek, amikre elég néha ránézni, míg mások napi több órás foglalkozást igényelnek, de nem ritka az sem, hogy csak alig néhány percet rabolnak el az ember életéből, azt viszont naponta több alkalommal. Az eszköz mindig más, a cél viszont sosem változik. Az emberek szórakozzanak jól, játék közben nézzenek meg néhány reklámot, esetleg utaljanak át néhány dollárt egy-egy komolyabb tárgyért, és ha már összegyűltek néhány millióan, akkor lehet is rendelni az első céges Ferrarikat.

30.
30.
mstr95
Farmville 4EverXXXDDDDD
27.
27.
bledzer
Atom casual szinten elmegy:D
26.
26.
mephi
Amúgy ez teljesen nézőpont kérdése. van ki ezt szereti, van ki azt.

Nos én pl a FIFA-tól kapok agyvérzést. Ugyan azt a sz*rt tolják le az embereknek évről évre, mégis millióan játszanak vele.

Szerintem csak az számít, hogy neked tetszik-e. A többi okostojás meg mondhat amit, max csak habzik a szája :)
25.
25.
mephi
#25: Jobb felső sarok, keresésé menüpont.
24.
24.
triplet
Lehet láma kérdés de ezeket a játékokat hol találom meg? Mert felmentem a FaceBookra de sehol nem találom. Se az alkalmazásoknál, se a híreknél, sehol:D
22.
22.
gerzero
Ez elégé gagyi de semmi baj mert FARM VILLE :D
20.
20.
Thluinor
#18: Én ha azt látom, hogy vmelyik haveromat idegesíti vagy éppen kineveti, hogy egy olyan játékról beszélek, amivel ő nem játszik, akkor még inkább osztom róla az észt... Ha ennyire tetszik neki, akkor miért ne szórakoztassam?



Amúgy én is farmvillezek, szerintem jó móka, és én is azt mondom, ha a játékos társadalom inkább ilyen játékokkal játszik, mint egymást gyilkolássza a virtuális valóságba, akkor tényleg jobb irányba haladunk...
19.
19.
mephi
#18: Gondolkozz el ezen, amit írtál. Az osztálytársaidnak van egy szórakozásuk, amiről beszélgethetnek, amiről vitatkozhatnak. Te meg lenézed ezért őket... biztos ők a hülyék és nem Te :)))
18.
18.
D3ath
#13: Hát nem tudom van egy pár haverom akik keményebben Farmvilleznek mint akámilyen hardcore vagy MMO játékkal. Elég sűrün hallom azt ha együtt vagyunk hogy, "MIndjárt le kell aratnom a kukoricát mert megrohad." Ez kicsit röhejes hogy, ennyire komolyan vesznek egy online paraszt tycoont. :D
17.
17.
mephi
Ez nem csak a játékról szól ;)

Ha csak játszani akarok, akkor tény, hogy nem ezzel töltöm az időt...
16.
16.
Knodros
Ezért mennyi pénzt kaptok tőlük?

Ezek a játékok a flashjátékok alsó küszöbét kapirgálják.
15.
15.
Cayman
btw, azt hiszem a cikk végére beszúrt videó kifejezi a stáb véleményét a facebook-os játékokról. Kár, lehet hogy nekünk hardcore játékosoknak tetszik, de ha valaki ide téved csak úgy akkor nem fogja érteni hogy mi van. :)
14.
14.
Cayman
#13: ez nagyon tetszett :)
13.
13.
wildláma
ha a "hardcore" játékosok ezekhez nyúlnak, akkor ez az első lépés az élet felé :D
12.
12.
utcadavre
a castle age-et mindenkinek tudom ajánlani ;)
11.
11.
Slik
Nekem viszont a Klánháború jut eszembe a farmolásrol :)
10.
10.
Raam989
#8: Szerintem a WoW-ra gondolt... :D
9.
9.
Punker
Country Life-al játszott már valaki?
8.
8.
Raziel 88
7.
7.
mephi
Évekkel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam, hogy leüljek ilyen típusú játékok elé. "Mit akar ez a vacak, esélye sincs egy CS-vel szembe nálam ."

De úgy néz ki, hogy változik a világ. Nekiálltam először farmolni, most pedig a Castle Age-t nyúzom (aki fantasy buzi ki kell próbálnia). Engem ott se a virtuális szörnyek leölése boldogít, hanem a világ másik oldalán élő kis japók és egyéb népek leverése. Nincs is jobb annál, amikor levered a kis német kissrácot, és írja neked utána az okosságot.

Közben időnként egy-két emberrel is összeismerkedsz, és bizony meglepő dolgokat tud produkálni egy-egy ilyen ismeret...
4.
4.
Gt17
Igazából én pár napja még azt se tudtam mi a facebook,nemhogy játékok is vannak rajta :D.
3.
3.
Raam989
FarmVille powaaaa... :D Megyek is betermelni a napi betevőmet... :D
2.
2.
The Lone Drow
Én speciel a Dungeons and Dragon Tny Adventurest játszom :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...