Darksiders: Wrath of War

  • Írta: fojesz
  • 2010. február 9.
Jóllehet, a Darksiders mellett elmennénk a boltban, sőt talán az előzeteseket olvasgatva, a videókat és a képeket nézegetve sem lennénk meggyőződve afelől, hogy ez a játék kell nekünk. Ne hagyjuk viszont becsapni magunkat, a Darksiders már most az idei év egyik legígéretesebb játéka, kötelezővé is tenném a beszerzését, nagy kár azonban, hogy eredeti ötletből nem jutott túl sok neki.
Jól sikerült a Vigil Games első játéka, a Darksiders papírforma szerint tette le az asztalra azt, amit manapság egy jó hack & slashnek tudnia kell. Adott egy igazságtalan helyzetbe csöppent kőkemény főhős, akinek a hátán ott figyel a testméreténél jócskán nagyobb pallos, a páncélzatából pedig évekig elélhetne egy fémtolvaj-dinasztia. Ellenfélből sincs hiány, méretüket tekintve az egészen piciktől a három emelet magasságú rondaságokig tart a felhozatal, és a legjobb mégis az, hogy a játék sosem válik monotonná, az állandó kaszabolás mellett ugyanis a készítők folyamatosan adagolják a játékmenetet színesítő újdonságokat. Platform és logikai részekből egyaránt jut bőven, erősen kérdőjeles azonban az, hogy elég lesz-e mindez a Bayonettával, az új God of Warral vagy a Dante's Infernóval szemben.


War nem egy elveszett kisfiú (és ha már a Bayonettáról szó esett, nem is lány), ő az Apokalipszis egyik lovasa, aki három társával azt a feladatot kapta, hogy rendet
A hét pecsét
A játék sztorija enyhén bibliai ihletésű, a hét pecsétről és az apokalipszisról már János apostol is írt a Jelenések könyvében. Az írás szerint Isten könyve hét pecséttel van lezárva, amit csak az a bizonyos „Bárány" nyithatott fel. Az első négy feltörése után jelent meg a négy lovas, az ötödik után a holtak lelke, a hatodikkal természeti katasztrófák érték a világot, az utolsóval pedig megjelent hét angyal egy-egy harsonával, akik a végső pusztulást hozták az emberiségre. A történet szimbolikus, többféle értelmezése létezik.
tegyen a Pokol és a Menny között, mikor azok utolsó harcukat vívják majd. A két birodalom kölcsönösen utálja egymást, háborújukat csak a lovasok megidézésével tudta megfékezni a közöttük közvetítő Charred Council, akik végső megoldásként megalapították a Föld harmadik nagy királyságát: az emberek birodalmát. A tanács jóslata szerint az emberek fontos szerepet játszhatnak a háborúban, felkészültségük idejének pontos elérkeztét pedig a hetedik szent pecsét feltörése fogja jelezni. Hősünk kálváriája viszont akkor kezdődik, mikor végtére is megidézik őt az utolsó nagy csatában, ám később kiderül: a többi lovas nincs sehol, a pecsétet nem is törték fel, csupán áldozata lett a Pusztító aljas húzásának, amint az elfoglalta a derék humanoidok világát, amolyan kamu apokalipszis formájában. Természetesen a tanács War nyakába varrja az egész dolgot, ám a lovas – mondom, nem egy elveszett fickó – a halálbüntetés elkerülése végett engedélyt kér az igazi felelős felkutatására, hogy tisztára mossa nevét és helyrebillentse a birodalmak közti kényes egyensúlyt.


A prológus végigjátszása után veszi kezdetét az igazi kaland: War minden erejétől és képességétől megfosztva vág neki a Pusztító keresésének állandó kísérője, a Watcher társaságában. A Mark Hamill által – egyébként zseniálisan – megszólaltatott lényt a tanács rendeli mellénk, hogy bármilyen trükk esetén azonnal beköpjön bennünket, de játékosként inkább a hasznunkra lesz, mintsem a kárunkra, hiszen ha elakadunk, őt hívhatjuk segítségül, hogy mutassa meg a továbbvezető utat, esetleg áruljon el valami információt a legyőzendő ellenfél gyenge pontjáról. Kulcsfontosságú szerepet kap majd Vulgrim, a kereskedő is, aki a lekaszált ellenfelek lelkéért cserébe új képességeket, kombókat, kiegészítőket és fejlesztéseket ad el nekünk, de nála használhatjuk majd azokat az alternatív dimenzióbeli „alagutakat" is, amelyek segítségével jelentősen lerövídithetjük a már felfedezett tájak közötti unalmas gyaloglást. A Darksiders világa relatíve szabadon bejárható, hiszen bármikor visszatérhetünk a korábbi helyszínekre, hogy összegyűjtsünk néhány ottfelejtett apróságot, lelkeket és más bónuszokat. Alternatív útvonal ugyan nincs sok, de nem is érezzük hiányát, mert a rendelkezése álló játszótér kellően tágas és mindig tud újat mutatni.


A játék lelke természetesen a harc, War a Chaoseater nevű termetes pallosa közreműködésével rendületlenül fogja aprítani a rá törő ellenfeleket. Betanulható kombókból nincs túl sok, csak pont annyi, amennyit az átlagos játékos használni is fog, ehhez pedig jön még néhány különleges képesség, amit harc közben használhatunk (de én speciel sosem éreztem ennek szükségét). Az ellenfeleket fajtától függően különböző ideig kell vagdosni, majd ha kellően legyengültek, néhány jól irányzott, látványos mozdulattal kivégezhetjük őket. Idővel a gyengébbekkel már nem is kell foglalkoznunk, elég menet közben, lendületből letépni a fejüket, vagy beletaposni őket a földbe, a Chaoseatert pedig érdemes a nagyobb rondaságok megérkezéséig éheztetni, mert belőlük is lesz egy pár. A legtöbbel néhány percnyi kitartó csépelés után végezhetünk, a táposabb főellenfelekkel szemben viszont már nem árt megmozgatni a szürkeállományunkat is. Ide nem lesz elég a puszta erőszak, ki kell használnunk a környezet és eszköztárunk adta lehetőségeket. Szablyánk mellett ugyanis sok más kiegészítő is rendelkezésünkre áll majd attól függetlenül, hogy a Chaoseater sem gyenge darab, és amúgy is fejleszthető. Lesz egy pöpec dobócsillagunk a távolabbi, vagy repülő ellenfelekre, továbbá Dante után szabadon egy pisztolyt is beszerezhetünk, sőt, igazi lovasról lévén szó a ló sem marad el, de már így is túl sokat beszélek: mindezt muszáj nektek felfedeznetek, minden egyes kiegészítő beszerzése külön élmény, más-más szerepet kap mindegyikük mind a harci, mind az ugrálós jeleneteket tekintve. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Darksiders sosem válik unalmassá.


El ne felejtsem említeni: a harcjelenetek között ugrándozni, gondolkozni is kell majd, persze nem vészjósló mennyiségben, és nehéznek is pont annyira nehezek ezek a
Vigil Games
A Vigil Games viszonylag friss stúdió, 2005-ben alapította David Adams és a legendás képregénygyáros, Joe Madureira, aki a Marveltől igazolt a texasi csapathoz. A Vigil első munkája a Darksiders volt, a következő pedig a Warhammer 40.000 univerzumában játszódó, várva-várt MMORPG lesz.
részek, hogy ne verjük szét a kontrollert, mint azt hasonló esetekben szokás. A Vigil srácai kiválóan adagolták a jeleneteket, sosem érezzük, hogy éppen túl sok lenne a harc, vagy az ugrabugra, és ami azt illeti, az utóbbi részek is kifejezetten élvezetesre sikerültek, noha időnként már-már kínos a hasonlóság a Prince of Persiával, különösen a legutóbbival. Falon futni ugyan nem kell, viszont ugyanúgy függeszkedhetünk, húzódzkodhatunk, még a vaskarmos, falon való lesiklást is átvették a készítők, illetve belefuthatunk olyan portálokba is, amelyek hasonlóan magasra dobnak bennünket a levegőben. Mikor pedig láttam, hogy God of War módra szárnyakat bonthatunk nagyobb távolságok leküzdésére, végleg lemondtam arról, hogy bármi extrát fel tud mutatni ilyen téren a játék. Más szempontból sem tekinthető eredetinek a koncepció, de ezeknél a részeknél különösen szembeötlik a hasonlóság. Néha csodálkoztam, hogy a Watcher nem ugrik fel és ment meg minket zuhanáskor, ahogy Elika tette azt, igaz, erre itt nincs is szükség, ugyanis War csak akkor hal meg, ha ellenfelek sebesítik meg. A logikai részek nyilván nem bonyolult matematikai összefüggések levezetését takarják, inkább egy-egy ellenfél gyenge pontjának megtalálására, és a terep adta akadályok leküzdésére tessék gondolni. Nem megfejthetetlen talányok ezek, viszont remekül színesitik a játékmenetet és arra késztetik a játékost, hogy a már megszerzett kiegészítőket és képességeket kombinálva találják meg a továbbvezető, helyes utat.


A játék pofásan néz ki, mégha nem is vágtam magam hanyatt tőle. Tény, hogy mikor először meglátjuk a brutálisan látványos és hangulatos bevezető animációt, szavakat nem fogunk találni a gyönyör okozta sokk miatt, viszont ennél a tényleges játék azért kissé kiábrándítóbb összképet nyújt, a Dante's Infernóhoz vagy az új God of Warhoz képest legalábbis mindenképpen, de megmerem kockáztatni, hogy a több éves Devil May Cry is csinosabb, és ami a legfontosabb: stílusosabb volt. Persze így is vannak szép pillanatai a játéknak: a posztapokaliptikus metropolisz utcái, a végeláthatatlan sivatagi homokdűnék és lenyűgöző építészeti remekművek mind-mind dicséretesek, nem is beszélve arról, hogy némely ellenfelet meglátva tényleg csíkos lesz a gatyánk alja. A szinkron remekül sikerült, a készítők leszerződtették többek között az újabban Mark Hamill álnéven futó Luke Skywalkert is, akit ugye először a Star Warsért, majd másodszor a Batman: Arkham Asylum-os Joker-alakításáért zártunk a szívünkbe – itt ugyan nem domborít akkorát, illetve nem is jut neki sok szerep, de kiváló teljesítményt nyújtott ezúttal is.


Amiből bőven jutott a Bayonettának, abból fele annyi is elég lett volna a Darksidersnek. Ez pedig az eredetiség. Míg a Bayonetta annyira eredeti, hogy az átlagos játékos számára már-már emészthetetlen és ezért inkább rétegjátékként emlékezünk majd rá, addig a Darksiders pont ellenkezőleg: semmi egyedit nem tud felmutatni. Félreértés ne essék, kiválóan sikerült az anyag, és ezerszer mondtuk már, hogy jótól lopni nem szégyen, annak pedig külön örülünk, ha mindezt jól hasznosítják a készítők. De ennek ellenére nem kaphat több pontot a játék, mert mindezt láttuk már valahol, kissé más formában. Ha adódik rá lehetőséged, azért feltétlenül próbáld ki!

54.
DON GONDOCS
Hát még most is megállja a helyét ez a játék, végre ps3-on is játszhatom, hardon kezdtem neki. lesz benne vagy 30 óra játékidő.
53.
milanx
hali tudtok segítni??

a darkskidersbe a black thronba a portálon nem tok magasra ugrani meik billentyűkombinácioval kell

segítségeteket előre is köszi
51.
Sharxxx
Maga a játék jó... Csak elkezdtem vele játszani, majd 4 órára magával is ragadt, aztán mennem kellett, így mentettem, és kiléptem... Azóta a mentésemnek se híre, se hamva, úgyhogy rohadjon meg ez a játék. Ennyi pénzért kapok egy bugos sz@rt???
50.
perryke
Most kezdtem el harmadszorra a játékot. Legutóbb pár hónapja végigvittem egymás után 2 szer, pc-n :D

Nagyon de nagyon jó Game!
Nálam All-Time Top10 be benne van

Elég bonyolult részek is vannak benne bár szerintem egy kicsivel több kaszabolás belefért volna.
13 óra gameplay és nem lesz unalmas a végére!! Sőt még töbszöri végigjátszásra sem (főleg ha már elfelejtetted a logikai részeket x)
Egyedül a sivatagos rész (ashlands) tünik kicsit laposnak nekem.

Rettentően várom a következő részeket *-*

Jah és a sztorija az valami elképesztő, főleg annak aki valamennyire ismeri a Jelenések Könyvét.
49.
Ghost16
Valaki tudna segíteni? Nem bírom megölni a rohadt főpókot.
48.
White Tiger29
Isteni játék nekem nagyon bejött :D.

Valaki tudna segíteni ? Elakadtam a játékban ahol az a küldetés h Destroy the Griever éés van egy vizes rész amit nem tudok megcsinálni :S Előre is köszönöm
47.
YTy
43: :D hogyan is jöttél ki az állatkertből?

Amugy lesz pc-re is a játék
45.
adriano28
vagy mégse adták ki még pc re?
44.
adriano28
ja jolvan néztem róla vidit ..

nagyon fasza game lehet , de a trailerből nekem egy kis prototype hangulatot ütött be
43.
adriano28
ezt már kiadták? és ha ki adták akkor pc re adták ki?
41.
Giga0509
#41: Ja igen,haladtam.SPOILERmost gyűjtöm be az Armageddon Sword-hoz a darabokat,gondolom utána már vége van. :) Csak most le vagyok foglalva mással

SPOILER
40.
fojesz
14: Igen, nem kapott túl nagy hírverést sajnos, de azért egy új csapat első játékához képest nem panaszkodhatott!15: Gondolom, azóta haladtál, de van ott még bőven... :)21: Fél óra után merész erről a játékról véleményt alkotni, mivel pont abban rejlik a szépsége, hogy hosszan és tartósan tud szórakoztatni!23: Szerintem God of War 3.26: Igen, úgy ahogy a Call of Duty is FPS, mint a Wolfenstein.37: Összehasonlítani kell, ha tetszik, ha nem. Az egy dolog, hogy leírom a szubjektív véleményemet egy játékról, viszont sokaknak az ad támpontot, ha összevetem néhány ismerős címmel. A játék rohadt jó, nem tagadom, viszont az, hogy nincs benne újítás, levon a szavatossági értékéből, ezért nem kaphat 9 pontot például. Így működik az értékelési rendszerünk, sajnálom, ha nem tetszik.39: Köszönjük a véleményedet! :)
37.
NereusLaceee
PC-re nem is lesz? :S

:( ismét további szomorgás
36.
Malazia
Minek kell örökké összehasonlítgatni a kurva játékokat....nem is értem az egészet....God of War..az God of War...ez meg más, szerintem hihetelneül hangulatos, hosszú játék, talán van egy pár pálya ami nem igazán szép. de összességében sok hihetellenül szép helyszínen meg lehet fordulni, a vége felé mondjuk besokalltak a logikai résszel, azt nem kellett volna, de egyébként baromira hangulatos kis game...ne az legyen hogy egyszer kiadtak egy faxa gamet, és utána meg már semmi se tetszik, meg semmi se jó..az ilyen majmoló emberek játsszák végig ezerszer a szaros 1 db játékukat, míg mások élvezik a változatosságot....
35.
Scoo
#33: Egyetértek. Kicsit elhamarkodottan szövegeltem elvégre a nagytesós verziót nem ismerem.
34.
barky
hát nem tom ti hogy vagytok vele de szerintem eza gem nem egyszerüen oltás szoval én biztos hogy ki pörgetem:d
33.
Salamon&Ubul
kicsit tényleg hasonlít a GoW-ra a harc de a GoWban is vannak logikai részek és nem mondanám hogy ez jobb mint a milyennek a GoW 3 ígérkezik
32.
naruto88
#29: Teljesen igaza volt Dawenek, Scoo butaságot írt ez van, attól hogy elmondta neki hogy amit írt az nem helyénálló még nem lesz belőle nyálcsorgató rajongó. A GoW-ban is vannak logikai részek, nem vok rajongó, xboxom van szal még neheztelek is rá mert ps only, csak párszor átszottam vele haveromnál.
31.
Ca$h
Nemsokára be sikerül nekem is szerezni egy példányt, nagyon jókat hallottam róla, alig várom, hogy tolhassam vele... ;) A cikk remek, de ezt már megszoktuk drága kolléga! ;)
30.
Scoo
#28: csak a psp verziójával játszottam. az alapján ítéltem. Ez alapján mondtam amit mondtam. Mindenesetre istenkirály játék az tuti.
29.
Batri
#28: erről beszélek... valaki szól 2 szót a kiskedvenc GoW-ról, a nyálcsorgató rajongók már rögtön nekiugranak...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...