TRON: Evolution teszt

  • Írta: InGen
  • 2011. január 4.
  • pc, teszt, tron: evolution
Link másolása
Habár első ránézésre jónak ígérkezik az új Tron játék, sajnos hamar rá kellett jönnünk, hogy miután a szemünk megszokta a neonfények ragyogását, a szépen illuminált világ mögött csak az üresség vár ránk. Ami csalódás egy olyan játéktól, ami szó szerint a számítógépben játszódik.

A Tron az 1980-as évek egyik legnagyobb sci-fi klasszikusa, s habár Cash filmkritikájából is látszik, hogy nem mindenkit fogott meg egyformán, azt senki nem vitatja, hogy egy korszakalkotó film volt. Ezt persze elsősorban különleges látványvilágának köszönhette, s hogy elsőként boncolgatott olyan témákat, mint a virtuális élet, vagy a számítógépek öntudatra ébredése. Persze az sem mellékes, hogy a főszereplőt alakító Jeff Bridges akkor még iszonyatosan nagy keményarcnak számított, habár manapság sem nevezhetnénk női nemi szervnek.


Az eredeti film alapján később készült egy igencsak kiemelkedő játék is Tron 2.0 néven, ami nem meglepő, hiszen az egész világ és a történet egyszerűen adja magát arra, hogy interaktív formába ültessék át. Most pedig, hogy közel 30 év után a mozikba került a folytatás, Tron: Örökség néven, újra eljött az idő arra, hogy játék készüljön ebben a különleges univerzumban. S érdemes rögtön egy dicsérettel kezdeni, a mai divattól eltérően ugyanis a Tron: Evolution néven futó anyag nem egyszerű adaptációja a filmnek, hanem egy különálló epizódként fogható fel, ami az első és a második mozi közötti űrt igyekszik kitölteni.


Ennek megfelelően minden Tron rajongó számára nagy fontossággal bír majd a történet, hiszen például képet kaphatunk belőle arról is, mi történt a két rész között a mostanra már teljesen a Gridben élő főhősünkkel, Kevin Flynn-nel. Ez azonban nem a dolog legfontosabb része, ugyanis felütötte a fejét a számítógépes rendszerben egy különös újfajta életforma, az ISO, ami fenyegetést jelent a digitális világ többi lakójára nézve. De ez még semmi: hiszen Abraxas elkezdett terjeszteni egy új vírust, ami az ISO-kat és a többi tisztességes elektronikus létformát egyaránt támadja, s átváltoztatja őket gonosz bithalmazokká.


Ezekben a kétségbeesett időkben egy durván megírt programra van szüksége a jófiúknak: így kerül képbe a rendszert figyelő szoftver megtestesülése, Anon, aki egyébként egy hangtalan és jellemtelen főszereplő, így nem tesz hozzá túlságosan sokat a sztori elmélyítéséhez. Kár egyébként, mert a többi szinkron remekül sikerült: mindenki kedvenc 13-as doktornője saját maga adja a hangját a karakteréhez (és szerintem még mindig nem néz ki jól… mármint nem a hangja, hanem a csaj), s habár Jeff Bridges nem vállalta felvételeket, a fejlesztőknek valószínűleg sikerült megtalálni az ikertestvérét, mert annyira hasonlít az orgánumuk egymáshoz.


A Tron: Evolution teljes mértékben a Griden belül játszódik, s ahogy belecsöppenünk ebbe a különös, neonfényű világba, valami egyszer csak megüt minket. Mármint nem a játékon belül, hanem egy érzés: 30 év alatt az egyszerű, sötét és teljesen letisztult, puritán neoncsöves világból egy igazi sci-fi univerzum alakult ki –ahogy azt láthatjuk egyébként az új filmben is. Ennek a világnak pedig már igazából nem sok köze van egy számítógép belsejéhez, vagy legalábbis nem túl hiteles egy olyan komputerbelső, ahol van például kocsma is. De ha ettől eltekintünk, akkor be kell látnunk, hogy a Tron bizony egy nagyon frankó és nagyon egyedi kis világ.


Ami ráadásul remekül is néz ki: a grafika szinte lemászik a HDTV-ről, ráadásul a PlayStation 3 tulajdonosok mindezt 3D-ben is élvezhetik, ami elég sokat hozzátesz az élményhez, csak sajnos látható sebességcsökkenéssel is jár. De a látvány tényleg lenyűgöző: a terek nagyok és csodálatosak, a karakterek (leginkább a főhősünk) animációi pedig sokszor már-már a fantasztikus szintet ütögetik. Az egyetlen probléma, hogy a neonos színvilág egy idő után kissé monotonná válik, s habár a fejlesztők próbálnak variálni a dolgokon a játék második felében, ez nem igazán sikerül. Talán azért, mert kicsit többet kellett volna tenni annál, minthogy átszínezik a neonok fényét kékről valami másra, ráadásul később rájövünk, hogy a ragyogás mögött nincs semmi: a terek üresek, lélektelenek és unalmasak.


S sajnos ugyanerre a sorsra jut a játékmenet is, ami már alapból sem egy egyedi, vagy kiemelkedő darab. Tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mint egy Tron világra átültetett Prince of Persia és Assassin’s Creed kombinációt. Ennek megfelelően kapunk rengeteg falon futkározást, ugrálást, csapdaelkerülést, és kapcsolók húzogatását. A játék pedig végig teljesen lineáris, a megfelelő utat sosem lehet eltéveszteni, a nagyon gyakori checkpointoknak köszönhetően pedig sosem kell aggódni, ha éppen elrontottunk egy mozdulatot, és holtan végeztük a merevlemez egyik rossz szektorában. Ez persze azt jelenti, hogy kihívás sincs túl sok ezekben a részekben.


Mint ahogy a harc sem tartogat túl sok nehézséget. Az agresszív véleménycsere során Anon a Tron azóta legendássá vált fegyverére, a fénykorongra támaszkodik. Ezzel célozhatunk, majd rádobhatjuk a nekünk szimpatikus programra, amelyek egyébként általában tömegesen támadnak ránk. Persze nem segíthetünk a gondolaton, hogy ez azért van, mert egyébként nem valami okosak, mindenesetre mindig többszörös túlerővel kell majd szembenéznünk. Ha az ellenfelek közelértek, átválthatunk a közelharcra, ahol támadhatunk, blokkolhatunk, vagy visszaverhetjük a csapásokat.


Mindebbe szerencsére csempésznek némi változatosságot a fejlődéssel megszerezhető képességek, melyek fejlesztik a korongot, többféleképpen: az egyik képes lesz szétkapni az ellenfelek páncélját, a másik robbanni fog a becsapódás után, a harmadik pedig életet szipkáz el a gaz bithalmaztól, s azt belénk pumpálja. Minden támadás energiába kerül, amit aztán úgy tudunk visszatölteni, hogy felveszegetünk világító cuccokat, míg az életünket úgy helyezhetjük vissza az elfogadható állapotba, hogy felfutunk a falakon található fénylő csíkokra.


A fejlesztők is látták, hogy ez így ebben a formában nem fog lekötni senkit a 6-7 órás játékidő végéig, úgyhogy néha, amolyan felüdülés jelleggel betettek tankos és motoros részeket is. Sajnos utóbbinak már semmi köze a klasszikus Tron őrült tempójú, 90 fokos fordulókat használó mókájához, hanem leegyszerűsödött egy sztenderd motoros-menekülős szekvenciává. A tankolásról ugyanez mondható el: megyünk előre a kijelölt úton, és lőjük, aki szembe jön, de túl sok változatosságot ez sem tartogat. Szóval egyjátékos mód önmagában nem érné meg a pénzét, szerencsére azonban kapunk multiplayert is, ami már egy kicsit javít az összképen.


A többjátékos részben a klasszikus Deathmatch, Team Deathmatch, King of the Hill és Capture the Flag játékmódon állnak rendelkezésünkre, viszonylag kevés, összesen négy pályán. De onnantól kezdve, hogy igazi játékosok ellen kezdjük el tolni, mindjárt sokkal több értelmet nyer például a fénymotorozás, amivel remekül meg lehet szívatni a többieket, különösen, hogy itt már ezerrel tudjuk nyomni a gyors, 90 fokos fordulókat, hogy aztán a mögöttünk jövő szépen felrobbanjon a fénycsóvában. Ez persze azt is jelenti, hogy habár nem kötelező járműveket használni, valójában mindenki motorra fog pattanni, és hatalmas üldözések alakulnak ki a pályákon. A poént pedig még néha felerősítheti egy-egy tank megjelenése is.


Összességében tehát nem rossz játék a Tron: Evolution, de túlságosan kevés lehetőséget tartogat és túlságosan egyhangú. Ami persze nem fog érdekelni, ha Tron rajongó vagy, sőt, még örülni is fogsz az első filmre elejtett rengeteg apró utalásnak. De ettől függetlenül az egész olyan érzetet kelt, mintha tényleg egy bitre pontosan kiszámított, lélektelen programban lennénk, ahol egy generátor kitalálta, hogy három futkározós és három harcolós rész után egy fénymotoros és egy tankos résznek kell következnie. Az egész olyan, mintha valaki előre beütötte volna az egyenletet, amiben számokkal meg van határozva a játékmenet, s nem számít, hogy valójában mindez mennyire élvezetes.

39.
39.
Scal
jah igen, azt meg ne értem, hogy EZ hol volt akár 2011-ben is gyönyörű látványvilág, olyan recés a felület hogy ihaj, a beállításoknál meg nagyon limitáltak a lehetőségeink
38.
38.
Scal
ez kérem egy JÁSZTHATALAN játék, najó közel játszhatatlan, gamepaddal nyilván valamennyire irányítható a csávókám, de így egérrel és billentyűzettel kész borzalom, összesen HAT chapter, az egyiken már végig is rohantam egy jó félóra alatt, a gyakori chackpoint itt szerintem még előny is, mert az irányíthatatlanság miatt nagyon nagy szükség van rá

főhősünk mozgása iszonyat idegesítő, kb mintha becsinált volna a gatyájába, normális ember/program nem szalad így görbe lábakkal :D

egy az egyben a PoP SoT jutott eszembe, így néz ki valami, amikor valakik rosszul lopnak, és azt hiszik jól csinálták, borzalom ez a játék, semmi hangulata, atmoszférája, a története meg, áááá totál érthetetlen már az elején is, (nyilván valami nagy volumenűt akartak alkotni)

a legidegesítőbb az egészben, hogy ott volt a potenciál benne, de ha nem ez a hülye Disney veszi a karjaiba, és nem intézik el annyival (á majd eladja a film az egészet) akkor talán még valami jó is kisülhetett volna belőle

magam részéről maradok a Tron 2.0-nál
37.
37.
PrinceXD
Nemtudna valaki segíteni?! Amikor feltelepítettem a játékot és elakarom indítani újraindul a gép!! Valaki segitsen PLS!!
36.
36.
hakydakillah
35. máskor légyszíves használd inkább a "ROSSZ" kifejezést...
35.
35.
udvary94
HelloHát nem is tudom,én szerintem ez úgy rossz játék ahogy van....Ugrálós részeket, a harcstílust, a grafika sem a legkiválóbb... Hát nem tudom , rossz játék az biztos... Ennél többet vártam egy ilyen nagy nevű film játékadaptációjaként
34.
34.
KiCsi MexXiS
nagyon jó teszt de maga játék kicsit furaa
33.
33.
Josi21
Sziasztok

Erre a játékra mondanám,hogy Semmi Pénzért Ne Vedd Meg.
A film ÁÁÁ arról ne is beszéljünk még ennyit sem ér.

Egy szó mint száz gagyi mint játék mint film senkinek nem ajánlom,még unaloműzésre sem.

BB szép napot mindenkinek

32.
32.
Maxxer
velem,akkor igennagy baj lehet ,de nálam kedvenc lett .párhónap múlva újra előveszem szerintem.
31.
31.
potter45
én csak 3.5 fél pontott adtam volna amugy szerintem gyenge játék
30.
30.
NECROSMOKE
29.
29.
Macifasz
A filmnál a történet szar, a látvány jó, itt pedig fordítva van. A sztori nem is rossz, viszont a látványtól nem dobtam hátast, pedig fullon ment. Nem beszélve arról, hogy szinte semmi újat nem tud felmutatni, összelopkodott játékelemek összessége az egész, plusz a végére már lapos is lesz. Nálam 6/10.
28.
28.
FekaFOB
#11: Ati kártyád van neked is? :D Nincs még hozzá ilyen patch, viszont egy config file-ba át lehet pötyögni 1920x1080-ra. Igaz utána az options-ben nem jól jelzi, mert úgy mutatja mintha a legutóbbi programon belőli beállítás maradt volna ám a játékban észre vehető hogy full HD-n ketyeg.
27.
27.
Giggsy
Nem tudom, lehet velem van a baj, de én soha sem fogtam fel azt a fene nagy Tron mániát. Láttam úgy 10-11 évesen, nem tetszett, nem is néztem végig. Újra nekikezdtem öt évvel később, hátha csak nem értettem meg korábban, de ismét alig jutottam tovább a felénél. Legutoljára akkor próbálkoztam be vele, mikor egy videótékában dolgoztam immár felnőtt fejjel, de a végéig ezúttal sem jutottam el. Egy unalmas semmitmondó katyvasz az egész.Ritkán mondok ilyet igazi cyberpunk filmre, de a Tron szerintem úgy szar ahogy van. Lehet bepróbálom azért majd a folytatást, de nem hiszem. Ami a játékot illeti a kritika alapján az sem tűnik nagyon bepróbálós dolognak.
26.
26.
Giga0509
Az egyetlen ilyesmi játék amiben kellemesen csalódtam,az az X-Men Origins: Wolverine.Azt nagyon eltalálták.
25.
25.
Skyer
#14: Nézőpont kérdése, én 7,5-t megadtam volna rá, tetszett a game nagyon nekem :P
24.
24.
Neo1989
hát a filmet nem tartottam nagy számnak :( de lehet ezt a gamet kiprobálom :)
23.
23.
Maxxer
Engem meglepett a játék , filmért odavagyok , De a játékot is végignyomtam már 3* egyszerűen beszippantott , Nekem Batman Arkham.-al egyszinten van. És 2010,.es játékok közül top5.-ben bennevan.
21.
21.
Feles
#14: Télleg gáz, a HP Halál Ereklyéi simán dzsobb. XD
20.
20.
konkolyadam
18.
18.
givi6
először hallom életembe ezt a tron izét ( persze mert 13 vok :D)
és már néztem valahol a tesztjét :S kb ott is ilyen szar lett,
sztem ezek a legszarabbak, mert nem rossz, de rohadt uncsi meg ..
de egy olayn fos bugos mint pl mesterlövész vagy.., az meg jó, mert annyira szar
na mind 1
tuti nem lesz meg a game...!!
17.
17.
p.balou
Lehet akik jobban ismernek tudják, hogyha van egy jó játék, és nincs benne multi én nem veszem meg. Én igazából multis ember vagyok. Úgy megérné megvenni?
16.
16.
nero66
#14: Ez így van!!! xD
15.
15.
nero66
#8: Tök mind1 h megnézed-e előtte a filmet, mert a játék a film előtti eseményeket meséli el. Ezért is nem TRON the video game a címe szerncsére...
14.
14.
Tacskoexe
Én kicsit sokallom azt a 6,5 pontot. Nagyon sok szar játékkal játszottam már, de ennek a legszarabbak között van a helye. Akkora nagy kupac trágya, amit szavakkal nehéz leírni. Már alapból nem vártam tőle sokat (főleg mert moziadaptáció), de még így is alulmúlta minden várakozásom. Ne pazaroljatok rá időt, tényleg ne játszatok vele.
13.
13.
Varga Adrián Atilla
Nekem nem nagyon tetszett.A dolgok nem is nagyon a filmre.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...