Tony Hawks Pro Skater HD teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. július 22.
  • teszt, tony hawks pro skater hd, x360
Link másolása
A Tony Hawks Pro Skater a világ legjobb játéka. Tizenöt éves voltam a sorozat indulásakor, magyar underground hiphopot hallgattam, és vastag cipőfűzőm volt, egyikben piros, másikban kék. Annál királyabb dolgot pedig el se tudtam képzelni, hogy valaki a deszkázásnak szentelje az egész életét.

Hawk a csúcson volt, nem is kellett sokat várni, hogy jöjjenek a folytatások. Az Activision és a Neversoft áldásos munkájának köszönhetően minden évben újabb THPS-sel bővült a gyűjteményünk, az én személyes kedvencem a második és harmadik rész volt, de az Underground, a Project 8, és a Proving Ground se sikerült rosszul. A sorozat hírneve az utóbbi időben megkopott, ha szíved viszont visszahúz az első részekhez, akkor a Tony Hawks Pro Skater HD-t neked találták ki, igazi nosztalgiajáték ez, a legkeményebb veteránoknak.


A THPS HD igazi régi vágású játék. A gameplay egyszerű, de tökéletes, nincsen komoly karriermód, nem kell meghódítanunk egy álomvárost, s nincsenek riválisaink se. Csak mi vagyunk, és a deszka. A végrehajtott trükkökért cserébe pontokat kapunk, a pályák feladatlistái pedig mindig rejtenek valami izgalmat, érj el egy bizonyos pontszámot, szedd össze a S-K-A-T-E betűit, vedd fel a pályán elhagyott tárgyakat, és hajts végre különböző mutatványokat, míg a visszaszámláló le nem jár. Minél több sort pipálunk ki, annál jobbak vagyunk, az így keresett pénzen újabb mutatványokat vehetünk, s az új pályák is sorra válnak elérhetővé, a cél a csillagos ég.


A játék az első két rész legjobb helyszíneit vonultatja fel. A kalandok kedvenc pályánkon kezdődnek, megnyitja kapuit a Warehouse, szemünkbe könny szökik, az egész olyan, mint volt, az ugratók, a félcsövek, az akadályok mind a helyükön vannak, az atmoszféra elképesztő. Lassan rázódunk bele az irányításba, de ahogyan telnek a percek, úgy térnek vissza az emlékek is, egyre jobbak leszünk, nincs is, mi megállíthat. Négy feladatot kell teljesíteni, hogy a következő pálya elérhető legyen, a lista soron következő tagja a School II, mely szintén fantasztikus, majd jön a The Hangar, a Mall, a Venice Beach, a Downhill Jam, végül pedig a Marseille. Tökéletes mindegyik.


Megismételhetetlennek hittem az eredeti játékok hangulatát, de tévedtem. A Tony Hawks Pro Skater még mindig ugyanolyan jó, mint volt tizenkét évvel ezelőtt, az pedig, hogy új külsőt kapott, csak javít az élményen. A grafika eszméletlen jó lett, amikor megláttam az első pályát, az állam leesett, a HD feldolgozásoknál legtöbbször csak meghúzzák a felbontást, felújítják a karaktert, és talán kicserélik a textúrákat, de ez olyan, mintha egy teljesen új játék lenne. A fények, a színek, és a speciális effektek mind gyönyörűek lettek, a látvány hozza a ma elvárható színvonalat, egyedül a pályadesign az, ami visszafogja az egészet, régen szűkmarkúan kellett bánni a formákkal, nem lehetett csak úgy telerakni a képernyőt mindennel.


Bizonyítani négy játékmódban tudunk. A Free Skate, a Single Session, a Career és a Multiplayer azt hiszem, nem szorul magyarázatra, jó hír pedig, hogy vannak minijátékok is, ha unnánk a komoly kihívásokat, akkor itt lehet lazítani. Egy a sok közül személyes kedvencem, a Big Head. A start gombra nyomva hősünk feje folyamatosan nő, míg egy idő után ki nem durran, a folyamatot különböző kombók végrehajtásával tudjuk lassítani, a cél mi más is lehetne, mint a lehető legtöbb pont összeszedése a fatális végzet bekövetkezte előtt. 


Klasszikus karaktereink is visszatértek, a lista csúcsán Tony Hawk és Rodney Mullen áll, aki pedig otthon van a deszkás világban, annak Eric Koston, Nyjah Huston, Andrew Reynolds, Lyn-z Adams Hawkins, Chris Cole és Riley Hawk neve se lesz ismeretlen. Bónusz tartalomként itt van Ollie the Magic Bum és Officer Dick is, kiegészülve egy teljesen új figurával, Robertával, a robottal.


A Tony Hawks Pro Skater HD az Xbox LIVE Summer of Arcade programban debütált július 18-án. Jó hír pedig, hogy a játék hamarosan Playstation 3-ra, és PC-re is megjelenik, bár hogy hányat kell hozzá aludni, azt megmondani még nem tudjuk, az Xbox 360 tulajdonosok addig dőzsölhetnek a deszkás nosztalgiában. S ha végigjátszotta is mindenki, a játékot akkor se szabad törölni, a fejlesztők bejelentették ugyanis, hogy lesznek DLC-k, a Canada, a Los Angeles és az Airport pálya válik hamarosan elérhetővé némi plusz pénzért cserébe, trilógiává egészítve ki a HD élményeket.


A játék remekül sikerült, az árcédulán szereplő 1200 MS pont pedig egyáltalán nem sok érte. Ha szeretted a Tony Hawks Pro Skater klasszikus részeit, akkor a feldolgozást imádni fogod, a látvány, a játékélmény és a zene, mind nagyon ott van, ennél jobb feldolgozást el se tudnánk képzelni. Egyetlen hibát tudok csak mondani. A korai éretlenségeket a THPS HD mind megörökölte, apró irányítási problémák, béna mozgás, magától gyorsuló deszka, ezen egy kicsit azért csiszolhattak volna.

20.
20.
Dreadlox
jó lenne ha nem unreal engine hajtaná, sajnos elrontja a játékot, és nekem még ez a lassúság is odatesz.... nem tudja visszaadni a nosztalgikus élményt, mivel az mekkora röhej már hogy ugrok egy dropból és nem is csinálok trükköt frontálisan érkezek majd pattan egyet a skater és elrepül?ez alá nem kellett volna fizikai motor és jó lett volna a scriptelt esés, nem az h random elesik a skater, így nem lehet a régi pörgését felvenni sajnos....
19.
19.
GameOne
GamePlay

http://www.youtube.com/watch?v=023DA7aemZM
15.
15.
frenkyboyhun
Jó teszt Daks bácsi tuti letöltöm :)
14.
14.
SCR3AMN00B
Tökjó de pénzt nem adok ki érte, ez JohhnyHUN terepe:D
13.
13.
Hardy
Tisztelem Tony Hawk-ot, hogy neve van ebben a "sportban", de engem nem köt le, akinek tetszik persze játssza csak ezerrel :)))
12.
12.
TJJJ
Pályaszerkesztő van benne?
11.
11.
galmat
Anno a 2. rész rendszeres szórakozásunk volt általános iskolában jó régen már. Zseniális játék volt. Azóta viszont eltelt rengeteg év, és a gameplay videó alapján nem mozdul meg semmi bennem a játék iránt. Pár éve Xbox 360-on elég sokat játszottam a Skate 2-vel, azóta azt hiszem van 3. rész is, valahogy hangulatában, megvalósításban sokkal profibbnak tűnik. Szerintem az a sorozat ma a legjobb deszkás program.
De ha itt más volt a koncepció, amit pl a HD név sejtet, azaz csak grafikai ráncfelvarrásos reboot, akkor lehet, hogy rendben van, de attól még eltelt az a fránya sok év, és nosztalgiából nem lehet örökre megélni. A Duke Nukem-nek se sikerült.
9.
9.
gamekapocsfan
Jó teszt és a játék is rohadtul jo lett!!!!
7.
7.
Donpedro
Én eddig minden külföldi oldalon negatív kritikát olvastam csak róla, metacriticen is 67 ponton áll, "csupán" 22 pont különbség. Úgy érzem felülkerekedett a nosztalgia az objektivitáson :P
6.
6.
JcGross
Pókember benne van mint játszható karakter? Én a THPS 2-ben emlékszem mindig úgy játszottam.
3.
3.
Simonus18
Virul a fejem, hogy benne maradt néhány régi szám is, alig várom hogy kinyomják PC-re.
2.
2.
Daks
Emlékszem, hogy így volt, azért is írtam, hogy örökölte. Lökhetne párat rajta a fickónk, legalább a látvány kedvéért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...