LittleBigPlanet Karting teszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. január 3.
  • littlebigplanet karting, ps3, teszt
Link másolása
A Sonynál bevett szokás, hogy egy jól menő platformsorozata előbb-utóbb egy kartjátékban születik újjá, ezúttal Sackboyon és társain a sor. Szerencsére a nagytestvérhez hasonlóan, itt is kiélhetjük a kreatív vénánkat.

Az év végi játékdömpingben egyszerre három kartjáték is babérokra tör - holott korábban éveket kellett várnunk egy-egy alkotásra. A műfaj szerelmesi tobzódhatnak a változó minőségű alkotásokban, ám ha nem figyelünk, előfordulhat, hogy egy silányabb portéka (F1 Race Stars) kerül a kezeink közé. Szerencsére a LittleBigPlanet Karting nem ebbe a csoportba tartozik. A Media Molecule-t ezúttal a Sleeping Dogsról elhíresült United Front Games váltotta a volánnál – a stúdiónál nem számít ismeretlen terepnek a versenyzés, hiszen a kissé alulértékelt ModNation Racert is nekik köszönhetjük. Már akkor is csillogtathattuk alkotói képességeinket, ám a „játssz, alkoss és oszd meg” szellemisége ebben a produktumban csúcsosodik ki igazán.

A LittleBigPlanet Karting körítése teljesen megfelel a korábbi platformjátékokéhoz. Ismét ilyen-olyan bolygókon fordulunk meg, s nekünk is lesz saját planétánk. Az egyedi Sackboyunk megalkotása természetesen alapnak számít. Craftworld bajban van, ideje beletaposni a gázba! A történet szerint adva van egy rakat huncut versenyző, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a versenyeken visszaszerzik az ellopott, nyereményként is funkcionáló buborékokat. Kezdetben egyetlen alap gokartunk lesz (avagy itteni nevén Podunk), amit a későbbiekben szinte végtelen módon fejleszthetünk. Rögvest neki is ugorhatunk a sztori-módnak, de ha türelmetlenek vagyunk, irány a multi, vagy a bolt. A közösség természetesen folyamatosan generálja az újabbnál újabb tartalmakat; a saját holdunkon mi magunk is készíthetünk arénákat, vagy versenypályákat.

A legtöbb kartjátéktól eltérően nem száraz bajnokságokban veszünk részt semmitmondó kupák fejében, hanem különféle hangulatú bolygókon erősítjük meg dominanciánkat. A versenytípusok ellenben nem okoznak meglepetést: találunk szimpla körversenyeket, máskor ellenőrzőpontokat kell elérnünk a lehető leggyorsabban, avagy arénákban győzhetjük le az ellenfeleinket. Ez utóbbi hatalmas móka: az nyer, aki a legtöbb riválist döngöli a porba. A felhozatalban helyet kaptak a felülnézetű, RC-járgányokra kihegyezett megmérettetések, főellenségekkel vívott harcokkal megspékelve. A játékmenetet színesíti még egy halom minijáték, ahol próbára tehetjük vezetői képességeinket. Habár a LittleBigPlanet Karting mechanikája nem mutat túl a hasonszőrű próbálkozásokon, a testre szabási lehetőségek jóval túlmutatnak mindenen.

Az irányítás teljesen felhasználóbarát, ám az igazán profi manővereket csak hosszas gyakorlás után vitelezhetjük ki. A driftelésnek ismét hatalmas jelentősége van: ha hosszabb ideig csúsztatjuk a Podot, az abroncsaik meggyulladnak, majd a Drift gombot elengedve látványos gyorsulást érhetünk el. Minél tovább nőnek a lángok a gumi alatt, annál erősebb lesz a lendület, s ezáltal a sebességünk is. Természetesen vég nélkül nem használhatjuk ezt a kunsztot, mivel ha érintkezünk a tereptárgyakkal, vagy a másik játékossal, akkor a drift rögtön nullázódik. Az már csak saját képességeinken és legfőként a kockázatvállalásunkon múlik, hogy megtaláljuk-e az ideális egyensúlyt a boost-rendszerben.

Alapnak számít, hogy fegyverekkel is megkeresethetjük a riválisok életét – számtalan Weaponater power-up található elszórva a kanyarokban, amely véletlenszerűen kiválasztott, ideiglenesen működő mordályokkal vértezi fel a járgányunkat. Nem kell viszont karba tett kézzel megvárnunk, míg valaki belerondít egyet a hátsónkba, a ránk meredő fegyver indikátorát jó előre láthatjuk, majd az utolsó másodpercekben élesíthetjük a pajzsunkat. Az már más kérdés, hogy lesz-e rá elég időnk, amikor rengeteg apró tényező vonja el a figyelmünket. Szerencsére a mesterséges intelligencia a toppon van: jó néhányszor alapos fejfájást okoz, precízen kapja fel a power-upokat és fordítja ellenünk. Amúgy minden pálya tele van gyűjthető finomságokkal, minden futamon új elemekkel bővíthetjük járgányunkat. A tárház eléggé széles, de ezt már megszokhattuk a LittleBigPlanet-sorozattól.

Ha azt hiszed Te vagy a király, mert tíz óra alatt kimaxoltad a kampányt, minden gyűjthető extrát megszereztél és nevetve végigtolsz minden futamot újra és újra, nagyon tévedsz. A multiplayerben iszonyatosan profi ellenfelekkel hoz össze a sors. Ellenben, ha igazi kihívást keresel, tökéletes választás lesz az online játék. A gép intelligenciája köszönőviszonyban sincs a rajongók szaktudásával, hiába is támaszkodsz a védelemre, az események olyan sűrűvé válnak, úgy repkednek a rakéták, hogy csak kötélidegekkel törhetsz babérokra. A kevésbé felkészült játékosokkal hamar feltörölhetik a padlót, ám ha reflexeid kellően gyorsak, hatalmas mókát találsz a LittleBigPlanet Karting többjátékos módjában.

Máris rengeteg a friss, felhasználók által készített tartalom, ám a felhozatal minden percben csak növekszik. Ha van egy jó ötleted, amit mindenképp formába akarsz önteni, akkor a beépített szerkesztőfelület segítségével kiélheted a vágyaidat. A saját holdunkra lépve bármikor megalkothatjuk a saját vonalvezetésünket, vagy arénánkat – a felvonultatott eszközök száma több mint elegendő. Kezdetben még nem sok minta áll rendelkezésünkre, de a sztorimódban előrehaladva folyamatosan nyílnak meg az új elemek. Természetesen a meglévő pályákat is módosíthatjuk néhány extra kanyarral vagy alternatív útvonallal megspékelve. Ha ráérzünk az ízére, már biztos kézzel variálunk a magasságokon és a fifikás kanyarokon - a közösség legnagyobb örömére. A szerkesztő nincs túlbonyolítva, ha rászánjuk az időt, gyorsan beletanulunk.

A vizuális stílus továbbra is barátságos, élénk színekkel operál, hozza a nagytestvér szintjét. Ebben a műfajban nem is kell jobb, a lényeg úgyis a játék hangulatában mutatkozik meg. A narrátor szerepét ismét a zseniális Stephen Fry tölti be, aki magabiztosan és nem kevés szellemességgel lavíroz végig a történeten. A zenék néhol bugyuták, máshol viszont kellően pumpálják az adrenalint. A LittleBigPlanet Karting összességében megüti az elvárható szintet – a kihívással nem lesz gond, bár könnyen beletörhet a bicskája annak, aki csak a langyos szórakozást keresi benne. Ide pattanásig feszülő idegek kellenek, de legalább némi játékmeneti balansz, amiben a program sajnos hiányt szenved. Lehet, hogy a rajongók nem lesznek maradéktalanul elragadtatva tőle, de ha csíped a kartjátékokat, akkor nem lesz kidobott pénz.

7.
7.
lacinho01
nehéz játék ahoz képest hogy gyerekeknek készült agép állandóan csal frusztráló még nézni is de azért jó
6.
6.
JacoB
#5: Kevesebb van mint bejgli.
5.
5.
markoci555
nincs túl sok gokartos játék?
4.
4.
Jared
Jó ez a játék !!!!
3.
3.
Trapyd
Tetszik a játék, de mégis mit jelent, hogy a fárasztó és kiegyensúlyozatlan?
2.
2.
DON GONDOCS
Jó kis kart játék, az ilyen arcade játékokat mindig is szerettem.
1.
1.
KeXxX
szerintem ez fölösleges :/ csináltak volna inkább LBP 3-at.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...